Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Royals winnen World Series opening-thriller in 14e!
English
KANSAS CITY, Missouri ( USA) - De Kansas City Royals openden de 111e World Series op dinsdagavond/woensdagochten (27-28 oktober) tegen de New York Mets met een 5-4 overwinning in een 5 uur en negen minuten durende opening-thriller.

Game Two wordt woensdagavond gespeeld.

Dit was de allereerste 'postseason'-wedstrijd tussen de twee teams. De laatste keer dat de Royals en Mets tegenover elkaar stonden was in 2013 in New York. De Royals wonnen daar twee van de drie wedstrijden. De enige keer dat de Mets in Kansas City speelden was in 2004 en wonnen één van de drie gespeelde wedstrijden in Kauffman Stadium.

De Royals keren terug naar de World Series na de American League Championship Series met 4-2 te hebben gewonnen vs. Toronto Blue Jays. Vorig jaar verloren de Royals de finale tegen de San Francisco Giants. De Royals wonnen hun enige World Series in 1985 toen werd gespeeld tegen de St. Louis Cardinals. De Royals speelden in hun eerste Series in 1980, maar verloren toen van de Philadelphia Phillies.

De Mets spelen in hun vijfde World Series na een 4-0 'sweep' tegen de Chicago Cubs in de National League Championship Series. De laatste keer dat de Mets in de Series speelden was in 2000 en dat was de 'Subway Series' tegen de New York Yankees, dat toen de titel won. De Mets verloren ook in 1973 van de Oakland Athletics. De ploeg won de Series tweemaal. De eerste keer was in 1969 tegen de Baltimore Orioles en dat leverde de ploeg de bijnaam 'Miracle Mets' op. De Mets wonnen hun tweede Series in 1986 tegen de Boston Red Sox.De Royals en Mets maakten beide een wijziging in hun roster voor de World Series.

De Royals voegde de 20-jarige infielder Raul Mondesi toe aan hun roster. Hij neemt daarop de plaats in van Terrance Gore, die in de voorgaande twee reeksen werd ingezet als pinch-runner. Mondesi schrijft geschiedenis als hij speelt, want hij heeft geen Major League-ervaring! Mondesi is één van de top-talenten van de Royals en speelde dit seizoen in Double-A, waar hij .243 sloeg. Hij speelde dit jaar ook in de Futures Game. Mondesi speelde zijn laatste wedstrijd op 18 september in de kampioensreeks van de Texas League, maar was sindsdien actief in de Instructional League. De infielder is de zoon van voormalige Major Leaguer Raul Mondesi. Mondesi verving niet alleen Gore op het roster, hij moest ook worden opgenomen op het 40-man roster van de Royals om gerechtigd te zijn in het 'postseason' te spelen. Op het 40-man roster neemt Mondesi de plaats in van werper Joba Chamberlain, die werd 'designated for assignment'.

De Mets voegde veteraan-infielder Juan Uribe aan het World Series-roster toe. Hij neemt de plek over van Matt Reynolds. De rookie, die geen Major League-ervaring heeft, werd toegevoegd aan het roster tijdens de NLDS tegen de Los Angeles Dodgers als vervanger van Ruben Tejada, die zijn been had gebroken na de sliding van Chase Utley. Uribe won de World Series in 2005 met de Chicago White Sox en in 2010 met de San Francisco Giants.De startende werpers vanavond waren rechtshander Edinson Vólquez voor de Royals en rechtshander Matt Harvey voor de Mets.

Edinson Vólquez was 13-9 dit seizoen met een 3.55 ERA. In zijn loopbaan is Vólquez 2-5 tegen de Mets, tegen wie hij dit seizoen niet gooide. Dit was zijn vierde start in het 'postseason' en zesde in zijn loopbaan. Hij startte ook Game 3 van de ALDS tegen Houston Astros en was toen de verliezende werper. In de ALCS tegen de Toronto Blue Jays startte Vólquez Game 1 (winnaar) en Game 5 (verliezer).

Matt Harvey was 13-8 dit seizoen met een 2.71 ERA. Harvey gooide nooit eerder tegen de Royals. In het 'postseason' was Harvey de winnende werper in Game 3 van de NLDS tegen de Los Angeles Dodgers. In de hierna volgende NLCS was hij de winnende werper in Game 1 tegen de Chicago Cubs.Nadat het eerder op de dag had geregend gooide voormalig Kansas City-grootheid en Hall of Famer George Brett de ceremoniële eerste bal op een koude en vochtige avond.

KC-starter Edinson Vólquez schakelde vervolgens drie slagmensen op rij uit in de eerste helft van de eerste inning en werd even later gelijk gesteund met het eerste punt. In de tweede helft van de eerste inning, op de allereerste bal die Matt Harrvey gooide sloeg Alcides Escobar raak en cirkelde de honken met een inside-the-park-homerun! Escobar sloeg de bal in links-midveld. Linksvelder Michael Conforto en midvelder Yoenis Cespedes moesten een stuk naar achteren lopen, maar de laatste leek een vangkans te hebben. Echter, de bal kwam achter hen op de grond en stuiterde richting linksveld, zodat Escobar alle honken langs kon en een stand-up inside-the-park-homerun liet noteren!

Het was de twaalfde inside-the-park-homerun in de World Series-historie, maar de eerste sinds 1929. In Game 4 van de World Series op 12 oktober van dat jaar sloeg Mule Haas de laatste toen hij raaksloeg in de zevende inning op Art Nehf. De homerun was één van de hoogtepunten in een 10-run rally (!) van de Philadelphia Athletics, die daarmee een 9-0 achterstand omdraaiden in een 10-8 overwinning tegen de Chicago Cubs.

De enige andere keer in de World Series-geschiedenis dat er een lead-off inside-the-park-homerun werd geslagen gebeurde in Game 2 van de allereerste World Series in 1903. Destijds, 112 jaar geleden, was het Patsy Dougherty, die de tweede helft van de eerste inning opende voor de Boston Americans (tegenwoordig Red Sox) met een homerun op werper Sam Leever van de Pittsburgh Pirates.

Vólquez kreeg zijn eerste honklopers in de derde inning. Nadat hij de eerste acht slagmensen op rij had uitgeschakeld raakte hij Kelly Johnson met een worp met twee uit. Hierna gooide hij vier wijd op Curtis Granderson, maar sloot daarna af met een strikeout. De Royals hadden twee lopers achtergelaten in hun tweede slagbeurt.

De Mets kwamen langszij in de vierde inning. Daniel Murphy opende met een honkslag, waarna Lucas Duda een honkslag sloeg met één uit en daarmee voor lopers 'op de hoeken' zorgde. Murphy scoorde even later toen ook Travis d'Arnaud een honkslag sloeg.

In de vijfde inning namen de Mets een 2-1 voorsprong toen Curtis Granderson homerde met één uit. De homerun kwam na een korte onderbreking in de vierde inning vanwege een stroomstoring, die niet alleen invloed had op het televisie-verslag, maar ook op de verbinding met de 'replay-room' in New York en dat is uiteraard nodig in geval van een challenge.

De Mets voegden het volgende punt toe in de zesde inning. Yoenis Cespedes begon met een honkslag en Lucas Duda volgde met een nieuwe honkslag, waardoor er lopers op het eerste en derde honk kwamen te staan. Met één uit scoorde Cespedes hierna op een opofferingsslag van Michael Conforto. Overigens is Conforto de derde speler in de historie die heeft gespeeld in de Little League World Series, College World Series en Major League World Series. De anderen zijn Ed Vosberg en Jason Varitek.

De Royals maakten er een nieuwe wedstrijd van in de tweede helft van de zesde inning. Ben Zobrist begon met een tweehonkslag en schoof op na een honkslag van Lorenzo Cain. Zobrist scoorde even later op een opofferingsslag van Eric Hosmer. Voor Hosmer was dit zijn 12e RBI in dit 'postseason', waarmee hij zijn eigen club-record evenaarde dat hij een jaar geleden met twaalf realiseerde. Het was ook zijn 24e 'postseason' RBI in 27 wedstrijden. Daarmee werd hij recordhouder in club-historie, want hij passeerde George Brett, die 23 punten had binnengeslagen in 43 'postseason'-wedstrijden. Cain ging vervolgens het tweede honk stelen en scoorde even later het gelijkmakende punt op een 2-out single van Mike Moustakas en de stand op 3-3 bracht.

De Mets hernamen de leiding in de eerste helft van de achtste inning op reliever Kelvin Herrera. Met twee uit sloeg Juan Lagares een honkslag en stal het tweede honk. Hij scoorde even later toen eerste honkman Eric Hosmer een fout maakte op een klap van Wilmer Flores, die de Mets een 4-3 voorsprong opleverde.

In de 2e8, op reliever, Tyler Clippard, opende Ben Zobrist met zijn tweede tweehonkslag in de wedstrijd. Clippard volgde met twee strikeouts, waarna Zobrist opschoof na een wilde worp en Kendrys Morales vervolgens vier wijd kreeg. Met lopers op het eerste en derde honk nam closer Jeurys Familia de pitching over en kreeg een 'inning-ending grounder'.

In de 2e9 schakelde Familia, die in het gehele 'postseason' bijzonder succesvol is voor de Mets, de eerste slagman uit. Maar volgende slagman Alex Gordon dreunde de bal daarna in diep midveld voor een homerun die de stand weer in balans bracht! Het was het eerste punt dat Familia in dit 'postseason' moest toestaan, maar zorgde er wel voor dat er verlengd moest worden.

Royals-closer Wade Davis beklom de heuvel in de 1e10 en gooide driemaal drie slag. Jonathan Niese werd de nieuwe werper voor de Mets in de 2e10 en gooide op zijn verjaardag. Hij werd geboren op 27 oktober 1986 en dat is dezelfde dag als waarop de Mets hun laatste World Series-titel wonnen! Niese kreeg ook drie nullen op rij, waaronder twee strikeouts.

In de 1e11, op nieuwe werper Ryan Madson, opende Juan Lagares voor de Mets met een stootslag-honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Wilmer Flores. Met twee uit kreeg Curtis Granderson vier wijd, maar daarna eindigde de inning met drie slag voor David Wright.

In de 2e11 (die begon met een schitterende vangbal van Granderson), met twee uit, Salvador Pérez, sloeg een honkslag, waarbij de bal tegen het derde honk opsprong. Maar ook hij bleef achter.

In de 1e12 werd Chris Young de nieuwe werper voor de Royals en ook hij gooide driemaal op rij drie slag! Young is de geplande startende werper voor Game 4.

In de 2e12, of nieuwe werper Bartolo Colón, begon Paulo Orlando met een infield-hit. Hij schoof op na een opofferingsstootslag van Alcides Escobar. Om een gedwongen loop op te zetten kreeg Ben Zobrist vervolgens opzettelijk vier wijd. De twee schoven op na een grounder van Lorenzo Cain. Een nieuwe opzettelijke vrije loop volgde, dit keer voor Eric Hosmer, en dat dat zorgde voor volle honken. Maar de drie lopers bleven achter toen Jarrod Dyson werd uitgevangen.

In de 14e voor de Royals bereikte lead-off hitter Alcides Escobar het honk na een fout. Hij schoof vervolgens op naar het derde honk toen Ben Zobrist volgde met een honkslag. Een opzettelijke vrije loop voor Lorenzo Cain volgde om de honken vol te zetten en een gedwongen loop te creëren. Escobar scoorde vervolgens het winnende punt op een opofferingsslag van Eric Hosmer om een einde aan de marathon te maken.

(27 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.