Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Ruime zege Royals op productieve dag; World Series in zicht!
English
TORONTO, Ontario (Canada) - De Kansas City Royals hadden dinsdag (20 oktober) een zeer productief optreden, resulterend in een ruime 14-2 overwinning tegen de Toronto Blue Jays in Game 4 van de best-of-seven American League Championship Series.

Met de winst staan de Royals nu met 3-1 voor en zijn nog één zege af van het bereiken van de World Series. Vorig jaar stonden de Royals ook in de finale.

Game Five wordt woensdag gespeeld.

Later vanavond wordt de best-of-seven National League Championship Series vervolgd in Chicago. Daar ontvangen de Chicago Cubs de New York Mets, die met 2-0 voorstaan in de reeks.Startende werpers vandaag waren rechtshander R.A. Dickey voor de Blue Jays en rechtshander Chris Young voor de Royals.

De 40-jarige R.A. Dickey was dit seizoen 11-11 met een 3.91 ERA. In zijn loopbaan is Dickey 4-3 tegen de Royals, dit seizoen was hij 1-0 tegen Kansas City. In de ALDS tegen de Texas Rangers was Dickey de startende werper in Game 4, die door Toronto met 8-4 werd gewonnen. In dat duel werd Dickey de oudste werper in de historie die zijn 'postseason'-debuut als starter maakte. De knuckleballer gooide 4 2/3 inning en miste slechts één-derde inning om winnende werper te worden.

De 36-jarige Chris Young was dit seizoen 11-6 met een 3.06 ERA. In zijn loopbaan is Young 2-1 tegen de Blue Jays, dit seizoen was hij 0-1 tegen Toronto. Vandaag maakte Young zijn eerste 'postseason'-start sinds 2006 toen hij startte voor de San Diego Padres tijdens de NLDS. Destijds was hij de winnende werper tegen de St. Louis Cardinals. Dit is zijn derde 'postseason'-optreden in zijn loopbaan. Tijdens de ALDS tegen de Houston Astros gooide Young vier innings in relief in Game 1 en schakelde zes van de eerste zeven slagmensen die hij tegenover zich kreeg met drie slag uit. Vandaag werd Young de oudste Royals-werper die een 'postseason'-wedstrijd startte met zijn 36 jaar en 148 dagen, want hij passeerde Jeremy Guthrie, die 35 jaar en 204 dagen was toen hij vorig jaar Game 7 startte van de World Series.De Royals kwamen opnieuw snel op het scorebord en scoorden dit keer vier punten in de eerste slagbeurt op R.A. Dickey. Alcides Escobar opende met een stootslag-honkslag en is nu alle vier ALCS-wedstrijden begonnen met een honkslag. In de voorgaande drie wedstrijden begon hij met een éénhonkslag, tweehonkslag en driehonkslag! Even later scoorde Escobar toen Ben Zobrist volgde met een homerun.

In Game 3 op maandag werd Zobrist slechts de vijfde spelers in de 'postseason'-historie die drie tweehonkslagen slaat en driemaal scoort in dezelfde wedstrijd en de eerste die dit presteerde sinds Albert Pujols het in 2011 deed als speler van de St. Louis Cardinals. De overige drie spelers die tot deze prestatie kwamen zijn Frank Isbell in 1906 bij de Chicago White Sox, Max Carey in 1925 bij de Pittsburgh Pirates en Hank Greenberg in 1945 bij de Detroit Tigers. Sinds Greenberg is Zobrist pas de tweede American League-speler die iets dergelijks heeft gedaan.

De inning vervolgde met vier wijd voor Lorenzo Cain, die het tweede honk stal en het derde honk bereikte na een honkslag van Eric Hosmer. Cain scoorde vervolgens na een doorgeschoten bal. Een challenge volgde, omdat hij was getikt door de catcher, maar de beslissing bleef staan en dus stonden de Royals met 3-0 voor. Hosmer schoof ook op na de doorgeschoten bal, schoof daarna op na een grounder van Kendrys Morales en scoorde op een opofferingsslag van .

De Royals maakten er een 5-0 stand van toen Álex Ríos homerde met één uit in de eerste helft van de tweede inning. Hierna werd Alcides Escobar geraakt door een worp. Hier volgde eveneens een challenge, maar de bal raakte zijn hand en dus bereikte Escobar het honk en schoof daarna op na een grounder. Volgende slagman Lorenzo Cain kreeg vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. Liam Hendriks nam het over en hij sloot de inning af door Escobar op het tweede honk uit te schakelen met een pick-off.

Royals-starter Chris Young gooide driemaal drie slag (en eenmaal vier wijd) in de eerste inning, waarna hij drie nullen op rij kreeg in de tweede slagbeurt.

Nadat de Royals op rij waren uitgeschakeld in de eerste helft van de derde inning halveerden de Blue Jays hun achterstand even later. Met één uit sloeg Ryan Goins een honkslag en kreeg Ben Revere vier wijd. De twee scoorden daarna respectievelijk op een ground-rule double van Josh Donaldson en een grounder van José Bautista om er een 4-2 stand van te maken.

Beide teams bleven puntloos in de vierde tot en met zesde inning. De Royals sloegen daarna weer toe met een productieve rally en scoorde wederom vier punten in de eerste helft van de zevende inning. LaTroy Hawkins startte de inning voor de Royals. De 42-jarige veteraan begon met vier wijd voor Salvador Pérez, waarna hij honkslagen tegen kreeg van Alex Gordon en Álex Ríos, die voor volle honken zorgden. Hierna nam Ryan Tepera de pitching over van Hawkins. Tepera, die zijn laatste optreden had in de reguliere competitie kreeg een opofferingsslag tegen in diep midveld (de bal wed vlak voor de omheining gevangen), die Pérez over de plaat bracht. Een wilde worp stelde vervolgens Gordon in staat te scoren, waarna Ben Zobrist vier wijd kreeg. Een hierna volgende honkslag van Lorenzo Cain zorgde voor een nieuw punt en een opofferingsslag van Eric Hosmer verhoogde de stand naar 9-2. Voor Hosmer was dit zijn 22e RBI in een 'postseason'-wedstrijd. Daarmee nadert hij het club-record en staat nog slechts RBI achter de overbekende George Brett.

In the 1e8 vervolgden de Royals hun productieve middag/avond in Toronto. Met één uit sloeg Salvador Pérez een tweehonkslag en kreeg Alex Gordon vier wijd. De honken kwamen (weer) vol te staan toen Paulo Orlando (die in de voorgaande slagbeurt was ingezet als pinch-runner) een honkslag sloeg. Een punt werd even later gescoord op een opofferingsslag van Alcides Escobar, waarna de honken wederom vol kwamen te staan na een infield-hit van Ben Zobrist. Nog eens twee punten werd vervolgens gescoord op een honkslag door het midden van Lorenzo Cain, zodat de stand op 12-2 kwam. Dat resulteerde weer in een nieuwe werperswissel, want Mark Lowe werd ingebracht en hij sloot de inning af met drie slag voor Eric Hosmer.

De Royals waren nog niet klaar. In de 1e9 kreeg de ploeg weer de honken vol met twee uit. Kendrys Morales opende met een honkslag, waarna twee nullen volgden. Toen volgende slagman Alex Gordon werd geraakt door een worp werd Cliff Pennington de nieuwe werper voor Toronto. Een verrassende werper, want Pennington is een infielder (voornamelijk korte stop). Met een 12-2 achterstand zetten de Blue Jays geen reguliere werper meer in, maar gebruikten in plaats daarvan de utility player. En daarmee werd Pennington de allereerste positie-speler ooit die gooide in de lange 'postseason'-historie (ruim 100 jaar!). Pennington, die in augustus overkwam van de Arizona Diamondbacks, begon met een 91mph fastball voor slag, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Paulo Orlando die voor volle honken zorgde. Hierna volgde Alcides Escobar met een 2-run single om er een 14-2 stand van te maken!

(20 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.