Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Koninkrijksteam met lege handen vs. Canada; 3e in Poule A
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Koninkrijksteam verloor zondagavond (15 november) met 3-1 van Canada in hun vijfde en laatste wedstrijd in de voorronde van de Premier12. Hierdoor bleef Canada ongeslagen en eindigde op de eerste plaats in Poule A. Oranje eindigde op de derde plaats. Ook vanavond won Cuba nipt met 2-1 van Italië en eindigde daardoor een gedeelde tweede plek met Nederland. Maar vanwege de winst tegen Oranje wordt Cuba tweede en het Koninkrijksteam derde, terwijl Puerto Rico de top-4 completeert na winst eerder op de dag in 12 innings vs. Chinese Taipei.

Manager Hensley Meulens maakte vandaag geen wijzigingen in zijn line-up en startte met dezelfde negen spelers als op zaterdag tegen Puerto Rico. En dat betekende dat Curt Smith weer op het eerste honk stond en Hainley Statia terugkeerde als tweede honkman. Nu de ploeg de kwartfinales heeft bereikt kreeg Andruw Jones een extra vrije dag en dus wat extra rust voor zijn lichte beenblessure.

De wedstrijd volgde een thriller tussen gastland Chinese Taipei en Puerto Rico, die bijna vijf uur duurde. Puerto Rico won met 7-4 in 12 innings op een walk-off, grand slam homerun van Aldo Mendez!

Die wedstrijd werd bijgewoond door zo'n 20.000 toeschouwers! Een uur later ging het duel tussen Canada en Nederland van start en slechts een paar honderd toeschouwers zagen die ontmoeting. De enige goedbezochte wedstrijden zijn dit van Taiwan en Japan. Maar uiteraard is dat het geval in alle toernooien, in alle sporten, in alle landen, waar de wedstrijden van het organiserende land de bestbezochte wedstrijden zijn.

Nederland begon het evenement maandag met een 7-4 winst vs. Chinese Taipei, waarna woensdag met 6-5 werd verloren van Cuba, gevolgd door een ruime 16-1 winst vs. Italië op donderdag. Op zaterdag won Oranje met 11-7 vs. Puerto Rico.

Oranje ontmoet nu de USA maandag in de kwartfinale in Taoyuan, aanvang 12:30 uur lokale tijd (5:30 uur Nederlandse tijd). Oranje is in deze wedstrijd de bezoekende ploeg. De USA won vanavond met 3-2 in 10 innings van Zuid-Korea na een discutabele beslissing in de eerste helft van de tiende inning.

(15 november)Diegomar Markwell keerde vanavond terug op de heuvel voor het Koninkrijksteam. In de opener werd de linkshander op zijn gooi-arm geraakt door een comeback line-drive die eindigde in een dubbelspel. Hij vervolgde uiteindelijk zijn pitching, maar werd in de volgende inning alsnog gewisseld. Gelukkig had hij geen grote blessure opgelopen en dus was hij vandaag weer terug op de veldverhoging.

En hij had een uitstekende start, want hij schakelde de eerste acht slagmensen op rij uit. In de eerste en tweede inning kreeg Markwell drie nullen op rij. Met twee uit in de derde bereikte Skyler Stromsmoe het honk na een fout van derde honkman Yurendell de Caster, maar Markwell sloot daarna af met zijn derde strikeout. Hij kreeg vervolgens weer drie nullen op rij in de vierde.

Intussen werden de Oranje-slagmensen van de honken gehouden door de Canadese rechtshander Chris Leroux. Hij was de startende en winnende werper in Canada's opener vs. Cuba, die met 5-1 werd gewonnen.


...Diegor Markwell had een prima optreden vanavond...
(© Foto: Henk Seppen)
Net als Markwell had Leroux een prima start. Net als Markwell kreeg hij aanvankelijk het minimum aan stal slagmensen tegenover zich. Hij raakte lead-off hitter Randolph Oduber met een worp in de eerste inning, maar volgde met een strikeout. De inning eindigde met een dubbelspel, waarna Leroux drie nullen op rij kreeg in de tweede inning.

In de 2e3 leek Nederland iets in de maak te hebben op Leroux. Met twee uit sloeg Carlton Daal een honkslag door het midden en dat was de eerste hit van de wedstrijd. Hierna raakte Leroux Randolph Oduber voor de tweede keer met een worp en dat zorgde voor lopers op het eerste en tweede honk. Maar de inning eindigde toen Chris Garia werd uitgevangen.

In de vierde sloeg Curt Smith een tweehonkslag voor Oranje met twee uit. Maar hij strandde, want Leroux sloot af met zijn vierde strikeout in het duel, waarmee hij Kalian Sams uitschakelde. Voor vandaag was Sams de beste Nederlandse slagman met een .615 slaggemiddelde.

Overigens, na afloop van de op zaterdag gespeelde wedstrijden leidde het Koninkrijksteam in het toernooi met een .385 slaggemiddelde en voerde iedereen ook aan in gescoorde punten (39) en honkslagen (57).

In de vijfde opende Rene Tosoni voor Canada met een honkslag, maar ging uit bij stelen na een pick-off met één uit. Een honkslag van Kellin Deglan (zijn eerste in het toernooi) volgde, maar hierna eindigde een line drive van Tyson Gillies in de handschoen van rechtsvelder Kalian Sams om de inning af te sluiten.

In de 2e5, met twee uit, sloeg Carlton Daal zijn tweede honkslag, maar hij ging even later gedwongen uit.

Canada brak de puntloze gelijke stand in dit werpersduel met twee uit in de eerste helft van de zesde inning. Markwell raakte lead-off hitter Skyler Stromsmoe met een worp en die schoof vervolgens op na een opofferingsstootslag. Hierna werd een line drive van Pete Orr gevangen door linksvelder Chris Garia. Om een gedwongen loop te crëeren kreeg volgende slagman Tyler O'Neill opzettelijk vier wijd. Dat bleek niet succesvol, want Jordan Lennerton met een 2-run double langs de rechtsveld-lijn om Canada op een 2-0 voorsprong te zetten. Toen Markwell hierna vier wijd gooide op Rene Tosoni werd hij afgelost door Juan Carlos Sulbaran en die sloot de inning af met een strikeout.

In de 2e6 pakte Oranje een punt terug. Chris Garia opende met een honkslag en scoorde daarna het eerste Nederlandse punt op een one-out double van Wladimir Balentien. Maar de laatste strandde, want Curt Smith werd uitgevangen en Kalian Sams kreeg voor de derde keer vanavond drie slag.

Nadat Sulbaran drie nullen op rij had gekregen in de 1e7 gingen ook drie Koninkrijksteam-slagmensen op rij uit. Daaronder Andruw Jones, die aan slag kwam als pinch-hitter voor Hainley Statia, maar een pop-fly sloeg.

Canada nam wat meer afstand in de eerste helft van de achtste inning toen Sean Jamieson opende met een homerun. Sulbaran schakelde de volgende drie slagmensen uit, maar Canada stond nu met 3-1 voor.

Canada's Manager Ernie Whitt, die 15 jaar in de Major League speelde als catcher, ging naar de bullpen in de tweede helft van de achtste inning. Phillippe Aumont werd de nieuwe werper, maar zijn eerste worp werd door het midden geslagen voor een lead-off single van Randolph Oduber, die even later het tweede honk stal toen Chris Garia drie slag kreeg. Hierna raakte Aumont Yurendell de Caster met een worp, maar de inning eindigde toen Wladimir Balentien in een dubbelspel sloeg.

In de 1e9 werd Mike Bolsenbroek de derde Nederlandse werper. Hij begon met twee strikeouts, maar raakte daarna catcher Kellin Deglan met een worp en dat resulteerde in een waarschuwing voor beide teams van de Amerikaanse Home Plate Umpire. Een vangbal sloot de inning af.

In de 2e9 nam de Canadese closer Dustin Molleken het over. Hij gooide driemaal op rij drie slag, waaronder de vierde voor Kalian Sams en derde voor Shawn Zarraga, om zijn derde save te verdienen van het toernooi.

En daardoor bleef Canada ongeslagen en eindigt op de eerste plaats in Poule A. Het Koninkrijksteam eindigt op de derde plaats.

The starting players, their replacements, positions and hitting in this game were:
1 - Randolph Oduber (CF, 1-uit-2); 2 - Chris Garia (LF, 1-uit-4); 3 - Yurendell de Caster (3B, 0-uit-3); 4 - Wladimir Balentien (DH, 1-uit-4); 5 - Curt Smith (1B, 1-uit-4); 6 - Kalian Sams (RF, 0-uit-4); 7 - Shawn Zarraga (C, 0-uit-4); 8 - Hainley Statia (2B, 0-uit-2), vervangen door Andruw Jones (PH, 0-uit-1), vervangen door Sharlon Schoop (2B, 0-uit-0); 9 - Carlton Daal (SS, 2-uit-3); Pitchers - Diegomar Markwell, Juan Carlos Sulbaran, Mike Bolsenbroek.Koninkrijksteam Nederland - Canada 1-3
RHE
Canada000002010-340
Koninkrijksteam Nederland000001000-161
pitchers Canadainn.SOBBHRER
Chris Leroux, W (2-0)78-511
Phillippe Aumont11-1--
Dustin Molleken, SV (3)13----
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, L (0-1)5.232322
Juan Carlos Sulbaran2.12-111
Mike Bolsenbroek12----
Homerun: Canada: Sean Jamieson (1)(8e,solo,op Sulbaran).
Umpires: HP-Marcus Patillo (USA), 1B-Jairo Mendoza (Nicaragua), 2B-Koichi Yanada (Japan),
3B-Liang-Kuei Hsieh (Taiwan).
Official Scorers-Stephanie Winkler (Duitsland), Andres De Leon (Panama), Linda Steijger (Nederland).
Technical Commissioners-David Nagy (Australië), Pedro Medina (Cuba).
Aanvang-18:40 uur.
Speeltijd-2:31 uur.

Game Notes:
Vijfde wedstrijd Koninkrijksteam Nederland op Premier12.
Wedstrijd gespeeld in Taichung Intercontinental Baseball Stadium, Taichung, Taiwan.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.