Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Mets winnen nipt van Dodgers in Game 5 op weg naar NLCS!
English
LOS ANGELES, California (USA) - De New York Mets stonden donderdagavond (15 oktober) achter na de eerste inning, maar wonnen met 3-2 van de Los Angeles Dodgers in Game 5 om hun National League Division Series met 3-2 te winnen.

In de eerste inning namen de Mets de leiding na een tweehonkslag van Daniel Murphy, die in de vierde inning het gelijkmakende punt scoorde door zeer slim honklopen en zijn ploeg op voorsprong zette met een 6e inning homerun.

Met de winst keren de Mets voor het eerst sinds 2006 terug naar de NLCS. In dat jaar werden de Mets uitgeschakeld in de NLCS door de St. Louis Cardinals. De laatste keer dat de Mets een NLCS wonnen was in 1986 toen de ploeg ook voor het laatst de World Series won.

De Mets moeten het nu opnemen tegen de Chicago Cubs in de best-of-seven National League Championship Series, die zaterdag van start gaat in New York.

Op vrijdag opent de best-of-seven American League Championship Series tussen de Kansas City Royals en Toronto Blue Jays in Kansas City.Startende werpers vanavond waren rechtshander Zack Greinke (19-3) voor de Dodgers en rechtshander Jacob deGrom (14-8) voor de Mets.

Zack Greinke was de startende en winnende werper voor de Dodgers in de tweede wedstrijd. Hij kwam toen tot acht strikeouts in zeven innings. Voor vanavond was Greinke ongeslagen tegen de Mets in zijn laatste zes starts. Zijn enige nederlaag tegen de Mets kwam in 2004.

Jacob deGrom was de startende en winnende werper voor de Mets in de eerste wedstrijd van deze reeks en gooide toen zeven inning waarin hij 13 keer drie slag gooide. Met zijn 13 strikeouts evenaarde hij een 'postseason' club-record, dat in 1973 werd gerealiseerd door Tom Seaver.

Vanavond was de derde 'match-up' in een wedstrijd tussen Greinke en deGrom. In de eerste wedstrijd, in augustus vorig jaar in Dodger Stadium, wonnen de Dodgers. De tweede wedstrijd, in juli van dit jaar in New York, werd door Mets gewonnen in 10 innings.

In deze reeks gooiden alle werpers van beide teams samen tot nu toe 89 strikeouts.Voor vanavond stonden de Dodgers op 4-0 in een alles-of-niets wedstrijd in het 'postseason' sinds de ploeg van Brooklyn naar Los Angeles verhuisde in 1958. De laatste van die overwinningen kwam in 1988 toen de Dodgers Game 7 wonnen van de NLCS, ook tegen de Mets, op weg naar de World Series. De winnende werper in dat duel was Orel Hershiser, die de hele wedstrijd gooide in een 6-0 shutout. Vanavond gooide Hershiser voor aanvang van de wedstrijd de ceremoniële eerste bal.

Ook in 1988 op deze dag (15 oktober) sloeg Kirk Gibson zijn beroemde 2-out, pinch-hit, walk-off, 2-run homerun die de Dodgers een 5-4 zege opleverde tegen de Oakland Athletics in Game One van de World Series. Die Series was niet alleen de laatste die door Los Angeles werd gewonnen, het was ook de laatste waarin de Dodgers speelden.

De wedstrijd van vanavond begon gelijk met een challenge. Curtis Granderson opende voor de Mets met een zachte grounder richting derde honk en werd aanvankelijk uitgegeven op het eerste honk. Na de review werd de beslissing gewijzigd en zo kwam Granderson dus met een infield-hit op het honk. Met één uit scoorde Granderson op een tweehonkslag van Daniel Murphy. Maar hierna schakelde Zack Greinke de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

De Dodgers reageerden onmiddellijk op Jacob deGrom. Met één uit sloegen Corey Seager en Adrian Gonzalez beiden een honkslag, waarna ze scoorden toen ook Justin Turner en Andre Ethier een honkslag sloegen om de Dodgers op een 2-1 voorsprong te zetten. De inning eindigde toen ook deGrom afsloot met twee strikeouts.


...Curtis Granderson en de Mets...
...gaan naar de Championship Series...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e2 maakte rechtsvelder Andre Ethier een schitterende running catch op een uithaal langs de lijn van Michael Conforto. In de tweede wedstrijd had Conforto gehomerd op Greinke en werd daarmee de tweede jongste Mets-speler die een homerun had geslagen in het 'postseason' met zijn 22 jaar en 223 dagen. De enige andere Mets-speler jonger dan Conforto die homerde in het 'postseason' was Wayne Garrett, die 21 jaar en 307 dagen was toen hij homerde in de 1969 NLCS. Voor en na de vangbal schakelde Greinke weer twee slagmensen uit met drie slag.

De Dodgers kregen weer een scoringskans in de tweede helft van de tweede inning. Joc Pederson opende met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Zack Greinke. Volgende slagman Howie Kendrick bereikte daarna het honk na een foute aangooi. Maar deGrom voorkwam tegenpunten door opnieuw af te sluiten met twee strikeouts.

In de 2e3 lieten de Dodgers opnieuw een loper achter in scoringspositie. Justin Turner begon met een tweehonkslag en stal het derde honk. Met één uit kreeg Yasmani Grandal vier wijd, maar dit keer werd deGrom gesteund met een dubbelspel.

Slim honklopen stelde de Mets in de gelegenheid langszij te komen in de eerste helft van de vierde inning. Eerst opende Daniel Murphy met een honkslag. Met één uit kreeg Lucas Duda vier wijd. Murphy schoof uiteraard op naar het tweede honk, maar versnelde plotseling toen hij het tweede honk naderde en verraste iedereen door het derde honk te stelen, omdat dat onbewaakt was vanwege de 'shift' die het Dodger-infield speelde. Even later scoorde Murphy het gelijkmakende punt na een opofferingsslag op fout gebied van Travis d'Arnaud.

In de 2e4e kwam deGrom weer in de problemen, maar de Dodgers strandden wederom een loper in scoringspositie. Joc Pederson begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag en een vangbal. Maar hij achter op het derde honk toen een strikeout volgde.

Nadat de Dodgers opnieuw een loper in scoringspositie hadden achtergelaten in de 2e5 braken de Mets de gelijke stand in de 1e6. Met één uit dreunde Daniel Murphy de bal de rechtsveld-tribune in voor een homerun en een 3-2 voorsprong.

Met twee uit in de 1e7 kregen de Mets twee lopers op de honken toen Wilmer Flores en pinch-hitter Kelly Johnson een honkslag sloegen. Dat leidde tot een werperswissel, want Luis Avilan nam het over van Greinke. Een vangbal sloot de inning daarna af.

De Mets wisselden even later ook van werper, want Noah Syndergaard verving Jacob deGrom in de tweede helft van de zevende inning. Hij gooide vier wijd met twee uit, maar sloot af met een strikeout.

Closer Jeurys Familia nam het bij de Mets over in de achtste en kreeg drie nullen op rij.

Ondanks een achterstand werd Dodger-closer Kenley Jansen ingebracht in de eerste helft van de negende inning om de Mets van verder scoren af te houden en dan hopen het duel in de thuishelft in eigen voordeel om te kunnen draaien. Jansen kreeg twee nullen, maar kreeg toen een tweehonkslag tegen van Juan Lagares. Een opzettelijke vrije loop volgde voor Wilmer Flores, dit keer niet om een gedwongen loop op te zetten, maar simpelweg om te kunnen gooien op reliever Jeurys Familia, die in de wedstrijd bleef, want er werd geen pinch-hitter ingezet, omdat hij uiteraard nodig was om te gooien in de tweede helft van de negende inning. De beslissing was succesvol, want Jansen schakelde Familia met drie slag uit en hield de Mets puntloos.

In de 2e9 opende Chase Utley als pinch-hitter. Hij was gerechtigd te spelen in de voorgaande twee wedstrijden (maar deed dat niet), omdat zijn beroep na zijn schorsing voor twee wedstrijden nog niet was behandeld. Dat zal maandag gebeuren. Utley sloeg een vangbal. Hierna schakelde Familia A.J. Ellis en Howie Kendrick met drie slag uit om de wedstrijd af te sluiten! In deze series schakelde Familia alle 16 slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit!

Hiermee werden de Mets winnaar van de series. Na de wedstrijd vloog de ploeg vanuit Los Angeles terug met een 'red eye flight' (nachtvlucht) naar New York, heeft vrijdag een workout op het programma staan en opent zaterdag de NLCS voor eigen publiek tegen de Chicago Cubs.

(15 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.