Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 augustus 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Kinheim begint met verlies in opener vs. Pioniers
English
HAARLEM - Corendon Kinheim is de slotreeks van de Play-Offs vs. Vaessen Pioniers vrijdagavond (28 augustus) begonnen met een 7-4 nederlaag. Ondanks het verlies heeft Kinheim nog altijd een goede kans de Holland Series te bereiken, dankzij winst van de voorgaande series tegen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam Pirates.

Voor aanvang van de wedstrijd was het scenario als volgt. Neptunus moet driemaal winnen van Pirates om zich te plaatsen. Wanneer men tweemaal wint wordt de ploeg afhankelijk van Kinheim. In het 2x-winst scenario voor Neptunus moeten de Rotterdammers hopen dat Pioniers nog een overwinning toevoegt in het weekeinde. Wanneer Kinheim tweemaal wint zal het op gelijke hoogte eindigen met Neptunus en dan de finale bereiken op basis van de onderlinge series-winst tegen de Rotterdammers twee weken geleden. Amsterdam begon hun reeks tegen Neptunus vanavond met verlies, maar is nog altijd slechts één zege af van het bereiken van de finale.

(28 augustus)
De wedstrijd begon niet goed voor Kinheim. In de aangekondigde startende rotatie voor deze reeks was rechtshander Tom Stuifbergen aangewezen als starter voor vanavond. Echter, een paar minuten voor aanvang, terwijl de startende line-ups werden omgeroepen voor de toeschouwers, werd duidelijk dat hij niet zou starten. Tijdens de voorbereidingen op de wedstrijd liep Stuifbergen een rugblessure op en kon niet gooien. Besloten werd om David Bergman, de geplande starter voor het duel op zaterdag, ter verschuiven naar de wedstrijd van vanavond. Vanwege de blessure kreeg Bergman, die ook de Pitching Coach van de ploeg is, alle tijd die hij nodig had om zich op te warmen, zoals de reglementen voorschrijven in geval van een blessure. En dus begon de wedstrijd 16 minuten later dan was aangekondigd.

Of het te maken had met de late vervanging of dat Bergman nog onvoldoende was voorbereid, feit is dat Pioniers in de openingsslagbeurt toesloeg met vijf hits en twee runs. De honken kwamen snel vol te staan, want Daniel Fernandes, Dirk van 't Klooster en Danny Rombley begonnen de wedstrijd allemaal met een honkslag. Hierna leek het er op dat Kinheim ongeschonden uit de inning zou komen, want volgende slagman Vince Rooi sloeg een grounder richting derde honk. De Kinheim-verdediging maakte een triple play, wat echter uiteindelijk een puntscorend dubbelspel werd! Na de bal te hebben gefield stapte derde honkman Mervin Gario op zijn honk om Van 't Klooster (de loper vanaf het tweede honk) gedwongen uit te schakelen. Gario gooide de bal hierna naar catcher Dashenko Ricardo, waar Fernandes naderde om te scoren. Even later gooide Ricardo de bal door naar eerste honkman Jeffrey Arends, waar slagman Rooi werd uitgeschakeld om het triple play te completeren. Maar het was geen triple play, want Ricardo maakte een cruciale fout. Na ontvangst van de bal van Gario stapte hij op de plaat om Fernandes gedwongen uit te schakelen en gooide de bal door naar het eerste honk. Echter, op het moment dat Van 't Klooster gedwongen uitging op het derd honk werd de gedwongen loop opgeheven en had Fernandes moeten worden getikt. En omdat dat niet gebeurde maakte Home Plate Umpire Stenar van Groningen Schinkel het safe-signaal en dus had Fernandes gescoord. Er volgden wat opmerkingen, maar de regel is nou eenmaal simpel en duidelijk. In plaats van een triple play waren er nu twee nullen, stond er een loper op het tweede honk en keek Kinheim tegen een 1-0 achterstand aan. Hierna sloeg Mark-Jan Moorman een honkslag en bracht Rombley binnen om er een 2-0 stand van te maken. Er volgde ook nog een honkslag van Quintin De Cuba, maar Pioniers strandde vervolgens twee lopers toen een gedwongen nul de slagbeurt afsloot.

In de tweede helft van de eerste inning sloegen Mervin Gario en Phil Ortez een honkslag met één uit op rookie Nick Keur, die de verrassende starter was voor Pioniers. Hij werd hierna gesteund met een dubbelspel ter afsluiting van de inning.

In de tweede en derde inning zag Bergman Pioniers weer in scoringspositie komen. In de tweede, met twee uit, sloeg Daniel Fernandes een honkslag en volgde een fout op een grounder van Dirk van 't Klooster, maar zij strandden daarna. In de derde kreeg Pioniers de honken vol toen Vince Rooi opende met een tweehonkslag, Mark-Jan Moorman vier wijd kreeg en Quintin De Cuba een honkslag sloeg. Hierna schakelde Bergman de volgende twee slagmensen met drie slag uit en maakte een foul-out een einde aan de inning, zodat de drie lopers dus achterbleven.

In de vierde voegde Pioniers weer twee runs toe op vier honkslagen. Fernandes en Van 't Klooster begonnen met een honkslag en schoven op na een vangbal. Met twee uit volgde Moorman met een 2-run single om de stand op te voeren naar 4-0.

Pioniers scoorde het volgende punt in de eerste helft van de zesde ining. Met één uit sloeg Rooi een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een 2-out single van Kevin Dirksen.

In de achtste, met Bergman nog altijd op de heuvel voor Kinheim, scoorde Pioniers het volgende punt. Lead-off hitter Moorman kwam na een fout op het honk en schoofop na een honkslag van De Cuba. Een 'force play-grounder' van Dirksen volgde en even later scoorde Moorman op een stootslag-honkslag van Glenn Bakker.

Kinheim kon geen vuist maken op Nick Keur, die een goed optreden had. In de tweede inning kreeg Kinheim een loper op het derde honk met twee uit, maar volgde Keur met drie slag voor Jasper Keijzer. In de derde, met twee uit, kreeg Keur honkslagen tegen van Mervin Gario en Phil Ortez, maar ook zij bleven achter, want dit sloot hij de slagbeurt met drie slag voor Dashenko Ricardo.

Keur kreeg drie nullen op rij in de vierde en zag Kinheim weer in scoringspositie komen in de vijfde. Met twee uit sloeg Kevin Moesquit een tweehonkslag en kreeg Mervin Gario vier wijd. De twee schoven op via een double-steal, maar een vangbal sloot de inning af.

Na weer drie opeenvolgende nullen in de zesde gooide Keur vier wijd op lead-off hitter Niels van Weert in de zevende. Dat betekende het einde voor de rookie, die werd opgevolgd door veteraan Elton Koeiman. Van Weert ging vervolgens gedwongen uit na een stootslag van Jasper Keijzer. Een nieuwe gedwongen nul en een pick-off sloten de inning af en bleef de 5-0 voorsprong intact.

Met een 6-0 voorsprong scoorde Kinheim het eerste punt in de tweede helft van de achtste op Koeiman. Moesquit opende met een tweehonkslag, schoof daarna op na een one-out single van Ortez en scoorde op een opofferingsslag van Ricardo.

In de eerste helft van de negende inning pakte Pioniers het punt weer terug. Met één uit sloeg Danny Rombley een honkslag en scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Vince Rooi.

In de 2e9, met een 7-1 voorsprong, nam Sedley Karel de pitching over van Koeiman, maar Kinheim kwam toen tot een rally van drie runs. Niels van Weert begon met vier wijd en schoof op na een grounder, waarna hij scoorde op een pinch-hit single van Calvin Martinus. Hierna sloegen ook Kevin Moesquit en Mervin Gario een honkslag en zorgden voor volle honken. Een 'force play-grounder' van Phil Ortez eindigde vervolgens in een fout, resulterend in nog eens twee punten. Maar hierna werd de wedstrijd afgesloten toen Dashenko Ricardo in een dubbelspel sloeg.

Omdat Kinheim na zes innings reeds tegen een 5-0 achterstand aankeek werd besloten dat David Bergman het hele duel zou uitgooien. Dit om andere werpers te bewaren voor de komende wedstrijden op zaterdag en zondag, vooral nu Tom Stuifbergen niet inzetbaar zal zijn vanwege zijn blessure. Het zou een lange avond worden voor Bergman, die 160 pitches afleverde en 20 honkslagen moest toestaan! Daniel Fernandes en Quintin De Cuba sloegen beiden vier hits voor Pioniers, terwijl Vince Rooi drie tweehonkslagen sloeg.Corendon Kinheim - Vaessen Pioniers 4-7
RHE
Vaessen Pioniers200201011-7202
Corendon Kinheim000000013-4112
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Nick Keur, W (1-0)6 (*)535--
Elton Koeiman2--311
Sedley Karel1-1332
(*) - Keur gooide op één slagman in de zevende inning
pitcher Kinheiminn.SOBBHRER
David Bergman, L (0-2)9532076
Box Score
Play-by-Play
Stand Play-Offs
'Overall' Eindstand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Ron Has, 3B-Fred van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Public Address Announcer-Dennis Duin.
Speeltijd-2:49 uur.

Game Notes:
Wedstrijd oorspronkelijk gepland voor donderdag 27 augustus, maar toen afgelast vanwege regen.
16-minuten onderbreking voor aanvang van de wedstrijd, omdat startende werper Tom Stuifbergen (Kinheim) een blessure opliep tijdens de voorbereiding.
Wedstrijd begon 16 minuten later vanwege de warming-up van een nieuwe werper als vervanger voor Stuifbergen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 18,1° C, west-zuidwestelijke wind 21 kmu, windkracht 3,6 Bft, luchtvochtigheid 57%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.