Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Royals scoren 7 runs in laatste 2 innings en dwingen 5e duel af vs. Astros!
English
HOUSTON, Texas (USA) - De Kansas City Royals kwamen maandagmiddag (12 oktober) terug van een achterstand in Game 4 van de American League Division Series tegen de Houston Astros om met 9-6 te winnen en de reeks weer in balans te brengen. Hierdoor keert de reeks nu weer terug naar Kansas City waar Game 5 woensdag wordt gespeeld.

De Astros scoorden drie punten in de zevende inning om een 6-2 voorsprong te nemen, maar de Royals kwamen daarna tot een rally van vijf punten in de achtste en voegde daar nog eens twee runs aan toe in de negende om de wedstrijd in eigen voordeel om te draaien.

Doordat er vandaag vier wedstrijden op het programma stonden waren er twee middagwedstrijden. Het duel tussen Houston en Kansas City begon om 12:07 uur lokale tijd. Ondanks de vroege aanvang werd de wedstrijd bijgewoond door ruim 42.000 toeschouwers.

Later deze middag ontmoeten de Texas Rangers en Toronto Blue Jays elkaar in hun vierde ALDS-wedstrijd.
In de avond werden de twee NLDS-reeksen voortgezet met de Chicago Cubs als gastheer van de St. Louis Cardinals en zijn de Los Angeles Dodgers op bezoek bij de New York Mets.
...Houston is het centrum van de Amerikaans ruimtevaart,...
...want het is de locatie van het Lyndon B. Johnson Space Center...
...met ondermeer Mission Control...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Dit jaar viert Houston het 50e jaar van zowel de naam 'Astros' als het beroemde Astrodome, het eerste overdekte sportstadion ter wereld. In 1962 werd de club opgericht onder de naam Houston Colt .45s, maar dat werd gewijzigd naar Astros in 1965 toen de ploeg binnen ging spelen in het Astrodome, hun onderkomen tot en met 1999. De ploeg speelt in het huidige Minute Maid Park sinds 2000.
De bijnaam 'Astros' reflecteert de belangrijke rol van Houston als het centrum van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Het Lyndon B. Johnson Space Center is het Bemande Ruimtevaart Centrum van NASA, met ondermeer trainingsfaciliteiten voor astronauten en Mission Control dat alle bemande Amerikaanse ruimtevluchten overziet. Het centrum bevindt zich in de Clear Lake Area van Houston.

De startende werpers vanmiddag waren rechtshander Lance McCullers (6-7) voor de Astros en rechtshander Yordano Ventura (13-8) voor de Royals.

Rookie Lance McCullers werd in mei opgeroepen naar de Major League vanuit Double-A. Hij keerde terug naar Double-A op 3 augustus, maar werd weer opgeroepen op 23 augustus. De rechtshander stond dit seizoen eenmaal tegenover de Royals en was toen de winnende werper in een (thuis)wedstrijd op 29 juni, waarin hij zeven innings gooide. McCullers, die op 2 oktober 22 jaar werd, kwam dit seizoen tot 129 strikeouts in 125 2/3 inning en maakte vanmiddag zijn 'postseason'-debuut. Hij voerde dit seizoen alle rookies aan met het beste ERA (3.21).

De 24-jarige Yordano Ventura startte ook de eerste wedstrijd van deze reeks, maar gooide toen slechts twee innings en was de verliezende werper. Na een regenonderbreking van 49 minuten keerde de rechtshandige Dominicaan in dat duel niet terug op de heuvel. In de reguliere competitie startte Ventura eenmaal tegen de Astros in een thuisduel in juli. Ventura was de winnende werper, terwijl Dallas Keuchel de verliezer was.De eerste inning van het duel bleef puntloos, maar zag wel twee slagmensen worden geraakt door een worp. In de eerste helft van de beurt raakte Lance McCullers lead-off hitter Alcides Escobar met een worp op zijn hand. Hij ging gedwongen uit, waarna twee nullen volgden.

In de tweede helft van de inning raakte Yordano Ventura Carlos Correa met een worp net boven zijn elleboog met twee uit, waarna Colby Rasmus een honkslag sloeg, maar beiden strandden.

De Royals opende daarna de score in de eerste helft van de tweede inning. Met één uit kreeg Mike Moustakas vier wijd, waarna catcher Salvador Pérez volgde met een 2-run homerun.

De Astros antwoordden met een eigen homerun, want Carlos Gómez opende met een homerun in de tweede helft van de inning op landgenoot Ventura. In de eerste twee wedstrijden van de reeks startte Gómez niet, omdat hij last had van verrekte tussenribspieren. (gelukkig heeft uw webmaster ooit een curcus medische terminologie gedaan)

Houston kwam langszij dankzij een andere lange klap van een Caribbische speler. In de tweede helft van de derde inning, met twee uit, sloeg de 21-jarige Portoricaan Carlos Correa een homerun om er 2-2 van te maken.

In de tweede helft van de vijfde inning nam Houston voor het eerst de leiding in deze wedstrijd. Met twee uit kreeg George Springer vier wijd, waarna hij helemaal vanaf het eerst honk scoorde toen rookie Carlos Correa een line drive double sloeg in de hoek van het rechtsveld. Toen hij vorige week de Wild Card-wedstrijd startte tegen de New York Yankees werd Correa de derde jongste speler in de historie die een 'postseason'-duel startte als korte stop. De twee spelers die jonger waren dan Correa zijn Miguel Cabrera (Florida Marlins, 2003) en Travis 'Stonewall' Jackson (New York Giants, 1924).

In de eerste helft van de zevende kregen de Royals een loper in scoringspositie, maar hij werd even later het slachtoffer van de challenge. Met één uit werd Salvador Pérez geraakt door een worp. De Royals-catcher, die in de voorgaande slagbeurt hard op zijn masker was geraakt door een foutbal, werd vervangen door pinch-runner Terrance Gore, terwijl Will Harris de nieuwe werper werd voor de Astros. Even later stal Gore het tweede honk. Met twee uit ging Gore ook op weg om het derde honk te stelen, maar daar volgde een challenge op. Na het bekijken van de beelden werd hij uitgegeven, want hij kort los van het honk toen hij werd getikt. En daarmee werd Gore voor het eerst dit seizoen uitgeschakeld bij een steelpoging. Maar dat betekende ook het einde van de inning.

Even later namen de Astros meer afstand in de 2e7 door driemaal te scoren en opnieuw was het Carlos Correa, die productief was. Reliever Kelvin Herrera gooide vier wijd op lead-off hitter José Altuve en werd vervangen door Ryan Madson. Die begon met een strikeout, maar kreeg toen back-to-back homeruns tegen van Carlos Correa en Colby Rasmus om de voorsprong op te voeren naar 6-2.

Voor Correa was dit zijn tweede homerun in de wedstrijd. De enige andere speler die jonger was dan Correa en twee homeruns sloeg in één 'postseason'-wedstrijd was Andruw Jones, die tweemaal homerde voor de Atlanta Braves in de 1996 World Series.

De Royals waren echter nog niet verslagen en kwamen sterk terug met een 5-run rally! In de eerste helft van de achtste inning kreeg Houston-reliever Will Harris vier opeenvolgende honkslagen tegen van Álex Ríos, Alcides Escobar, Ben Zobrist en Lorenzo Cain. Dat verkleinde de achterstand naar 6-3 en bracht nieuwe werper Tony Sipp naar de heuvel. Maar de rally ging verder, want Eric Hosmer leverde de vijfde opeenvolgende honkslag af om het volgende punt binnen te brengen en de stand op 6-4 te brengen. Hierna sloeg Kendrys Morales de bal door het midden voor een ogenschijnlijke double-play grounder. Echter, korte stop Carlos Correa liet de bal langs hem heen gaan en kreeg een fout op zijn naam. Op de klap van Morales werd tweemaal gescoord om er een gelijke 6-6 stand van te maken! En er stonden lopers op het eerste en derde honk met nog altijd nul uit! Morales werd vervangen door pinch-runner Jarrod Dyson, die even later het tweede honk stal terwijl de slagman drie slag kreeg. Met lopers op het tweede en derde honk nam closer Luke Gregerson de Houston-pitching over. Hij gooide vier wijd op Drew Butera, waardoor de honken weer vol kwamen te staan. Hierna namen de Royals een 7-6 voorsprong toen Hosmer scoorde op een grounder van Alex Gordon. De honken kwamen opnieuw vol te staan toen Álex Ríos vier wijd kreeg in zijn tweede slagbeurt in de inning. De slagbeurt kwam eindelijk ten einde met een strikeout, maar de Royals hadden de wedstrijd weer in hun voordeel omgedraaid.

Nu met een voorsprong van één punt nam closer Wade Davis de pitching over bij de Royals in de tweede helft van de achtste inning. In de reguliere competitie kreeg Davis 17 saves op zijn naam en maakte deel uit van een bullpen die dit jaar voor een club-record van 56 saves zorgde. De rechtshander schakelde in de achtste inning drie slagmensen op rij uit.

De Royals completeerden hun comeback door nog eens twee 'insurance runs' te scoren in de eerste helft van de negende inning op nieuwe werper Josh Fields. Hij begon met vier wijd voor Ben Zobrist en kreeg even later een 2-run homerun tegen van Eric Hosmer die de Royals op een 9-6 voorsprong zette.

In de 2e9 kreeg Davis een lead-off single tegen, maar schakelde daarna de volgende drie slagmensen op rij uit om het duel af te sluiten en de winst te bezegelen.

De series gaat weer terug naar Kansas City!

(12 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.