Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Toronto wint enerverende 5e wedstrijd vs. Texas en gaat naar ALCS!
English
TORONTO, Ontario (Canada) - In een wedstijd vol actie, drama en emoties wonnen de Toronto Blue Jays woensdag (14 oktober) in Game 5 met 6-3 tegen de Texas Rangers om hun American League Division Series met 3-2 te winnen en zich te plaatsen voor de League Championship Series.

Toronto verloor de eerste twee wedstrijden van de series, maar won de volgdende drie om de reeks winnend af te sluiten. En daarom is een best-of-series nou zo mooi om te bekijken en te spelen!

Met de winst spelen de Blue Jays nu in hun eerste American League Championship Series sinds 1993. Destijds speelde Toronto in hun derde opeenvolgende LCS en vierde in vijf jaar. In 1989 verloren de Blue Jays de LCS van de Oakland Athletics. Een nieuw verlies volgde in 1991 vs. de Minnesota Twins. Maar in zowel 1992 als 1993 wonnen de Blue Jays de LCS en bereikten de World Series na winst op respectievelijk Oakland A's en Chicago White Sox. Toronto won vervolgens ook de World Series in 1992 en 1993, waarin werd gewonnen van de Atlanta Braves en Philadelphia Phillies.

Voor Texas was het hun eerste nederlaag na zeven opeenvolgende overwinningen in uitwedstrijden in een League Division Series.

Toronto opent de ALCS vrijdag tegen de winnaar van het vijfde duel tussen de Kansas City Royals vs. Houston Astros. Wanneer KC wint begint de series daar, wanneer Houston wint opent de series in Toronto.

KC en Houston spelen hun wedstrijd later vanavond.

Op donderdag wordt de vijfde en laatste wedstrijd gespeeld tussen de Los Angeles Dodgers en New York Mets in de NLDS. De winnaar van dat duel opent zaterdag de National League Championship Series op eigen veld tegen de Chicago Cubs, dat dinsdag hun NLDS met 3-1 won vs. St. Louis Cardinals.Startende werpers vandaag waren rechtshander Marcus Stroman voor de Blue Jays en linkshander Cole Hamels voor de Rangers. Beiden waren ook de startende werpers in Game 2, die 14 innings en bijna vijf uur duurde, voordat het duel werd gewonnen door de Rangers met 6-4.

De 24-jarige Marcus Stroman was dit seizoen 4-0 en startte slechts vier wedstrijden na herstel van een blessure die hij in Spring Training had opgelopen. In Game 2 was Stroman de startende werper voor de Blue Jays en gooide de eerste zeven innings.

De 31-jarige Cole Hamels gooide ook de eerste zeven innings in Game 2 toen hij startte voor Texas in Toronto. Dit seizoen was Hamels 13-8 met 215 strikeouts in 212 1/3 inning. Hamels begon het seizoen bij de Philadelphia Phillies, waar hij 6-7 was. Daarna was hij 7-1 voor de Rangers. In zijn laatste start voor de Phillies op 25 juli vs. de Chicago Cubs gooide Hamels een No-Hitter en hij werd daarmee de eerste werper in de historie die dat deed in zijn laatste start voordat hij tijdens een seizoen naar een andere club werd geruild.
...Edwin Encarnacion's HR zorgde voor 2-2...
...Hier slaat hij voor de Dominicaanse...
...Republiek vs. Nederland in de...
...World Baseball Classic 2013 halve finale...
(© Foto: Henk Seppen)
Adrián Beltré was weer terug in de line-up voor Texas. Hij verliet het eerste duel van de reeks met stijfheid in zijn onderrug, waarna hij niet speelde in de volgende twee wedstrijden. Beltré speelde daarna in Game 4 en sloeg twee honkslagen. De 36-jarige Dominicaanse derde honkman sloeg .287 dit seizoen, zijn vijfde bij de Rangers en 18e in de Major League. De veteraan sloeg dit seizoen 18 homeruns en sloeg 83 punten binnen, terwijl hij er ook 83 scoorde.

Texas opende de score snel en nam een 1-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning op Marcus Stroman. Delino DeShields begon met een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een grounder van Shin-Soo Choo. Hij scoorde even later toen hij de aangooi richting plaat te snel af was op een grounder richting eerste honk van Prince Fielder, die voor het duel van vandaag slechts 2-uit-16 sloeg en 0-uit-5 was met lopers in scoringspositie. De veteraan speelde in zijn 44e 'postseason'-wedstrijd na eerder in de Play-Offs te hebben gespeeld voor de Milwaukee Brewers (2008, 2011) en Detroit Tigers (2012, 2013) en nu dus met de Rangers. Voor Fielder was dit zijn eerste RBI in deze reeks. Voor vandaag had de powerhitter geen binnengeslagen punten in zijn voorgaande 22 'postseason'-wedstrijden, dit was zijn eerste in 94 slagbeurten! In de reguliere competitie sloeg Fielder 98 punten binnen voor de Rangers en sloeg 23 homeruns.

In de tweede inning kwamen de Rangers weer op de honken. Josh Hamilton begon met vier wijd, maar hierna eindigde een poging tot een opofferingsstootslag van Elvis Andrus in een gedwongen nul op het tweede honk. Vervolgens zorgde Rougned Odor met een honkslag voor lopers op het eerste en tweede honk. Met twee uit vertrok Andrus om het derde honk te stelen, maar werd in een close play uitgegooid door catcher Russell Martin. Een challenge volgde, maar de call bleef staan, want 3B Umpire Vic Carapazza had de correcte call gemaakt. Hij had de juiste hoek om te zien dat Andrus op zijn arm werd getikt een fractie voordat hij het honk aanraakte.

In de tweede helft van de tweede inning kreeg Toronto de eerste twee slagmensen op de honken op Cole Hamels, maar wist niet tot scoren te komen. Edwin Encarnacion begon met vier wijd en Chris Colabello volgde met een honkslag. Maar hierna schakelde Hamels de volgende drie slagmensen uit,waarvan twee met drie slag.

Even later, in de 1e3, verdubbelde Texas de voorsprong toen Shin-Soo Choo homerde met één uit. De 33-jarige Zuid-Koreaan speelt in zijn elfde Major League-seizoen en tweede bij de Rangers. In de competitie sloeg hij 22 homeruns voor de Rangers.

Toronto halveerde de voorsprong van Texas in de tweede helft van de derde inning. Met één uit kwam Ben Revere via een infield-hit op het honk, schoof op na een grounder van Josh Donaldson en scoorde op een tweehonkslag van José Bautista. Om een gedwongen loop te creëren kreeg Edwin Encarnacion opzettelijk vier wijd, maar de twee lopers strandden daarna.

Texas kreeg een loper in scoringspositie in de zesde inning, maar kwam niet tot scoren. Met twee uit sloeg Josh Hamilton een tweehonkslag, maar bleef achter toen tweede honkman Ryan Goins een fraaie play maakte op een harde grounder van Elvis Andrus om de inning af te sluiten.

Even later, in de 2e6, veegde Toronto de achterstand uit en kwam langszij toen Edwin Encarnacion homerde naar diep linksveld met één uit. Hierna schakelde Cole Hamels de volgende twee slagmensen met drie slag uit, maar het was weer een nieuwe wedstrijd geworden met een 2-2 stand.

Maar daarna volgde een wilde zevende inning, vol emoties!


...José Bautista homerde de Blue Jays naar de...
...America League Championship Series...
(© Foto: Henk Seppen)
De Rangers hernamen de leiding in de 1e7 in een vreemde situatie. Rougned Odor begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Chris Gimenez, waarna hij het derde honk bereikte op een grounder van Delino DeShields. Met Shin-Soo Choo in het slagperk gooide catcher Russell Martin de bal terug naar de werper, maar die raakte de knuppel van de Zuid-Koreaanse slagman. De bal sprong richting derde honk en Odor vertrok om te scoren. Op het moment dat de bal de knuppel raakte en Odor vertrok zwaaide Home Plate Umpire Dale Scott met zijn armen en leek Odor terug te sturen naar het derde honk. Scott, die de crew chief was, riep zijn 6-man umpiring crew bij elkaar en besloot dat Odor gewoon recht had om te scoren, omdat Choo niet opzettelijk hinderde. Dat zorgde voor de nodige reacties bij zowel Toronto-fans als -spelers, resulterend in het wegsturen van een speler. Na afloop stelde Scott dat hij foutief time-out had afgeroepen, maar daarna zijn crew bij elkaar haalde om de correcte call te maken door Odor te laten scoren. Toronto-Manager John Gibbons informeerde hierop de umpires dat hij protest aantekende op de situatie. De umpires besloten de situatie vervolgens nog te bespreken via een 'umpire review' om de spelregels juist te hebben en daarmee bleef de call gehandhaafd en dat betekende dat Odor had gescoord op een foute aangooi. De wedstrijd werd vervolgd en de inning kwam ten einde met drie slag voor Choo.

In de spelregels staat dat wanneer de slagman in het slagperk staat en hij of zijn knuppel wordt geraakt de aangooi van de catcher terug naar de werper (of aangooi bij een poging een loper uit te schakelen) en er in de beoordeling van de umpire geen opzet is van de slagman om de aangooi te hinderen, dan blijft de bal in het spel en bespeelbaar.

In de 2e7 bereikten de eerste drie slagman van de Blue Jays de honken via fouten, waarna een rally van vier punten volgde om een 6-3 voorsprong te nemen. Russell Martin bereikte eerst het honk na een fout van korts stop Elvis Andrus, waarna een 'force play-grounder' van Kevin Pillar eindigde in een foute aangooi. De honken kwamen vol te staan toen een stootslag van Ryan Goins eindigde in een fout bij een gedwongen nul-poging op het derde honk. Hierna volgde een gedwongen nul op de plaat op een grounder van Ben Revere, die de eerste nul opleverde. Vervolgens werd Sam Dyson ingebracht als vervanger voor Cole Hamels. Josh Donaldson sloeg even later een pop-fly achter het eerste honk, maar die viel op de grond en stelde Pillar in staat de gelijkmaker te scoren. Intussen werd Revere gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk, want hij moest bij het eerste honk wachten of de bal wel of niet werd gevangen. Toronto nam daarna de leiding toen José Bautista de bal diep het links-midveld insloeg voor een 3-run homerun. Omdat Bautista in het slagperk bleef staan en de bal nakeek terwijl die in de tribune belandde volgde een woordenwisseling, resulterend in een bench clearing. Edwin Encarnacion en Chris Colaballo volgden met honkslagen, maar de inning eindigde toen Troy Tulowitzki een foul-out sloeg. De dug-outs stroomden daarna weer leeg omdat er een woordenwisseling volgde tussen Tulowitzki en Dyson.

De Blue Jays hielden de voorsprong vast in de enerverende wedstrijd en wonnen hun eerste 'postseason'-wedstrijd op eigen veld sinds de ploeg de World Series won in 1993!

(14 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.