Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates in professionele Euro League Baseball
English
AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates gaat meedoen aan de European Association of Professional Baseball, zo maakte de league op woensdag (9 september) in een persbericht bekend.


...Amsterdam Pirates in Euro League Baseball...
(© Foto: Henk Seppen)
Maandag had EAPB President Wim van den Hurk een bespreking met bestuursleden van de Amsterdamse club over de professionele Europese competitie. Nu heeft Gerard van Tiggelen, voorzitter van Amsterdam Pirates, officiëel bevestigd dat L&D Amsterdam Pirates lid zal worden van de EAPB. En daarmee zal deelnemen aan het inaugurele seizoen van Euro League Baseball, dat voorlopig op het programma staat om te beginnen in 2016.

In het persbericht staat dat Wim van den Hurk een constructieve ontmoeting heeft gehad met (voorzitter) Gerard van Tiggelen en (penningmeester) Remko de Bie, die zeer te spreken zijn over de mogelijkheden die ELB heeft te bieden zonder de toekomstige uitdagingen daarbij te negeren.

Met de toevoeging van L&D Amsterdam Pirates heeft Euro League Baseball nu hun 'startlijst' bekend voor het eerste seizoen.

L&D Amsterdam Pirates is de derde Nederlandse club die 'lid' is geworden van de EAPB, nadat Vaessen Pioniers de EAPB heeft laten weten dat het een Aspirant-lid wil worden voor het inaugurele seizoen, wat betekent dat zij geen intentie hebben volgend jaar in de ELB te spelen. Eerder had regerend landskampioen Curaçao Neptunus zich al aangesloten bij de league.

Amsterdam Pirates heeft een rijke historie in het Nederlandse en Europese honkbal. Door de jaren heen werden vele spelers geselecteerd om uit te komen in het Nederlands Honkbal Team. Ook werd een aantal van hun spelers professioneel. Twee van hen bereikten de Major League, outfielder Rikkert Faneyte en korte stop Didi Gregorius.


...Het veld van Amsterdam Pirates...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Faneyte speelde in de hoofdmacht van Amsterdam in de Hoofdklasse, voordat hij aan zijn profloopbaan begon. Daar werd hij de tweede in Nederland geboren en opgegroeide speler die de Major League bereikte toen hij uitkwam voor de San Francisco Giants. Later speelde hij ook voor Texas Rangers.

Gregorius speelde in jeugdteams van Pirates, voordat hij terugkeerde naar de Nederlandse Antillen met zijn familie, waaronder zijn vader Didi Gregorius, die verschillende seizoenen voor Amsterdam in de Hoofdklasse gooide. Gregorius Sr. en Faneyte speelden samen voor de Amsterdamse ploeg die in 1987 voor het eerst landskampioen werd. Gregorius Jr. begon een profloopbaan en is momenteel de vaste korte stop van de New York Yankees als opvolger van de legendarische Derek Jeter. Gregorius speelde in de Major League ook voor Cincinnati Reds en Arizona Diamondbacks.

Op het complex in Amsterdam zijn verschillende internationale evenementen (gezamenlijk) georganiseerd, waaronder het Europees Kampioenschap (2003) en Wereldkampioenschap (2005, 2009). Amsterdam Pirates organiseerde in 2007 ook het Europees Softbal Kampioenschap.

De European Association of Professional Baseball (EAPB) werd opgericht in mei van dit jaar door een aantal van de sterkste Europese teams. De EAPB stelt zichzelf tot doel Euro League Baseball te vormen en te laten functioneren, de eerste professionele honkbal-competitie in Europa met teams uit Nederland, Italië, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en Spanje.


...Veel wedstrijden in Amsterdam zijn druk bezocht...
(© Fhoto: Marco Stoovelaar)
Op 8 mei werd de oprichting van de League bekend gemaakt na afloop van een bijeenkomst in Amsterdam door vertegenwoordigers van San Marino, Rouen, Pioniers en Neptunus. Niet-aanwezige leden destijds waren Sénart, Regensburg en twee Spaanse teams, namelijk CB Barcelona en CBS Sant Boi.

De tien teams die zich hebben aangesloten voor het inaugurele seizoen vertegenwoordigen zes landen en zijn afkomstig uit Duitsland (3), Frankrijk (2), Italië (1), Nederland (2), San Marino (1) en Tsjechië (1). Dat zijn L&D Amsterdam Pirates (Amsterdam, Nederland), UnipolSai Bologna (Bologna, Italië), Bonn Capitals (Bonn, Duitsland), Draci Brno (Brno, Tsjechië), Haar Disciples (München/Haar, Duitsland), Curaçao Neptunus (Rotterdam, Nederland), Buchbinder Regensburg Legionäre (Regensburg, Duitsland), Rouen Huskies Baseball 76 (Rouen, Frankrijk), T&A San Marino (Serravalle, San Marino) en Templiers Sénart (Sénart, Frankrijk).

(9 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.