Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Koninkrijksteam nipt onderuit vs. Cuba in tweede duel Premier12
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het team van het Koninkrijk der Nederlanden heeft woensdagmiddag (11 november) nipt met 6-5 verloren vs. Cuba in de tweede wedstrijd van de Premier12. Nederland begon het evenement maandag met een 7-4 zege vs. Chinese Taipei, terwijl Cuba dinsdag met 5-1 verloor van Canada.

Het was opnieuw een marathon van zo'n drie-en-half-uur en het was wederom een enerverend en spannende wedstrijd. Nederland verzuimde een 4-1 voorsprong vast te houden, met als hoogtepunt een homerun van Shawn Zarraga, die later uitviel met een handblessure.

Cuba kwam tot een rally van vier runs in de zesde om langszij te komen en won het duel in de achtste.

In de openingswedstrijd zag Nederland twee werpers uitvalen vanwege blessures. Starter Diegomar Markwell werd in de derde inning geraakt door een line drive, die uiteindelijk eindigde in een dubbelspel. In de vijfde inning ging Tom Stuifbergen door zijn enkel heen bij het afmaken van zijn wind-up. En dat zag er niet goed uit, want zijn enkel klapte helemaal om toen hij landde. Stuifbergen was duidelijk in pijn, maar kon op eigen kracht het veld verlaten. Hij werd voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht waar gelukkig geen breuken werden geconstateerd. Hij wordt nu dagelijks door de medische staf verzorgd en de hoop is dat hij later in het toernooi weer kan terugkeren op heuvel.

Vandaag was de eerste dag waarop alle 12 deelnemende teams een wedstrijd speelden.

Oranje speelt de volgende wedstrijd op donderdag tegen Italië, in Douliu, aanvang 18:35 lokale tijd (11:35 uur Nederlandse tijd).

(11 november)Startende werper voor Nederland was rechtshander Jair Jurrjens, die in 2006 deel uitmaakte van de Oranje pitching-staf tijdens de eerste editie van de World Baseball Classic. Hij maakte zijn eerste optreden in een Nederlands pak tijdens een oefenduel tegen Eckerd College ter voorbereiding op het evenement. Tijdens de Classic, gooide hij in relief tegen Puerto Rico en kwam toen in de zesde inning in de wedstrijd. Hij kreeg een honslag en een tweehonkslag tegen, gevolgd door een opofferingsslag, maar schakelde ook Major Leaguer Bernie Williams uit. In de zesde inning van dat duel kreeg Jurrjens een homerun tegen van Ivan Rodriguez, waarna hij werd vervangen. Puerto Rico won de wedstrijd met 8-3. Dat was op 8 maart 2006.

Een jaar later, op 21-jarige leeftijd maakte Jurrjens zijn Major League-debuut als werper van de Detroit Tigers. Hij startte toen zeven wedstrijden en was 3-1. In de volgende zeven jaar gooide de rechtshander eveneens in de Majors. Hij was een reguliere starter in 2008-2011 toen hij uitkwam voor de Atlanta Braves. In 2012 gooide hij in elf wedstrijden voor de Braves, waarna hij tweemaal in actie kwam in 2013 voor Baltimore Orioles en in twee wedstrijden gooide in 2014 voor Colorado Rockies.

Vandaag, op 29-jarige leeftijd, keerde Jurrjens terug op de heuvel voor de Nederlandse ploeg in een groot toernooi, negen jaar, acht maanden en drie dagen later. En hij deed het prima in de eerste vijf innings die hij gooide. Jurrjens kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, waaronder twee strikeouts.

Nadat ook de Oranje-kant op rij was uitgeschakeld in de 2e1 opende Cuba de score in de tweede slagbeurt. Met één uit sloeg Alexander Malleta de bal over linksvelder Curt Smith, die een mogelijke vangkans had, maar dat werd nu een tweehonkslag. Hierna sloeg Yosvany Alarcon een honkslag, waarna Malleta scoorde op een opofferingsslag van Estayle Hernandez, maar Jurrjens sloot daarna af met een strikeout.

De Cubaanse starter Frank Montieth kreeg weer drie nullen op rij in de tweede inning, inclusief twee strikeouts.


...De Cubaanse Manager Victor Mesa...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e3 was het Jurrjens die drie slagmensen op rij uitschakelde. Hij werd hierna gesteund met goed slagwerk in de 2e3 en dat leverde Nederland een voorsprong op. Kalian Sams begon met vier wijd, waarna Sharlon Schoop een honkslag sloeg. Zij kregen het volgende honk via schijn en daarna scoorde Sams de gelijkmaker toen Carlton Daal volgde met een Texas Leaguer-honkslag. Even later werd Daal op het eerste honk uitgeschakeld via een pick-off van Montieth, die net als alle Cubaanse werpers veel op het eerste honk gooit om de lopers kort te houden. Randolph Oduber volgde met een tweehonkslag die Schoop binnenbracht en Nederland op een 2-1 voorsprong zette. Volgende slagman Yurendell de Caster sloeg de bal naar korte stop Yordan Manduley, die er voor koos de baal naar het derde honk te gooien om daar Obuber uit te schakelen. Maar dat eindigde in een fout en zo had Oranje lopers op het eerste en derde honk met nog maar één uit. De inning eindigde daarna echter met een dubbelspel. Andruw Jones kreeg drie slag, waarna De Caster werd uitgeschakeld in een rundown, want hij was vertrokken om het tweede honk te stelen op de swing van Jones.

Nadat Jurrjens de Cubaanse kant voor de derde keer in vier innings op rij had uitgeschakeld voegde Nederland twee runs toe in de 2e4. Lead-off hitter Wladimir Balentien werd uitgegeven omdat hij de door hem geslagen bal op goed gebied aanraakte, maar daarna sloeg Curt Smith en honkslag en volgde Shawn Zarraga met een homerun om de stand op 4-1 te brengen. Dat leidde tot een werperswissel. Miguel Lahera nam het over en schakelde de volgende twee slagmensen uit.

In de 1e5, na negen slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld, kreeg Jurrjens een one-out single tegen van Estayle Hernandez. Hij volgde met zijn zesde strikeout en moest toen een honkslag toestaan aan Yordan Manduley die voor lopers op het eerste en derde honk zorgde. Echter, die bleven achter, want een pop-fly in het infield maakte een einde aan de slagbeurt.

Cuba werd meer productief op Jurrjens in de eerste helft van de zesde inning en kwam tot een rally van vier punten die het duel in hun voordeel omdraaide. De broers Lourdes Gurriel en Yulieski Gurriel begonnen met honkslagen, waarna Alfredo Despaigne volgde met een puntscorende honkslag. Met lopers op het tweede en derde honk liet Jurrjens zijn zevende strikeout noteren, maar kreeg daarna weer een punt tegen via een opofferingsslag van Yosvany Alarcon. Met twee uit en een loper op het derde honk dreunde Estayle Hernandez de bal over de rechtsveld-omheining voor een 2-run homerun en bezorgde een 5-4 voorsprong.

In de 2e6 kwam Oranje onmiddellijk weer op de honken. Andruw Jones opende met een honkslag en Wladimir Balentien kwam na een fout op het honk. Hierna sloeg Curt Smith de bal het veld in, maar werd schijn afgeroepen. En zo kregen Jones en Balentien het volgende honk, terwijl Smith aan slag bleef. Dat bracht de Cubaanse Manager Victor Mesa naar de heuvel. Die had eerst een geanimeerde discussie met Lahera met betrekking tot de schijn, waarna hij een reliever inbracht. José Angel García nam het over en kreeg twee comeback-grounders. Hij gooide vervolgens opzettelijk vier wijd op Kalian Sams om een gedwongen loop op te zetten. Een wilde worp volgde, Jones rende richting plaat, de bal sprong vanaf de catcher de lucht in, werd gevangen door de werper, die de bal teruggooide naar de catcher. Terwijl Jones richting plaat slide sprong catcher Alarcon min of meer naar hem toe om hem te tikken, resulterend in een stevige botsing. Jones was safe en de stand stond op 5-5.

In de zevende inning nam Juan Carlos Sulbaran de pitching over. Sulbaran, die twee dagen geleden zijn 26e verjaardag vierde, kreeg drie nullen op rij. In de 2e7 opende Carlton Daal met zijn derde honkslag in drie beurten, maar daarna volgden drie nullen.

Cuba kwam weer op de honken in de 1e8 toen Yulieski Gurriel en Alfredo Despaigne begonnen met honkslagen. Dat leidde tot een werperswissel, want Jim Ploeger nam het over van Sulbaran om het op te nemen tegen linkshandige slagman Alexander Malleta. Op zijn eerste worp sloeg Malleta een foutbal die de rechterhand raakte van catcher Shawn Zarraga. Die was niet in staat door te spelen en werd vervangen door Dashenko Ricardo. Op datzelfde moment werd Malleta vervangen door pinch-hitter Frank Morejon, die succesvol een opofferingsstootslag plaatste, zodat de lopers opschoven. Hierna werd Ploeger weer vervangen door Bayron Cornelisse. De rechtshander werd begroet met een honkslag door de linkerkant van het infield van Yosvany Alarcon die Gurriel binnenbracht en Cuba een 6-5 voorsprong opleverde. Een strikeout en uitgemaakt-bij-stelen sloten de inning af, maar Cuba had de leiding weer genomen.

In de 2e8, met één uit, sloeg Curt Smith een honkslag in het midveld waar midvelder Julio Martinez de bal verloor in de zon. Onmiddellijk hierna bracht de Cubaanse Manager Victor Mesa een nieuwe midvelder in het veld. Dwayne Kemp werd vervolgens ingezet als pinch-runner voor Smith en Dashenko Ricardo volgde met een honkslag. De inning eindigde toen Kalian Sams in een dubbelspel sloeg met een close play op het eerste honk.

In de 1e9 kreeg nieuwe Oranje-werper Orlando Yntema drie nullen op rij. Hierna, in de 2e9, deed José Angel García hetzelfde. Maar de wedstrijd eindigde met een schitterende vangbal van linksvelder Lourdes Gurriel op een line drive van Randolph Oduber. Dat zorgde niet alleen voor de derde nul, het redde misschien zelfs wel de wedstrijd, want het zou zeker een tweehonkslag zijn geweest als Gurriel de bal niet had gevangen. En wie weet wat daarna gebeurd zou zijn...

De startende spelers, hun vervangers, posities en slagprestaties in dit duel waren:
1 - Randolph Oduber (CF, 1-uit-5) 2 - Yurendell de Caster (3B, 0-uit-4) 3 - Andruw Jones (1B, 1-uit-4) 4 - Wladimir Balentien (DH, 0-uit-4) 5 - Curt Smith (LF, 2-uit-4), vervangen door Dwayne Kemp (PR, LF, 0-uit-0) 6 - Shawn Zarraga (C, 1-uit-3), vervangen door Dashenko Ricardo (C, 1-uit-1) 7 - Kalian Sams (RF, 0-uit-2) 8 - Sharlon Schoop (2B, 1-uit-2), vervangen door Gianison Boekhoudt (PH, 0-uit-1), vervangen door Hainley Statia (2B, 0-uit-1) 9 - Carlton Daal (SS, 3-uit-4) Pitchers - Jair Jurrjens, Juan Carlos Sulbaran, Jim Ploeger, Bayron Cornelisse, Orlando Yntema.Koninkrijksteam Nederland - Cuba 5-6
RHE
Cuba010004010-6111
Koninkrijksteam Nederland002201000-5100
pitchers Cubainn.SOBBHRER
Frank Montieth3.141544
Miguel Lahera1.2 (*)--21-
José Angel García, BS (1), W (1-0)4313--
(*) - Lahera gooide op twee slagmensen in de zesde inning
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Jair Jurrjens67-855
Juan Carlos Sulbaran1 (*)1-211
Jim Ploeger0.1-----
Bayron Cornelisse0.21-1--
Orlando Yntema1-----
(*) - Sulbaran gooide op twee slagmensen in de achtste inning
Homeruns: Cuba: Estayle Hernandez (1)(6e,2-run,op Jurrjens); Nederland: Shawn Zarraga (1)(4e,2-run,op Montieth).
Umpires: HP-Mark Winters (USA), 1B-Osmel Pimentel (Venezuela), 2B-Fabrizio Fabrizi (Italy),
3B-Kinji Nishimoto (Japan).
Official Scorers-Brian Moore (USA), Oscar Eduardo Izaguirre (Venezuela), Stephanie Winkler (Germany).
Technical Commissioners-Giuseppe Guilizzoni (Italy), George Santiago (Puerto Rico).
Aanvang-0:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.

Game Notes:
Tweede wedstrijd Koninkrijksteam Nederland op Premier12.
Wedstrijd gespeeld in Taichung Intercontinental Baseball Stadium, Taichung, Taiwan.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.