Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 december 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Wim Martinus nieuwe Hoofd Coach van Euro Stars
English

...Wim Martinus praat met pitcher David Bergman...
(© Foto: Henk Seppen)
CAPELLE a/d IJSSEL - Wim Martinus is de nieuwe Hoofd Coach van Euro Stars. De club heeft aangekondigd en dus bevestigd dat de ervaren honkbalcoach de ploeg volgend seizoen zal leiden in de Overgangsklasse. Het doel voor het komende seizoen is hoger op de ranglijst te eindigen dan dit jaar. Het ultieme doel van het team is uiteraard om in de toekomst naar de Hoofdklasse door te stomen. Binnenkort zal bekend worden wie Martinus komend seizoen gaat assisteren.

Dit jaar stond Euro Stars onder leiding van Wendell Hato en eindigde op de zesde plaats in de eerste helft van de Overgangsklasse met een 9-9 'record'. De ploeg eindigde slechts twee punten boven Quick Amersfoort om zich te plaatsen voor de uit zes teams bestaande promotie-poule in de tweede helft van het seizoen. In die poule deelde Euro Stars de vijfde plaats met Double Stars Heiloo en sloot af met een 5-15 'record'.

Martinus, bijgenaamd 'Fox', neemt veel ervaring mee naar Euro Stars, want hij is niet alleen al de nodige jaren actief als clubcoach, hij maakt ook geruime tijd deel uit van de coachingstaf van het Nederlands Honkbal Team.

De afgelopen twee seizoenen was Martinus de Hoofd Coach van Corendon Kinheim. Met de Haarlemse ploeg bereikte hij dit jaar de Holland Series, maar verloor de best-of-seven finale tegen Curaçao Neptunus met 4-1. Het was bij Neptunus waar Marinus zijn indrukwekkende loopbaan begon.

Hij debuteerde als speler in de Hoofdklasse in 1984 toen hij uitkwam voor Neptunus. Daar speelde hij in meer dan 500 wedstrijden en is één van de weinige spelers die hun hele Hoofdklasse-loopbaan en meer dan 500 wedstrijden speelden voor één club. Die kleine groep bestaat verder uit Bart Volkerijk (ADO), Jurjan Koenen (HCAW), Ronald Stoovelaar (Amsterdam Pirates) en Dè Flanegin (Hoofddorp Pioniers).

Martinus nam na het seizoen 2003 definitief afscheid als speler. Hierna, in 2004, maakte hij zijn coachdebuut en was de Hoofd Coach van Tridents, wat destijds het tweede team was van Neptunus.


...Wim Martinus en pitcher Rick van den Hurk...
...tijdens de 2009 World Baseball Classic 2009...
(© Foto: Henk Seppen)
Een jaar later, in 2005, maakte Martinus zijn coachdebuut in de Hoofdklasse toen hij was aangesteld als Hoofd Coach van Sparta-Feyenoord. Martinus leidde de Rotterdamse ploeg twee seizoenen, hij bereikte de Play-Offs in zijn eerste en eindigde op de zevende plaats in zijn tweede. Hierna was hij de Hoofd Coach van ADO in 2007 en sloot het seizoen bij de Haagse ploeg af met de zesde plaats.

Vervolgens was Wim Martinus vijf seizoenen (2008-2012) de 3B Coach van Neptunus. Hij vervulde hierna dezelfde positie in de coachingstaf van Kinheim in het seizoen 2013, waarna hij in oktober van dat jaar werd benoemd tot Hoofd Coach van de ploeg. Vorig jaar bereikte hij de Play-Offs met Kinheim, maar werd toen uitgeschakeld. Dit jaar kwalificeerde de ploeg zich opnieuw voor de Play-Offs, maar werd dit keer verrassend finalist. Kinheim verloor daarna de Holland Series tegen Neptunus.

Sinds november 2006 maakt Martinus deel uit van de coachingstaf van het Nederlands Honkbal Team. Met Oranje nam hij sindsdien deel aan alle grote evenementen, waaronder de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China), het winnen van het Wereldkampioenschap van 2011 in Panama en het bereiken van de halve finale tijdens de World Baseball Classic in 2013. In de Nederlandse coachingstaf vervulde hij de rol van 3B Coach, 1B Coach, Pitching Coach en meer recentelijk als Bullpen Coach.

In oktober, tegen het einde van de transferperiode, maakte Euro Stars al bekend dat tien nieuwe spelers de ploeg komen versterken voor het volgende seizoen. Dat zijn pitcher Martijn Cazemier, pitcher Sebastiaan van de Koppel, infielder Ronald van Vugt, outfielder Wendly Wawoe (allen Tridents), pitcher Evan Simons, infielder Tim Roodenburg, outfielder Jules Peters, outfielder Kilian Jansen (allen The Hawks), pitcher Danny Stolk (Quick Amersfoort) en infielder Kevin Verroen (Zwijndrecht).

Verschillende spelers op het huidige roster van Euro Stars hebben Hoofdklasse-ervaring.

Tim Roodenburg speelde sinds 2008 op het hoogste niveau voor Sparta-Feyenoord, Neptunus en The Hawks. In 2014 speelde hij voor DSS, wat toen naar de Hoofdklasse promoveerde. Evan Simons en Jules Peters speelden de afgelopen twee seizoenen in de Hoofdklasse voor The Hawks, terwijl Kilian Jansen dit jaar op het hoogste niveau debuteerde. Drie andere nieuwkomers hebben in het verleden in een aantal wedstrijden in de hoogste afdeling gespeeld, Sebastiaan van de Koppel, Danny Stolk en Wendly Wawoe.

Vier andere spelers, die de afgelopen twee seizoenen al deel uitmaakten van de Euro Stars-ploeg, hebben eveneens Hoofdklasse-ervaring. Dat zijn Erwin Bonis (ADO, Sparta-Feyenoord, The Hawks), Allard Lammerts van Bueren (Sparta-Feyenoord, The Hawks), Max Bijster (Sparta-Feyenoord) en Friso Arkenbout (Neptunus, The Hawks). Bijster kwam naar Euro Stars na het seizoen 2011 toen hij in de Hoofdklasse speelde voor Sparta-Feyenoord. Arkenbout, Bonis en Lammerts van Bueren kwamen naar de club na in 2013 in de Hoofdklasse te hebben gespeeld voor The Hawks.

(14 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.