Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & CPBL)

Team Europe (8 Nederlanders) klaar voor Asia Winter Baseball League
English
TAICHUNG (Taiwan) - Zaterdag (28 november) gaat de derde editie van de Asia Winter Baseball League van start in Taichung Intercontinental Baseball Stadium in Taichung, Taiwan. Na twee eerdere seizoenen in 2012 en 2013 keert de Winter League nu terug op de agenda voor een derde seizoen.

Deelnemers aan de Asia Winter Baseball League zijn jonge, getalenteerde spelers uit de Chinese Professional Baseball League (Taiwan), Nippon Professional Baseball (Japan) en Korea Baseball Organization (Zuid-Korea). In de eerste twee seizoenen kregen deze teams (twee uit Taiwan) gezelschap van een formatie uit de Dominicaanse Republiek.

In 2012 won Japan de eerste editie, waaraan ook werd deelgenomen door Taiwan Red, Taiwan White en de Dominicaanse ploeg. In 2013 kwam er ook een afvaardiging uit Zuid-Korea in de league.


...Starting pitcher Lars Huijer...
(© Foto: Henk Seppen)
Dit keer, voor de derde editie van het maandlange seizoen, werd een uitnodiging gestuurd aan Europa en die werd geaccepteerd. Begin deze week arriveerde Team Europe in Taichung, waar het zaterdag (28 november) het seizoen zal openen in de Asia Winter Baseball League. Team Europe ontmoet dan het team uit Zuid-Korea en de Nederlandse werper Lars Huijer is aangewezen als startende werper. Taiwan neemt ook nu deel met twee teams in deze league, die jonge spelers (gemiddelde leeftijd is rond de 21 jaar) de kans biedt op een hoog niveau in competitieverband te spelen. Alle teams spelen 16 wedstrijden tot en met 16 december. Hierna volgden de Play-Offs en kampioenswedstrijd. Het seizoen wordt op 20 december afgesloten.

Taiwan neemt met twee teams deel aan de competitie, het Chinese Taipei National Training Team en Taiwan Beer CPBL Team. In het Training Team speelt ondermeer Yen-Ching Lu, de jongste speler tijdens de recente Premier12 en vier basisspelers van de nationale ploeg. Het Taiwan Beer (sponsor) CPBL Team is samengesteld uit spelers van de vier teams die uitkomen in de profcompetitie.

Het Koreaanse Team is voornamelijk samengesteld uit spelers die zijn uitgekozen door de KBO, waaronder jonge profspelers, die momenteel dienst doen in het leger en de politie en uitkomen voor de teams van deze onderdelen. De tien profteams uit de KBO zijn ook vertegenwoordigd in deze ploeg, waaronder vier spelers uit de nationale ploeg.

Het Japanse NPB Team is samengesteld uit spelers van Yomiuri Giants, Hanshin Tigers, Yakult Swallows, Chunichi Dragons en Yokohama DeNA BayStars. Onder de spelers is Kazama Okamoto, die tijdens het High School-seizoen 73 homeruns sloeg. In september maakte hij zijn profdebuut bij de Giants en homerde in zijn eerste slagbeurt, waarmee hij de eerste High School-rookie werd die dat presteerde sinds Hideki Matsui in 1993.

Aanvankelijk werd bericht dat er geen Nederlandse spelers deel zouden uitmaken van het Europese roster. Maar tijdens de voorbereidingen in de afgelopen weken en bij de bekendmaking van het uit 30 spelers bestaande team behoorden toch acht Nederlandse spelers tot de ploeg. Zeven van hen spelen in de Hoofdklasse, de achtste speelt professioneel in de USA.


...De teams werden vandaag (vrijdag 27 november) gepresenteerd...
...aan de media; derde van links is Team Europe Manager Gilberto Gerali...
(© Foto: CPBL)
De vertegenwoordigers namens Nederland die uitkomen in de Hoofdklasse zijn pitchers Lars Huijer, Maickel Rietel (beiden Vaessen Pioniers) en Robin Schel (L&D Amsterdam Pirates), infielders Rashid Gerard (L&D Amsterdam Pirates) en Kevin Weijgertse en outfielders Daniel Fernandes en Urving Kemp (beiden Curaçao Neptunus). Drie van deze spelers veranderden na afloop van dit seizoen van club. Rietel speelde dit jaar voor HCAW, terwijl Weijgertse en Fernandes beiden speelden voor Vaessen Pioniers.

De achtste speler kwam nooit uit in de Hoofdklasse, maar maakte dit seizoen wel zijn profdebuut en dat is werper Matz Schutte. Dit jaar gooide de 18-jarige rechtshandige werper uit Almere in 14 wedstrijden (twee starts) voor de GCL Twins, het Rookie League-team van de Minnesota Twins. Hij was 2-2 met een 3.07 ERA en kwam tot 18 strikeouts in 29 1/3 inning, terwijl hij slechts vier vrije lopen weggaf.

Naast Huijer als werper staan ook Weijgertse (eerste honk) en Kemp (linksveld) zaterdag in de startende line-up van de Italiaanse Manager Gilberto Gerali, die de Europese coachingstaf leidt. Hij wordt geassisteerd door voormalig Oranje-international en voormalig Hoofdklasse-speler Eugène Kingsale en voormalig Hoofdklasse-coach Ivan Rodriguez, die ook deel uitmaakte van de coachingstaf van Jong Oranje. Na actief te zijn geweest bij HCAW, debuteerde Rodriguez dit jaar als Hoofd Coach van Buchbinder Regensburg Legionäre in de Duitse competitie. Pitching Coach is Renny Duarte uit Spanje. Kingsale is de Outfield en Hitting Coach, terwijl Rodriguez de Infield Coach is. General Manager is Andrea D'Auria uit Italië.


...Coach Ivan Roriguez...
(© Foto: Henk Seppen)
,,Iedereen is er klaar voor'', zei Coach Ivan Rodriguez vandaag (vrijdag) in een interview met Grand Slam * Stats & News. ,,We hebben drie trainingen achter de rug en dat was de eerste keer dat de jongens samen waren. Vanaf morgen gaan we spelen. We hebben niet veel informatie van onze tegenstanders, maar we zijn er klaar voor. Ik zie een groep spelers die trots is om hier te zijn.''

Vooruitkijkend naar de competitie zegt Rodriguez: ,,We hebben onze spelers gezien en we denken dat we een goede tegenstander kunnen zijn voor de vier Aziatische teams. Wij zijn het jongste team, samen met Chinese Taipei. De andere drie teams zijn gevuld met veel profs uit hun nationale competities. Wanneer wij gewoon onze wedstrijd spelen, zouden we heel verrassend kunnen zijn.''

Naast Schutte staan er nog vijf spelers op het Europese roster die professioneel actief zijn. Dat zijn de 19-jarige rechtshandige werper Javier Sanchez Martinez (Spanje, Dominican Summer League (Rookie League), Atlanta Braves, professional sinds 2014), de 21-jarige catcher Alberto Mineo (Italië, Single-A Advanced, Chicago Cubs, professional sinds 2012), de 19-jarige outfielder Sam Buelens (België, Dominican Summer League (Rookie League), Toronto Blue Jays, professionel debuut dit jaar), de 21-jarige outfielder Maik Ehmcke (Duitsland, Rookie League, Arizona Diamondbacks, professional sinds 2014) en de 18-jarige outfielder Federico Giordani (Italië, Rookie League, Los Angeles Dodgers, professioneel debuut dit jaar).

Acht landen zijn vertegenwoordigd op het 30-man roster van Team Europe. Twaalf spelers zijn afkomstig uit Italië, gevolgd door Nederland (8), Duitsland (4), Frankrijk (2), België (1), Kroatië (1), Spanje (1) en Tsjechië (1).

De Italiaanse spelers Filippo Crepaldi, Gianny Fracciolla, Alberto Mineo en Freddy Noguera namen eerder deze maand met Team Italië deel aan de Premier12. De meeste wedstrijden van dat evenement vonden eveneens plaats in Taiwan. Na afloop van de Premier12 bleven de vier spelers en Manager Gilberto Gerali achter in Taiwan ter voorbereiding op de Asia Winter Baseball League.

Het complete roster ziet er als volgt uit:

Pitchers (15):
Milvio Andreozzi (Italië, Nettuno 2), Leonel Cespedes (Frankrijk, Templiers de Sénart), Filippo Crepaldi (Italië, Fortitudo Bologna), Lucas Dickman (Duitsland, Buchbinder Regensburg Legionäre), Diego Fabiani (Italië, Tommasin Padua), Gianny Fracchiolla (Italië, Buchbinder Regensburg Legionäre), Kruno Gojkovic (Kroatië, Olimpija Karlovac), Lars Huijer (Nederland, Vaessen Pioniers), Owen Ozanich (Frankrijk, Rouen Huskies), Maikel Rietel (Nederland, Vaessen Pioniers), Javier Sanchez (Spanje, Atlanta Braves), Robin Schel (Nederland, L&D Amsterdam Pirates), Matz Schütte (Nederland, Minnesota Twins), Bryan Sheldon (Italië, Tommasin Padua) en Daniel Thieben (Duitsland, Paderborn Untouchables).

Catchers (3):
Alessandro Deotto (Italië, Parma), Chris Howard (Duitsland, Buchbinder Regensburg Legionäre) en Alberto Mineo (Italië, Chicago Cubs).

Infielders (6):
Premek Chroust (Tsjechië, Draci Brno), Freddy Noguera (Italië, Parma), Rashid Gerard (Nederland, L&D Amsterdam Pirates), Luca Martone (Italië, Padova), Mattia Mercuri (Italië, Nettuno 2) en Kevin Weijgertse (Nederland, HCAW).

Outfielders (6):
Sam Buelens (België, Toronto Blue Jays), Maik Ehmcke (Duitsland, Arizona Diamondbacks), Daniel Fernandes (Nederland, Curaçao Neptunus), Federico Giordani (Italië, Los Angeles Dodgers), Urving Kemp (Nederland, Curaçao Neptunus) en Sebastiano Poma (Italië, T&A San Marino).

(27 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.