Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Koninkrijksteam verplettert Italië in derde duel Premier12
English
DOULIU CITY (Taiwan) - Het Koninkrijksteam Nederland boekte donderdagavond (12 november) een verpletterende 16-1 overwinning in 7 innings tegen Italië in hun derde wedstrijd van de Premier12. En daarmee kon Oranje naar een gedeelde eerste plaats in Poule A klimmen wanneer Chinese Taipei zou winnen van Canada in de wedstrijd die nog aan de gang was toen het Nederlandse duel eindigde. Die wedstrijd was een thriller en werd gewonnen door Canada met 9-8, zodat zij omgeslagen bleven en nog altijd de eerste plaats bezetten, gevolgd door Oranje. In de achtste inning was er een discutabele beslissing die een einde maakte aan de Taiwanese slagbeurt, waarbij de bal in het rechtsveld werd gevangen door twee outfielders, maar mogelijk in contact was met de omheining. Aanvankelijk werd de bal 'in-play' gegeven, maar na overleg tussen de umpires omgedraaid in een nul, wat anders een tweehonkslag zou zijn geweest die voor een gelijke stand had gezorgd.

In de eerste wedstrijd tegen Italië sinds de (gewonnen) finale van het Europees Kampioenschap vorig jaar kwam Nederland tot 17 honkslagen, waaronder vijf van Randolph Oduber en vier van Curt Smith. De laatste homerde ook, net als Kalian Sams en Dashenko Ricardo. Smith sloeg zes punten binnen.

Nederland begon het evenement maandag met een 7-4 winst vs. Chinese Taipei, waarna woensdag met 6-5 werd verloren van Cuba.

Manager Hensley Meulens maakte vanavond twee wijzigingen in zijn startende line-up. Dashenko Ricardo was de startende catcher in plaats van Shawn Zarraga, die niet in actie kwam nadat hij gisteren op zijn rechterarm was geraakt door een foutbal in het duel tegen Cuba. Hainley Statia startte als tweede honkman in plaats van Sharlon Schoop.

Oranje speelt de volgende wedstrijd zaterdag tegen Puerto Rico in Taiching, aanvang 12:35 uur lokale tijd (5:35 uur Nederlandse tijd).

Vrijdag staan er geen wedstrijden op het programma, want dan is het een vrije dag.

(12 november)Nederland kreeg een kans de score te openen in de eerste inning, maar het was Italië dat in plaats daarvan als eerste scoorde. In de eerste helft van de eerste beurt opende Randolph Oduber met een tweehonkslag op de eerste worp van startende werper Carlos Richetti. Met twee uit kreeg Wladimir Balentien vier wijd, maar de twee lopers strandden.

Italië opende daarna de score in de tweede helft van de eerste inning op veteraan Rob Cordemans, die met zijn 41 jaar de oudste speler van het evenement is. Juan Carlos Infante begon met een honkslag, bereikte het tweede honk nadat korte stop Carlton Daal een schitterende verdedigende actie maakte op een harde grounder van Erick Epifano, waarna hij scoorde op een 2-out single van Mario Chiarini.


...Randolph Oduber...
...5-uit-6, 2 2B, 3 R, 2 RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
De voorsprong was van korte duur, want Oranje opende met vijf (onverdiende) punten in de eerste helft van de tweede inning, waarin elf slagmensen aan slag kwamen. De inning begon goed voor Italië. Kalian Sams begon met vier wijd wijd, maar ging uit bij een steelpoging. Hij bereikte aanvankelijk veilig het tweede honk, maar slide over het honk heen en werd daardoor alsnog uitgetikt. Hierna volgden drie kostbare fouten, die het begin vormden van een 5-run rally. Hainley Statia kreeg vier wijd, waarna hij het tweede honk bereikte op een 'force play-grounder' van Dashenko Ricardo. Tweede honkman Alessandro Vaglio gooide de bal naar korte stop Erick Epifano, maar die stond voor het honk in plaats van er op. Een foute aangooi volgde, resulterend in lopers op het tweede en derde honk. Hierna ging een hard geslagen bal van Carlton Daal door de benen van Sambucci en dat stelde Statia in staat de gelijkmaker te scoren. Vervolgens nam Oranje een 2-1 voorsprong op een honkslag van Randolph Oduber. Volgende slagman Yurendell de Caster sloeg een pop-fly in fout gebied die werd gevangen door Sambucci, maar de snelle Daal bereikte hierop het derde honk. Even later stal Oduber het tweede honk, waarna beide lopers scoorden op een honkslag van Andruw Jones. Wladimir Balentien volgde met en nieuwe honkslag op Richetti. De rechtshander kreeg daarna weer een honkslag tegen van Curt Smith die een nieuw punt binnenbracht en de stand opvoerde naar 5-1. De honken kwamen vol toen Kalian Sams opnieuw vier wijd kreeg in zijn tweede slagbeurt in de inning. Hierna werd Richetti eindelijk vervangen. Hij was duidelijk gefrustreerd bij zijn terugkeer in de dug-out, want hij schopte daar een stoel weg die in de weg stond. Filippo Crepaldi nam het over en sloot de lange inning af via drie slag voor Hainley Statia.

In de tweede helft van de tweede inning begon Cordemans met een strikeout, waarna vier wijd volgde voor Paolino Ambrosino. Nadat een line drive van volgende slagman Stefano Desimoni werd gevangen door Daal sloot Cordemans de inning af met een succesvolle pick-off op het eerste honk.

Nederland voegde weer een punt toe in de derde inning. Met één uit sloeg Carlton Daal een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Randolph Oduber, zijn derde honkslag in drie innings.

Nog eens twee runs volgden in de vierde inning. Curt Smith begon met een honkslag, waarna Kalian Sams de bal diep het linksveld in sloeg voor een 2-run homerun en de stand verhoogde naar 8-1.


...Curt Smith...
...4-uit-5, 2B, HR, 3 R, 6 RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 2e4 maakte Curt Smith een fraaide verdedigende actie op het eerste op een harde grounder om Alex Sambucci uit te schakelen. In deze inning nam Smith het eerste honk over van Andruw Jones, die uit voorzorg was gewisseld vanwege een blessure aan zijn linker dijbeen.

Een verschil van 10 punten werd bereikt in de eerste helft van de vijfde inning toen Oranje weer driemaal tot scoren kwam. Randolph Oduber opende met zijn vierde honkslag waarna Yurendell de Caster vier wijd kreeg. Met één uit werd Gianny Fracchiolla de nieuwe werper voor Italië. De linkshander begon met drie slag voor Wladimir Balentien, maar moest daarna een 3-run homerun in diep linksveld incasseren van Curt Smith die er een 11-1 stand van maakte.

In de eerste helft van de zesde inning, op nieuwe werper Yomel Rivera sloeg Randolph Oduber een one-out double en was op dat moment 5-uit-5. Rivera volgde met vier wijd voor Yurendell de Caster en Dwayne Kemp (de vervanger van Jones). Het volgende punt werd hierna gescoord op een opofferingsslag van Wladimir Balentien. En het scoren was nog niet afgelopen, want Curt Smith volgde met een 2-run double om de stand op 14-1 te brengen voor Oranje. Even later scoorde Smith het volgende punt op een honkslag van Kalian Sams.

In de 2e6 nam Berry van Driel de pitching over van Cordemans. De rechtshander had 12 van de laatste 14 slagmensen sinds de eerste inning uitgeschakeld. Na twee hits in de eerste inning stond Cordemans nog slechts één honkslag toe in zijn volgende innings. Met één uit in de zesde kreeg Van Driel Italië vierde honkslag tegen, geslagen door pinch-hitter Freddy Noguera. Nadat Van Driel volgde met zijn tweede strikeout leek Alex Sambucci een honkslag door het midden te slaan. Na de bal te hebben gefield kreeg nieuwe korte stop Gianfranco Wawoe de bal ook nog eens niet onder controle, maar zag toen dat hij alsnog de kans had Sambucci uit te schakelen op het eerste honk en die kwam ruim te kort. Nadat hij de bal had geslagen verliet Sambucci niet gelijk het slagperk en leek iets te zeggen richting de umpire, mogelijk denkende dat het hinderen-catcher was. Maar hij rende niet voluit en miste daardoor een infield-hit.

Nederland scoorde weer in de eerste helft van de zevende. De 18-jarige Ludovico Coveri (de jongste speler van het toernooi) werd de nieuwe Italiaanse werper en hij zag zijn eerste worp op Dashenko Ricardo eindigen in een lead-off homerun die er een 16-1 stand van maakte. En daarmee hadden alle negen startende Nederlandse speler minimaal één honkslag geslagen.

In de 2e7 kreeg Mike Bolsenbroek drie nullen op rij om de wedstrijd af te sluiten.

De startende spelers, hun vervangers, posities en slagprestaties in dit duel waren:
1 - Randolph Oduber (CF, 5-uit-6); 2 - Yurendell de Caster (3B, 1-uit-4); 3 - Andruw Jones (1B, 1-uit-3), vervangen door Dwayne Kemp (LF, 0-uit-1); 4 - Wladimir Balentien (DH, 1-uit-3); 5 - Curt Smith (LF, 1B, 4-uit-5); 6 - Kalian Sams (RF, 2-uit-2); 7 - Hainley Statia (2B, 1-uit-4); 8 - Dashenko Ricardo (C, 1-uit-5); 9 - Carlton Daal (SS, 1-uit-3), vervangen door Gianfranco Wawoe (PH, SS, 0-uit-2); Pitchers - Rob Cordemans, Berry van Driel, Mike BolsenbroekItalië - Koninkrijksteam Nederland 1-16 (7 inn.)
RHE
Koninkrijksteam Nederland0512341-16170
Italië1000000-143
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (1-0)532311
Berry van Driel12-1--
Mike Bolsenbroek11----
pitchers Italiëinn.SOBBHRER
Carlos Richetti, L (0-1)1.22355-
Filippo Crepaldi2.231655
Gianny Fracchiolla0.211211
Yomel Rivera1-2344
Ludovico Coveri1--111
Homeruns: Nederland: Kalian Sams (1)(4e,2-run,op Crepaldi), Curt Smith (1)(5e,3-run,op Fracchiolla), Dashenko Ricardo (1)(7e,solo,op Coveri).
Umpires: HP-Masao Yanada (Japan), 1B-Chung-Cheng Chiu (Taiwan), 2B-Marcus Patillo (USA),
3B-Min-Tsung Wu (Taiwan).
Official Scorers-Oscar Eduardo Izaguirre (Venezuela), Stephanie Winkler (Duitsland),
Andres De Leon (Panama).
Technical Commissioners-George Santiago (Puerto Rico), Giuseppe Guilizzoni (Italië).
Aanvang-18:35 uur.
Speeltijd-3:08 uur.

Game Notes:
Derde wedstrijd Koninkrijksteam Nederland op Premier12.
Wedstrijd gespeeld in Douliu Baseball Stadium, Douliu City, Taiwan.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.