Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Royals openen ALCS met shutout-winst vs. Blue Jays
English
KANSAS CITY, Missouri (USA) - De Kansas City Royals openden de best-of-seven American League Championship Series vrijdagavond (16 oktober) met een 5-0 shutout-winst tegen de Toronto Blue Jays. Startende werper Edinson Vólquez gooide zes sterke innings en verdiende zijn allereerste zege ooit tegen Toronto.

Game Two wordt zaterdag gespeeld.

Dertig jaar geleden, in 1985, stonden de Royals en Blue Jays ook tegenover elkaar in het 'postseason'. In die ALCS wonnen de Royals de reeks met 4-3 om zich te plaatsen voor de World Series, die vervolgens ook werd gewonnen. Dat was tevens de laatste keer dat de Royals de World Series wonnen. Vorig jaar verloren de Royals de Series vs. de San Francisco Giants. De laatste keer dat de Blue Jays in de kampioensfinale speelden (en wonnen) was in 1993.

De Royals spelen in hun achtste League Championship Series en hebben geen wijzigingen aangebracht in hun roster ten opzichte van hun ALDS-roster vs. de Houston Astros. De Blue Jays spelen eveneens met hetzelfde roster als in de ALDS vs. Texas Rangers en spelen in hun zesde LCS. Tijdens de ALDS voegde Toronto Ryan Tepera toe als vervanger van de geblesseerde werper Brett Cecil.

De best-of-seven National League Championship Series begint zaterdag in New York, waar de New York Mets de Chicago Cubs ontvangen.De startende werpers vanavond waren rechtshander Edinson Vólquez voor de Royals en rechtshander Marco Estrada voor de Blue Jays.

De 32-jarige Dominicaan Edinson Vólquez was 13-9 dit seizoen en startte tweemaal tegen de Blue Jays. Hij verloor eenmaal, terwijl de andere in een no-decision eindigde. In zijn starts 'overall' tegen Toronto is hij 0-4. Vólquez was de startende en verliezende werper in Game 3 van de ALDS vs. de Astros. Vanavond was zijn vierde 'postseason'-start en hij was 0-3 in de voorgaande drie. Vólquez leidde zijn ploeg dit seizoen met 200 1/3 gegooid innings pitched en 13 wins, terwijl hij tweede was met 155 strikeouts.

De eveneens 32-jarige Mexicaan Marco Estrada was dit jaar 13-8 en gooide tweemaal tegen de Royals, eenmaal winst, eenmaal verlies. Hij kwam tot 131 strikeouts in 181 innings. Estrada was de startende en winnende werper in Game 3 vs. de Rangers. Vanavond was zijn vijfde 'postseason'-optreden in zijn loopbaan, hij gooide viermaal in relief in 2011 toen hij uitkwam voor de Milwaukee Brewers.

In de reguliere competitie wonnen de Blue vier van de zeven onderlinge wedstrijden tegen de Royals, die tweemaal voor eigen publiek wonnen.In maart 2013 was Edinson Vólquez de startende werper voor de Dominicaanse Republiek in de halve finale van de World Baseball Classic tegen Nederland. Het Nederlands Team beschikte toen over Major Leaguers als Andrelton Simmons, Jurickson Profar, Roger Bernadina, Andruw Jones, Wladimir Balentien en Jonathan Schoop. Aanvankelijk keken Vólquez en de Dominicaanse Republiek tegen een 1-0 achterstand aan, maar wonnen uiteindelijk met 4-1 om de finale te bereiken. Na vier wijd op de eerste twee slagmensen (waarvan er één scoorde) in de eerste inning schakelde Vólquez de volgende 11 slagmensen op rij uit en gooide zeven innings om de winnende werper te worden.


...Edinson Vólquez als werper voor de...
...Dominicaanse Republiek vs. Nedelrand...
...op de World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
Op 7 maart 2009 startte Vólquez ook voor de Dominicanen tegen Nederland in de eerste van twee wedstrijden tussen beide ploegen op de World Baseball Classic. In dat duel gooide hij de eerste drie innings en moest drie punten toestaan. Nederland won met 3-2 en Vólquez was de verliezende werper.

Vanavond schakelde Edinson Vólquez de eerste twee Toronto-slagmensen uit in de eerste inning en gooide toen vier wijd op José Bautista, maar die ging gedwongen uit.

In de tweede helft van de eerste opende Alcides Escobar met een tweehonkslag op Marco Estrada. Met één uit werd Escobar uitgeschakeld in een run-down op een 'comeback-grounder' van Lorenzo Cain, die hierdoor zelf het tweede honk bereikte, maar daar achterbleef.

Toronto kreeg zijn eerste loper in scoringspositie in de eerste helft van de derde inning. Kevin Pillar begon met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag, maar bleef daarna achter.

In de tweede helft van de derde openden de Royals de score. Alex Gordon begon met een tweehonkslag en scoorde het eerste punt van de avond op een one-out double van Alcides Escobar, zijn tweede in het duel. Even later schoof Escobar op na een grounder, waarna hij het tweede punt scoorde op een honkslag van Lorenzo Cain.

In de 1e4 kreeg Vólquez zijn eerste honkslag tegen toen Chris Colabello er één sloeg met twee uit, maar de rechtshander sloot de slagbeurt daarna af met een strikeout.

De Royals voegden een punt toe in de 2e4 toen Salvador Pérez homerde nadat Estrada de eerste slagmensen in de inning met drie slag had uitgeschakeld.

In de 1e6 begon Vólquez met vier wijd op de eerste twee slagmensen, Josh Donaldson en José Bautista. Het was het begin van een lange slagbeurt die bijna een half uur duurde. Maar met lopers op het eerste en tweede honk schakelde Vólquez de volgende drie slagmensen uit, waarvan twee met drie slag.

In de 2e6 kwamen de Royals dicht bij een volgend punt. Met één uit bereikte Eric Hosmer het honk na een fout en schoof op naar het derde honk op een honkslag van Kendrys Morales. Dat leidde tot een werperswissel. Aaron Loup nam het over van Marco Estrada, waarna de Toronto-verdediging een fraai dubbelspel maakte op een grounder van Mike Moustakas.

In de 1e7 gingen de Royals ook naar de bullpen, want Kelvin Herrera van het over van Edinson Vólquez, die had gedomineerd en vijf keer drie slag had gegooid, terwijl hij slechts twee hits toestond. Hij zorgde voor drie nullen op rij, waaronder twee strikeouts.

De Blue Jays kwamen op het honk in de 1e8 op nieuwe werper Ryan Madson. Met één uit sloeg Josh Donaldson een honkslag, nadat hij op de voorgaande worp catcher Salvador Pérez op zijn vanghand had geraakt met zijn follow-through. Even later kreeg José Bautista vier wijd, maar vervolgens sloeg pinch-hitter Justin Smoak een pop-fly in fout gebied en eindigde de inning daarna met een grounder.

In de 2e8 nam de 42-jarige veteraan LaTroy Hawkins het werpen over voor de Blue Jays, maar kreeg twee 'insurance runs' tegen van de Royals. Hawkins, die in 1995 in de Major League debuteerde, zag de eerste twee slagmensen de honken bereiken. Hij raakte lead-off hitter Alcides Escobar met een worp, waarna Ben Zobrist volgde met een infield-hit. Met één uit dreunde Eric Hosmer de bal het rechtsveld in voor een RBI-double, waarna een opofferingsslag van Kendrys Morales voor het volgende punt zorgde en er 5-0 van maakte.

Luke Hochevar gooide de negende inning voor de Royals. Hij kreeg één honkloper, maar hield de shutout intact en stelde de eerste winst van de series veilig.

(16 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.