Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Mets winnen vs. Dodgers in NLDS-opener met strikeout-record
English
LOS ANGELES, California (USA) - De New York Mets openden de best-of-five National League Division Series vs. Los Angeles Dodgers vrijdagavond (9 oktober) met een 3-1 overwinning. Startende werpers Clayton Kershaw en Jacob deGrom gooiden samen 24 keer drie slag en realiseerden een 'postseason'-record. Game Two wordt zaterdag gespeeld.

Eerder vandaag boekten de St. Louis Cardinals een shutout-winst tegen de Chicago Cubs in hun NLDS-opener. Maar de Mets registreerden de zesde overwinning voor een bezoekende ploeg in de acht tot nu toe gespeelde 'postseason'-wedstrijden.

De Dodgers wonnen hun derde opeenvolgende en 14e 'overall' NL West Division-titel en sloten het seizoen af met een 92-70 'record'. Op weg naar het kampioenschap schakelden de Dodgers de San Francisco Giants uit en die werden onttroond als World Series-kampioen, want de ploeg bereikte dit keer niet het 'postseason'. De Dodgers spelen nu in hun 29e 'postseason'. Voor het eerst sinds 1983 voerden de Dodgers de National League aan in homeruns met 187.

De Dodgers staan sinds 2011 onder leiding van Manager Don Mattingly, die de ploeg naar 446 overwinningen loodste in zijn vijf jaar bij de club.

De Mets waren dit seizoen 90-72 en veroverden de titel in de NL East. Dat was hun zesde kampioenschap, maar eerste sinds 2006. De Mets spelen nu in hun achtste 'postseason'.

De Mets staan onder leiding van Manager Terry Collins, die na 1.688 wedstrijden, nu deelneemt aan zijn eerste 'postseason'. Collins is Manager van de Mets nu voor vijf jaar en won daarin 394 wedstrijden.Linkshander Clayton Kershaw (16-7) startte voor de Dodgers, rechtshander Jacob deGrom (14-8) voor de Mets. deGrom gooide zesmaal drie slag in de eerste twee innings. In de eerste, met één uit, kreeg hij een honkslag tegen van Howie Kendrick, maar volgde met twee strikeouts. In de tweede inning kreeg hij een lead-of double tegen van Justin Turner. Twee strikeouts volgden, waarna deGrom opzettelijk vier wijd gooide op Joc Pederson. Niet alleen om een gedwongen loop te creëren, maar ook om het op te nemen tegen werper Clayton Kershaw, die zijn zesde strikeout-slachtoffer werd. En daarmee werd Jacob deGrom de eerste werper in de historie die zes strikeouts gooit in de eerste twee innings van een 'postseason'-wedstrijd.

In de tweede helft van de derde inning kreeg de rechtshander een 2-out ground-rule double tegen van Corey Seager, maar schakelde hierna Adrian Gonzalez met drie slag uit.


...Curtis Granderson geeft advies aan jonge Nederlandse spelers...
...tijdens de European Big League Tour 2013 in Rotterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor de Mets kreeg David Wright vier wijd met één uit in de eerste ining op Kershaw, die daarna volgde met twee strikeouts. In de tweede inning was het Lucas Duda, die met één uit een honkslag sloeg voor de Mets, maar opnieuw schakelde Kershaw de volgende twee slagmensen met drie slag uit. Dat patroon herhaalde zich in de derde inning. Curtis Granderson sloeg toen een honkslag met één uit, maar opnieuw sloot Kershaw af met twee strikeouts.

Kershaw voegde nog eens twee strikeouts toe in de vierde, maar die kwamen dit keer nadat Daniel Murphy was begonnen met een homerun om de Mets een 1-0 voorsprong te bezorgen.

In de 2e4, met een 1-0 achterstand, kregen de Dodgers twee honklopers. Justin Turner begon met een honkslag, waarna A.J. Ellis een honkslag sloeg na deGrom's achtste strikeout. Na een vangbal was Clayton Kershaw de slagman met twee lopers op de honken. Hij dreunde de bal diep het midveld in maar die werd daar gevangen door Yoenis Cespedes net voor de omheining.

Ondanks het punt in de vierde inning bleef Kershaw domineren in de vijfde. Hij schakelde de eerste twee slagmensen weer met drie slag uit, kreeg daarna een honkslag tegen van Granderson, maar sloot daarna opnieuw af met een strikeout om zijn totaal op te voeren naar elf. In de 2e5 voegde ook deGrom weer twee strikeouts toe om zijn totaal op tien te brengen. deGrom verhoogde zijn strikeout-totaal vervolgens ook op naar elf in de zesde inning.

Daarmee schreven deGrom en Kershaw geschiedenis, want ze werden de eerste twee werpers in 'postseason'-historie die elf keer drie slag gooiden in dezelfde wedstrijd. De enige andere keer dat twee werpers dubbele getallen bereikten in dezelfde wedstrijd was in Game 5 van de 1944 World Series tussen de St, Louis Cardinals en St. Louis Browns. Winnende werper Mort Cooper (Cardinals) kwam toen tot 12 strikeouts en Denny Galehouse (Browns) tot 10. Beiden gooiden een complete wedstrijd. De linksvelder in dat duel voor de Cardinals was Danny Litwhiler, die later een zeer bekende coach en honkbal-ambassadeur werd. In de jaren zestig bezocht Litwhiler ook Nederlands, verzorgde clinics en trainde met de spelers van het Nederlands Honkbal Team.

In de eerste helft van de zevende inning kwam Kershaw in de problemen. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Lucas Duda, waarna ook vier wijd volgde voor Ruben Tejada met één uit. De twee lopers schoven op na een opofferingsstootslag van Jacob deGrom, waarna de honken vol kwamen toen ook Curtis Granderson een vrije loop kreeg. Dat leidde tot een werperswissel, want Pedro Baez nam het over, maar die moest een 2-run single incasseren van team-captain David Wright die de Mets-voorsprong opvoerde naar 3-0.

In de 2e7 kreeg Jacob deGrom drie nullen op rij, waaronder nog eens twee strikeouts om zijn totaal op 13 te brengen in zijn 'postseason'-debuut.

In de achtste werd deGrom opgevolgd door Tyler Clippard. Met één uit kreeg hij een tweehonkslag tegen van Howie Kendrick, die even later het eerste Dodger-punt scoorde op een 2-out single van Adrian Gonzalez. Hierna werd Jeurys Familia de nieuwe werper en hij sloot de inning af toen een line drive van Justin Turner werd gevangen.

Maar daar bleef het bij voor de Dodgers.

(9 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.