Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2016
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2016
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2016 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Neptunus verovert vierde kampioenstitel op rij!
English


...Neptunus viert hun vierde opeenvolgende kampioenstitel...
(© Foto: Henk Seppen)
ROTTERDAM - In wederom een aantrekkelijk en spannend duel op zaterdagmiddag (8 oktober) won Curaçao Neptunus nipt met 4-3 van L&D Amsterdam Pirates in Game Six van de best-of-seven Holland Series om hun vierde opeenvolgende kampioenstitel te veroveren. Afgelopen maandag won Amsterdam Pirates met 2-1 in tien innings om een zesde wedstrijd af te dwingen en vandaag werd bijna een beslissende zevende wedstrijd geforceerd.

De winst van vandaag kwam (opnieuw) niet makkelijk voor Neptunus, dat twee onverdiende punten scoorde, want de Amsterdamse verdediging maakte twee kostbare fouten. Met een 3-0 achterstand kwam Amsterdam langszij en strandde daarna drie lopers, waarna veteraan Raily Legito in de achtste inning scoorde, wat uiteindelijk het winnende punt bleek te zijn. En ook het laatste punt dat hij scoorde in zijn imposante loopbaan, want na afloop kondigde hij zijn afscheid aan. Sinds 2004 speelde Raily Legito 13 seizoenen voor Neptunus, nadat hij zijn debuut in de Hoofdklasse had gemaakt in 1999 als speler van het Haagse ADO. Daar speelde de op Curaçao geboren derde honkman drie jaar, gevolgd door twee seizoenen voor PSV (2002-2003), waarna hij naar Neptunus verhuisde.

Dwayne Kemp, die Neptunus in de zes gespeelde wedstrijden aanvoerde met vijf binnengeslagen punten, driemaal scoorde en acht honkslagen sloeg, werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series.

De Holland Series van dit jaar is opnieuw een klassieker geworden. Net zoals twee jaar geleden toen de twee ploegen ook tegenover elkaar stonden. Voor het eerst sinds 1989 had de Series in 2014 alle zeven wedstrijden nodig en draaide Neptunus een 3-1 achterstand om in een 4-3 Series-winst. Dit jaar is het pas de derde keer in de historie dat een zesde wedstrijd nodig in om het kampioenschap te beslissen. Neptunus nam een 3-1 voorsprong, zag Amsterdam een zesde duel afdwingen, maar won de Series vandaag met 4-2 om de 17e titel in de clubhistorie te veroveren en daarmee het all-time record te verlengen. Neptunus werd de 95e Nederlandse honkbalkampioen sinds Quick Amsterdam in 1922 de eerste was.

Na afloop waren er gemengde gevoelens bij Neptunus Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen. Sinds hij in 2013 Hoofd Coach van de ploeg werd loodste hij Neptunus naar vier opeenvolgende Nederlandse kampioenstitels. Vorig jaar won Neptunus onder zijn leiding ook de European Champions Cup. In juni van dit jaar werd Neptunus onttroond als Europees kampioen door Amsterdam Pirates, dat een dag later de Beker veroverde. Neptunus moest genoegen nemen met de vierde plaats. In de voorgaande drie jaar won 't Hoen driemaal een Coach of the Year Award.


...Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen (rechts)...
...met Raily Legito...
(© Foto: Henk Seppen)
Ondanks de successen in deze vier seizoenen gaan Neptunus en 't Hoen uit elkaar. In een persbericht op 19 september (vijf dagen voor aanvang van de Holland Series) meldt het clubbestuur dat het heeft besloten om na een samenwerking van vier jaar na afloop van het huidige seizoen de samenwerking met Evert-Jan 't Hoen te beëindigen. In het persbericht stelt het bestuur dat ''De leiding van de club er voor wil zorgen dat Curaçao Neptunus structureel blijft meedraaien in de top van het Nederlandse en Europese honkbal en van mening is dat de huidige selectie nog niet haar maximale potentie heeft bereikt. Door te kiezen voor een nieuwe Hoofd Coach, hoopt men hiermee de juiste impuls te geven om ook de komende jaren mee te blijven strijden om de prijzen''.

Zoals al bericht in het verslag van afgelopen maandag is deze Holland Series weer een prima reeks geweest tussen deze twee teams, die ook al een aantal goede wedstrijden tegen elkaar speelden in de reguliere competitie en de Play-Offs. De toeschouwers hebben zes zeer aantrekkelijke wedstrijden gezien tussen de twee ploegen, die zeer aan elkaar gewaagd waren. Vier van de zes wedstrijden eindigden met een verschil van slechts één punt, twee wedstrijden moesten worden verlengd.

De Finale opende in Rotterdam. Daar won Amsterdam Pirates de opener op zaterdag 24 september in twaalf innings en draaide toen een achterstand om in een 6-5 overwinning. De volgende dag won Neptunus met 8-5 om de Series in balans te brengen.

De derde wedstrijd stond aanvankelijk op het programma voor donderdagavond 29 september, maar werd toen vanwege regen afgelast. De wedstrijd werd verschoven naar vrijdagavond en Neptunus won toen met 7-3.

Afgelopen weekeinde scoorde Neptunus vier punten in de eerste twee innings op zaterdag (1 oktober), maar werd daarna puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd, maar won met 4-3. Zondag verregende de vijfde wedstrijd na een 'rain delay' van twee uur en werd opnieuw vastgesteld voor maandagavond. Amsterdam Pirates won toen met 2-1 in tien innings om een zesde wedstrijd af te dwingen.

(8 oktober)

Game 5 - Amsterdam Pirates dwingt 6e duel af in Holland Series. (3 oktober)
Game 5 Holland Series afgelast; Duel verplaatst naar maandag. (2 oktober)
Game 4 - Nipte winst Neptunus; één zege af van titel! (1 oktober)
Game 3 - Neptunus neemt leiding in Holland Series met winst in Game 3. (30 september)
3e duel Holland Series afgelast; verplaatst naar vrijdag. (29 september.)
Game 2 - Neptunus scoort vroeg en brengt Holland Series in balans. (25 september)
Game 1 - Amsterdam Pirates deelt eerste klap uit in Holland Series. (24 september)

Eindstand Holland Series
Eindstand Play-Offs
Overall Eindstand
Programma & Startende Werpers
Team Rosters
Meeste Kampioenstitels, Hoofd Coaches
TitelsHoofd CoachClub(s)
6Jan-Dick LeursHaarlem Nicols
4Jan Collins, Paul van den Oever,
Ben Thijssen (coaching-trio)
Neptunus
4John HeytSparta
4Evert-Jan 't HoenNeptunus
4Henk KeulemansSchoten
3Robert EenhoornNeptunus
3Gé HoogenbosEHS (2), Haarlem Nicols (1)
3Charles Urbanus, Jr.Neptunus (2), Pirates (1)
Met het winnen van de titel dit jaar deed Evert-Jan 't Hoen iets wat nooit iemand voor hem heeft gedaan, want hij werd de eerste coach in de historie die een ploeg naar een kampioenstitel loodst in zijn eerste vier volle seizoenen. Voor vandaag was er slechts één andere coach die een ploeg naar drie opeenvolgende titels coachte in zijn eerste drie volle seizoenen en dat was Robert Eenhoorn, die het presteerde met Neptunus in 1999-2001. 't Hoen werd de vijfde coach in de historie die viermaal landskampioenwerd.

Met zijn vierde kampioenstitel als Hoofd Coach evenaart 't Hoen Jan-Dick Leurs, die kampioen werd met Haarlem Nicols in 1982-1985 na derde te zijn geworden in zijn rookie-seizoen. Leurs is de meest succesvolle coach in de historie met zes kampioenstitels.

Het is de zesde keer in de geschiedenis dat een ploeg vier opeenvolgende titels wint, maar de eerste keer dat een ploeg dat tweemaal doet. Neptunus leverde deze prestatie ook al toen een record-aantal van zeven titels op rij won in 1999-2005. De enige andere ploegen die vier opeenvolgende titels behaalden zijn het Amsterdamse OVVO, dat de kampioenstitel vijf jaar op rij veroverde in 1949-1953, Blauw-Wit (Amsterdam, 1943-1946), Sparta (Rotterdam, 1971-1974) en Haarlem Nicols (1982-1985).

Meeste Kampioenstitels, Clubs
TitelsClub
17Neptunus
12Haarlem Nicols
9Blauw-Wit, Sparta
6OVVO
5SC Haarlem, Kinheim, Schoten
4Ajax, Pirates
Met 17 kampioenschappen heeft Neptunus de meest titels gewonnen in de historie. In 2010, toen de ploeg voor de 13e keer landskampioen werd, brak Neptunus het all-time record dat op naam stond van Haarlem Nicols. In 2004 zorgde de ploeg al voor een ander record met de zesde opeenvolgende titel, want daarmee brak Neptunus een 51 jaar oud record, nadatOVVO er vijf op rij had gewonnen in 1949-1953.

Meeste Kampioenstitels, Steden
TitelsStad
33Amsterdam
32Haarlem
26Rotterdam
2Bussum
1Den Haag
1Hoofddorp
Het kampioenschap van Neptunus was het 26e dat door een Rotterdamse ploeg werd veroverd. Met 17 titels is Neptunus de meest succesvolle club, echter, de meest succesvolle honkbalsteden blijven Amsterdam en Haarlem. Amsterdam voert de lijst aan met 33 titels, terwijl Haarlem daar net achter volgt met 32.

In 1922 won het Amsterdamse Quick de allereerste titel. Sinds dat jaar zijn er 95 clubs gekroond tot Nederlands kampioen en die zijn afkomstig uit slechts zes verschillende steden. Amsterdam, Haarlem en Rotterdam veroverden samen 91 van deze titels!

De 95 titels zijn gewonnen door 21 verschillende teams. Negen daarvan zijn afkomstig uit Amsterdam, zeven uit Haarlem en slechts twee uit Rotterdam.
Curaçao Neptunus vs. L&D Amsterdam Pirates
Zoals verwacht beklommen veteranen Diegomar Markwell (Neptunus) en Rob Cordemans (Amsterdam Pirates) vandaag de heuvel. Beiden hadden voor vandaag al twee starts gemaakt in de Series. Beiden startten de opener op zaterdag 24 september, die eindigde in een 6-5 winst voor Amsterdam in 12 innings. Markwell (6 inn.) en Cordemans (3 1/3 inn.) hadden in dat duel een no-decision. Linkshander Markwell startte vervolgens Game 3 op vrijdag 30 september, gooide 5 1/3 inning en was de winnende werper, want Neptunus won dat duel met 7-3. Cordemans startte Game 4 de volgende dag op zaterdag 1 oktober. De rechtshander gooide 5 2/3 inning en was de verliezende werper, want Neptunus won nipt met 4-3 van Amsterdam. Vandaag eindigden beiden wederom met een no-decision. De 'pitchers-of-record' waren relievers Loek van Mil (Neptunus) en Tom de Blok (Amsterdam). Afgelopen maandag, in Game 5, won De Blok en was Van Mil de verliezer. Vandaag waren de beslissingen omgedraaid.

Amsterdam Pirates bereikte vandaag als eerste het honk. In de eerste helft van de eerste inning, met één uit, gooide Diegomar Markwell vier wijd op Gilmer Lampe, maar hierna sloeg Nick Urbanus in een dubbelspel. Rob Cordemans had een sterke start, want hij gooide driemaal drie slag in zijn eerste inning.

In de tweede inning kwam Pirates opnieuw op het honk, want Linoy Croes sloeg een honkslag met twee uit, maar hij bleef achter. Markwell kreeg vervolgens drie nullen op rij in zowel de derde als de vierde inning. De linkshander moest daarna een 2-out single toestaan aan Rashid Gerard in de vijfde, maar ook hij strandde.

Van de tweede tot en met vijfde inning was Neptunus productiever, bereikte regelmatig de honken, scoorde drie punten, maar had net zo goed puntloos kunnen blijven, want twee van de punten waren onverdiend, terwijl het derde mogelijk ook niet gescoord had hoeven worden.

In de 2e2, met één uit, kwam Dwayne Kemp na een fout op het honk en stal het tweede honk. Even later schoof hij op na een grounder, maar strandde op het derde honk.


...Dwayne Kemp...
...Meest Waardevolle Speler...
(© Foto: Henk Seppen)
In de derde slagbeurt opende Benjamin Dille voor Neptunus met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Shaldimar Daantji. Hierna bereikte Christian Diaz het honk via een infield-hit en dat zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. De inning eindigde toen Randolph Oduber in een dubbelspel sloeg.

In de vierde inning begon Cordemans met drie slag voor lead-off hitter Dashenko Ricardo en liet daarmee zijn vierde strikeout noteren. Hierna ving de Amsterdamse linksvelder Gilmer Lampe een uithaal van Gianison Boekhoudt. Afgelopen maandag, in Game 5, werd Boekhoudt uit het veld gestuurd vanwege zijn reactie die volgde op een gecallde strikeout. Hiervoor werd hij voor één wedstrijd geschorst. Echter, Neptunus ging hiertegen onmiddellijk in beroep, zodat de straf werd opgeschort en hij vandaag speelgerechtigd was.

Met twee uit in de vierde scoorde Neptunus twee onverdiende punten op twee kostbare fouten. Eerst kwam Dwayne Kemp op het honk toen zijn grounder werd gemist door derde honkman Rashid Gerard, maar vanwege zijn snelheid zou hij mogelijk zelfs safe zijn geweest wanneer er geen fout zou zijn gemaakt. De snelle Kemp scoorde vervolgens helemaal vanaf het eerste honk toen veteraan Raily Legito volgde met een tweehonkslag. Even later vertrok Legito vanaf het tweede honk en stond ergens in de buurt van de korte stop. Hij rende vervolgens naar het derde honk (gestolen honk) toen catcher Max Clarijs de bal naar het tweede honk gooide voor een pick-off poging. De aangooi was echter te hoog en eindigde in het midveld, wat Legito in staat stelde het tweede punt te scoren. Hierna sloot Cordemans de slagbeurt af met drie slag voor Rien Vernooij, maar Neptunus stond met 2-0 voor.

Neptunus voegde een punt toe in de vijfde. Met twee uit sloeg Christian Diaz een tweehonkslag en scoorde op een honkslag van Randolph Oduber. De aangooi vanuit het outfield terug naar catcher Max Clarijs leek op tijd voor een actie op de plaat, maar hij had geen controle over de bal en dus scoorde Diaz. Rob Cordemans schakelde hierna Dashenko Ricardo voor de derde keer met drie slag uit en liet daarmee zijn zevende strikeout in vijf innings noteren.

Hoewel een 3-0 voorsprong op dit moment van een competitie-wedstrijd soms comfortabel lijkt te zijn is dat zeker niet het geval wanneer je in de Holland Series speelt. Er kan van alles gebeuren in deze wedstrijden, zeker als kwaliteitsteams zoals Neptunus en Pirates tegenover elkaar staan.

In de 1e6 zag Amsterdam een loper achterblijven. Met twee uit sloeg Gilmer Lampe een honkslag, maar daarna volgde een foul-out van Nick Urbanus.

In de 2e6 werd Cordemans opgevolgd door linkshander Robin Schel. Zijn taak was het om linkshandige slagman Gianison Boekhoudt uit te schakelen en daar slaagde hij in, want de powerhitter sloeg een grounder. Hierna nam Daan Hendrix de Amsterdamse pitching over en schakelde de volgende twee slagmensen uit.

In de 1e7 werd het een compleet nieuwe wedstrijd, want Amsterdam Pirates kwam langszij! Kenny Berkenbosch begon met een infield-hit, waarna Linoy Croes met één uit werd geraakt door een worp. Beiden scoorden toen Rashid Gerard volgde met een tweehonkslag langs de linksveld-lijn. De bal verliet goed gebied zeer dicht bij de lijn bij het derde honk en Neptunus Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen ging hierover kort in discussie met Home Plate Umpire Olav Steijger. Hoewel er geen 'challenge' mogelijk is toonden TV-beelden dat de bal inderdaad goed was en dat de scheidsrechterlijke beslissing dus correct was. Hierna volgde Diegomar Markwell met drie slag voor pinch-hitter Koen Nooij, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Michael Duursma die er een 3-3 stand van maakte. De inning eindigde toen Remco Draijer een grounder sloeg. Markwell was duidelijk niet blij met deze ommekeer, want na zijn terugkeer van het veld sloeg hij kwaad met een knuppel in de dug-out.

Beide teams verzuimden hierna de 3-3 stand te doorbreken en lieten drie lopers op de honken achter.


...Raily Legito sloeg 2 hits, waaronder een double, scoorde...
...2x en had een RBI in het laatste duel uit zijn loopbaan...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 2e7, met één uit kwamen Benjamin Dille (stootslag) en Shaldimar Daantji (infield-hit) beiden op het honk met een honkslag. Op de klap van Daantji probeerde korte stop Michael Duursma Dille nog gedwongen uit te schakelen op het tweede honk, maar was onsuccesvol. Met twee uit kwamen de honken vol te staan toen ook Randolph Oduber het honk bereikte met een infield-hit. Dat leidde tot een werperswissel, want closer Tom de Blok nam het over van Daan Hendrix. De inning eindigde en drie lopers bleven achter toen Dashenko Ricardo volgde met een grounder.

In de 1e8 werd Markwell afgelost door Berry van Driel, die één van deze dagen vader wordt. De rechtshander zag lead-off hitter Gilmer Lampe het honk bereiken na een fout van korte stop Dwayne Kemp. Lampe stal het tweede honk en bereikte het derde honk na een opofferingsstootslag van Nick Urbanus. Om een gedwongen loop te creëren kreeg volgende slagman Kenny Berkenbosch opzettelijk vier wijd. Met lopers op het eerste en derde honk werd closer Loek van Mil ingezet als nieuwe werper als vervanger voor Van Driel. Hierna mislukte een stootslag-poging, want Danny Rombley's stootslag werd gevangen door Van Mil. Even later stal Berkenbosch het tweede honk, waarna de honken vol kwamen te staan toen volgende slagman Linoy Croes vier wijd kreeg. De inning eindigde toen Croes gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk na een grounder van Rashid Gerard en dus bleven drie lopers achter.

Neptunus scoorde wat uiteindelijk het winnende punt zou zijn in de 2e8. Met twee uit kwam Raily Legito na een infield-hit op het honk en stal het tweede honk. Hierna sloeg Rien Vernooij een honkslag door het midden om Legito binnen te brengen en Neptunus op een 4-3 voorsprong te zetten. Hierdoor werd Legito verantwoordelijk voor drie van de vier punten die Neptunus vandaag scoorde. In de laatste wedstrijd van zijn loopbaan scoorde hij tweemaal en sloeg één punt binnen. Op 27 mei was Vernooij één van de spelers die betrokken was in de bench-clearing tijdens de competitie-wedstrijd tussen Neptunus en Amsterdam, die de umpiring crew deed beslissen de wedstrijd te staken. Zes spelers werden toen geschorst, waaronder een schorsing van een jaar voor Vernooij. Die schorsing werd later teruggebracht tot een schorsing voor het restant van de reguliere competitie. Hierdoor werd Vernooij weer gerechtigd voor Neptunus uit te komen in de Play-Offs en Holland Series.

Nu met een 4-3 voorsprong bleef de spanning aanwezig, want Amsterdam kreeg nog lopers op het tweede en derde honk in de 1e9, maar er was ook een belangrijke honkloop-fout. Patrick Bok, die in de 2e7 verdedigend in de wedstrijd was gekomen als eerste honkman, opende met een honkslag en kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Michael Duursma. Volgende slagman Remco Draijer sloeg vervolgens een grounder naar korte stop Dwayne Kemp. En hoewel de bal aan zijn rechterkant werd geslagen probeerde Bok op te schuiven naar het derde honk op de grounder, maar werd daar uitgeschakeld. Hierna bereikte Draijer het derde honk na een honkslag van Gilmer Lampe, die zelf op het tweede honk terechtkwam op de aangooi richting derde honk. En zo had Amsterdam het gelijkmakende punt op het derde honk staan en het leidende punt op het tweede honk met twee uit. Maar de spanning, de wedstrijd, de Holland Series en het seizoen kwam ten einde toen Loek van Mil Nick Urbanus met drie slag uitschakelde!
...Neptunus-starter Diegomar Markwell...

...Amsterdam-starter Rob Cordemans...

...Christian Diaz wordt uitgeschakeld door 2B Nick Urbanus...
...in een dubbelspel in de 3e inning...

...Christian Diaz scoort het 3e Neptunus-punt in de 5e inning...
...Catcher Max Clarijs heeft geen controle over de bal...

...Neptunus Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen discussiëert met...
...HP Umpire Olav Steijger over een foutbal in 7e inning...

...Gilmer Lampe steelt het 2e honk in de 8e inning...
...Dwaye Kemp probeert dat te voorkomen...

...Neptunus viert feest na de laatste nul...

...Een teleurgestelde Gilmer Lampe verlaat het veld...

...Teleurgestelde spelers en coaches van Amsterdam Pirates kijken na de laatste nul toe vanuit de dug-out...

...KNBSB-Voorzitter Ron Schel deelt de medailles uit...
...aan de spelers van Neptunus...

...Neptunus Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen krijgt...
...een douche van zijn spelers...

...Jan Collins, Evert-Jan 't Hoen en Melfried Comenencia...
...vormden de winnende coaching-staf...

...MVP Dwayne Kemp viert de titel...

(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 4-3
RHE
L&D Amsterdam Pirates000000300-383
Curaçao Neptunus00021001X-4101
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans57-531

Robin Schel0.1-----

Daan Hendrix1.11-3--

Tom de Blok, L (2-1)1.11-211
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell731633

Berry van Driel0.1-1---

Loek van Mil, W (1-1)1.2112--
Box Score
Play-by-Play
Eindstand Holland Series
Eindstand Play-Offs
Eindstand 1e helft
Eindstand 2e helft
Overall Eindstand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Olav Steijger, 1B-Martijn Bosschaart,
2B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Henny Jansen.
Official Scorer-Linda Steijger.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-13:00 uur.
Speeltijd-3:00 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game Six best-of-seven Holland Series.
Wedstrijd begon aanvankelijk met een 3-man umpiring crew waarin Stenar van Groningen Schinkel verschoof van 2B naar 3B; in de 3e inning werd de crew gecompleteerd naar vier met de komst Henny Jansen, die later arriveerde vanwege een zeer lange file; hij nam zijn positie op het 3e honk in, waardoor Van Groningen Schinkel terugkeerde naar zijn oorspronkelijke aanstelling bij het 2e honk.
Neptunus wint Holland Series, 4-2 en wordt voor de vierde keer op rij en 17e keer in club-historie landskampioen.
Neptunus wordt de 95e honkbal-kampioen van Nederland.
Dwayne Kemp gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series.
Neptunus Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen wordt de eerste Hoofd Coach in de historie die viermaal landskampioen wordt in zijn eerste vier seizoenen.
Neptunus en Amsterdam Pirates kwalificeren zich beide voor deelname aan de European Champions Cup van volgend jaar.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 13,9° C; windrichting oost-zuidoost;
windsnelheid 10 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 60%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2016 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.