Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM


...Roy van den Dungen Gronovius...
(1942 - 2015)

Oud-international Roy van den Dungen Gronovius overleden
English
DEN HAAG - Voormalig international en Hoofdklasse-speler Roy van den Dungen Gronovius, één van de beste infielders ooit, is op woensdag 23 september op 73-jarige leeftijd overleden.

De herdenkings- en crematieplechtigheid zal plaatsvinden op dinsdag 28 september vanaf 15:00 uur op Crematorium Eikelenburg, gelegen aan de Eikelenburglaan 7 in Rijswijk.

Roy van den Dungen Gronovius werd geboren op 27 april 1942 in Batavia op het Indonesische eiland Java. Batavia was destijds de naam van de huidige hoofdstad Jakarta. In die periode behoorde Indonesië als Nederlands-Indië bij Nederland. Daar leerde hij verschillende sporten op speelplein en school, waaronder kastie, een spel dat op honkbal lijkt.

Na zijn komst naar Nederland bleef Roy sportief en nam ondermeer deel aan school-honkbaltoernooien. Omdat hij in Den Haag woonde sloot hij zich aan bij de vereniging Storks, waar hij een zeer solide speler werd. Bij Storks speelde Van den Dungen Gronovius zeker 20 jaar, waaronder acht seizoenen in de Hoofdklasse.

Roy van den Dungen Gronovius was één van de beste korte stops ooit in de hoogste afdeling. Na met Storks te hebben gespeeld in de Eerste Klasse in het begin van de jaren zestig promoveerde de ploeg in 1966 naar de hoogste afdeling. De infielder maakte zijn debuut in de Hoofdklasse in 1967 en speelde in de volgende zeven seizoenen met Storks op het hoogste niveau. De ploeg degradeerde in 1973, maar werd weer kampioen in de Eerste Klasse in 1973 terug te keren in 1975. Hij keerde nog één vol seizoen in de Hoofdklasse terug in 1979, maar daarna stopte hij.


...Roy van den Dungen Gronovius...
...in 1968 als Storks-speler...
(© Foto: ANP)
Roy van den Dungen Gronovius was niet alleen een solide verdedigende speler, hij was ook een zeer capabel slagman. Hij was niet echt een powerhitter, hij sloeg maar vier homeruns in zijn Hoofdklasse-loopbaan, maar meer een contact-hitter die de lopers kon laten opschuiven. Hij bereikte regelmatig de honken en werd vaak ingezet als openingsslagman. Op de honken was Van den Dungen Gronovius een loper om in het oog te houden. In 1967 voerde hij de Hoofdklasse aan met 23 gestolen honken.

1969 was één van zijn beste seizoenen in de hoogste afdeling. Met een slaggemiddelde van .384 was hij tweede beste slagman van de competitie. In hetzelfde seizoen leidde hij de Hoofdklasse met 33 honkslagen.

Roy van den Dungen Gronovius maakte zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team in 1965 toen hij met de ploeg deelnam aan het Europees Kampioenschap in Madrid (Spanje). Hij bleef acht jaar voor Oranje uitkomen. Na aanvankelijk te zijn gebruikt als outfielder was hij de vaste korte stop in veel van zijn wedstrijden in het Nederlands Team. Met de nationale ploeg nam Van den Dungen Gronovius ook deel aan het Europees Kampioenschap van 1969 in Wiesbaden (toenmalig West-Duitsland) en 1971 in Bologna/Parma (Italië), het Wereldkampioenschap van 1970 in Colombia en aan vijf Haarlemse Honkbal Weken. Op de Europese Kampioenschappen veroverde hij met het Nederlands Team driemaal de Europese titel.

Als speler in de Hoofdklasse was zijn achternaam Van den Dungen Gronovius met 21 letters vele jaren lang de langste naam ooit. In recente jaren was hij een regelmatig bezoeker van de jaarlijke reüniën van oud-internationals tijdens de Haarlemse Honkbal Week en World Port Tournament, totdat hij in 2009 ziek werd.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Roy's familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(28 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.