Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & WBSC)

Koninkrijksteam verslaat Puerto Rico; 1e team dat kwartfinale bereikt
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Koninkrijksteam won zaterdagmiddag (14 november) met 11-7 van Puerto Rico in hun vierde wedstrijd van de Premier12. En daarmee werd Oranje de eerste ploeg die zich verzekerde van een plek in de kwartfinale!

Oranje stond na twee innings met 8-0 (!) voor, maar tegen het einde steeg de spanning, want Puerto Rico begon terug te komen en stond nog slechts met 9-7 achter na acht innings.

Na donderdag 17 hits te hebben geslagen tegen Italië kwam de ploeg vandaag tot 16 honkslagen, waaronder twee homeruns van Randolph Oduber.

Voor aanvang van de wedstrijd was er een moment stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tragische gebeurtenissen vrijdagavond in de Franse hoofdstad Parijs. Er was ook een moment stilte voor het eerste duel vandaag tussen Venezuela en de Dominicaanse Republiek, die een half uur eerder begon in Taoyuan.

In de wedstrijd van vandaag maakte Chris Garia zijn eerste optreden van het toernooi en speelde in het linksveld. Curt Smith, die de startende linksvelder was in de voorgaande wedstrijden, startte vandaag op het eerste honk. Daar nam hij de plaats in van Andruw Jones, die vandaag aan de kant werd gehouden met een pijnlijke hamstring, maar, zo werd bericht, het is geen grote blessure.

Nederland begon het evenement maandag met een 7-4 winst vs. Chinese Taipei, waarna woensdag met 6-5 werd verloren van Cuba, gevolgd door een ruime 16-1 winst vs. Italië op donderdag.

Oranje speelt de volgende wedstrijd zondag en ontmoet dan Canada in Taichung, aanvang 18:35 PM lokale tijd (11:35 uur Nederlandse tijd). Dit is de laatste wedstrijd van de voorronde.

(14 november)Shairon Martis startte voor de Koninkrijks-ploeg. In 2006, tijdens de eerste World Baseball Classic, tegen Panama, gooide Martis de eerste en nog altijd enige No-Hitter in de historie van het evenement, dat nu driemaal heeft plaatsgevonden. In de eerste wedstrijd van de Premier12 gooide Martis effectief in relief in de openingswedstrijd tegen Chinese Taipei en werd toen de winnende werper. In dat duel nam hij het werpen over van Tom Stuifbergen, die het duel verliet met een enkelblessure. Gelukkig valt de blessure van Stuifbergen mee en gaat hij dagelijks weer vooruit.

De startende werper voor Puerto Rico was de 23-jarige rechtshander Fernando Gonzalez. Dit seizoen maakte hij zijn profdebuut en gooide voor Gary SouthShore RailCats in de Independent American Association, vergelijkbaar met Double-A. Daar was hij 3-1 in 10 starts. Voordat hij professioneel ging spelen gooide Gonzalez twee seizoenen voor het team van de University of West Alabama. In het college-season 2015, zijn laatste jaar op UWA, was Gonzalez 10-2. Na afloop van dat seizoen tekende hij in juli een profcontract.

In 2013 verloor Puerto Rico de finale van de World Baseball Classic met 3-0 van de Dominicaanse Republiek. Toen bereikte de ploeg de eindstrijd ondermeer dankzij een groot aantal Major League-spelers op het roster. Vandaag was het een heel ander verhaal, er waren geen (actieve) Major Leaguers en de ploeg stond tegenover het 'hot-hitting' Nederlandse Koninkrijksteam. Ook Oranje moet het uiteraard doen zonder hun Major Leaguers, maar Manager Hensley Meulens en zijn staf stelde een sterk team samen dat tot nu toe zeer productief is.


...Shairon Martis domineerde; 2e overwinning...
(© Foto: Henk Seppen)
Martis gooide in de Major League voor de Washington Nationals (2008-2009) en Minnesota Twins (2013). Hij gooide in 26 wedstrijden (19 starts) en was 6-7. Vorig jaar gooide Martis voor Uni-President 7-Eleven Lions in de professionele Taiwanese competitie. Dit seizoen gooide de rechtshander voor twee teams in een Independent League.

Martis kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, waarna hij werd gesteund met twee punten in de tweede helft van de eerste. Randolph Oduber begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Chris Garia. Nadat Yurendell de Caster uitging op een pop-fly richting rechtsveld-lijn stal Oduber het derde honk. Een gedurfde beslissing zo vroeg in de wedstrijd, maar ook succesvol, want hij scoorde op de hierna volgende harde line drive honkslag richting derde honk van Wladimir Balentien. Hierna bereikte Curt Smith het honk via een infield-hit met het slaan van een comebacker naar Gonzalez, die probeerde de bal te fielden, maar in plaats daarvan van richting veranderde richting kort. De honken kwamen vol te staan toen volgende slagman Kalian Sams vier wijd kreeg. Oranje voegde het tweede punt toe toen ook Shawn Zarraga een vrije loop kreeg. Tijdens de laatste twee slagbeurten was de Puertoricaanse Manager Edwin Rodriguez het duidelijk niet eens met de slagzone van de Italiaanse Home Plate Umpire Fabrizio Fabrizi. Met de honken nog steeds vol eindigde de inning toen Hainley Statia een pop-fly sloeg.

In de eerste helft van de tweede inning kwam Puerto Rico dicht bij hun eerste punt. Martis schakelde de eerste twee slagmensen uit (waaronder zijn tweede strikeout), maar daarna moest hij een stand-up triple tegen de omheining in het rechts-midveld incasseren van Joiset Feliciano. Even later probeerde Feliciano te scoren na een wilde worp die wegsprong bij Zarraga, maar die kreeg de bal vervolgens op tijd bij Martis, die de plaat overnam om de loper uit te tikken en de inning af te sluiten.

In de 2e2 nam Oranje meer afstand met een 6-run rally. Carlton Daal opende met een infield-hit, waarna hot-hitting Randolph Oduber volgde met een 2-run homerun. Dat betekende het einde voor Gonzalez. Gabriel Hernandez nam het over, maar werd begroet met een driehonkslag langs de rechtsveld-lijn van Chris Garia, die naar het derde honk gleed in een close play. Met één uit werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Wladimir Balentien. Hierna sloeg Curt Smith een line drive richting drie voor een bad-hop infield-hit die Garia in staat stelde het volgende punt te scoren en er een 5-0 stand van te maken. En de inning was nog niet afgelopen. Na drie slag voor Kalian Sams voegde Shawn Zarraga een puntscorende honkslag toe om de stand op te voeren naar 6-0 en Smith naar het derde honk te brengen. Zarraga schoof op na een doorgeschoten bal, waarna hij en Smith beiden scoorden op een honkslag van Hainley Statia. En daarmee hadden acht van de negende Oranje-spelers het honk bereikt en was de tweede inning nog niet eens afgesloten. Na een nieuwe werperswissel eindigde de inning met een gedwongen nul en een 8-0 voorsprong voor Oranje.

In de 1e3 scoorde Puerto Rico hun eerste punt toen, met één uit, Juan Medina homerde. Een honkslag volgde, maar een dubbelspel sloot de slagbeurt af. Op donderdag stond Puerto Rico met 7-2 achter in de negende inning vs. Cuba, kwam toen tot een rally van vijf punten en dwong een verlenging af. Cuba won daarna met 8-7 in 10 innings.

In de 2e3 werd Yurendell de Caster de negende en laatste Nederlandse speler die het honk bereikte. Met één uit sloeg Chris Garia een honkslag, waarna De Caster hetzelfde deed, maar beiden bleven achter.

Martis vervolgde zijn dominante optreden in de vierde en vijfde inning en stond slechts één slagman tot de honken toe (vier wijd).

In de 2e5 voegde het Koninkrijksteam weer een punt toe toen Randolph Oduber zijn tweede homerun in de wedstrijd sloeg met één uit.

Orlando Yntema nam de pitching van Martis over in de 1e6. Hij gooide tweemaal drie slag, maar kreeg ook twee doubles en een punt tegen. Jack Lopez opende met een uithaal naar het linksveld, die verkeerd werd ingeschat door linksvelder Chris Garia. Het leek er op dat de bal mogelijk het veld zou verlaten, maar terwijl Garia richting omheining rende viel de bal op enige afstand aan zijn rechterkant op de grond in de buurt van de warning track. En zo kwam Lopez op het honk met een tweehonkslag, maar Yntema volgde met een strikeout. Volgende slagman Alexis Pantoja sloeg vervolgens ook een tweehonkslag en dat bracht Lopez binnen. Na een nieuwe strikeout gooide Yntema vier wijd op Aldo Mendez. Hierna was de linkshandige Yasamberty Arbelo de volgende slagman en bracht Meulens linkshander Jim Ploeger naar de heuvel. Hij schakelde Arbelo uit om de inning af te sluiten.

In de 2e6 sloeg Kalian Sams een tweehonkslag met twee uit en daarmee hadden alle negen Nederlandse spelers nu minimaal één honkslag geslagen. Een werperswissel volgde en Sams strandde daarna.


...Koninkrijksteam wint en gaat als eerste naar de kwartfinales...
(© Foto: WBSC)
Puerto Rico werd een stuk productiever in de 1e7 op nieuwe werper Wendell Floranus, die de vierde Nederlandse werper in dit duel werd. Kort voor het begin van het toernooi werd Floranus toegevoegd aan het Nederlandse roster, waarop hij de plek innam van Kevin Heijstek. Floranus was in de voorgaande week bij het team tijdens de oefenwedstrijden voor aanvang van het toernooi. Heijstek startte één van die wedstrijden, maar werd vervangen op het roster. Floranus werd begroet met een infield-hit van Joiset Feliciano, waarna ook Juan Silva een honkslag sloeg. Met één uit sloeg pinch-hitter José Rivera een RBI-double op de omheining om Feliciano binnen te brengen. Dat betekende het einde voor Floranus, die werd opgevolgd door Bayron Cornelisse. Hij kreeg een 2-run double tegen van Jay Gonzalez die de achterstand verkleinde naar 9-5. Cornelisse volgde met twee strikeouts om een einde aan de slagbeurt te maken.

Puerto Rico bereikte opnieuw de honken in de 1e8 op Cornelisse. Eerst begon Aldo Mendez met vier wijd. Hierna maakte eerste honkman Curt Smith een fraaie play op een 'high hopper' om slagman Yasamberty Arbelo uit te schakelen. Hij gooide de bal hierna naar korte stop Carlton Daal voor een mogelijk dubbelspel, maar Daal miste de bal en Mendez was safe. Toen volgende slagman Joiset Feliciano vier wijd kreeg bracht Meulens closer Loek van Mil naar de heuvel. Maar hij trof een Puertoricaans team dat plotseling aan het terugkomen was in de wedstrijd. Nadat een groundout de twee lopers in scoringspositie had gebracht volgde een 2-run single van Juan Medina om er een 9-7 stand van te maken. José Rivera volgde met een nieuwe honkslag. Hierna sloeg Luis Rivera de bal door het midden voor een infield-hit, maar toen de bal daarna langs het tweede honk werd gegooid vertrok Medina om te scoren, maar hij kwam in een run-down. Hij kon niet terugkeren naar het derde honk, want daar was Rivera aangekomen en dus werd Medina uitgetikt en kwam de inning ten einde. En dat was een 'huge play', want anders had Puerto Rico de honken vol gehad!

In de 2e8 voegde Oranje een paar 'insurance runs' toe. Met één uit op nieuwe werper Roy Geiger werd Wladimir Balentien geraakt door en worp en was daar duidelijk niet blij mee. Hij werd vervangen door pinch-runner Dwayne Kemp. Toen Curt Smith volgde met vier wijd werd een nieuwe werperswissel gemaakt. José Ayala werd begroet met een honkslag van Kalian Sams die had kunnen leiden tot een volle-honken-situatie. Echter, Kemp rende door het stop-teken, keerde te laat terug naar het derde honk en werd daar uitgetikt. Met twee uit werd Nicholas Valenza de derde werper in deze inning. Hij kreeg een 2-run single tegen van Shawn Zarraga die Oranje een 11-7 voorsprong opleverde. Een nieuwe honkslag van Hainley Statia volgde, maar een groundout maakte een einde aan de inning.

In de 1e9 kreeg Van Mil drie nullen op rij om de wedstrijd af te sluiten en een save te verdienen.

En daarmee verzekerde het Koninkrijksteam zich van een plek in de kwartfinale!

The starting players, their replacements, positions and hitting in this game were:
1 - Randolph Oduber (CF, 3-uit-4) 2 - Chris Garia (LF, 2-uit-4) 3 - Yurendell de Caster (3B, 1-uit-5) 4 - Wladimir Balentien (DH, 1-uit-3), vervangen door Dwayne Kemp (PR-DH, 0-uit-0) 5 - Curt Smith (1B, 2-uit-4) 6 - Kalian Sams (RF, 2-uit-4) 7 - Shawn Zarraga (C, 2-uit-4) 8 - Hainley Statia (2B, 2-uit-5) 9 - Carlton Daal (SS, 1-uit-5) Pitchers - Shairon Martis, Orlando Yntema, Jim Ploeger, Wendell Floranus, Bayron Cornelisse, Loek van Mil.Koninkrijksteam Nederland - Puerto Rico 11-7
RHE
Puerto Rico001001320-7120
Koninkrijksteam Nederland26001002X-11160
pitchers Puerto Ricoinn.SOBBHRER
Fernando Gonzalez, L (0-1)1 (*)-3444
Gabriel Hernandez0.211443
José Luis Soler43-411
José Burgos1.11-1--
Roy Geiger0.1-1-11
José Ayala0.1--111
Nicholas Valenza0.1--2--
(*) - Gonzalez gooide op twee slagmensen in de tweede inning
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Shairon Martis, W (2-0)551311
Orlando Yntema0.221211
Jim Ploeger0.11----
Wendell Floranus0.1--333
Bayron Cornelisse122122
Loek van Mil, SV (1)1.22-2--
Homeruns: Nederland: Randolph Oduber 2 (2)(2e,2-run,op Gonzalez; 5e,solo,op Soler); Puerto Rico: Juan Medina (1)(3e,solo,op Martis).
Umpires: HP-Fabrizio Fabrizi (Italië), 1B-Marcus Patillo (USA), 2B-Liang-Kuei Hsieh (Taiwan),
3B-Koichi Yanada (Japan).
Official Scorers-Andres De Leon (Panama), Oscar Eduardo Izaguirre (Venezuela),
Susana Santos (Spanje).
Technical Commissioners-George Santiago (Puerto Rico), Giuseppe Guilizzoni (Italië).
Aanvang-12:40 uur.
Speeltijd-3:32 uur.

Game Notes:
Vierde wedstrijd Koninkrijksteam Nederland op Premier12.
Wedstrijd gespeeld in Taichung Intercontinental Baseball Stadium, Taichung, Taiwan.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.