Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Cubs verslaan Cards en gaan naar League Championship Series!
English
CHICAGO, Illinois (USA) - De Chicago Cubs hebben zich als eerste ploeg verzekerd van een plek in de League Champion Series. Op dinsdag (13 oktober) wonnen de Cubs voor eigen publiek met 6-4 vs. de St. Louis Cardinals om hun National League Division Series met 3-1 te winnen.

Daarmee bereikten de Cubs de National League Championship Series voor het eerst sinds 2003. De ploeg nam eerder deel aan drie LCS, maar die werden allen verloren in respectievelijk 1984, 1989 en 2003. De laatste keer dat de Cubs in de World Series speelden was in 1945.

In de komende NLCS ontmoeten de Cubs de winnaar van de reeks tussen de Los Angeles Dodgers en New York Mets. De Cubs openen de LCS aanstaande zaterdag bij Los Angeles of New York.

De wedstrijd van vandaag was de 51e all-time in een Division Series voor de Cardinals, die daarmee de Atlanta Braves passeerden met wie de ploeg na het duel van maandag de tweede plek deelde. De enige ploeg met meer Division Series-wedstrijden is New York Yankees met 76.

Later vandaag staat de vierde wedstrijd in de National League Division Series tussen de New York Mets en Los Angeles Dodgers op het programma.

Op woensdag worden de American League Division Series vervolgd met de vijfde en beslissende wedstrijd in beide reeksen. De Kansas City Royals spelen dan thuis tegen de Houston Astros, terwijl de Texas Rangers zijn afgereisd naar Canada voor de slotwedstrijd tegen de Toronto Blue Jays.De startende werpers vandaag waren rechtshander Jason Hammel voor de Cubs en rechsthander John Lackey voor de Cardinals.

De 33-jarige Jason Hammel was 10-7 dit seizoen en startte 31 wedstrijden. Hij kwam tot 172 strikeouts in 170 2/3 inning, terwijl hij slechts 40 keer vier wijd gooide. In zijn loopbaan gooide Hammel in zeven wedstrijden tegen de Cardinals. De eerste in 2010, de laatste in juli van dit jaar. Hij gooide toen alleen maar de eerste inning, omdat hij vervolgens het duel verliet met overspannen linker hamstring. Dit is het vierde 'postseason' voor Hammel, elke keer met een ander team. Hij gooide in het 'postseason' voor de Colorado Rockies in 2009, Baltimore Orioles in 2012 en Oakland Athletics vorig jaar.

De 36-jarige John Lackey was 13-10 dit seizoen, zijn 13e in de Major League na zijn debuut in 2002. Hij was de startende en winnende werper in Game One van deze series en keerde vandaag terug op de heuvel na slechts drie dagen rust. Lackey kwam tot 175 strikeouts in 218 innings.

Dit seizoen wonnen de Cubs vijf van hun negen thuiswedstrijd tegen hun Central Division-rivaal Cardinals. In uitwedstrijden verloren de Cubs zeven van hun tien wedstrijden in St. Louis.

De Cardinals staan onder leiding van Mike Matheny, die dit jaar de eerste manager in Major League-historie werd die een ploeg naar een 'postseason' loodst in zijn eerste vier volle seizoenen. In 2012 werd de voormalige catcher de eerste rookie manager in Cardinals-historie die de ploeg naar het 'postseason' brengt sinds Eddie Dyer de ploeg onder zijn hoede had in 1946. Matheny's zoon Tate, een outfielder, nam vorig jaar deel aan de internationale Haarlemse Honkbal Week in Haarlem met de nationale universiteitsploeg van de USA.De wedstrijd van vandaag werd gespeeld in het historische Wrigley Field, het thuisstadion van de Chicago Cubs sinds 1916. Het stadion werd in 1914 gebouwd als Weeghman Park en wijzigde de naam in Cubs Park in 1920. Het werd daarna hernoemd in Wrigley Field in 1927, vernoemd naar kauwgom-magnaat William Wrigley, Jr., die in 1921 eigenaar van de Cubs was geworden. De Cubs speelden hun eerste wedstrijd hier op 20 april 1916. Wrigley Field is het tweede oudste Major League-stadion, het oudste is Fenway Park (1912), het stadion van de Boston Red Sox.


...De wedstrijd werd gespeeld in het historische...
..Wrigley Field, de Cubs-thuishaven sinds 1916...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De Cardinals begonnen de wedstrijd zonder de ervaren Yadier Molina als catcher. Molina liep op 20 september een gescheurde pees op in zijn linkerduim (vanghand) en kwam daardoor in het restant van het seizoen niet meer in actie. Maar hij speelde tot nu toe wel in alle wedstrijden van de Cardinals in de NLDS en droeg een speciale spalk als catcher en als slagman. In Game 3 verliet Molina de wedstrijd toen hij opnieuw last van de blessure kreeg. Molina stond aanvankelijk wel in de startende line-up, maar dat werd eerder in de ochtend aangepast. Tony Cruz startte in zijn plaats als catcher.

De Cardinals kwamen snel op het scorebord op Jason Hammel. Matt Carpenter opende de wedstrijd met een honkslag, waarna Stephen Piscotty homerde om er 2-0 van te maken.

In de tweede inning kregen de Cardinals weer een honkloper toen werper John Lackey een honkslag sloeg met twee uit, maar hij bleef daarna achter.

De Cubs sloegen daarna toe met een 4-run rally in de tweede helft van de tweede inning na in de eerste slagbeurt op rij te zijn uitgeschakeld. Anthony Rizzo begon met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Starlin Castro. De laatste schoof op toen Kyle Schwarber een honkslag sloeg, waarna een strikeout de tweede nul opleverde. De volgende slagman was werper Jason Hammel, die als achtste sloeg in de line-up van Manager Joe Maddon. Werpers staan niet echt bekend om hun slagwerk en staan bijna altijd op de negende plek in de slagvolgorde. Maar Hammel maakte goed contact en sloeg een honkslag om Castro het Chicago-punt te laten scoren en lopers op het eerste en tweede honk te brengen. En zodoende hadden beide startende werpers een honkslag geslagen in hun eerste slagbeurt van deze wedstrijd. Hierna dreunde Javier Baez, de nummer negen slagman, de eerste worp die hij zag de tribunes in in diep rechtsveld voor een 3-run homerun om de Cubs op een 4-2 voorsprong te zetten. Baez was vanavond eveneens een invaller. Baez was de startende korte stop, want Addison Russell blesseerde zichzelf in de derde wedstrijd bij zijn sliding die zijn driehonklsag afmaakte.

In de 1e3 kreeg Jason Heyward vier wijd voor de Cardinals met twee uit, maar hij werd door catcher Miguel Montero op het eerste honk uitgeschakeld via een pick-off, die een einde aan de inning maakte.

In de volgende slagbeurt kregen de Cards weer een loper toen Jhonny Peralta opende met vier wijd. Hierna nam Justin Grimm de pitching over van Hammel. Grimm zag Peralta gedwongen uitgaan, waarna hij de volgende twee slagmensen met drie slag uitschakelde.

De Cardinals zetten eveneens een nieuwe werper in, want Adam Wainwright nam het over van Lackey in de tweede helft van de vierde inning. Hij kreeg drie nullen op rij, net zoals in de 2e5.

In de 1e5 werd Travis Wood de derde Chicago-pitcher en kreeg eveneens drie nullen op rij, waarvan de eerste twee slagmensen via drie slag.


...Cubs-reliever Fernando Rodney...
...gooide voor de Dominicaanse...
...Republiek vs. het Nederlands Team...
...in de halve finale van de...
...World Baseball Classic 2013...
(© Photo: Henk Seppen)
De Cardinals kwamen terug in de eerste helft van de zesde inning en brachten de stand in balans. Jason Heyward opende met een honkslag en dat leidde tot een nieuwe werperswissel. Trevor Cahill nam het over van Woord, maar werd begroet met een honkslag van Jhonny Peralta. Wood volgde met twee strikeouts, maar daarna scoorde Heyward op een tweehonkslag langs de rechtsveld-lijn van Tony Cruz, die vanavond de plaatsvervanger was van Yadi Molina. Met lopers op het tweede en derde honk kwamen de Cards langszij toen pinch-hitter Brandon Moss een honkslag sloeg. Peralta scoorde, waarna ook Cruz probeerde te scoren. Maar hij werd in een close play on de thuisplaat uitgeschakeld na een sterke aangooi van rechtsvelder Jorge Soler. Cruz werd op zijn borst geraakt, terwijl hij een sliding maakte met zijn been los van de grond voordat die kort erna de plaat raakte. Home Plate Umpire Mark Carlson stond bovenop de actie en maakte een uitstekende call.

In de 2e6 hernamen de Cubs de leiding op nieuwe werper Kevin Siegrist toen Anthony Rizzo homerde met twee uit.

Nog eens twee werpers beklommen de heuvel voor de Cubs in de eerste helft van de zevende inning. Eerst startte Fernando Rodney de slagbeurt. Hij begon met een strikeout, maar gooide daarna vier wijd op Stephen Piscotty, gevolgd door een vangbal. Hierna nam Clayton Richard het over van Rodney en sloot de inning af met een strikeout.

In de 2e7 brachten de Cubs het verschil weer op twee punten toen Kyle Schwarber opende met een homerun om de stand op 6-4 te brengen.

Pedro Strop werd de zevende Cubs-pitcher toen hij de heuvel betrad in de eerste helft van de achtste inning. De rechtshander begon met tweemaal drie slag en kreeg drie nullen op rij. En zo kwam de League Championship Series steeds een stukje dichterbij.

In de 2e8 kwamen de Cubs dicht bij het scoren van een extra 'insurance run'. Kris Bryant opende met een driehonkslag, maar de volgende slagman kreeg drie slag. Hierna koos Manager Joe Maddon voor een squeeze. Austin Jackson stootte terug richting werper Trevor Rosenthal, die daarna de bal op tijd bij catcher Tony Cruz kreeg en die tikte de slidende Bryant uit. Even later kwamen de honken vol te staan toen Miguel Montero vier wijd kreeg. Maar een gedwongen nul sloot de inning af, zodat de stand op 6-4 bleef staan.

Closer Héctor Rondon beklom de heuvel voor de Cubs in de eerste helft van de negende inning. De Venezolaanse rechtshander, die in het seizoen 30 saves op zijn naam kreeg, begon met een grounder en een strikeout, maar moest toen een honkslag toestaan van Matt Carpenter. Maar Rondon volgde met een strikeout om een einde te maken aan de inning, de wedstrijd en de series.

En hiermee schreven de Cubs geschiedenis, want het was de eerste keer in de club-historie dat het een postseason-series voor eigen publiek won! En dat is een lange geschiedenis, want de Cubs waren één van de oprichters van de National League in 1876!

Het was tijd om na afloop van de wedstrijd weer hun befaamde song 'Go, Cubs, Go' te spelen.

(13 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.