Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Blue Jays halveren Royals voorsprong in ALCS
English
TORONTO, Ontario (Canada) - De Toronto Blue Jays wonnen met 11-8 in Game 3 van de best-of-seven American League Championship Series maandagavond (19 oktober) tegen de Kansas City Royals. Met een 1-0 achterstand scoorde Toronto driemaal in de tweede inning, waarna een rally volgde van zes puten in de derde slagbeurt.

Echter, Toronto werd wel 'outhit' door de Royals met 15-11, maar had drie belangrijke homeruns.

Met de winst van Toronto staat Kansas City nu met 2-1 voor in de series.

Game Four wordt dinsdag gespeeld.

Ook op dinsdag wordt de best-of-seven National League Championship Series voortgezet in Chicago. Daar ontvangen de Chicago Cubs de New York Mets, die in de series met 2-0 voorstaan.De startende werpers vanavond waren rechtshander Marcus Stroman voor de Blue Jays en rechtshander Johnny Cueto voor de Royals.

De 24-jarige Marcus Stroman was dit seizoen 4-0 en gooide in slechts vier wedstrijden na een herstelperiode die volgde op een tijdens Spring Training opgelopen blessure. Zijn enige start tegen de Royals kwam op 31 mei vorig jaar toen hij zes innings gooide en winnende werper was. In dit 'postseason' startte Stroman twee wedstrijden en had in beide wedstrijden een 'no-decision. Hij startte in Game 1 en Game 5 vor de Blue Jays in de ALDS tegen de Texas Rangers.


...Pat Venditte in actie voor Team Italië in de finale van het...
...Europees Kampioenschap 2014 tegen Nederland...
(© Foto: Henk Seppen)
De 29-jarige Johnny Cueto was 11-13 dit seizoen met een 3.44 ERA. In zijn loopbaan is hij 2-0 tegen de Royals. Cueto startte twee eerdere wedstrijden tijdens dit 'postseason'. Hij startte Game 2 en Game 5 tijdens de ALDS tegen de Houston Astros. Hij was de winnaar in het vijfde duel, maar had een 'no-decision' in de andere.

De Royals en Blue Jays hebben bewezen volledig tegen elkaar opgewassen te zijn door de jaren heen. 'Overall' heeft Toronto 197 wedstrijden gewonnen vs. de Royals, die er zelf 191 wonnen tegen de Canadese ploeg. Dit seizoen wonnen de Blue Jays vier wedstrijden, de Royals vijf. Op eigen veld in Toronto zijn de Blue Jays 'overall' 68-51 tegen de Royals.

Eerder vandaag maakten de Blue Jays bekend dat de club 'switch-pitcher' Pat Venditte heeft overgenomen van de Oakland Athletics. Dit seizoen maakte de 30-jarige Venditte zijn Major League-debuut en gooide in 26 wedstrijden in relief. In die wedstrijden wisselde hij rechtshandig gooien af met linkshanding en omgedraaid. Venditte is niet gerechtigd voor de Blue Jays uit te komen in het huidige 'postseason'. Venditte speelde sinds 2008 professioneel in de organisatie van de New York Yankees, voordat hij dit seizoen bij de A's terechtkwam.
Vorig jaar maakte Venditte deel uit van de pitchingstaf van de nationale ploeg van Italië tijdens het Europees Kampioenschap in Tsjechië, wat werd gewonnen door Nederland. Hij gooide in vijf wedstrijden als reliever en was 1-0, waarbij de winst kwam tegen Spanje. In de finale tegen Nederland gooide hij de laatste inning, kreeg één hit en één punt tegen en kwam tot twee strikeouts. Toen hij de pitching in de achtste inning overnam werd Venditte begroet met een lead-off homerun van Curt Smith. Oranje won de finale met 6-3.De Royals sloegen snel toe en scoorden een punt in de eerste inning op Marcus Stroman Alcides Escobar opende met een driehonkslag in het rechtsveld waar José Bautista probeerde de bal te vangen, maar slaagde daar niet in. Even later scoorde Escobar op een grounder van Ben Zobrist. De inning kwam ten einde met twee fraaie verdedigende actie van de Blue Jays. Eerst maakte midvelder Kevin Pillar een schitterende vangbal op een uithaal van Lorenzo Cain. De inning kwam ten einde toen tweede honkman Ryan Goins een prima actie had op een grounder van Eric Hosmer.

In de 2e2 veegden de Blue Jays de vroege achterstand uit. Met één uit sloeg Troy Tulowitzki een honkslag op Johnny Cueto, die hierna volgende slagman Russell Martin met een worp raakte. De laatste ging gedwongen uit op een grounder by Kevin Pillar, maar dat zorgde ook voor lopers op het eerste en derde honk. Pillar stal vervolgens het tweede honk en Ryan Goins volgde met een honkslag die beide lopers binnenbracht en Toronto op een 2-1 voorsprong zette. Cueto gooide daarna vier wijd op Ben Revere en moest een nieuwe puntscorende honkslag toestaan aan Josh Donaldson die er 3-1 van maakte.

De Royals pakten een punt terug in een productieve derde inning op Stroman. Met één uit sloeg Ben Zobrist een tweehonkslag, waarna Lorenzo Cain een honkslag door het midden sloeg. Korte stop Troy Tulowitzki maakte een fraaie stop op de klap van Cain, waarmee hij een punt voorkwam. Met zijn honkslag verlengde Cain zijn hitting streak naar 12 wedstrijden in het 'postseason'. En daarmee brak hij het clubrecord dat op naam stond van Amos Otis. Zobrist scoorde vervolgens op een 'force play-grounder' van Eric Hosmer.

Maar in de 2e3 nam Toronto meer afstand op Cueto. De Dominicaan kreeg eerst en lead-off single tegen van Edwin Encarnacion, waarna hij vier wijd gooide op Chris Colabello. Troy Tulowitzki volgde met een 3-run homerun in diep midveld. En de inning was nog niet afgelopen, want Cueto gaf daarna ook een vrije loop weg aan Russell Martin, gevolgd door een tweehonkslag van Kevin Pillar. Martin scoorde helemaal vanaf het eerste honk om er een 7-2 van te maken en dat betekende het einde voor Cueto. Kris Medlen nam de pitching over, maar er waren nog altijd geen nullen. Medlen schakelde de eerste twee slagmensen uit, maar daarna was het Josh Donaldson, die de bal het linksveld indreunde voor een 2-run homerun die de voorsprong opvoerde naar 9-2. Medlen schakelde hierna José Bautista met drie slag uit om een einde te maken aan de inning, waarin de Blue Jays tot een rally van zes punten was gekomen!

In de 1e5 deden de Royals weer wat terug. Alcides Escobar opende met een honkslag en Ben Zobrist volgde met een tweehonkslag. Lorenzo Cain's line drive werd vervolgens gevangen in het rechtsveld en dat hield Escobar op het derde honk, maar die scoorde even later na een wilde worp. Met één uit kreeg Kendrys Morales vier wijd, waarna Mike Moustakas een puntscorende honkslag sloeg om er een 9-4 stand van te maken.

Maar de Blue Jays pakte onmiddellijk één van deze punten weer terug in de eigen vijfde slagbeurt toen Ryan Goins homerde met twee uit.

In de 1e7, met één uit, sloeg Eric Hosmer een honkslag op Stroman, die daarna werd afgelost door Aaron Sanchez. Die schakelde de volgende twee slagmensen uit. In de 2e7 kreeg Kris Medlen drie nullen op rij en gooide tweemaal drie slag om zijn totaal op te voeren naar zes sinds hij in de tweede inning in relief op de heuvel kwam. Eén van die strikeouts was voor Troy Tulowitzki, die hierop aanmerkingen maakte en werd weggestuurd door Home Plate Umpire John Hirschbeck.

In de 2e8 voegden de Blue Jays nog een punt toe op nieuwe werper Franklin Morales. Met één uit sloeg Ben Revere een honkslag en kreeg Josh Donaldson vier wijd, waarna José Bautista zijn 35e verjaardag vierde met een puntscorende honkslag en de stand op 11-4 bracht.

In de 1e9 brachten de Royals de spanning toch weer terug op nieuwe werper Liam Hendriks. Eerst opende Alcides Escobar met een honkslag, zodat hij 4-uit-5 was in deze wedstrijd. Hierna sloeg Ben Zobrist een tweehonkslag langs de rechtsveld-lijn. Escoba scoorde even later voor de Royals op een opofferingsslag van Lorenzo Cain en Zobrist scoorde het volgende punt op een honkslag van Eric Hosmer om de achterstand te verkleinen naar 11-6. Dat bracht closer Robert Osuna in en die leek gezien de stand aanvankelijk niet nodig te zijn. Voor dit optreden had de 20-jarige rookie alle 17 slagmensen die hij had gezien in dit 'postseason' uitgeschakeld. Daarmee werd hij pas de tweede werper in de historie die zoveel slagmensen op rij had uitgeschakeld terwijl hij in zijn eerste Major League-seizoen en dus ook eerste 'postseason' speelde De enige andere werper die hetzelfde deed was Dickie Kerr, die tot de prestatie kwam in 1919 toen hij gooide voor de Chicago White Sox. Met Hosmer op het eerste honk eindigde Osuna's streak, want Kendrys Morales dreunde de bal diep het rechts-midveld in voor een 2-run homerun om er een 11-8 stand van te maken! Maar hierna schakelde Osuna de volgende twee slagmensen uit om een einde aan de wedstrijd te maken.

(19 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.