Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & WBSC)

Koninkrijksteam onderuit vs. USA; uitgeschakeld voor medaille-ronde!
English
TAOYUAN (Taiwan) - Het team van het Koninkrijk der Nederlanden verloor maandagmiddag (16 november) met 6-1 van de USA in de kwartfinale van de Premier12. Hierdoor werd de ploeg uitgeschakeld voor de medailleronde, die donderdag in Tokyo van start gaat. Met de winst plaatste de USA de top-4 en zal naar Japan afreizen. Nu het toernooi er opzit voor het Koninkrijksteam heeft de ploeg een bedrag van 250.000 dollar verdiend, terwijl de USA in de race blijft voor de 1 miljoen dollar die is verbonden aan de gouden medaille.

De Oranje-aanval werd op slechts vier honkslagen gehouden, terwijl vier zeer kostbare veldfouten drie Amerikaanse opleverde in de vijfde inning.

Tegelijkertijd zorgde Mexico voor een enorme stunt door het ongeslagen Canada uit te schakelen. De winnaar va Poule A stond met 4-1 voor, maar toen kwam Mexico (de nummer vier uit Poule B) tot een rally van drie punten in de achtste inning om met 4-3 te winnen! En daarmee gaat Mexico naar Japan, terwijl Canada naar huis kan! In de halve finale zal Mexico, dat 12e op de wereldranglijst staat, het nu moeten opnemen tegen de USA.

De wedstrijd was één van de twee die vandaag werd gespeeld in Taoyuan International Baseball Stadium in Taoyuan, dat in het noordwesten van Taiwan ligt, naast New Taipei City. Het is het stadion van de Lamigo Monkeys, die vorige maand de Taiwan Series wonnen en zo kampioen werd van de Taiwanese profcompetitie. Later vandaag speelt Japan hier tegen Puerto Rico. In dat duel staat de Nederlandse umpire Winfried Berkvens in het linksveld.

Het was de eerste wedstrijd die Oranje hier speelde tijdens het evenement, want het speelde van van de vijf wedstrijden in Taichung, terwijl de wedstrijd gespeeld in Douliu City. Team USA speelde drie van hun vijf wedstrijden in de voorronde in Taoyuan. De ploeg speelde de overige twee wedstrijden in Tianmu Baseball Stadium in Taipei.


...Vanwege brand wordt Tianmu Stadium vandaag niet gebruikt...
(© Foto: WBSC)
Aanvankelijk was het de bedoeling dat er vandaag ook één van de vier kwartfinale-wedstrijden in Tianmu Baseball Stadium gespeeld zou worden. Echter, op zaterdag was er een brand(je) in het stadion en werd besloten het stadion vandaag niet te gebruiken. De wedstrijd die in Taipei gespeeld moest worden werd verschoven naar Taichung. Het is niet bekend wel duel oorspronkelijk zou worden gespeeld in Tianmu Stadium.

En hierdoor worden er vandaag ook twee wedstrijden gespeeld in het Taichung Intercontinental Baseball Stadium in Taichung. In de middag ontmoette Canada Mexico hier en in de avond speelt Cuba tegen Zuid-Korea. In deze laatste wedstrijd is de Nederlandse scorer Linda Steijger de Play-by-Play scorer.

Alle resterende wedstrijden worden nu geleid door een 6-man umpiring crew, want er zijn twee outfield-umpires toegevoegd. De crew van vandaag bij het duel tussen Oranje en de USA stond onder leiding van de Japanse Home Plate Umpire Kazuyuki Shirai, die waarschijnlijk één van de luidste en in elk geval één van de meest eigenaardige 'strike'-calls in de historie heeft.

In de voorronde begon het Koninkrijksteam het evenement maandag met een 7-4 winst vs. Chinese Taipei, waarna met 6-5 werd verloren van Cuba op woensdag, gevolgd door een ruime 16-1 winst vs. Italië op donderdag. Zaterdag won Oranje met 11-7 van Puerto Rico. De ploeg sloot de voorronde zondag af met en 3-1 verlies vs. Canada, resulterend in de derde plaats in Poule A.

(16 november)Aanvankelijk waren er voor vanavond twee voormalige Major League-pitchers als starter aangewezen, Jair Jurrjens voor het Koninkrijksteam en Zack Segovia voor de USA.

Echter, afgelopen nacht overleed de vader van Jair Jurrjens. Uiteraard reisde de ploeg niet met de ploeg mee naar Taoyuan voor de wedstrijd van vandaag, maar zal terugkeren naar Curaçao om bij zijn familie te zijn. Net voordat het team op 30 oktober naar Taiwan vertrok moest ook Andruw Jones huiswaarts keren, omdat zijn vader onverwacht was overleden. Op zaterdag ontving ook Dwayne Kemp triest nieuws, omdat zijn grootvader was overleden, de vader van voormalig international Adonis Kemp.

Voor aanvang van de wedstrijd was er moment stilte ter nagedachtenis aan Maximiliano Kemp en Carl Jurrjens.

Rechtshander Tom Stuifbergen startte nu voor het Koninkrijksteam. Hij gooide in relief in de openingswedstrijd tegen Chinese Taipei, maar hij moest het duel toen verlaten met een enkelblessure. Dat leek er aanvankelijk ernstig uit te zien, maar dat was gelukking niet het geval. Sinds hij het duel maandag verliet werd Stuifbergen behandeld door de medische staf en was daardoor nu in staat ter starten.

De 32-jarige rechtshander Zach Segovia gooide in negen Major League-wedstrijden. In 2007 startte hij één wedstrijd voor Philadelphia Phillies en was toen de verliezende werper, want hij kreeg acht honkslagen en vijf verdiende punten tegen in vijf innings vs. Florida Marlins. Hij gooide daarna in acht wedstrijden (allemaal in relief) voor Washington Nationals in 2009 en was toen 1-0. Segovia speelt professioneel sinds 2002 en gooide sindsdien op allerlei niveaus. Hij is een echte 'journey man', want hij gooide ook in de Winter Leagues in de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Venezuela, Mexico en Taiwan. Dit seizoen gooide Segovia in Double-A en Triple-A teams van de San Diego Padres, maar werd in juni 'released'.

Stuifbergen en Segovia deden het prima en gaven niet veel weg. Maar Stuifbergen deed het beter. Hij kreeg drie nullen op rij in de eerste inning. In de tweede slagbeurt opende Matt McBride met een grounder naar korte stop Carlton Daal, die een fout maakte, maar de bal toch tijdig bij eerste honkman Andruw Jones kreeg, die vervolgens de bal liet vallen toen hij zijn handschoen omhoog deed. Echter, McBride werd uitgegeven door de Japanse umpire Kota Kawaguchi, omdat gesteld werd dat de bal viel bij de 'transfer'. Op de TV-beelden was echter niet duidelijk te zien of dat het geval was en bovendien leek McBride simpelweg het honk op tijd te hebben bereikt. Hoe dan ook, hij was uit, waarna Stuifbergen een 2-out single tegenkreeg van Brett Phillips, maar afsloot met een strikeout, net zoals hij in de voorgaande slagbeurt had gedaan. In de derde opende Dan Rohlfing voor de USA met een honkslag, maar ging uit bij stelen, waarna twee nullen volgden.


...Tom Stuifbergen deed het goed vanavond...
(© Foto: Henk Seppen)
Segovia kreeg drie nullen op rij in de eerste en tweede inning en sloot eveneens beide keren af met drie slag. Oranjje opende daarna de score in de derde slagbeurt. Kalian Sams begon met een honkslag en schoof op na grounders van Hainley Statia en Carlton Daal. Volgende slagman Randolph Oduber kreeg daarna drie slag, maar de derde slagbal eindigde in een wilde worp en dat stelde Sams in staat het eerste punt te scoren.

In de vierde inning was Oranje Manager Hensley Meulens gedwongen twee wissels te maken. In de eerste helft van de beurt sloeg Andruw Jones een honkslag, maar daarna sloeg Curt Smith in een dubbelspel. Volgende slagman Shawn Zarraga liep daarna een polsblessure op terwijl hij een swing maakte en moest de wedstrijd verlaten. Dashenko Ricardo nam het over als pinch-hitter met een 1-1 count en werd uitgevangen.

Ricardo werd uiteraard ook de nieuwe catcher en werd zo gekoppeld aan Stuifbergen, die dit seizoen zijn teamgenoot was bij Corendon Kinheim in de Hoofdklasse. Echter, de 'battery' duurde niet lang. Stuifbergen kreeg twee snelle nullen en moest toen een honkslag toestaan aan Matt McBride. Met een count van 3-wijd-0-slag op volgende slagman Dan Black kreeg Stuifbergen bezoek van Meulens en Athletic Trainer Rob Tamminga. Dat zou er op kunnen duiden dat Stuifbergen mogelijk last had van zijn enkelblessure. Hij vervolgde zijn pitching, gooide vier wijd op Black, maar werd daarna alsnog vervangen door Jim Ploeger, die de inning afsloot met een strikeout.

Nadat Segovia weer drie nullen op rij had gekregen in de 1e5 nam de USA de leiding over in de 2e5 in een desastreuze helft voor Oranje, dankzij vier veldfouten. Ploeger keerde terug op de heuvel en lead-off hitter Tyler Pastornicky leek uitgevangen te worden in het linksveld. Maar daar liet linksvelder Curt Smith de bal vallen en verloor de bal mogelijk even uit zicht vanwege de zon, wat mogelijk ook enigszins van invloed was op de volgende plays. Pastornicky eindigde op het tweede honk met een vangfout en dat leidde ook tot een werperswissel. Orlando Yntema nam het over, maar maakte drie (!) foute aangooien. Dan Rohlfing plaatste een stootslag, Yntema kon die snel fielden, maar gooide de bal langs het derde honk het linksveld in, waardoor Pastornicky het gelijkmakende punt kon scoren. Hierna maakte Yntema een nieuwe foute aangooi op een opofferingsstootslag van Elliot Soto, wat leidde tot het volgende punt en een loper op het derde honk, omdat de bal helemaal in het rechtsveld terecht kwam. Soto scoorde vervolgens op een honkslag van Jacob May om er een 3-1 stand van te maken. Hierna maakte Yntema de volgende foute aangooi op een opofferingsstootslag van Adam Frazier, resulterend in lopers op het tweede en derde honk. Voor vandaag had de ploeg slechts één fout gemaakt in het hele toernooi, maar nu werden er vier gemaakt op vijf slagmensen! Twee nullen volgden, maar daarna kwamen de honken vol te staan na vier wijd, maar de USA liet drie lopers achter.

In de zesde inning kreeg nieuwe werper Brooks Pounders drie nullen op rij. In de 2e6 opende Tyler Pastornicky met een honkslag, maar volgde een dubbelspel.

In de zevende inning bereikte Dashenko Ricardo het honk met een infield-hit met twee uit, maar strandde.

In de 2e7 nam de USA meer afstand. Berry van Driel nam de pitching over, maar raakte lead-off hitter Jacob May met een worp, waarna hij een RBI-double moest incasseren van Adam Frazier, want May scoorde helemaal vanaf het eerste honk. Van Driel werd opgevolgd door Loek van Mil. Met één uit volgde een opofferingsslag van Matt McBride, resulterend in het volgende punt en dat verhoogde de USA-voorsprong naar 5-1.

In de 1e8 kreeg Oranje de eerste loper in scoringspositie sinds de derde inning. Hainley Statia begon met vier wijd, maar ging gedwongen uit op een grounder van Carlton Daal. De laatste stal daarna het tweede honk met twee uit om in scoringspositie te komen, maar bleef achter.

De USA voegde nog een punt toe in de 2e8 op Van Mil. Brett Phillips opende met een driehonkslag en scoorde daarna op een opofferingsslag van Tyler Pastornicky.

Pounders vervolgde zijn sterke optreden als reliever, kreeg drie nullen op rij in de negende, stond slechts één hit toe in vier innings en stelde de winst veilig voor de USA.

En daarmee werd het Koninkrijksteam uitgeschakeld, terwijl de USA morgen naar Japan reist voor de halve finale.

The starting players, their replacements, positions and hitting in this game were:
1 - Randolph Oduber (CF, 0-uit-4) 2 - Yurendell de Caster (3B, 1-uit-4) 3 - Wladimir Balentien (DH, 0-uit-4) 4 - Andruw Jones (1B, 1-uit-4) 5 - Curt Smith (LF, 0-uit-4) 6 - Shawn Zarraga (C, 0-uit-1), vervangen door Dashenko Ricardo (PH-C, 1-uit-2) 7 - Kalian Sams (RF, 1-uit-3) 8 - Hainley Statia (2B, 0-uit-2) 9 - Carlton Daal (SS, 0-uit-3) Pitchers - Tom Stuifbergen, Jim Ploeger, Orlando Yntema, Berry van Driel, Loek van Mil.USA - Koninkrijksteam Nederland 6-1
RHE
Koninkrijksteam Nederland001000000-144
USA00003021X-680
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen3.2313--
Jim Ploeger0.1 (*)1--1-
Orlando Yntema, L (0-1)21122-
Berry van Driel- (**)--122
Loek van Mil21-111
(*) - Ploeger gooide op één slagman in de vijfde inning
(**) - Van Driel gooide op twee slagmensen in de zevende inning
pitchers USAinn.SOBBHRER
Zack Segovia, W (2-0)53-311
Brooks Pounders, SV (1)4311--
Umpires: HP-Kazuyuki Shirai (Japan), 1B-Kota Kawaguchi (Japan), 2B-Seth Buckminster (USA),
3B-Edgar Estivison (Panama), LF-Jong-Chul Park (Zuid-Korea), RF-Jorge Luis Pérez (Cuba).
Official Scorers-Don Darling (Canada), Pablo Carpio (Spanje), Carlos Del Pino (Cuba).
Technical Commissioners-Angel Bonilla (USA), Koji Aso (Japan).
Game Started-12:40 uur.
Time-2:53 uur.

Game Notes:
Zesde wedstrijd van het Koninkrijksteam Nederland op Premier12.
Wedstrijd gespeeld in Taoyuan International Baseball Stadium, Taoyuan, Taiwan.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.