Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 december 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Robert Bos, Neptunus & Twins)

Dashenko Ricardo MVP; Rob Cordemans Beste Werper; Meer Prijzen
English
HOOFDDORP - Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim) is de Meest Waardevolle Speler van het Hoofdklasse-seizoen 2015, terwijl Rob Cordemans (opnieuw) werd gehuldigd tot Beste Pitcher. Het is de negende (!) keer dat Cordemans werd gekroond tot Beste Werper.

De winnaars werden vanavond (zaterdag 12 december) bekend gemaakt tijdens de KNBSB Baseball Softball Stars Awards, de jaarlijkse uitreiking van de prijzen aan de beste honkballers en softbalsters. Het evenement vond dit jaar voor het eerst sinds 1998 weer plaats in het Claus Party Centre in Hoofddorp. In de voorgaande vier jaar werden de prijzen uitgereikt in Rotterdam tijdens de jaarlijkse European Coach Clinic van de KNBSB, maar dat evenement wordt vanwege te hoge kosten niet langer georganiseerd.

Ook vanavond werden honkballer Dirk van 't Klooster en softbalster Saskia Kosterink geëerd voor hun indrukwekkende loopbaan en hun bijdragen aan hun sport.

De Slugger werd vanavond ook weer uitgereikt. De Slugger is de hoogste onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) voor een persoon, groep of organisatie die een belangrijke bijdrage leverde(n) op promotioneel gebied ter promotie van de honkbal- en/of softbalsport op nationaal en/of regionaal niveau. Vorig jaar werd de Slugger voor het eerst sinds 1999 weer uitgereikt en werd toen overhandigd aan het Organisatie-Comité van het Wereldkampioenschap Softbal Dames in Haarlem.

Dit jaar ging de prijs naar twee organisaties, die nu een aantal jaar actief zijn en nauw met elkaar zijn verbonden. Dat is de organisatie van de Battle of the Castle, dat jaarlijks een honkbaltoernooi organiseert op het complex van Twins, en de orgaisatie van Collegiate Baseball League Europe. Deze laatste organisatie is verbonden aan het toernooi, maar organiseert ook jaarlijkse een trip door Europa om talentvolle (Europese) spelers te kans te bieden veel wedstrijden te spelen.

Ga hierheen voor de Softbal Awards

Foto Galerij van de Stars Awards Night

(12 december)
Meest Waardevolle Speler


...Dashenko Ricardo...
...Meest Waardevolle Speler...
(© Foto: Henk Seppen)
Dashenko Ricardo is de terechte keuze voor Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2015. De catcher van Corendon Kinheim was de tweede beste slagman in de Hoofdklasse met een .420 slaggemiddelde, slechts .011 achter beste slagman Christian Diaz. Ricardo was ook tweede beste achter Diaz met een .609 slugginggemiddelde en was vijf in on-base percentage (.441). Zijn aanvallende productie vormde een belangrijke bijdrage voor Kinheim dit seizoen. Hij sloeg de meeste honkslagen in de Hoofdklasse (71), was tweede in binnengeslagen punten (40), maar slechts 13e in gescoorde punten (27). Ricardo sloeg vier homeruns (derde hoogste aantal), maar deelde de kopplaats in driehonkslagen (4) en had het vierde hoogste aantal tweehonkslagen (12). Daarmee was de catcher koploper in totaal honken (103), 19 meer dan nummer twee Mervin Gario (Kinheim). Ricardo voerde de competitie ook aan met het slaan met lopers op de honken (.471) en lopers in scoringspositie (.526).

Ricardo is de achtste speler van Kinheim, die wordt gekozen tot MVP en de eerste sinds 2010. Het is de tiende keer dat de prijs naar Kinheim gaat, want twee van hen wonnen de prijs tweemaal.

De laatste vier jaar speelde de Meest Waardevolle Speler telkens voor L&D Amsterdam Pirates, namelijk Vince Rooi (2011), Rob Cordemans (2012) en Bas de Jong (2013, 2014).

Vorige MVP's spelend voor Kinheim
1989René Rijst
1992Darryl Brinkley
1996Mike Crouwel
1997Mike Crouwel
2001Marcel Joost
2002Sidney de Jong
2004Gregory Halman
2006Tjerk Smeets
2010Bryan Engelhardt
2015Dashenko Ricardo
Voor het eerst in de historie werden slechts twee spelers genomineerd voor de MVP-prijs, sinds de instelling van drie nominaties voor de prijzen voor MVP en Beste Pitcher zo'n 25 jaar geleden. Naast Ricardo was Christian Diaz (Curaçao Neptunus) de andere genomineerde. Sinds 2012 werden vier spelers genomineerd voor de prijs, één voor elk van de vier teams die zich plaatsten voor de Play-Offs. Daarmee werden deze spelers geëerd voor hun bijdrage op weg naar de plaatsing voor de top-vier van hun respectievelijke teams.

Diaz was de beste slagman (.431) en had ook het hoogste slugginggemiddelde (.626) en on-base percentage (.545). De outfielder scoorde 31 punten (8e), sloeg 53 honkslagen (5e), maar sloeg slechts 19 punten binnen (zes spelers bij Neptunus hadden er meer).

Wanneer de formuler van vier nominaties weer zou zijn gehanteerd waren twee spelers van zowel L&D Amsterdam Pirates als Vaessen Pioniers zeker in aanmerking gekomen. De prijs voor Meest Waardevolle Speler gaat immers over de prestaties over de reguliere competitie. En het was Amsterdam dat zowel de eerste als de tweede competitiehelft won en daardoor uiteraard ook op de eerste plaats eindigde in de totaalstand. Bas Nooij en Remco Draijer hadden een ruime bijdrage in het seizoen-succes van Amsterdam, terwijl Daniel Fernandes en Vince Rooi beiden productief waren voor Pioniers. Draijer was de 6e beste slagman (.350) in de competitie, was 3e in on-base percentage (.467) , 5e in gescoorde punten (33) en 7e in honkslagen (50) en met deze stats voerde hij ook de Amsterdamse ploeg aan. Nooij was de 14e beste slagman (.310), maar was 4e in on-base percentage (.445), 7e in gescoorde punten (32), 3e in binnengeslagen punten (37) en sloeg het tweede hoogste aantal homeruns (5). Fernandes was de 12e beste slagman (.315), maar was 4e in gescoorde punten (34) en 5e in hnkslagen (53), maar leidde Pioniers met deze cijfers. Rooi was de 15e beste slagman(.307) en 7e in de Hoofdklasse in RBI's (28).
Beste Pitcher


...Rob Cordemans...
...9e keer Beste Pitcher...
(© Foto: Henk Seppen)
Rob Cordemans is opnieuw gekozen tot Beste Werper van het seizoen en won de prijs voor de vierde keer in de laatste vijf jaar.

Dat Cordemans de prijs won was min of meer verrassend, want hij was dit seizoen minder overheersend. De ervaren rechtshander leidde de Hoofdklasse weliswaar met een 0.84 ERA, maar was negen in gegooide innings (75) en won slechts zes wedstrijden (ook negende plaats). Maar hij gaf slechts 12 vrije lopen weg (derde beste), stond maar zeven verdiende punten toe (derde beste) en was tweede in strikeouts (79), 17 achter koploper Ricardo Hernandez Sanchez (Vaessen Pioniers).

Het is de zesde keer dat een werper van Amsterdam Piartes deze prijs wint en de vijfde keer op rij. Cordemans was ook Beste Pitcher in 2011, 2012 en 2013, waarna Kevin Heijstek vorig jaar de prijs won.

Vorige Beste Pitchers, Pirates
1992Peter Callenbach
2011Rob Cordemans
2012Rob Cordemans
2013Rob Cordemans
2014Kevin Heijstek
2015Rob Cordemans
Sinds 1999 werd Cordemans nu twaalf keer genomineerd voor de werpersprijs en won er daarvan negen. Toen hij de prijs voor de derde keer op rij won in 2013 werd Cordemans pas de vijfde werper in de historie die dat presteerde. Han Urbanus (OVVO, 1953-1955), Rudi Dom (Sparta, 1966-1968) en Graig McGinnis (Giants Diemen, 1984-1986) hadden de prijs ook driemaal op rij gewonnen. Herman Beidschat won de prijs een recordaantal acht keer op rij (1959-1966) toen hij uitkwam voor EHS en Haarlem Nicols. Beidschat is de recordhouder met 10 onderscheidingen voor beste werper.

Voor het eerst in de historie waren er vier werpers genomineerd voor de prijs, in plaats van drie, zoals in het verleden het geval was. Ook genomineerd waren Kevin Heijstek (L&D Amsterdam Pirates), Kenny Van Den Branden (Curaçao Neptunus) en Pim Walsma (Corendon Kinheim).

Heijstek, de winnaar van vorig jaar, voerde de Hoofdklase aan met negen overwinningen (samen met Diegomar Markwell) en had het vierde beste ERA (1.32), terwijl hij 69 keer drie slag gooide (6e) en 82 innings gooide (4e plaats). Van Den Branden had het tweede beste ERA (1.26), gooide 71 1/3 inning (12e), kwam tot 65 strikeouts (8e) en won acht wedstrijden (2e). Reliever Walsma, die de eerste plaats deelde wat betreft aantal gegooide wedstrijden (26), had het derde beste ERA (1.30), maar kwam tot 36 strikeouts in 34 2/3 inning, terwijl hij driemaal won. Ondanks zijn koppositie in strikeouts (96) en gegooide innings (86 1/3) en het winnen van acht wedstrijden werd Ricardo Hernandez Sanchez niet genomineerd. De linkshander was twaalfde met een 2.29 ERA.
Statistische Prijzen

Vorige Beste Slagmensen, Neptunus
1980Kevin McDonald
1986Mike Gargiulo
1991Marcel Kruyt
1992Eric de Bruin
1997Marcel Kruyt
2002Dirk van 't Klooster
2005Dirk van 't Klooster
2006Raily Legito
2015Christian Diaz
Beste Slagman
De Hoofdklasse werd dit seizoen aangevoerd door Christian Diaz (Curaçao Neptunus), die tot een slaggemiddelde kwam van .431 (53-for-123).

Vorig jaar werd Bas de Jong (L&D Amsterdam Pirates) voor het derde jaar op rij beste slagman en werd toen de tweede spelers in de historie die dat presteerde. De andere andere speler dit dat lukte was Hamilton Richardson.

Het is de negende keer, maar de eerste sinds 2006, dat een speler van Neptunus beste slagman van het seizoen is.Homerun King
Deze prijs werd opnieuw gewonnen door Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim). Dit seizoen voerde Engelhardt de Hoofdklasse aan met acht homeruns.

Engelhardt deelde de koppositie met Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus). Maar Engelhardt sloeg zijn acht homeruns in 122 slagbeurten, terwijl Boekhoudt er 148 voor nodig had.

Het is de derde keer op rij, vijfde keer in de laatste zeven seizoenen en achtste keer totaal dat Engelhardt de competitie aanvoert in homeruns.Meeste Gestolen Honken
De meeste honken werden dit seizoen gestolen door Gilmer Lampe (UVV), die er 20 op zijn naam kreeg.

Lampe deelde de eerste plek met Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus). Net als in de Homerun-categorie was er een tie-break regel nodig om tot de winnaar van deze prijs te komen. Lampe ging vier keer uit bij stelen, Kemp zesmaal en dus ging de prijs naar de outfielder van UVV.

Daarmee werd Lampe pas de tweede spelers ooit van UVV die deze prijs wint. De enige andere keer dat een speler van UVV de meeste honken stal was in 1978 toen Jos Kervers er 17 stal.

De afgelopen twee seizoenen was het Roelie Henrique (L&D Amsterdam Pirates), die de meeste honken stal. Dit jaar eindigde Henrique op de vijfde plaats met 14.


...Christian Diaz...
...Beste Slagman...

...Bryan Engelhardt...
...Meeste Homeruns...

...Gilmer Lampe...
...Meeste Gestolen Honken...
(© Foto's: Henk Seppen)
Overige Prijzen


...Benjamin Dille...
...Holland Series MVP...
(© Foto: Henk Seppen)
Meest Waardevolle Speler Holland Series
De winnaar van deze prijs werd al eerder bekend gemaakt na afloop van de laatste wedstrijd van de Holland Series.

De prijs ging naar Benjamin Dille van Curaçao Neptunus, dat de kampioenstitel veroverde. Het was de derde keer dat de Belgische tweede honkman de Holland Series MVP Award won.

Zoals gebruikelijk werd de prijs niet tijdens de Holland Series uitgereikt, maar tijdens de Stars Awards als onderdeel van de grote prijsuitreiking.
...Bayron Cornelisse...
...Guus van der Heijden Memorial...
(© Foto: Robert Bos)
Guus van der Heijden Memorial Trophy
De winnaar van deze prijs is vor de meest talentvolle honkbal-international onder de 23 jaar, die ook tot goede prestaties is gekomen in de Hoofdklasse. De prijs is vernoemd naar Guus van der Heijden, die vele jaren honkbalbestuurder is geweest en ook vele jaren voorzitter was van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond (KNBSB).

De trofee werd dit jaar gewonnen door reliever Bayron Cornelisse van Vaessen Pioniers.

Dit seizoen gooide Cornelisse in 23 wedstrijden voor Pioniers, voornamelijk als closer. Hij was 1-3, maar voerde de Hoofdklasse aan met negen saves.
...Tom de Blok...
...Roel de Mon Award...
(© Foto: Henk Seppen)
Roel de Mon Award
Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest talentvolle jeugdwerper van het jaar. De prijs is vernoemd naar de legendarische werper Roel de Mon, die in 1943 een seizoenrecord realiseerde met 235 strikeouts. De Mon, die op een bepaald moment in een periode van vier jaar gemiddeld tot 15 keer drie slag per wedstrijd kwam, speelde voor Schoten en SC Haarlem, maar ook voor de nationale ploeg.

Dit jaar ging de prijs naar Tom de Blok van L&D Amsterdam Pirates.

In de competitie was de rechtshander 4-0 en verdiende ook drie saves. Hij gooide in 20 wedstrijden (één start) en kwam tot 44 strikeouts in 35 innings.

Het is de negende keer dat een werper van Amsterdam Pirates deze prijs wint. De andere winnaars zijn Haitze de Vries (1976), Marco Loevendie (1980), Tonny Cohen (1981), Ruud Schnitker (1984), Patrick de Lange (1993), Kevin Miner (2006, 2007) en Jerremyh Angela (2011).
...Ruben Prins...
...Ron Fraser Award...
(© Foto: Neptunus)
Ron Fraser Award
Dez prijs gaat jaarlijks naar de meest veelbelovende jeugdspeler. De prijs is vernoemd naar Ron Fraser, de eerste Amerikaanse bondscoach van het Nederlands Honkbal Team. Hij loodste Oranje naar drie Europese kampioenstitels.

De prijs werd gewonnen door Ruben Prins, die dit seizoen uitkwam voor Curaçao Tridents, het Rookie League team van Neptunus. Prins speelde dit jaar ook voor Jong Oranje (AA) en was de beste slagman tijdens het Europees Junioren Kampioenschap in Tsjechië. Prins nam ook deel aan alle MLB Academy Toernooien en nam in oktober ook deel aan een trainingskamp van Milwaukee Brewers-organisatie in Arizona.
...Eric de Vries...
...Leen Volkerijk Award...
(© Foto: Robert Bos)
Leen Volkerijk Award
Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die (door de jaren heen) een belangrijke bijdrage leverde aan de opleiding van (jeugd)spelers. De prijs is vernoemd naar Leen Volkerijk, die vele jaren actief was als coach, maar ook (pitching) coach was van het Nederlands Honkbal Team en zelf vele jaren werkzaam was in de opleiding en ontwikkeling van jonge spelers.

De prijs ging naar voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-werper Eric de Vries. In recente jaren werkt de gedreven en altijd enthousiaste De Vries met jonge werpers en leert hen de fijne kneepjes van het vak om beter te worden.

Dit seizoen was hij ook de Pitching Coach van het Hoofdklasse-team van Vaessen Pioniers.
...Evert-Jan 't Hoen...
...Coach of the Year...
(© Foto: Henk Seppen)
Coach of the Year
Deze prijs werd dit jaar gewonnen door Evert-Jan 't Hoen, de Hoofd Coach van Curaçao Neptunus.

In zijn derde seizoen bij de ploeg prolongeerde hij de kampioenstitel, maar won dit jaar ook de European Champions Cup.

Het was de zevende keer dat de prijs naar de coaching van Neptunus ging. Charles Urbanus won in 1992 en 1993, Robert Eenhoorn won in 2000 en 2001. Hierna , in 2004, ging de prijs naar de 3-man coachingstaf van de ploeg, die toen de taken deelden, want er was geen Hoofd Coach. In 2009 was Steve Janssen de laatste Neptunus-coach die de prijs won.
...Kevin Roovers...
...Bill Arce Award...
(© Foto: Twins)
Bill Arce Award
Deze onderscheiding werd een aantal jaar geleden geïntroduceerd voor de meest veelbelovende coach en is niet alleen een erkenning voor zijn prestaties, maar ook een stimulatieprijs om zich verder te ontwikkelen. De prijs is vernoemd naar de Amerikaanse honkbal-ambassadeur Bill Arce, die een zeer lange band heeft met het Nederlansdse honkbal. Hij coachte het Nederlands Team, nam met teams deel aan de Haarlemse Honkbal Week en organiseerde vele clinics.

De prijs ging naar Kevin Roovers, de Hoofd Coach van Twins, die hij naar het kampioenschap loodste in de Overgangsklasse. Na het seizoen won Twins ook de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off en promoveerde naar de Hoofdklasse waarin de ploeg volgend jaar zijn rentree zal maken.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.