Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: WBSC)

Zuid-Korea wint Premier12-Goud na ruime shutout-zege vs. USA
English
TOKYO (Japan) - Zuid-Korea versloeg de USA zaterdagavond (21 november) met een ruime 8-0 shutout om het goud te winnen van de Premier12 en de eerste 'Global Champion' te worden van dit inaugurele toernooi, waaraan de twaalf beste honkballanden ter wereld deelnamen. Met de winst versloeg Zuid-Korea in drie dagen tijd zowel de nummer één (Japan) als de nummer twee (USA) op de wereldranglijst.

Zuid-Korea (nr. 8 op de wereldranglijst) 'outhit' de USA (nummer 2) met 13-5, waaronder drie hits van Keun-Woo Jeong en Hyun-Soo Kim, terwijl Byung-Ho Park een 3-run homerun sloeg.

Hyun-Soo Kim werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het toernooi.
Meer prijzen

Met de winst van het toernooi verdiende Zuid-Korea één miljoen dollar. De Amerikaanse ploeg, die tijdens het toernooi niet echt kon overtuigen, verdiende 600,000 dollar voor het winnen van de zilveren medaille.

De twee ploegen stonden ook tegenover elkaar in de laatste wedstrijd van de voorronde in Poule B. De USA won toen met 3-2 in 10 innings. Het winnende punt kwam na een discutabele beslissing in de eerste helft van de 10e inning toen een loper safe werd gegeven in een steelsituatie op het tweede honk. Hij zou later het winnende punt scoren.

De USA bereikte de finale door met 6-1 te winnen vs. Mexico in de halve finale. Zuid-Korea kwam in de eindstrijd na de verbazende 'come-from-behind' winst tegen Japan in hun halve finale.

In de finale was 'onze' scorer Linda Steijger de Lead Official Scorer en was in gezelschap van Pablo Carpio (Spanje) en Jennie Moloney (Australië).
Meer over deze aanstelling

(21 november)Zuid-Korea opende de score gelijk in de eerste helft van de eerste inning op rechtshander Zack Segovia, die in de problemen kwam in deze slagbeurt. Hij kreeg een lead-off single tegen van Keun-Woo Jeong, die vervolgens het tweede honk stal en scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Yong-Kyu Lee. De laatste schoof op na een grounder, maar Segovia gooide daarna vier wijd op Dae-Ho Lee en raakte Byung-Ho Park met een worp, zodat de honken vol kwamen te staan. De USA voorkwam meer problemen toen de inning eindigde met een dubbelspel. Segovia was de startende en winnende werper tegen Mexico in de voorronde en tegen het Nederlands Koninkrijksteam in de kwartfinale.

Kwang-Hyun Kim startte voor Zuid-Korea. Hij was ook de starter in de eerste wedstrijd van het toernooi in Sapporo vs. Japan. Kim gooide toen slechts 2 2/3 inning en was de verliezende werper, want Japan won met 5-0. Hij was daarna de startende werper tegen de USA in de slotwedstrijd van de voorronde en had een 'no-decision'. De USA won die wedstrijd met 3-2 in 10 innings.

Kim had vanavond een goede start. Met één uit in de eerste inning kreeg hij een honkslag tegen van Elliot Soto, maar die ging gedwongen uit, waarna een strikeout de slagbeurt afsloot.

In de tweede inning kreeg Zack Segovia een lead-off single tegen van Jae-Gyun Hwang. Dit keer hield hij de Koreanen van scoren af, hoewel Hwang op het derde honk achterbleef.


...Zuid-Korea wint de eerste Premier12...
(© Foto: WBSC)
Maar dat veranderde weer in de derde. Segovia begon met vier wijd voor lead-off hitter Yong-Kyu Lee, die daarna helemaal vanaf het eerste honk scoorde op een tweehonkslag van Hyun-Soo Kim. Dat leidde tot een werperswissel, want Brooks Pounders nam het over. Hij moest het opnemen tegen powerhitters Dae-Ho Lee en Byung-Ho Park, maar de eerste ging uit na een line drive en de tweede kreeg drie slag. Maar hij volgde met vier wijd voor Ah-Seop Son, die een sterke slagbeurt had en verschillende foutballen sloeg. Pounders sloot daarna af met een andere strikeout, maar dat had anders af kunnen lopen. Op de vorige werp popte slagman Jae-Gyun Hwang de bal omhoog en catcher Dan Rohlfing en eerste honkman Dan Black stonden naast elkaar bij de eerste honk-foutlijn. Maar er was een miscommunicatie, want de bal viel tussen hen in op de grond en stuiterde daarna naar fout gebied.

Kwang-Hyun Kim had drie nullen op rij gekregen in de tweede inning en schakelde ook de eerste twee slagmensen in de derde uit. Maar nadat hij zes slagmensen op rij had uitgeschakeld sinds de eerste inning moest de linkshander honkslagen toestaan aan Jacob May en Elliot Soto (zijn tweede). Echter, zij bleven achter, want Kim sloot af met zijn derde strikeout.

Zuid-Korea sloeg weer toe in de vierde en scoorde vijfmaal! Met één uit kregen de Aziaten de honken vol. Jae-Ho Kim sloeg toen een tweehonkslag langs de linksveld-lijn, waarna Keun-Woo Jeong een line drive door het midden sloeg. Korte stop Elliot Soto maakte een fraaie play, voorkwam een punt, maar kon niemand uitschakelen. Met lopers op het eerste en derde honk werd Yong-Kyu Lee geraakt door een worp en dat zorgde voor volle honken. Hierna leverde Hyun-Soo Kim een 2-run double (zijn tweede tweehonkslag in het duel) af om de stand op te voeren naar 4-0. Pounders volgde met drie slag voor Dae-Ho Lee, maar kreeg toen een verre homerun tegen van Byung-Ho Park die er een 7-0 stand van maakte. Na vier wijd voor volgende slagman Ah-Seop Son werd Pounders eindelijk vervangen en nam linkshander Anthony Vazquez het over. Een gedwongen nul volgde, maar Zuid-Korea had nu een duidelijke voorsprong.

In de 2e4 leek de USA iets in de maak te hebben, maar verzuimde dat te verzilveren. Matt McBride opende met een tweehonkslag, waarna Tyler Pastornicky de bal in de grond sloeg voor de thuisplaat. Pitcher Kwang-Hyun Kim fielde de opspringende bal en gooide die naar eerste honkman Byung-Ho Park, maar raakte in plaats daarvan Pastornicky op zijn rug en daardoor scoorde McBride. Echter, Pastornicky liep aan de binnenkant van de foutlijn en werd terecht uitgegeven wegens hinderen. Dat betekende dat McBride weer werd teruggestuurd naar het tweede honk. Twee groundouts sloten de inning af en zo bleven de Amerikanen puntloos.

Nadat beide teams op rij waren uitgeschakeld in de vijfde inning dreigde Zuid-Korea weer tot scoren te komen in de zesde. Met één uit sloeg Hyun-Soo Kim een honkslag, waarna Dae-Ho Lee werd geraakt door een worp en Byung-Ho Park vier wijd kreeg. John Church werd daarna de nieuwe werper. Hij zag Byung-Hun Min op zijn eerste worp slaan, maar dat eindigde in een pop-fly in het rechtsveld. Kim vertrok aanvankelijk vanaf het derde honk, had geen kans te scoren, probeerde terug te keren, maar werd uitgeschakeld in een rundown om een dubbelspel te completeren dat een einde maakte aan de inning.

In de zesde, op nieuwe werper Chang-Min Lim, kreeg de USA een honkloper met twee uit, maar die bleef achter. In de zevende werd Woo-Chan Cha de derde Koreaanse werper en toen opende Dan Black met een honkslag. Maar een pop-foul volgde, waarna Cha de volgende twee slagmensen met drie slag uitschakelde.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de zevende kreeg Zuid-Korea de eerste twee slagmensen op de honken in de achtste op Dana Eveland, de vijfde Amerikaanse werper in deze wedstrijd. Hij kreeg back-to-back singles tegen van Keun-Woo Jeong en Yong-Kyu Lee en dat zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. Hierna werd Hyun-Soo Kim uitgevangen in het linksveld. Jeong vertrok om te scorem, maar werd op de plaat uitgetikt in een close play die een dubbelspel completeerde. Cody Satterwhite nam de pitching hierna over en sloot de slagbeurt af met een strikeout.

De USA liet weer een loper op het eerste honk achter in de 2e8, waarna Zuid-Korea de voorsprong uitbreidde in de 1e9 op nieuwe werper Casey Coleman. Hij begon met een strikeout, maar kreeg toen een honkslag tegen van Byung-Hun Min en gooide vier wijd op pinch-hitter Jae-Won Oh. Een strikeout voor pinch-hitter Sung-Bum Na volgde, maar de honken kwamen vol te staan toen Jae-Ho Kim een honkslag sloeg. Een hierna volgende vrije loop voor Keun-Woo Jeong zorgde daarna voor zowel het achtste Koreaanse punt als de achtste Amerikaanse werper. Linkshander Joey Denato nam het over met de honken vol, maar sloot af met een strikeout.

Individuele Prijzen Premier12
PrijsWinnaarTeam
Beste SlagmanMatt McBrideUSA
Best Pitcher (ERA)Shohei OtaniJapan
Best Pitcher (W-L)Chris LerouxCanada
Meeste Binnengeslagen PuntenSho NakataJapan
Meeste HomerunsChih-Sheng LinChinese Taipei
Meeste Gestolen HonkenRandolph OduberKoninkrijksteam Nederland
Meeste Gescoorde PuntenTyler O'NeillCanada
Outstanding Defensive PlayerHayato SakamotoJapan
Meest Waardevolle SpelerHyun-Soo KimZuid-Korea
.
All-World Team Premier12
PositieWinnaarTeam
Starting PitcherShohei OtaniJapan
Relief PitcherDustin MollekenCanada
CatcherHumberto SosaMexico
Eerste HonkSho NakataJapan
Tweede HonkAdam FrazierUSA
Derde HonkJae-Gyun HwangZuid-Korea
Korte StopCarlton DaalKoninkrijksteam Nederland
OutfieldMatt McMride
Randolph Oduber
Hyun-Soo Kim
USA
Koninkrijksteam Nederland
Zuid-Korea
Designated HitterDae-Ho LeeZuid-Korea
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.