Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 april 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Storks winnaar van Ringvaart Toernooi
English

HEEMSTEDE - Storks heeft de derde editie gewonnen van het Ringvaart Toernooi, dat afgelopen weekeinde (1-2 april) werd organiseerd door RCH-Pinguïns op hun complex in Heemstede.

De ploeg uit Den Haag, die voor het toernooi al favoriet was, stond tegenover de organiserende club in de Finale, die eindigde in 2-2. De toernooi-winnaar werd daarna beslist op basis van de toernooi-regels.

Er namen vier teams deel aan het toernooi, namelijk Onze Gezellen, The Orioles, Storks en gastheer RCH-Pinguïns. Het kwartet ontmoet elkaar opnieuw in de reguliere competitie, want de vier komend uit in de Overgangsklasse. Alle wedstrijden op het toernooi duurden anderhalf, zodat in elke wedstrijd vier of vijf innings werden gespeeld.

RCH-Pinguïns opende het toernooi op zaterdagochtend met een 2-0 nederlaag tegen Onze Gezellen. De verdediging van RCH-Pinguïns maakt drie dubbelspelen in de 5-inning wedstrijd, maar kon niet voorkomen dat er tweemaal werd gescoord. Hylke van Viersen, die in een aantal Hoofdklasse-wedstrijden heeft gegooid voor UVV, was de werper voor RCH-Pinguïns. Hij werd in de eerste en tweede slagbeurt gesteund met een dubbelspel, kreeg de honken daarna vol in de derde, maar stond geen punten toe. Met één uit kreeg Roel Koehorst vier wijd, sloeg Mitchel Hetem een honkslag en kreeg ook Martijn van Diemen een vrije loop. Koehorst werd gedwongen uitgeschakeld op de plaat na een grounder van Ted Koehorst en een vangbal sloot de inning af.

Nadat RCH-Pinguïns hun derde dubbelspel had gemaakt in de vierde homerde Joeri Hondius voor Onze Gezellen. In de vijfde bereikte Hetem het honk na een fout, stal met één uit het tweede en derde honk en scoorde vervolgens op een 'force play-grounder' van Ted Koehorst.

Raymond Rutte, die eveneens in de Hoofdklasse heeft gegooid, legde de aanval van RCH-Pinguïns het zwijgen op en gooide een 5-inning No-Hitter. Rutte gooide viermaal vuer wijd en raakte een slagman, maar werd ook gesteund met twee dubbelspelen. In de derde kwam RCH-Pinguïns dicht bij het openingspunt. Met één uit werd Jouri Spoor geraakt door en worp, waarna een fout volgde op een 'force play-grounder' van Rick Nansink. Ze schoven op na een grounder van Daan Groenewoud, maar bleven vervolgens achter.

Hierna volgde wederom een shutout, dit keer een minimale 1-0 winst voor Storks tegen The Orioles. Storks scoorde het enige punt in de vierde (en laatste) inning. Timo van Aanhout begon met een honkslag, schoof op na een wilde worp en een honklslag van Kenny George, waarna hij later het winnende punt scoorde op een nieuwe wilde worp.

In de middag boekte RCH-Pinguïns een ruime 15-1 winst tegen The Orioles. RCH-Pinguïns sloeg al snel toe en stond reeds met 8-0 voor na twee innings. De ploeg kwam tot een rally van vijf punten in de eerste slagbeurt op starter Lex Meinerts. Rick Nansink opende met een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan met één uit toen Jazon Allée en Joey Kuijsten beiden vier wijd kregen. Joshua Zara volgde met een 'baseclearing, 3-run triple'. Hij scoorde later zelf op een 2-out single van Donny Harmelink, die daarna het vijfde punt scoorde na een honkslag van Dave Veerman.

Drie punten werden toegevoegd in de tweede inning. Jeldwin Orman begon met een tweehonkslag en scoorde op een grounder. Later in de slagbeurt droeg Joey Kuijsten bij met een 2-run double. Een 7-run rally verhoogde de stand naar 15-1 in de vierde inning. In deze inning waren er drie veldfouten en slechts drie honkslagen, waaronder opnieuw een RBI-double van Kuijsten en een 3-run homerun van Shermayn Balentien.

Dion Steyl, die ook een aantal wedstrijden in de Hoofdklasse geeft gegooid, startte voor RCH-Pinguïns. Met een 8-0 voorsprong zag hij The Orioles hun enige punt scoren in de 2e2. Rofaldrick Anthony kwam toen na een fout op het honk en scoorde later op een nieuwe fout met twee uit.

De eerste speeldag eindigde met het duel tussen Onze Gezellen en Storks. Die ontmoeting eindigde in een 6-6 gelijkspel.

Op zondag werden de slotwedstrijden gespeeld van de 'round-robin'. Eerst kwamen RCH-Pinguïns en Storks tot een 1-1 gelijkspel. De wedstrijd bleef drie innings puntloos. Veteraan Al Morales Gomes, eveneens een voormalige Hoofdklasse-pitcher, gooide voor RCH-Pinguïns. Hij stond twee honkslagen toe in de eerste inning, maar beide lopers werden uitgeschakeld bij een steelpoging. In de tweede gooide de rechtshander tweemaal drie slag, maar zag Storks ook een loper op het derde honk achterlaten. Nadat Storks weer een loper in scoringspositie had achtergelaten in de derde opende de ploeg de score in de vierde. Met één uit sloegen Timo van Aanhout en Joran Berkhout een honkslag. Hierna sloeg ook Gino Gil een honkslag en bracht het punt binnen. Philip Brandt tekende vervolgens voor de vierde opeenvolgende honkslag, maar Storks zou drie lopers achterlaten.

Storks-pitcher Nick Winkel gooide driemaal vier wijd in de eerste drie innings en RCH-Pinguïns liet twee lopers achter in scoringspositie. In de vierde kwam de Heemsteedse ploeg langszij. Met één uit kreeg Ties van der Beeke vier wijd en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Joey Kuijsten, die zelf strandde op het derde honk. Beiden speelden vorig jaar kort in de Hoofdklasse voor respectievelijk DSS en Hoofddorp Pioniers. Met het resultaat van deze wedstrijd verzekerde Storks zichzelf van een plek in de Finale.

De laatste wedstrijd van de voorronde ging tussen The Orioles en Onze Gezellen en die eindigde in een verrassing. The Orioles, dat de eerste twee wedstrijden had verloren, won nipt met 5-4 van Onze Gezellen en zodoende werd niet Onze Gezellen, maar RCH-Pinguïns de tweede finalist. Onze Gezellen en RCH-Pinguïns deelden de tweede plaats. Hoewel Onze Gezellen zaterdag de onderlinge wedstrijd had gewonnen was dit niet bepalend voor de rangschikking. In plaats daarvan werd het runsaldo van de voorronde gebruikt en dat was in het voordeel van RCH-Pinguïns, dat hierdoor de Finale bereikte.

En dat leidde tot de twee wedstrijden die de einstand zouden bepalen.

In de wedstrijd om de derde en vierde plaats boekte Onze Gezellen een 4-0 shutout tegen The Orioles. Na vier puntloze innings kwam Onze Gezellen tot een rally van vier punten in de vijfde op slechts één honkslag. De verdediging van The Orioles maakte vier kostbare fouten, zodat slechts één punt verdiend was. Joffrey Heus, die de afgelopen paar seizoenen in de Hoofdklasse uitkwam voor DSS, was de winnede werper voor Onze Gezellen.

De Finale tussen RCH-Pinguïns en Storks eindigde daarna in een 2-2 stand. Het was RCH-Pinguïns dat de score opende op side-arm pitcher Ricky Voorn, die vier honkslagen moest toestaan. Jazon Allée, die het honk had bereikt via velderskeus, scoorde in de eerste inning het eerste punt op een 2-out single by Joey Kuijsten.

In de derde inning verdubbelde RCH-Pinguïns de voorsprong. Rick Nansink begon met een honkslag en wist het derde honk te bereiken toen er een fout in het outfield volgde. Hij scoorde even later op een one-out single van Ties van der Beeke.

In de vierde werd Voorn opgevolgd door Tjibbe van Dijk, die verder geen punten meer toestond. Voorn en Van Dijk hebben beiden enige Hoofdklasse-ervaring, want zij gooiden in het verleden voor ADO.

RCH-Pinguïns starter Lars Werkman had een prima optreden. Hij gooide vijfmaal drie slag en stond slechts drie honkslagen toe, maar met een 2-0 voorsprong in de vierde inning, twee uit en een loper op het eerste honk werd hij opgevolgd door Lars Broersen, die de slagbeurt toen succesvol afsloot.

Maar met één uit in de vijfde kreeg Broersen honkslagen tegen van Philip Brandt en Sem Petit. Hij werd vervangen door Mike Ruitenburg, die begon met een strikeout, maar daarna een 2-run double moest toestaan aan Joost van de Bergh, zodat de stand op 2-2 kwam. De toernooi-reglementen stellen dat wanneer de Finale met een gelijke stand wordt afgesloten, de toernooi-winnaar de ploeg is die na afloop van de voorronde op de eerste plaats stond. En zo werd Storks winnaar van het toernooi van dit jaar, dat wederom zeer succesvol en een goed georganiseerd evenement was.

Eindstand
1. Storks, 2. RCH-Pinguïns, 3. Onze Gezellen, 4. The Orioles.

(2 april)

(met dank aan Wim Timmer voor het ter beschikking stellen van de scorekaarten van het toernooi)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.