Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Verrassende winst Mexico, Canada; Puerto Rico, USA winnen ook
English
TAOYUAN / TAICHUNG (Taiwan) - Op Dag 3 van de Premier12 werden vier wedstrijden gespeeld, waarvan er twee een verrassend uitkomst hadden. Met de wedstrijden van vandaag zijn alle 12 teams nu in actie gekomen.

In de middag verraste Mexico, de nummer 12 van de wereldranglijst, door met 6-4 te winnnen van nummer 10 Venezuela. Ook in de middag won Puerto Rico (nr. 9 op de ranglijst) van Italië (nummer 11) met 7-1.

In de avond won de USA (nummer 2) ruim met 11-5 van de Dominicaanse Republiek (nummer 6). Een andere stunt werd gerealiseerd door Canada (nummer 7), dat overtuigend met 5-1 won van Cuba (nummer 3).

Het Nederlands Koninkrijksteam speelt de volgende wedstrijd op woensdag, aanvang 12:35 uur lokale tijd (5:35 uur 's morgens Nederlandse tijd).

(10 november)
Op een winderige middag in Taoyuan Baseball Stadium in Taoyuan opende Mexico de score met twee punten in de eerste helft van de derde inning, waarna Venezuela antwoordde met een 4-run rally in de tweede helft van de inning. Maar in de laatste drie innings voegde Mexico vier runs toe om de wedstrijd alsnog om te draaien in een 6-4 overwinning.

In de eerste helft van de derde inning, op startende werper Freddy Garcia, scoorde Mexico twee punten met één uit. Juan Perez werd daarna geraakt door een worp, stal het tweede honk en scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Kevin Medrano. Volgende slagman Tim Torres voegde een puntscorende honkslag toe om er 2-0 van te maken.

in de 2e3 kwam Venezuela tot een rally van vier punten op starter Cesar Carrillo. José Yepez opende met een honkslag en Yonathan Sivira kreeg vier wijd. Nadat de twee waren opgeschoven via een opofferingsstootslag scoorden beiden op een honkslag van Gregorio Petit om de stand in balans te brengen. Omdat de bal langs de catcher ging op de aangooi richting thuisplaat schoof Petit op naar het tweede honk. Om een gedwongen loop op te zetten kreeg volgende slagman Frank Diaz opzettelijk vier wijd. Juan Luis Rivera volgde met een honkslag die Venezuela op voorsprong zette, 3-2. Vier wijd voor Luis Jimenez zorgde voor volle honken en leidde tot een werperswissel. Mark Serrano nam het over, maar zag het volgende punt gescoord worden op een opofferingsslag van Francis Carabello, die er 4-2 van maakte. Het was ook het laatste Venezolaanse punt, want de ploeg werd in het restant van de wedstrijd puntloos gehouden.

Venezuela ging op rij uit in de volgende vier innings, waarna de eerste honkloper weer kwam in de achtste, maar op dat moment keek de ploeg tegen een 5-4 achterstand aan. Venezuela staat onder leiding van voormalig Major Leaguer Luis Sojo. Hij speelde 13 jaar (1990-2003) in de big league, waaronder zeven bij de New York Yankees.

Mexico kreeg één loper in de drie middelste innings, waarna een punt werd gescoord in de zevende. Rudy Flores begon met een tweehonkslag op Garcia, die nog steeds gooide voor Venezuela. Hierna zorgde Humberto Sosa met een honkslag voor lopers op het eerste en derde honk. Een opofferingsslag van Brandon Macias verkleinde de stand daarna naar 4-3. Het betekende ook het einde voor Freddy García, een Major League-veteraan van 15 jaar (1999-2013). De 39-jarige rechtshander en tweemalig All Star gooide voor zeven teams, waaronder zes jaar bij de Seattle Mariners. Josue Castellano nam het over, maar de linkshander kreeg de honken vol toen hij Juan Perez raakte en vier wijd gooide op Kevin Medrano. Een nieuwe werperswissel volgde. Nieuwe werper Yoel Hernandez werd hierna gesteund met een 'inning-ending double play'.

In de achtste inning hernam Mexico de leiding toen Gabriel Alfaro de Venezolaanse pitching overnam. Met één uit kreeg hij een honkslag tegen van Robert Lopez, waarna vier wijd volgde voor Rudy Flores met twee uit. Volgende slagman Humberto Sosa volgde met een 2-run double die Mexico een 5-4 voorsprong opleverde.

In de 2e8, nadat 15 slagmensen op rij waren uitgeschakeld sloeg Frank Diaz een honkslag met één uit voor Venezuela, maar een dubbelspel volgde.

Mexico voegde nog een 'insurance run' toe in de 1e9 op een opofferingsslag van Robert Lopez.

...Official Scorers Linda Steijger, Oscar Eduardo Izaguirre...
...en Andres De Leon...
In Taichung Intercontinental Baseball Stadium in Taichung won Puerto Rico 's middags met 7-1 vs. Italië. De Nederlandse scorer Linda Steijger was één van de drie Official Scorers in dit duel, samen met Andres De Leon (Panama) en Oscar Eduardo Izaguirre (Venezuela).

Na drie puntloze innings kwam Italië dicht bij het openingspunt in de eerste helft van de vierde inning op Andres Santiago. Alessandro Vaglio begon met een tweehonkslag, waarna Mario Chiarini vier wijd kreeg. Een 'force play-grounder' van Alberto Mineo volgde, waarbij Chiarini werd uitgeschakeld, maar resulteerde in lopers op het eerste en derde honk. Volgende slagman Alex Sambucci werd uitgevangen in het rechtsveld, waarna Vaglio vertrok om te scoren. De bal werd gegooid naar catcher Omir Santos, die Vaglio tikte een fractie voordat hij de plaat bereikte. Echter, op het moment dat Santos dat deed zat hij voor de plaat en blokkeerde Vaglio, die niet in staat was richting plaat te sliden en in plaats daarvan tegen het linkerbeen van Santos aangleed. De Italiaanse Manager Marco Mazzieri had hierna een discussie met de Taiwanese Home Plate Umpire Hua-Wen Chi met betrekking tot de 'collission rule', maar de inning eindigde met de nul op de plaat en dus een dubbelspel.

Even later, in de 2e4, nam Puerto Rico een 1-0 voorsprong. Richard Thon begon met een honkslag en schoof op na een wilde worp. Juan Silva kreeg hierna vier wijd. Een poging de lopers op te schuiven via een stootslag eindigde in een pop-up, maar hierna volgde Aldo Mendez met een tweehonkslag die Puerto Rico een 1-0 voorsprong opleverde.

Puerto Rico kwam tot een rally van drie punten in de tweede helft van de vijfde inning op Trey Nielsen. Met één uit kreeg Jay Gonzalez vier wijd en sloeg Jack Lopez een honkslag. Beiden scoorden toen Richard Thon volgde met een driehonkslag op de omheining in het rechtsveld. Kort hierna scoorde Thon het volgende punt na een wilde worp om er 4-0 van te maken.

In de zesde nam Puerto Rico meer afstand door twee punten toe te voegen. Reliever Andrea Pizziconi gooide vier wijd op Aldo Mendez en raakte daarna Luis Rivera met een worp. Hierna werd Pizziconi opgevolgd door Orlando Oberto. Dat leidde tot een nieuwe discussie. Na de wissel te hebben toegepast begon de Italiaanse Manager Marco Mazzieri terug te lopen richting dug-out, maar werd daarbij staande gehouden door Home Plate Umpire Hua-Wen Chi. Een lange discussie volgde, die vrijwel zeker te maken had met het totaal aantal (vrije) trips die er naar de heuvel waren gemaakt. Volgens de internationale regels hebben coaches drie vrije trips naar de heuvel tijdens een wedstrijd voor overleg met de werper. Een vrije trip is wanneer een werper niet wordt gewisseld. Na de derde vrije trip heeft elke volgende trip automatisch een werperswissel tot gevolg. Het was vanaf het begin duidelijk dat Mazzieri's trip naar de heuvel een werperswissel was, want hij nam de bal gelijk uit de hand van Pizziconi toen hij op de heuvel arriveerde. Omdat er daarna nog wat overleg was met de nieuwe werper en een paar infielders, leidde dit mogelijk tot wat verwarring. Toen het duel werd vervolgd schoven de twee lopers op na een opofferingsstootslag van Jorge Jimenez. Hierna mislukte een squeeze, maar daarna, met twee uit, scoorden beide lopers op een tweehonkslag van Jay Gonzalez om er 6-1 van te maken.

In de achtste scoorde Italië hun enige punt op reliever Fernando Guerrero. Met twee uit sloeg Juan Carlos Infante een honkslag en scoorde op een tweehonkslag van Erick Epifano.

In the bottom of the eighth, Puerto Rico scored its final run on a basesloaded walk to make it a 7-1 score.
In de avond, in Taoyuan, won de USA met 11-5 van de Dominicaanse Republiek. De Amerikanen namen aanvankelijk een 3-0 voorsprong in de eerste inning, maar zagen de Dominicanen langszij komen in de tweede slagbeurt. Team USA kwam vervolgens tot een rally van zes punten in de derde om een comfortabele 9-3 voorsprong te nemen.

In dit duel was de Nederlandse umpire Winfried Berkvens aangesteld voor zijn eerste wedstrijd van het evenement. Berkvens was de 1B Umpire en was in gezelschap van Atsushi Kittaka (Japan) achter de plaat, Chung-Hung Wang (Taiwan) bij het tweede honk en Edgar Estivison (Panama) bij het derde honk.

In de tweede helft van de eerste inning, op starter Victor Mateo, scoorden de Amerikanen drie punten. Jacob May en Joe Sclafani begonnen met vier wijd. Met één uit scoorde de eerste na een honkslag van Dan Black. Kyle Martin volgde met een RBI-double en met twee uit werd het derde punt gescoord na een honkslag van Adam Frazier. Martin probeerde ook te scoren, maar werd op de plaat uitgegooid.

In de tweede inning reageerden de Dominicanen met drie eigen punten en kwamen langszij op starter Zeke Spruill, die vier honkslagen op rij moest toestaan. Wilson Betemit opende met een homerun, waarna Miguel Olivo een tweehonkslag sloeg en Aneury Tavares een honkslag. Volgende slagman Wilkin Ramirez sloeg eveneens een honkslag en verkleinde de achterstand naar 3-2. Met één uit werd de gelijkmaker gescoord op een opofferingsslag van Ronny Rodriguez.

Na drie lopers te hebben achtergelaten in de 2e2 kwamen de Amerikanen tot een rally van zes runs in de volgende slagbeurt om de controle over de wedstrijd te nemen. Met één uit sloeg Tyler Pastornicky een tweehonkslag en scoorde op een driehonkslag van Adam Frazier om Team USA een hernieuwde voorsprong te geven. Toen Dan Rohlfing hierna vier wijd kreeg volgde een werperswissel. Dioni Soriano nam het over, maar kwam in de problemen. Eerst werd een punt gescoord toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Brett Phillips. Vervolgens kwamen de honken vol te staan toen Jacob May vier wijd kreeg. Nog eens twee punten werden daarna gescoord op een honkslag van Elliot Soto, die zelf opschoof naar het tweede honk op de aangooi naar de plaat. Met twee uit werd een gedwongen loop gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor Dan Black, maar hierna sloeg Kyle Martin een 2-run single om de stand op te voeren naar 9-3.

De Dominicanen pakten een punt terug in de vijfde inning toen Teoscar Hernandez homerde.

In de 2e5 scoorden de Amerikanen nog eens tweemaal via een honkslag van Bret Eibner en een opofferingsslag van Dan Black om er een 11-4 stand van te maken. Een tweehonkslag van Anderson Feliz zorgde voor het vijfde en laatste Dominicaanse punt in de zesde slagbeurt.
In de avond, in Taichung, boekte Canada een verrassende 5-1 overwinning vs. Cuba. Het was zelfs een overtuigende overwinning, want Cuba werd na gescoord te hebben in de eerste inning puntloos gehouden en de krachtige slagman kwam niet verder dan vijf honkslagen op drie werpers. Cuba speelt woensdag tegen Nederland.

Canada nam een snelle 3-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning en keek geen moment meer achterom. De Cubaanse starter Yosbany Torres zag lead-off hitter Tyson Gillies het honk bereiken na een fout, waarna hij een homerun moest incasseren van volgende slagman Pete Orr. Met één uit sloeg Jordan Lennerton een honkslag en scoorde het derde punt op een 2-out single van Taylor Green, de eerste slagman op nieuwe werper Livan Moinelo.

Cuba pakte een punt terug in de tweede helft van de eerste inning op Chris Leroux zonder het slaan van een honkslag. Lead-off hitter Julio Martinez werd geraakt door een worp. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Lourdes Gurriel en Yulieski Gurriel beiden vier wijd kregen. Martinez scoorde hierna op een opofferingsslag van Alfredo Despaigne, maar Cuba zou twee lopers achterlaten.

Hierna bleef het duel in de volgende vijf innings puntloos en lieten beide teams een paar lopers achter.

Canada ging op rij uit in de tweede, vierde en vijfde inning. De ploeg strandde twee lopers in de derde en de zesde slagbeurt.

Cuba ging op rij uit in de tweede en vijfde inning en kreeg een loper op het honk in de derde, vierde, vijfde en zesde inning. Maar de ploeg kwam slechts tweemaal in deze periode in scoringspositie, in de derde en vijfde inning.

In de 1e5 nam Canada meer afstand met het scoren van twee runs op Moinelo, die het prima deed nadat hij het werpen in de eerste beurt had overgenomen. Echter, in deze inning kreeg hij een aantal honklopers en gooide vaker naar het eerste honk dan naar de slagman. Tyson Gillies begon met een honkslag, waarna Moinelo negen pick-offs deed naar het eerste honk. Hij kreeg daarna een honkslag tegen van Tyler O'Neill en volgde met nog eens zes pick-offs, terwijl hij ook een slagman uitschakelde. Rene Tosoni sloeg hierna ook een honkslag en bezorgde Canada weer een punt en dat bracht de ervaren Manager Victor Mesa naar de heuvel voor een werperswissel. Norberto Gonzalez nam het over, maar begon met een wilde worp, resulterend in het volgende Canadese punt en een 5-1 stand.

Cuba ging hierna weer op rij uit in de zevende en strandde twee lopers in de achtste. In de negende opende Alexander Malleta met een honkslag, maar een strikeout en dubbelspel maakten vervolgens een einde aan de wedstrijd.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.