Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Zuid-Korea eerste finalist Premier12 na comeback in 9e inning vs. Japan!
English
TOKYO (Japan) - Zuid-Korea won donderdagavond (19 november) met 4-3 van Japan in de eerste halve finale van de Premier12 om zich als eerste te plaatsen voor de allesbeslissende finale die zaterdag wordt gespeeld. In een uitverkocht Tokyo Dome in de Japanse hoofdstad Tokyo domineerde de Japanse ploeg acht innings lang en stond met 3-0 voor achter de uitstekende pitching van Shohei Ohtani. Hij nam een No-Hitter mee naar de zevende inning en stond slechts één honkslag toe, terwijl hij elfmaal drie slag gooide. Maar in de negende inning kwamen de Koreanen tot een rally van vier punten op vijf honkslagen om het duel in hun voordeel om te draaien! En daarmee leed Japan de eerste nederlaag van het evenement, terwijl Zuid-Korea de finale zal spelen!

Maandag werden de kwartfinales gespeeld en dat waren de laatste wedstrijden die op het programma stonden in Taiwan. Met uitzondering van de openingswedstrijd van het evenement in Sapporo (Japan) werden daar alle overige wedstrijden gespeeld. Na twee dagen zonder actie keert het toernooi nu terug in Japan, want de laatste vier wedstrijden worden gespeeld in het immense Tokyo Dome, het stadion van de bekende Yomiuri Giants in Tokyo.

Japan bereikte de halve finale na een 9-3 winst vs. Puerto Rico op maandag in de kwartfinale. Zuid-Korea won met 7-2 vs. Cuba om de laatste vier te bereiken.

Vrijdag staat de USA tegenover Mexico in de tweede halve finale in de Tokyo Dome, aanvang 19:00 uur lokale tijd (11 uur Nederlandse tijd). De USA bereikte de halve finale na een 6-1 overwinning op het Nederlands Koninkrijksteam. Mexico stuntte in de kwartfinale door te winnen van het toen nog ongeslagen Canada. Na een 3-1 achterstand kwam Mexico tot een rally van drie punten in de achtste inning om met 4-3 te winnen en de halve finale te bereiken. En daarmee hadden alleen teams uit Poule B de finaleronde in Japan bereikt.

De Bronze Wedstrijd en de Finale worden zaterdag gespeeld.

(19 november)In de allereerste wedstrijd van het toernooi op zondag 8 november stonden Japan en Zuid-Korea ook tegenover elkaar in de Sapporo Dome in Sapporo (Japan). In dat duel won Japan, de nummer één op de wereldranglijst, met 5-0 van Zuid-Korea, dat op de achtste plek staat op de wereldranglijst.

Shohei Ohtani, die tienmaal drie slag gooide en slechts twee hits toestond in dat openingsduel, keerde vanavond terug op de heuvel voor Japan. En hij deed het opnieuw uitstekend.

De eerste 3 1/2 inning van de wedstrijd was een werpersduel tussen Ohtani en Dae-Eun Rhee.


...De Tokyo Dome is de locatie voor de finaleronde...
(© Foto: Henk Seppen)
Ohtani kreeg het minimum aantal slagmensen tegenover zich in deze innings. De rechtshander stond slechts één slagman tot de honken toe. Dat was in de tweede inning toen hij lead-off hitter Dae-Ho Lee met een worp raakte, maar die werd even later uitgeschakeld in een 'inning-ending double play'.

Rhee kreeg twee honklopers in de eerste inning. Hierna moest hij een honkslag toestaan met één uit aan Akiro Nakamura, maar die strandde. In de derde kreeg Rhee weer een honkloper toen hij Tetsuto Yamada met een worp raakte met twee uit. Volgende slagman Yoshitomo Tsutsugo sloeg vervolgens een pop-fly in het infield. Rhee, zijn catcher, de eerste en derde honkman renden allen op elkaar af om de bal te vangen. Echter, er moet even een gebrek aan communicatie zijn geweest in het luidruchtige Dome, want de bal viel tussen het kwartet in op de grond. De bal sprong op en catcher Yui-Ji Yang liet de bal naar fout gebied rollen. In plaats van een zeldzame infield-hit was het nu een foutbal. Op de volgende worp sloeg Tsutsugo een line drive, maar die werd gevangen door eerste honkman Byung-Ho Park om de inning af te sluiten.

In de 2e4 opende Japan de score en kwam tot een rally van drie punten op Rhee, De rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Sho Nakata, maar volgde met een strikeout. Maar hierna leverde Akira Nakamura een hit-and-run single af en kwamen er lopers op het eerste en derde honk. Nakamura had ook Japan's eerste honkslag geslagen in de tweede inning. Rysosuke Hirata volgde met een honkslag door de linkerkant van het infield om Japan op een 1-0 voorsprong te zetten. Volgende slagman Motohiro Shima sloeg daarna een grounder richting korte stop Jae-Ho Kim. Hoewel het geen makkelijke play was had hij een kans Hirata op het tweede honk uit te schakelen, maar gooide bal in plaats daarvan het rechtsveld in. Dat stelde Nakamura in de gelegenheid het volgende punt te scoren en bezorgde Japan lopers op het eerste en tweede honk. Het leidde ook tot een werperswissel, want Woo-Chan Cha nam het over. Hij kreeg de honken vol toen hij vier wijd gooide op Shogo Akiyama, die dit seizoen het seizoensrecord honkslagen brak in Nippon Professional Baseball, de Japanse Major League. Een opofferingsslag van Hayato Sakamoto volgde en verhoogde de Japanse voorsprong naar 3-0.

In de 1e5 gooide Shohei Ohtani driemaal op rij drie slag. Hij had de vierde ining ook afgesloten met twee strikeouts, zodat hij er nu dus vijf op rij had en verhoogde zijn totaal daarmee naar acht in het duel.

De 21-jarige Ohtani vervolgde zijn dominante optreden hierna. In de zesde inning werd hij gesteund met een fraaie actie van derde honkman Nobuhiro Matsuda, die opsprong en een line drive ving van Jae-Gyun Hwang om de No-Hitter intact te houden. Een pop-fly volgde, waarna Ohtani de inning afsloot met zijn negende strikeout.

Na drie nullen op rij te hebben gekregen in vijf van de voorgaande innings bereikten de Koreanen weer het honk in de zevende inning voor de eerste keer sinds de tweede beurt. Lead-off hitter Keun-Woo Jeong sloeg een line drive in het midveld voor een honkslag en brak daarmee Ohtani's No-Hitter. De klap kwam op pas de 70e worp in dit duel van Ohtani. Hierna schakelde Ohtani de volgende twee slagmensen met drie slag uit om zijn totaal op te voeren naar elf, waarna een 'force out' de inning afsloot.

Nadat Japan twee lopers had achtergelaten in de 2e7 nam Takahiro Norimoto de pitching over van Ohtani, die elfmaal drie slag had gegooid en slechts één honkslag had toegestaan in zeven innings. Norimoto volgde het patroon van Ohtani en kreeg ook drie nullen op rij, waaronder een strikeout.

In de 2e8 sloegen Ryosuke Hirata en Motohiro Shima een honkslag met één uit. De eerste schoof op naar het derde honk na een vangbal in het midveld. Hierna volgde een werperswissel en bleven de twee lopers achter, want een strikeout sloot de slagbeurt af.

De eerste helft van de negende inning bleek de meest productieve voor Zuid-Korea. Norimoto keerde terug naar de heuvel, maar kreeg honkslagen tegen van pinch-hitters Jae-Won Oh en Ah-Seob Son. Hierna scoorden de Koreanen hun eerste punt toen Keun-Woo Jeong een puntscorende tweehonkslag afleverde. Na slechts één honkslag te hebben geslagen in de voorgaande acht slagbeurten sloegen de Koreanen er nu drie en hadden lopers op het tweede en derde honk met nul uit. De honken kwamen vol te staan toen Yong-Kyu Lee werd geraakt met een worp. Dat betekende het einde voor Norimoto. Hij werd opgevolgd door Yuki Matsui, die dit seizoen het save-record evenaarde in de Japanse Major League met 39. De spanning steeg in de Tokyo Dome toen linkshander Matsui vier wijd gooide op linkshandige slagman Hyun-Soo Kim dat weer een punt binnenbracht en de Koreaanse achterstand terugbracht tot slechts 3-2. En dat hield de honken vol met nul uit! Een nieuwe werperswissel volgde, want Hirotoshi Masui, ook een closer, nam het over. Hij werd begroet met een 2-run single van powerhitter Dae-Ho Lee die de Koreanen op een 4-3 voorsprong zette en het duel plotseling geheel had omgedraaid! Hierna was de volgende slagman Byung-Ho Park, die volgend seizoen in de Major League zal spelen, de Minnesota Twins hebben de rechten om met hem te onderhandelen. Echter, zijn line drive werd gevangen voor de eerste nul, maar een hierna volgende honkslag van Byeong-Hun Min zogde weer voor volle honken. Na een binnenhoog dreunde Jae-Won Oh de bal diep het midveld in, maar daar maakte midvelder Shogo Akiyama een schitterende vangbal, rende tegen de omheining, maar voorkwam meer tegenpunten met zijn vangbal. Echter, Zuid-Korea had vijf hits laten noteren en had viermaal gescoord om het duel in hun voordeel om te draaien!

Nu met een 4-3 voorsprong werd 'submariner' Tae-Hyon Chong de nieuwe Koreaanse werper. Hij schakelde de eerste twee slagmensen uit, maar kreeg toen een honkslag tegen van Sho Nakata. Hierna werd rechtshander Hyun-Seung Lee ingebracht als zevende werper om het op te nemen tegen pinch-hitter Takeya Nakamura. Maar die sloeg een grounder, waarmee een einde kwam aan de wedstrijd, die een wel heel onverwachte uitkomst had.

Japan domineerde acht innings lang achter de uitstekende pitching van Shohei Ohtani. De bullpen echter kon die voorsprong niet beschermen. Een 4-run rally in de eerste helft van de negende bezorgde Zuid-Korea de winst en een plek in de finale!
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.