Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & CEB)

Hoofddorp volgend jaar gastheer Europees Honkbal Kampioenschap
English
HOOFDDORP - Hoofddorp is de locatie van het 34e Europees Honkbal Kampioenschap, dat volgend jaar zal plaatsvinden op het schitterende complex van Hoofdklasse-club Vaessen Pioniers. De European Baseball Confederation (CEB) en de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) maakten dit donderdagmiddag (17 september) bekend tijdens een persbijeenkomst in het honkbalstadion in Hoofddorp.

Het evenement zal worden gehouden van 9 tot en met 18 september op het complex in Hoofddorp, dat in april 2014 werd geopend. Op het complex op Park21 zijn twee internationale honkbalvelden, drie softbalvelden, verschillende jeugdvelden en ook trainingsvelden.

Het Europees Kampioenschap 2016 wordt georganiseerd door de KNBSB, de gemeente Haarlemmermeer en de vereniging Hoofddorp Pioniers. Namens de CEB woonde President Jan Esselman de bijeenkomst bij en ondertekende de overeenkomst.


...CEB-President Jan Esselman (midden) ondertekent de overeenkomst...
...dat het Europees Kampioenschap 2016 zal worden georganiseerd...
...door de KNBSB en de gemeente Haarlemmermeer...
...Links zit KNBSB Algemeen Directeur Hans Meijer...
(© Foto: European Baseball Confederation (CEB)
Het eerste Europees Honkbal Kampioenschap werd in 1954 georganiseerd in Antwerpen (België). Daar won Italië de allereerste Europese titel. Vorig jaar heroverde Nederland de titel in Brno (Tsjechië). Het was de (record) 21e titel voor Oranje dat in de voorgaande twee edities in 2010 en 2012 met lege handen stond na verlies in de finale tegen Italië, dat op de tweede plaats staat met 10 gouden medailles.

Naast Nederland en Italië zijn de andere deelnemende landen in 2016 België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Kroatië, Rusland, Spanje, Tsjechië en Zweden.

De CEB maakte ook bekend dat het gezamenlijke Congress van de European Baseball Confederation en European Softball Federation zal plaatsvinden op 12 en 13 februari volgend jaar in Hoofddorp.

Tijdens de bijeenkomst donderdagmiddag stelde Hans Meijer, Algemeen Directeur van de KNBSB: ,,Het is geweldig om het evenement opnieuw in je eigen land te kunnen houden. Het EK is een geweldige etalage om het honkbal in Nederland te kunnen promoten en het stadion in Hoofddorp is een prachtige plek om te spelen. Wij gaan er samen met de gemeente Haarlemmermeer en de stichting ETO, de beheerder van het stadion, een fantastisch toernooi van maken.''

,,Er zijn meer mooie honkbalstadions in Nederland, maar dit nieuwe fantastische stadion in Hoofddorp is zeker de plek waar grote honkbal evenementen, zoals het Europees kampioenschap, kunnen plaatsvinden'', vervolgde Meijer. ,,Hoofddorp biedt met de twee honkbalvelden voor het eerst de mogelijkheid om het gehele toernooi op één accommodatie te organiseren.''

Namens de gemeente Haarlemmermeer zei Adam Elzakalai, wethouder Sport: ,,Ik ben bijzonder trots dat de KNBSB gekozen heeft voor Hoofddorp voor het Europees kampioenschap honkbal in 2016. Het prachtige honkbalcomplex van Hoofddorp Pioniers leent zich bij uitstek voor internationale wedstrijden. Het evenement biedt de club en Haarlemmermeer kansen en mogelijkheden, zoals side events, city marketing en inwoners kennis laten maken met de honkbalsport. Wij kijken uit naar de wedstrijden. En hopen natuurlijk dat Nederland gaat winnen!''

Hoofddorp (of eigenlijk Haarlemmermeer) wordt de 46e stad die gastheer is van wedstrijden van een Europees Honkbal Kampioenschap en de zesde Nederlandse stad die het evenement zal organiseren. Haarlem is de locatie geweest van zeven Europese Kampioenschappen en dat is een record. Het wordt de tiende keer dat het Europees Kampioenschap georganiseerd wordt in Nederland en ook dat is een record.

In de voorgaande 34 jaar werden de wedstrijden van het toernooi verspreid over verschillende locaties. Vorig jaar werden de voorronden gespeeld in twee landen, Duitsland en Tsjechië. De finaleronde werd daarna afgewerkt in Tsjechië. Volgend jaar zullen alle wedstrijden van het evenement worden gespeeld op hetzelfde complex. De laatste keer dat alle wedstrijden in dezelfde stad werden gespeeld was in 1981 toen Haarlem het Europees Kampioenschap organiseerde.


...Het fraaie honkbalstadion in Hoofddorp...
(© Foto: Henk Seppen)

Europese Honkbal Kampioenschappen georganiseerd in Nederland
JaarLocatie(s)Kampioen2e Plaats3e Plaats
1958AmsterdamNederlandItaliëWest-Duitsland
1962AmsterdamNederlandItaliëSpanje
1973HaarlemNederlandItaliëSpanje
1977HaarlemItaliëNederlandBelgië
1981HaarlemNederlandItaliëZweden
1985Haarlem, EindhovenNederlandItaliëBelgië
1995Haarlem, HeemstedeNederlandItaliëBelgië
2003Haarlem, Amsterdam, RotterdamNederlandGriekenlandSpanje
2012Rotterdam, Haarlem, UtrechtItaliëNederlandSpanje
2016Hoofddorp???????????????

Meeste keer gastheer Europees Honkbal Kampioenschap
LandenSteden
AantalLandAantalStadLand
10Nederland7HaarlemNederland
7Italië5BarcelonaSpanje
6Spanje3AmsterdamNederland
5(West)-Duitsland2Antwerpen België
2België2BlanskoTsjechië
2Tsjechië2BolognaItalië
2Frankrijk2ParmaItalië
1Zweden2ParijsFrankrijk
2RomeItalië
2RotterdamNederland
2San Boi de LlobregatSpanje
2SarcellesFrankrijk
134 steden

(© Alle Foto's: Henk Seppen)

(17 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.