Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Rangers winnen 14-inning marathon en nemen 2-0 voorsprong in ALDS vs. Toronto
English
TORONTO, Ontario (Canada) - De Texas Rangers namen vrijdag (9 oktober) een 2-0 voorsprong in de best-of-five American League Division Series vs. de Toronto Blue Jays. De Rangers wonnen met 6-4 in een vier uur, 57 minuten, 14-inning wedstrijd vol actie in het luidruchtige Rogers Centre in Toronto, gevuld met bijna 50.000 toeschouwers.

Daar zwaaiden de duizenden Blue Jays-fans met hun bekende witte handdoeken en dat bracht herinneringen terug aan de 1992 en 1993 World Series. De Blue Jays wonnen beide World Series. In 1993 eindigde de finale met een memorabele 3-run, walk-off homerun in de zesde wedstrijd van Joe Carter die Toronto hun tweede opeenvolgende titel opleverde. Het was ook de laatste keer dat Toronto in een 'postseason' speelde.

Toen de Blue Jays vanmiddag in de vijfde inning een 4-3 voorsprong namen was het de eerste keer in de vijf tot nu toe gespeelde wedstrijden in het 'postseason' dat de thuisploeg de leiding had. De laatste keer dat de thuisploeg niet op voorsprong wist te komen in de eerste vier wedstrijden van een 'postseason' was in 1906 (!) tijdens de World Series tussen de Chicago Cubs en Chicago White Sox. De laatste keer dat een thuisploeg niet tot winst kwam in de eerste vier wedstrijden van een 'postseason' was in 1970.

Donderdag wonnen de Rangers de eerste wedstrijd met 5-3. Game Three wordt zondag gespeeld in Arlington (Texas).

Later vandaag spelen ook de Kansas City Royals en Houston Astros hun tweede wedstrijd in de ALDS. Vanavond gaan de twee National League Division Series van start.

De Rangers speelde vandaag zonder Adrian Beltre. De All Star derde honkman liep donderdag in de eerste wedstrijd een rugblessure op, terwijl hij een dubbelspel opbrak in de eerste inning. Beltre bleef in de wedstrijd, maar verliet het duel uiteindelijk nadat hij een honkslag had geslagen in de derde slagbeurt. Vandaag werd hij als derde honkman vervangen door Hanser Alberto, die in de maand september slechts acht innings verdedigend speelde in de reguliere competitie. De Dominicaan verving Beltre donderdag ook en speelde toen de laatste zeven innings van de wedstrijd.

Josh Donaldson, de All Star derde honkman van de Blue Jays, en rechtsvelder José Bautista speelden vandaag wel. Donaldson werd donderdag op zijn hoofd geraakt door de knie van tweede honkman Rougned Odor in de vierde inning bij een poging een dubbelspel op te breken. Donaldson verliet het duel uit voorzorg in de vijfde inning, maar uit latere onderzoeken bleek dat hij er geen hersenschudding aan heeft overgehouden. Hij moest vanmorgen wel nog meer tests ondergaan. Bautista verliet de wedstrijd donderdag in de negende inning met kramp in zijn rechter-hamstring.
...Andruw Jones jongste speler met een 'postseason'-HR...
...Op de foto speelt hij voor het Nederlands Honkbal Team...
...tijdens de World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
Rougned Odor homerde donderdag in zijn allereerste 'postseason'-wedstrijd. Met zijn 21 jaar en 247 dagen werd de Venezolaan de negende jongste speler (en jongste tweede honkman) in de historie die een homerun sloeg in zijn eerste 'postseason'. De jongste speler ooit met een homerun in zijn eerste 'postseason' was Andruw Jones. De 'Kid from Curaçao' en later speler van het Nederlands Honkbal Team was 19 jaar en 177 dagen toen hij homerde in de zevende wedstrijd van de National League Championship Series voor de Atlanta Braves vs. St. Louis Cardinals. Destijds brak Jones het record van de legendarische Mickey Mantle, die 20 jaar en 352 dagen was toen hij homerde voor de New York Yankees in de 1952 World Series vs. Brooklyn Dodgers.

Sinds Jones homerde in 1996 homerden nog eens drie spelers die jonger waren dan Mantle, namelijk Miguel Cabrera (2003), Manny Machado (2012) en Bryce Harper (2012). Maar Jones, die zijn Major League-debuut maakte op 15 augustus 1996, bleef de jongste ooit. Een paar dagen na zijn NLCS-homerun homerde Jones in zijn eerste twee slagbeurten van de 1996 World Series.

Odor werd de derde jongste speler die een homerun sloeg in zijn allereerste 'postseason'-wedstrijd. De jongste is Jimmy Sebring, die 21 jaar en 190 dagen oud was toen hij homerde voor Pittsburgh Pirates in de eerste wedstrijd van de allereerste World Series in 1903 vs. Boston Americans (nu Red Sox) in een best-of-nine series. Dit was (uiteraard) ook de allereerste World Series-homerun.Texas sloeg snel toe op rechtshander Marcus Stroman, die dit seizoen 4-0 was. Tijdens Spring Training liep Stroman een gescheurde knieband op in zijn linkerknie. Hij herstelde sneller dan verwacht en maakte op 12 september zijn comeback op de heuvel. Stroman startte vier wedstrijden, gooide 27 innings, kwam tot 18 strikeouts en boekte vier overwinningen.


...Chris Colabello in actie voor Italië op het.....
...Europees Kampioenschap 2012...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste inning opende Delino DeShields met een tweehonkslag in het rechtsveld. Daar leek José Bautista een running catch te maken, maar verloor de bal toen hij tegen de omheining botste. DeShields scoorde even later toen Shin-Soo Choo volgde met een honkslag. Prince Fielder voegde ook een honkslag toe, zodat er lopers op het eerste en derde honk kwamen te staan. Op een grounder richting eerste honk van Mitch Moreland leek Choo te worden uitgeschakeld in een rundown, maar de Zuid-Koreaan scoorde het tweede punt voor Texas toen catcher Russell Martin een foute aangooi maakte. Fielder en Moreland schoven vervolgens op na een grounder van Elvis Andrus. Meer schade werd voorkomen toen de Blue Jays de inning afsloten met een opmerkelijk 'unassisted double play'. Josh Hamilton sloeg een grounder naar eerste honkman Chris Colabello, die vervolgens naar de derde honk-lijn rende om daar Fielder (die op de klap van het derde honk was vertrokken) uit te tikken en de inning af te sluiten.

Chris Colabello werd geboren in de USA, maar groeide op in het Italiaanse Rimini. Zijn vader Lou Colabello was een werper in de nationale ploeg van Italië tijdens het demonstratie-honkbaltoernooi op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles (USA). De Colabello-familie verhuisde terug naar de USA in 1991. Chris Colabello maakte zijn Major League-debuut in 2013 als speler van de Minnesota Twins. In 2013 nam hij met Italiaanse Nationale Ploeg deel aan de World Baseball Classic. In 2012 won Colabello de titel op het Europees Kampioenschap met Italië na winst tegen Nederland in de finale, die toen in Rotterdam werd gespeeld.

In de tweede helft van de eerste inning pakte Toronto een punt terug toen Josh Donaldson met één uit homerde op linkshander Cole Hamels, die dit seizoen 13-8 was.

Texas voegde een punt toe in de tweede slagbeurt. Rougned Odor begon met vier wijd en wist het derde honk te bereiken op een grounder van Chris Gimenez terug naar de werper. Odor scoorde even later op een opofferingsslag van Hanser Alberto.

In de tweede helft van de derde inning kwamen de Blue Jays langszij. Lead-off hitter Troy Tulowitzki bereikte het honk na een fout van derde honkman Hanser Alberto, waarna Chris Colabello volgde met een ground-rule double. Hierna sloeg Russel Martin een honkslag en bracht Tulowitzki binnen. Kort erna scoorde Colabello het gelijkmakende punt op een double play-grounder van Kevin Pillar.

In de 2e5 nam Toronto voor de eerste keer de leiding. Kevin Pillar opende met een tweehonkslag op een pop-up richting eerste honk, waarna hij naar het derde honk werd gebracht via een opofferingsstootslag van Ryan Goins. Pillar zette Toronto vervolgens op een 4-3 voorsprong door te scoren op een honkslag van Ben Revere.

Intussen herstelde Marcus Stroman zich uitstekend na de eerste twee zware innings. Vanaf de opofferingsslag van Hanser Alberto in de tweede inning schakelde Stroman 13 slagmensen op rij uit. Hij kreeg zijn eerste honklopers pas weer met twee uit in de 1e6 toen Mitch Moreland vier wijd kreeg en Elvis Andrus een honkslag sloeg. Maar daarna sloot Stroman af met een strikeout.

Tot en met de zevende inning schakelde Stroman 18 van de laatste 20 slagmensen uit. In die periode werd hij gesteund met een aantal fraaie verdedigende acties van eerste honkman Chris Colabello, korte stop Troy Tulowitzki en rechtsvelder José Bautista.

Stroman's middag op de heuvel eindigde in de eerste helft van de achtste inning. Nadat hij een lead-off single moest toestaan aan Delino DeShields werd Stroman vervangen door Brett Cecil. DeShields schoof op naar het tweede honk op een opofferingsstootslag van Shin-Soo Choo en scoorde even later de gelijkmaker op een pinch-hit single van Mike Napoli.

Omdat de stand gelijk bleef volgde een verlenging. De Rangers kregen een scoringkans in de eerste helft van de elfde inning op reliever Mark Lowe, die vier wijd gooide op Prince Fielder en Mike Napoli met één uit. Nadat de laatste gedwongen was uitgeschakeld op een grounder van Elvis Andrus nam Aaron Loup de pitching over. De inning eindigde daarna met een vangbal in diep midveld van Josh Hamilton.

In de 2e12 kregen de Blue Jays een loper op het derde honk met twee uit op reliever Shawn Tolleson. Chris Colabello opende met een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Dalton Pompey. Met twee uit stal Pompey eerst het tweede honk en daarna het derde honk, maar strandde toen een grounder de slagbeurt afsloot.

De gemoederen raakten wat verhit in de 2e13. Met één uit dreunde Josh Donaldson de bal diep het linksveld in, maar die ging fout. Kort hierna ontstond een korte woordenwisseling tussen Donaldson en werper Keone Kela, die deze slagbeurt als reliever was begonnen. De dug-outs liepen even leeg, maar de rust keerde snel weer terug. Donaldson kreeg even later drie slag, waarna José Bautista vier wijd kreeg, maar hij bleef achter toen een uithaal van Edwin Encarnacion werd gevangen in diep midveld.

In de 1e14 hernamen de Rangers de leiding op de 42-jarige reliever LaTroy Hawkins. Met twee uit sloeg Rougned Odor een honkslag en schoof op na een honkslag van Chris Gimenez. Odor rende te ver door over het tweede honk en werd getikt op de aangooi vanuit het rechtsveld. Het leek daarbij dat zijn voet net iets van het honk af was in een 'close play'. De Blue Jays kozen voor een 'challenge', maar de beslissing bleef staan en Odor was safe. Even later scoorde Odor het leidende punt op een honkslag van Hanser Alberto, wiens fout eerder in de wedstrijd Toronto in staat stelde langszij te komen. Liam Hendriks werd ingebracht als vervanger van Hawkins, maar hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Delino DeShields, die de stand op 6-4 bracht in voordeel van de Rangers.

Met zijn 42 jaar is Hawkins dit seizoen de oudste speler in de Major League, gevolgd door Bartolo Colón (ook 42, maar 154 dagen jonger) en Ichiro Suzuki (41). Hawkins maakte zijn Major League-debuut in 1995. In zijn 21 jaar in de Majors speelde Hawkins voor 11 verschillende teams.

(9 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.