Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Japan opent Premier12 met 5-0 winst vs. Zuid-Korea
English
SAPPORO (Japan) - Japan, de nummer één op de wereldranglijst van de WBSC, opende de inaugurele editie van de Premier12 zondagavond (8 november) met een 5-0 shutout-zege vs. Zuid-Korea, de nummer acht op de ranglijst.

De wedstrijd werd gespeeld in de Sapporto Dome in Sapporo voor bijna 29.000 toeschouwers.

Beide teams en de officials die in de openingswedstrijd actief waren reizen nu naar Taiwan, waar de voorronde van het toernooi wordt gespeeld. Maandag wordt daar de openingswedstrijd gespeeld tussen gastland Taiwan en het Koninkrijksteam Nederland.

Japan kwam in het duel van vandaag tot 12 honkslagen, terwijl de Koreanen er zeven lieten noteren. Drie Japanse werpers kwamen samen tot 14 strikeouts.

De Nederlandse scorer Linda Steijger was in deze openingswedstrijd aangesteld als één van de drie Official Scorers, samen met de Duitse Stephanie Winkler en de Amerikaan Brian Moore.
...Official Scorer Linda Steijger op het veld...
...in de Sapporo Dome voor de wedstrijd...
Voor aanvang van de wedstrijd werd de ceremoniële eerste bal gegooid door de Zuid-Koreaanse honkbalgrootheid Chan-Ho Park. De rechtshandige werper speelde 17 jaar (1994-2010) in de Major League voor zeven teams, waarvan negen bij de Los Angeles Dodgers, waar hij zijn big league-loopbaan begon.

Japan opende de score met twee punten in de tweede helft van de tweede inning op starter Kwanghyun Kim. Lead-off hitter Sho Nakata kreeg drie slag, maar kwam na een wilde worp op het eerste honk. Hij schoof op toen Nobuhiro Matsuda volgde met een honkslag. Even later scoorde Nakata het eerste punt na een tweehonkslag van Ryosuke Hirata. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Shogo Akiyama vier wijd kreeg, waarna het volgende punt werd gescoord via een opofferingsslag van Hayato Sakamoto. Hirata bereikte op deze klap het derde honk, maar de inning eindigde toen hij na een pick-off werd uitgeschakeld in een rundown.

In de derde inning sloeg Takeya Nakamura een honkslag met één uit en deed Sho Nakata hetzelfde met twee uit, resulterend in een werperswissel. Nieuwe werper Sangwoo Cho begon met vier wijd op Nobuhiro Matsuda, maar sloot daarna af met een strikeout.

Japan voegde een punt toe in de vijfde inning. Met twee uit sloeg Sho Nakata een honkslag en kreeg Nobuhiro Matsuda vier wijd, waarna een honkslag van Ryosuke Hirata voor 3-0 zorgde.

In de zesde verhoogde Japan de voorsprong naar 4-0 toen Hayato Sakamoto homerde met één uit.

Intussen gooide Shohei Otani zes sterke innings. Na drie nullen op rij in de eerste inning gooide hij vier wijd met twee uit in de tweede inning, maar sloot af met een strikeout. Hij kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de derde, waaronder twee strikeouts. In de vierde, met één uit, kreeg Otani zijn eerste honkslag tegen, een klap van Hyunsoo Kim, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel. Dit was de enige inning waarin Otani geen drie slag gooide.

Zuid-Korea kwam voor het eerst in scoringspositie in de eerste helft van de vijfde inning bij een 2-0 achterstand. Byungho Park begon met een tweehonkslag, waarna Ahseop Son vier wijd kreeg. Echter, hierna schakelde Okani de volgende drie slagmensen met drie slag uit!

In de zesde zorgde Otani wederom voor drie nullen op, voegde twee strikeouts toe en voerde zijn totaal daarmee op naar tien. Hij werd hierna vervangen door Takahiro Norimoto in de zevende en ook hij kreeg drie nullen op rij, waaronder ook twee strikeouts.

Otani is pas 21 jaar, maar is één van Japan's topwerpers. Dit seizoen, waarin hij uitkwam voor Hokkaido Nippon-Ham Fighters, was Otani 15-5 met een 2.24 ERA en startte 22 wedstrijden.

In de 1e8 kreeg Zuid-Korea de honken vol, maar kwam niet tot scoren. Pinch-hitter Jaewon Oh opende met een honkslag, waarna Sangsu Kim een honkslag sloeg met één uit. Een vrije loop met twee uit voor Keunwoo Jeong zorgde voor volle honken, maar een nieuwe strikeout sloot de slagbeurt af.

In de 2e8 voegde Japan een punt toe op een 2-out double van Tetsuto Yamada.

Zuid-Korea kreeg daarna nog één kans tot scoren te komen in de negende inning toen het de honken vol kreeg op closer Yuki Matsui. Dae-ho Lee begon met een honkslag, waarna de honken vol kwamen toen Byungho Park en Ahseop Son ook een honkslag lieten noteren. Lee speelt voor Fukuoka SoftBank Hawks met wie hij onlangs de Nippon Series won. Daar is hij teamgenoot van de Nederlandse werper Rick van den Hurk. Echter, met de honken vol en nul uit, volgde Matsui met drie slag, waarna een binnenhoog voor de tweede nul zorgde en een foul-out de inning en de wedstrijd afsloot.

(8 november)Japan - Zuid-Korea 5-0
RHE
Zuid-Korea000000000-070
Japan02001101X-5120
pitchers Zuid-Koreainn.SOBBHRER
Kwanghyun Kim, L (0-1)2.232522
Sangwoo Cho0.1111--
Woochan Cha2-1211
Wooram Jung1.1--111
Mugeun Cho1.22-311
pitchers Japaninn.SOBBHRER
Shohei Otani, W (1-0)61022--
Takahiro Norimoto2312--
Yuki Matsui11-3--
Homerun: Japan: Hayato Sakamoto (1)(6e,solo,op Jung).
Umpires: HP-Kevin Sweeney (USA), 1B-Brett Robson (Australië), 2B-Trevor Grieve (Canada),
3B-Jorge Luis Pérez Herrera (Cuba).
Official Scorers-Linda Steijger (Nederland), Brian Moore (USA), Stephanie Winkler (Duitsland).
Technical Commissioners-Giuseppe Guillizoni (Italië), George Santiago (Puerto Rico).
Aanvang-19:11 uur.
Speeltijd-3:37 uur.

Game Notes:
Openingswedstrijd Premier12.
Wedstrijd gespeeld in de Sapporo Dome in Sapporo (Japan).
Ceremoniële eerste bal gegooid door Chan-Ho Park.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.