Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Cubs brengen NLDS vs. Cards in balans met 'kort werk'
English
ST. LOUIS, Missouri (USA) - De Chicago Cubs wonnen Game 2 van de best-of-five National League Division Series vs. de St. Louis Cardinals zaterdagavond (10 oktober) met 6-3 om de reeks in balans te brengen. In Busch Stadium kwamen de Cubs tot een rally van vijf (onverdiende) punten in de tweede inning en kozen voor 'kort werk' om de leiding te nemen via twee opeenvolgende squeezes. De Cardinals scoorden hun punten op drie homeruns.

De Cardinals openden de reeks vrijdag met een 4-0 shutout-winst. In het reguliere seizoen ontmoetten de Cards de Cubs in tien wedstrijden op eigen veld en wonnen er daarvan zeven. Game Three wordt maandag in Chicago gespeeld.

Hoewel het twee van de oudste honkbalploegen zijn spelen de Cardinals en Cubs past voor het eerst tegen elkaar in een 'postseason'. In de reguliere competitie hebben de twee teams een lange historie en speelden 2.344 wedstrijden tegen elkaar in 123 jaar! De Cubs wonnen 1.197 van deze wedstrijden.

De Cardinals beschikten dit seizoen over een sterke werpersstaf. Die voerde de Major League voor het eerst sinds 2005 aan met het beste ERA. Hun 2.94 ERA was het laagste van de ploeg sinds 1969 (eveneens 2.94) en was de laagste in de Majors sinds 1988 toen de pitchingstaf van de New York Mets afsloot met een 2.91 ERA.

De werpersstaf van de Cubs kan eveneens terugkijken op een uitstekende seizoen, want die voerde de Major League aan met 1.431 strikeouts.De startende werpers in dit duel waren Jaime Garcia (10-6) voor de Cardinals en Kyle Hendricks (8-7) voor de Cubs.

Linkshander Garcia stond dit seizoen tweemaal op de 'disabled list', maar sinds hij op 27 juli weer in actie terugkeerde maakte hij 13 starts in het restant van het seizoen. Hij miste het eerste deel van het seizoen vanwege een thoracic outlet-operatie. Thoracic outlet is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld raakt. Garcia miste vervolgens een maand van eind juni tot 27 juli vanwege een verrekking van een liespier. Hij maakte zijn laatste start tegen de Cubs op 23 april 2012. Dit was zijn eerste 'postseason'-optreden sinds hij Game 2 startte voor de Cardinals in de 2012 NLDS.


...Yadier Molina als catcher voor Puerto Rico vs. Nederland...
...in de World Baseball Classic 2009...
(© Foto: Henk Seppen)
Rechtshander Hendricks maakte vanavond zijn 'postseason'-debuut. Voor vandaag stond hij dit seizoen eenmaal tegenover de Cardinals en dat was een 'no-decision' op 5 mei toen hij vijf innings gooide.

Yadier Molina was vandaag weer de catcher voor de Cardinals, net als in de opener. Toen de Cardinals vrijdagochtend hun definitieve 25-man roster bekendmaakten voor deze NLDS stond Molina ook op de lijst. Het was onzeker of de ervaren catcher zou worden opgenomen op het roster. Op 20 september, in een wedstrijd tegen de Chicago Cubs, liep Molina een blessure op aan zijn linkerduim. Uit een MRI-onderzoek bleek dat een pees gedeeltelijk was ingescheurd en dat hield hem in het restant van het seizoen aan de kant. Maar nu is hij terug en speelt hij met speciaal beschermend materiaal voor als hij zit te catchen en als hij aan slag staat. Er staat slechts één back-up catcher op het roster.

'Yadi' speelt sinds 2004 voor de Cardinals, won de World Series in 2006 en 2011 en won zeven Gold Gloves. Zijn oudere broers Bengie en José waren ook catchers in de Majors.

De ervaren Portoricaanse catcher speelde in alle drie tot nu toe georganiseerde edities van de World Baseball Classic (2006, 2009, 2013) voor de Nationale Ploeg van Puerto Rico. Op 9 maart 2009, tijdens de tweede WBC, was Molina's tweehonkslag in de achtste inning de sleutel in een rally, resulterend in een 3-1 overwinning vs. Nederland. In 2013 bereikte hij de WBC-finale met Puerto Rico en won het zilver na verlies tegen de Dominicaanse Republiek.Nadat de Cubs een loper op het tweede honk hadden achtergelaten in de eerste helft van de eerste inning kwamen de Cardinals even later tot scoren, want Matt Carpenter opende de tweede helft van de inning met een homerun op Kyle Hendricks.


...Als speler van de Colorado Rockies...
...nam Dexter Fowler deel aan de...
...European Big League Tour 2011 in...
...Nederland (hier in Utrecht)...
...Vanavond was Fowler 2-uit-5 met...
...een run en RBI voor de Cubs...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De voorsprong was van korte duur, want de Cubs antwoordden met een 5-run rally in de eerste helft van de tweede inining op Jaime Garcia. De Cubs scoorden de eerste drie punten, terwijl de bal het infield niet verliet. Starlin Castro begon met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder richting kort van Austin Jackson. Echter, bij een poging een dubbelspel te completeren gooide tweede honkman Kolten Wong de bal langs het eerste honk in de dug-out. En zodoende kreeg Jackson het tweede honk toegewezen op de overthrow. Jackson stal vervolgens het derde honk en Miguel Montero kreeg vier wijd. Hierna koos Manager Joe Maddon voor 'small ball' en dat resulteerde in twee perfect uitgevoerde safety squeezes en een 2-1 voorsprong. Eerst stootte Kyle Hendricks richting Garcia, die de bal vervolgens langs het eerste honk gooide. Jackson scoorde de gelijkmaker, terwijl Montero en Hendricks beiden een extra honk konden opschuiven. Volgende slagman Addison Russell volgde eveneens met een opofferingsstootslag-squeeze due Montero binnenbracht en de Cubs een 2-1 voorsprong opleverde. Chicago scoorde even later het derde punt op een infield-hit van Dexter Fowler en Jorge Soler volgde met een 2-run homerun die er 5-1 van maakte.

In de eerste helft van de derde inning nam Lance Lynn de pitching over van Jaime Garcia. Dit is Lynn's vijfde opeenvolgende 'postseason' met de Cardinals en hij gooide in 23 'postseason'-wedstrijden. Maar de rechtshander moest ook een punt toestaan. Lynn begon met vier wijd voor lead-off hitter Anthony Rizzo, die het derde honk bereikte op een honkslag van Starlin Castro. Met één uit scoorde Rizzo het zesde Chicago-punt op een grounder van Miguel Montero.

In de 2e6 verkleinden de Cards de achterstand. Kyle Hendricks begon met twee strikeouts, maar kreeg daarna back-to-back homeruns tegen. Eerst homerde Kolten Wong en daarna dreunde pinch-hitter Randal Grichuk de bal in de tribune in diep linksveld om er een 6-3 stand van te maken. Dat betekende het einde voor Hendricks, die werd opgevolgd door Travis Wood. De linkshander sloot de inning af met een strikeout.

Hiermee scoorden de Cardinals alle drie hun punten op homerun. In de reguliere competitie sloegen de Cards 137 homeruns, goed voor een elfde plaats in de National League. De meeste homeruns werden geslagen door de Los Angeles Dodgers (187).

In de eerste helft van de zevende inning leken de Cubs weer iets in de maak te hebben toen Dexter Fowler opende met een tweehonkslag en Jorge Soler vier wijd kreeg. De laatste ging even later gedwongen uit op een grounder van Kris Bryant. Hierna werd veteraan Adam Wainwright de nieuwe werper voor de Cards. Hij nam het op tegen Anthony Rizzo, die een line drive sloeg naar derde honkman Matt Carpenter, die vervolgens naar het honk rende om een dubbelspel te maken, terwijl Fowler terugdook richting honk nadat de vangbal was gemaakt. Dat zorgde voor een close play, maar 3B Umpire Dana DeMuth nam de juiste beslissing en gaf Fowler safe. Een challenge volgde, maar de beslissing bleef staan. DeMuth is de crew chief van de 6-man umpiring crew en is een Major League-umpire sinds 1983. Dit is DeMuth's tiende Division Series. Hij was ook actief in vijf League Championship Series en vijf World Series. Even later kwam de inning ten einde toen tweede honkman Kolten Wong een fraaie play maakte op een harde grounder van Starlin Castro.

In de tweede helft van de zevende sloeg Yadier Molina een honkslag met twee uit voor de Cardinals, maar strandde op het eerste honk.

In de eerste helft van de achtste gooide Wainwright driemaal drie slag. In de 2e8 werd Trevor Cahill de nieuwe werper voor de Cubs en kreeg ook drie nullen op rij, waaronder drie slag op de laatste twee slagmensen.

Hector Rondon gooide de tweede helft van de negende inning voor de Cubs. Met één uit kreeg hij een honkslag tegen van Jason Heyward, maar die ging vervolgens gedwongen uit. De inning en de wedstrijd kwamen daarna ten einde na een grounder van Mark Reynolds.

En zo sloten de Cubs dus af met winst en brachten de reeks weer in balans. Voor de Cubs was dit de eerste Division Series-overwinning sinds 2003.

(10 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.