Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Mets 'sweep' Cubs en gaan naar de World Series!
English
CHICAGO, Illinois (USA) - De New York Mets hebben de Chicago Cubs 'gesweept' in de National League Championship Series door woensdagavond (21 oktober) met 8-3 te winnen. Hierdor wonnen de Mets de reeks met 4-0 en keren terug naar de World Series voor het eerst sinds 2000. In dat jaar verloor de ploeg de 'Subway Series' tegen de New York Yankees. De laatste keer dat de Mets een World Series wonnen was in 1986! Dat gebeurde tegen de Boston Red Sox na de overbekende 'bal-door-de-benen' van eerste honkman Bill Buckner.

De Mets openen de World Series aanstaande dinsdag bij de winnaar van de American League Championship Series.

Na afloop van de wedstrijd reikte National League Ere-President Bill Giles de Warren C. Giles Trophy voor de National League-kampioen (vernoemd naar zijn vader) uit aan Fred Wilpon, de Voorzitter en CEO van de Mets. Kort hierna ontving ook Daniel Murphy, die vanavond opnieuw homerde, een trofee, want hij was uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de series.

En zo speelt Chicago dus weer niet in de World Series. De laatste keer dat de Cubs in de Series speelden was in 1945, die ze toen voor de zevende keer op rij verloren. De laatste keer dat de Cubs een Series wonnen was in 1908. Dat betekent ook dat er een remake gemaakt zal moeten worden van de uit 1989 stammende film Back To The Future, Part II. In die film komen de hoofdpersonen terecht in 2015 op de datum van vandaag (21 oktober) en horen dan dat de Cubs zojuist de World Series hebben gewonnen. Vanwege deze specifieke datum was het vandaag Back To The Future Day (ook in sommige Nederlandse bioscopen). Maar de daadwerkelijke 21 oktober 2015 had toch een geheel script.

Eerder vandaag wonnen de Toronto Blue Jays met 7-1 vs. de Kansas City Royals in Game 5 van de American League Championship Series. Daarmee dwong Toroto een zesde wedstrijd en die wordt vrijdag gespeeld in Kansas City.De startende werpers vanavond waren rechtshander Jason Hammel voor de Cubs en linkshander Steven Matz voor de Mets.

Jason Hammel was 10-7 dit seizoen met een 3.74 ERA en 172 strikeouts in 170 2/3 inning. In zijn loopbaan is Hammel is 0-3 tegen de Mets met een 4.91 ERA. Dit seizoen startte hij eenmaal tegen New York en had toen een 'no-decision'. Hammel was de starter voor de Cubs in Game 4 van de NLDS tegen de St. Louis Cardinals, maar had een 'no-decision' in wat een 6-4 zege zou worden voor de Cubs.

De 24-jarige rookie Steven Matz was 4-0 in zes starts dit seizoen en sloot af met een 2.27 ERA en 34 strikeouts in 35 2/3 inning. Matz was de startende en verliezende werper voor de Mets in Game 4 of the NLDS tegen de Los Angeles Dodgers Vanavond is de eerste keer dat hij tegen de Cubs gooide.Ondanks het verlies van deze series kan Cubs-Manager Joe Maddon toch terugkijken op een succesvol eerste jaar in Chicago. Maddon is de zoon van een Italiaanse vader en verkorte zijn familienaam Maddonini, en een Poolse moeder. Maar in deze reeks waren het de Mets die ter sterk bleken onder Manager Terry Collins. Collins en Maddon hebben een verleden samen toen beiden werkzaam waren voor de Anaheim Angels. In 1997-1999 was Collins de Manager van de Angels en was Maddon zijn Bench Coach. In september 1999 stopte Collins, waarna Maddon hem opvolgde voor de rest van het seizoen.

De Mets openden de score wederom gelijk in de eerste inning en scoorde dit keer vier punten met twee uit, dankzij twee back-to-back homeruns! Curtis Granderson begon met een honkslag, waarna twee nullen volgden. Granderson stal vervolgens het tweede honk en Yoenis Cespedes kreeg vier wijd. Hierna was Lucas Duda de slagman. Hij was tot nu toe nog niet succesvol in dit 'postseason', want hij had 13 keer drie slag gekregen in de voorgaande acht gespeelde wedstrijden. Maar nu maakte hij goed contact op een worp van Jason Hammel en sloeg een 3-run homerun! Hierna homerde ook Travis d'Arnaud en maakte er een 4-0 stand voor in het voordeel van de Mets. Volgende slagman Michael Conforto werd geraakt door een worp en Wilmer Flores sloeg een honkslag, maar zij bleven achter op de honken. Cespedes verliet de wedstrijd overigens in de tweede inning met een schouderblessure.

In de eerste helft van de tweede inning kreeg David Wright vier wijd voor de Mets met één uit en dat leidde tot een vroeg vertrek van Jason Hammel. Travis Wood nam het over, maar werd begroet met een honkslag van Daniel Murphy. Met twee uit sloeg Lucas Duda opnieuw toe en leverde dit keer een 2-run double af om de stand op te voeren naar 6-0.

...Wrigley Field ziet weer actie in 2016...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na de eerste acht slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld gooide Steven Matz vier wijd op David Ross met twee uit in de derde inning, maar daarna volgde een vangbal. In de volgende inning kreeg Matz zijn eerste honkslag(en) en punt tegen. Jorge Soler opende met een tweehonkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Kris Bryant vier wijd kreeg en Anthony Rizzo een honkslag sloeg. Hierna maakte derde honkman David Wright een schitterende vangbal op een harde line drive van Starlin Castro voor de eerste nul. De Cubs scoorden hierna op een grounder van Kyle Schwarber, waarna een pop-foul de slagbeurt afsloot.

In de 2e5 kreeg Matz twee snelle nullen, maar daarna sloeg Dexter Fowler een honkslag, waarbij de bal net naast de foutlijn tussen twee spelers viel. Hierna sloeg ook Jorge Soler een honkslag en dat leidde tot een werperswissel. Veteraan Bartolo Colón nam het over. Colón heeft dezelfde twee cijfers in zijn leeftijd als Matz, maar dan omgedraaid. Matz is 24, Colón is 42. De veteraan sloot de inning af met een strikeout.

In de 1e6 opende Wilmer Flores met een driehonkslag. Hierna ging Kirk Nieuwenhuis uit na een line drive. In de voorgaande inning was Nieuwenhuis in het duel gekomen als nieuwe linksvelder toen Colón de nieuwe werper werd in een 'double switch'. Twee grounders volgden en dus strandde Flores op het derde honk.

In de 1e7 waren de Mets opnieuw productief op nieuwe werper Pedro Strop Daniel Murphy opende met een tweehonkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Juan Lagares. De honken kwamen vervolgens vol te staan toen Lucas Duda vier wijd kreeg en Travis d'Arnaud werd geraakt door een worp. Maar de Mets lieten de honken vol achter.

De Mets voegden twee runs toe in de eerste helft van de achtste op nieuwe werper Fernando Rodney. Hij begon met tweemaal drie slag, maar volgde met vier wijd voor David Wright, waarna hij Daniel Murphy tegenover zich kreeg. De linkshandige powerhitter homerde vervolgens opnieuw, net zoals hij dat in de voorgaande vijf wedstrijden had gedaan! Met homeruns in zes opeenvolgende 'postseason'-wedstrijden zorgde Murphy voor een nieuw record. Voor vandaag deelde hij het record met Carlos Beltran, die homerde in vijf opeenvolgende wedstrijden in 2004 als speler van de Houston Astros. Met zijn homerun verhoogde Murphy de voorsprong naar 8-1.

In de 2e8 wist Chicago iets terug te doen op nieuwe werper Tyler Clippard. Jorge Soler opende met een tweehonkslag, waarna rookie Kris Bryant met een homerun volgde om er een 8-3 stand van te maken.

Maar daar bleef het bij, want de Mets speelden simpelweg een bijzonder sterke series! En daarmee herschreven de New York Mets het script van Back To The Future, Part II.

(21 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.