Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 december 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Opnieuw verlies voor Team Europe in Azië
English
TAICHUNG (Taiwan) - Team Europe verloor woensdagavond (9 december) met 8-3 van het professionele NPB Team uit Japan. Voor de Europese ploeg was dit de zevende nederlaag in de tien tot nu toe gespeelde wedstrijden in de Asia Winter Baseball League. Twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel, eenmaal werd gewonnen en dat gebeurde tegen de tegenstander van vandaag.

Eerder vandaag won het Zuid-Koreaanse KBO Team met 15-12 vs. het Chinese Taipei National Training Team.

Op dinsdag was Team Europe vrij. Koploper Chinese Taipei Training Team won toen nipt met 2-1 van het professionele Taiwan Beer CPBL Team om op de eerste plaats te blijven staan. Het duel tussen het KBO Team (Zuid-Korea) en het NPB Team (Japan) eindigde in 4-4.

Team Europe speelt de volgende wedstrijd op donderdag (10 december), aanvang 12 uur lokale tijd (5 uur 's morgens Nederlandse tijd). De ploeg ontmoet dan koploper Chinese Taipei Training Team.

(9 december)Maickel Rietel maakte zijn derde start van het seizoen voor de Europese ploeg en die kwam drie dagen nadat hij één inning in relief had gegooid in het duel van afgelopen zondag. De rechtshander schakelde de eerste drie slagmensen uit, allen via een grounder. Daaronder een fraaie actie van derde honkman Rashid Gerard op een harde grounder van lead-off hitter Shota Tomowaga. De bal sprong even weg bij Gerard, maar die herstelde op tijd om Tomowaga uit te schakelen op het eerste honk in en close play, maar de umpire maakte daar de juiste call.

NPB-starter Yuta Kakita schakelde eveneens de eerste drie slagmensen in de eerste inning uit, maar daaronder waren twee strikeouts. De 23-jarige rechtshander is een rookie in het team van de Yokohama DeNA BayStars, dat dit seizoen op de zesde en laatste plaats eindigde in de Central League, één van de twee Japanse Major Leagues. Hoewel Kakita dit jaar op het big league-roster stond kwam hij in de reguliere competitie niet in actie voor de hoofdmacht van de BayStars.

De Japanse ploeg opende de score daarna in de tweede slagbeurt op Rietel. Kazuma Okamoto begon met een honkslag, waarna hij, met één uit, helemaal vanaf het eerste honk scoorde op een tweehonkslag van Kouki Yamashita. Hierna werd het tweede punt gescoord toen Yusuke Masago volgde met een honkslag. Voor Masago was dit pas zijn tweede binnengeslagen punt van het seizoen. Zijn eerste had hij op zijn naam gekregen via een homerun. Masago speelt in de organisatie van de Fukuoka SoftBank Hawks, dat dit seizoen de Japan Series won. De Nederlandse profwerper Rick van den Hurk kwam dit seizoen uit voor deze ploeg na daarvoor twee jaar actief te zijn geweest in Zuid-Korea.

Team Europe kreeg ook hun eerste honklopers in de tweede inning. Met twee uit gooide Kakita vier wijd op Mattia Mercuri en Maik Ehmcke, maar zij strandden, want Rashid Gerard sloot de slagbeurt af met een grounder.

Het NPB Team was weer productief in de eerste helft van de vierde inning. Met één uit kreeg Shuhei Takahashi en sloeg Kouki Yamashita een honkslag (op iets wat leek op een ingehouden check-swing op een inside pitch), zodat er lopers op het eerste en derde honk kwamen te staan. Rietel volgde met een strikeout, maar daarna droeg Iori Katsura bij met een puntscorende honkslag om er een 3-0 stand van te maken.

Yuta Kakita vervolgde zijn dominantie in de tweede helft van de vierde inning. Hij kreeg wederom drie nullen op rij, waaronder voor de tweede keer drie slag op Kevin Weijgertse en Alberto Mineo. Daarmee had de rechtshander nu in drie van zijn vier innings drie nullen op rij gekregen, had zeven slagmensen op rij uitgeschakeld en had nog geen honkslagen toegestaan. Tijdens zijn slagbeurt sloeg Mineo een foutbal op zijn rechter scheenbeen, resulterend in een pijnlijke ontmoeting met het speeltuig. De Italiaan maakte zijn slagbeurt wel af, maar bleef daarna achter in de dug-out toen de eerste helft van de vijfde inning begon, want Alessandro Deotto nam zijn plek als catcher over.

Werd Deotto de nieuwe catcher, de Duitser Daniel Thieben werd de nieuwe werper voor Team Europe toen de vijfde inning van start ging. De rechtshander had een onsuccesvol optreden. Hij begon met vier wijd voor Shota Tomonaga en Shintaro Yokota. In de 3 2/3 inning die Thieben had gegooid in zijn vorige drie optredens had hij al zevenmaal vier wijd gegooid. Een vangbal volgde, maar daarna sloeg Kazuma Okamoto een honkslag het rechtsveld in, waardoor Tomonaga kon scoren. Doordat de bal langs rechtsvelder Federico Giordani ging voor een fout werd hierdoor ook Yokota in staat gesteld te scoren en hij voerde de stand op naar 5-0. Thieben werd vervolgens opgevolgd door Diego Fabiani. De Italiaan begon eveneens met een vrije loop, maar startte even later een dubbelspel dat de inning afsloot.

In de 2e5 opende Mattia Mercuri voor Team Europe met een honkslag om een einde te maken aan Kakita's No-Hitter. Maar hij kwam niet verder dan het eerste honk, want de Japanse rechtshander schakelde de volgende drie slagmensen uit.

In de eerste helft van de zesde inning werd Chris Howard de derde catcher voor Team Europe, want hij nam de positie over van Deotto, die slechts één inning achter de plaat had gezeten. Maar wederom wist de Europese pitching de Japanse slagmensen niet te stoppen. Fabiani gooide vier wijd op Yusuke Masago (die hierna het tweede honk stal) en kreeg vervolgens een puntscorende honkslag tegen van Iori Katsura. Hierna nam de Duitser Lucas Dickman de pitching over, maar hij kreeg de honken vol toen ook Izuni Hara en Shota Tomonaga een honkslag lieten noteren. Een opofferingsslag van Shintaro Yokota verhoogde de stand even later naar 7-0.

In de tweede helft van de zesde kreeg Team weer een honkloper op reliever Kojiro Tanabo. Met twee uit kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Kevin Weijgertse en dat was pas de tweede Europese honkslag in de wedstrijd. Weijgertse werd de vierde honkloper voor Team Europe, waarna volgende slagman Chris Howard de vijfde wedstrijd toen hij een vrije loop kreeg. Voor het eerst sinds de tweede inning stonden er weer twee Europeanen op de honken. Zij bleven achter, want volgende slagman Federico Giordani kreeg een gecallde strikeout. Maar hierbij moet wel worden aangetekend dat de Home Plate Umpire een wel heel lage derde slagbal callde op een bal die onder de knieën van Giordani binnenkwam.

Stand
#TeamGWLT
1Chinese Taipei Training Team9630
2Taiwan Beer CPBL Team9432
3KBO Team9424
4NPB Team10442
5Team Europe10172
In de 2e7, opende Mattia Mercuri voor Europa met een tweehonkslag op Tanabo. Dit seizoen gooide de rechtshander (met rugnummer 116) in het farmteam van de Hanshin Tigers. Met zijn tweehonkslag had Mercuri nu in al zijn drie slagbeurten het honk bereikt en was 2-uit-2 met een vrije loop. Met één uit kreeg Europa de honken vol toen Rashid Gerard vier wijd kreeg en Luca Martone het honk bereikte op een 'check-swing bloop-single'. Martone was net in de eerste helft van de inning in de wedstrijd gekomen als tweede honkman. Hierna kreeg ook Daniel Fernandes (die net in het duel was als nieuwe linksvelder) een gecallde strikeout op een lage worp. Met de honken nog altijd vol, maar nu met twee uit, begon Tanabo niet alleen zijn controle te verliezen, hij begon wat wild te gooien. Met Sam Buelens in het slagperk gooide hij een wilde worp die Mercuri in staat stelde het eerste Europese punt te scoren. Met een 3-wijd stand op de Belgische slagman gooide Tanabo opnieuw een wilde worp, resulterend in vier wijd voor Buelens en een punt gescoord door Gerard. Hierna kwamen de honken wederom vol te staan toen ook Kevin Weijgertse vier wijd kreeg. Dat betekende het einde voor Tanabo en hij werd opgevolgd door Ren Kajiya, die 13 honkslagen had moeten toestaan in de negen innings die hij had gegooid in zijn voorgaande drie optredens. De rechtshander werd begroet met een puntscorende honkslag van Chris Howard die de achterstand verkleinde naar 7-3 en de honken vol hield. Echter, de drie lopers bleven achter toen Federico Giordani een comeback-grounder sloeg.

In de 2e8 kwam Team Europe weer in scoringspositie. Met twee uit sloegen Rashid Gerard en Luca Martone een honkslag, maar zij strandden toen volgende slagman Daniel Fernandes drie slag kreeg.

Het NPB Team scoorde het laatste punt in de negende inning op Bryan Sheldon, die in de voorgaande inning op de heuvel was gekomen. Naomasa Yokawa begon met een tweehonkslag, waarna hij scoorde op een hierna volgende honkslag van Kazuma Okamoto, die 3-uit-5 sloeg, een punt scoorde en er twee binnensloeg. Hierna maakte tweede honkman Luca Martone een prima play op een harde grounder en draaide een fraai dubbelspel. Een line drive van eerste honkman Kevin Weijgertse sloot de slagbeurt af.

In de 2e9 sloot Tomohiro Hamada de wedstrijd af voor het NPB Team. In zijn voorgaande twee optredens had de linkshander tienmaal drie slag gegooid in zes innings en hij voegde er in deze slagbeurt twee aan toe. Hamada begon met een strikeout, waarna een grounder volgde, terwijl het was begonnen met regenen (zoals was verwacht). Hij leek hierna ook drie slag te gooien op Chris Howard met een fraaie worp door het midden, maar dit keer beoordeelde de Home Plate Umpire de worp niet als slag. In plaats daarvan was het de vierde wijdbal en bereikte Howard dus het honk. Maar Hamada volgde daarna alsnog met een strikeout om een einde aan de wedstrijd te maken.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.