Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 mei 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Amsterdam keert terug naar eerste plaats
English

AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates keerde zaterdagmiddag (6 mei) weer terug naar de eerste plaats na een ruime 11-1 overwinning in acht innings tegen De Glaskoning Twins. Amsterdam opende de 3-game series vrijdag met een 8-1 winst. De reeks wordt zondag in Oosterhout afgesloten.

De thuisploeg had een prima start met het scoren acht punten in de tweede helft van de eerste inning op de Australische rechtshander Jeremy Atkinson, die debuteerde in het team van Twins en in de Hoofdklasse. Atkinson moest zeven honkslagen en acht verdiende punten toestaan. Voordat hij afreisde naar Nederland gooide de 26-jarige Atkinson voor Port Adelaide in het 2016-2017 seizoen van de South Australian Baseball League. Hij stond ook sinds 2014 op het roster van Pine Hills Lightning in de Greater Brisbane Baseball League. Echter, hij miste het grootste deel van zowel het seizoen 2014/15 als 2015/16 toen hij herstellende was van een armblessure, waarvan hij overigens volledig herstelde. Tijdens het seizoen 2010-2011 gooide Atkinson in twee wedstrijden als reliever voor Brisbane Bandits in de Australian Baseball League. De werpers speelde niet van 2012 tot februari 2014 toen hij deelnam aan een vrijwilligersmissie van zijn kerkgemeenschap.

Atkinson stond geen extra punten toe in de tweede inning, maar werd in de derde inning vervangen.

Amsterdam kwam tot 14 honkslagen, waaronder drie van Danny Rombley, terwijl Linoy Croes drie punten binnensloeg.

(6 mei)

Compleet speelschema
De wedstrijd van vandaag werd beslist in de eerste inning, maar het was Twins dat als eerste een loper in scoringspositie kreeg. In de eerste helft van de eerste inning sloeg Jamie Verheyleweghen een honkslag met één uit op Amsterdam-starter Kevin Heijstek en stal het tweede honk. Maar even later werd de Belg uitgeschakeld in een rundown bij een poging het derde honk te stelen.

Voor Twins maakte de Australiër Jeremy Atkinson zijn debuut, maar hij had zich het welkom van Pirates-aanval ongetwijfeld anders voorgesteld. De rechtshander moest zes honkslagen en acht verdiende punten punten toestaan. De inning begon goed voor Atkinson, want hij kreeg twee snelle nullen, maar daarna kwam Amsterdam tot een rally die het duel besliste. Met één uit sloeg Nick Urbanus een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Gilmer Lampe. Nadat Lampe was opgeschoven via een wilde worp kreeg Kenny Berkenbosch vier wijd en volgde Danny Rombley met een puntscorende honkslag. De honken kwamen vol te staan toen volgende slagman Patrick Bok het honk bereikte via een infield-hit. Een doorgeschoten bal zorgde hierna voor het volgende punt en Rashid Gerard voegde een 2-run double toe om er een 4-0 stand van te maken. Het leek er op dat Twins niet uit de inning kon komen, want de honken kwamen weer vol te staan toen Jesse Aussems een honkslag sloeg en Norbert Jongerius werd geraakt door een worp. Met een 4-0 achterstand werd Atkinson in de wedstrijd gelaten, maar met volle honken kreeg hij een 'baseclearing, 3-run triple' tegen van Linoy Croes, die zijn rondje kon afmaken en zelf ook kon scoren toen er een foute aangooi volgde. Met Amsterdam nu op een 8-0 voorsprong maakte een grounder eindelijk een einde aan de debuut-inning van de Australische werper.

Atkinson keerde in de tweede inning terug op de heuvel. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Danny Rombley en gooide vier wijd op Patrick Bok. Dit keer volgde er geen nieuwe rally, want de twee lopers bleven achter toen een grounder de slagbeurt afsloot.

...Linoy Croes veegde de honken schoon...
...met een 3-run triple...
(© Foto: Henk Seppen)
Twins werd op rij uitgeschakeld in de tweede inning, maar scoorde hun eerste (en enige) punt in de derde slagbeurt. Bart Janssen opende en kwam na een fout op het honk, maar vervolgens maakte de Amsterdamse verdediging een dubbelspel. Hierna sloegen Nick Peels, Melvin Perdue en Jamie Verheyleweghen allemaal een honkslag en zorgden voor het punt.

Amsterdam pakte het punt terug in hun derde inning op nieuwe pitcher Thijs Steenwijk. Met één uit gooide hij vier wijd op Norbert Jongerius en die zou gaan scoren op een tweehonkslag van Nick Urbanus.

In de vierde inning kreeg Twins twee honklopers met één uit, maar een nieuw dubbelspel maakte een einde aan deze scoringskans. Amsterdam maakte nog een dubbelspel in de vijfde inning.

Na acht punten te hebben gescoord in de eerste slagbeurt werd de Pirates-aanval min of meer tot zwijgen gebracht in de volgende inning, want het lukte niet op een verschil van 10 punten te komen om het duel in zeven innings (of 6½) te kunnen afsluiten.

Na het punt te hebben gescoord in de derde inning scoorde Amsterdam hun volgende punt in de vijfde. Met twee uit stond Gilmer Lampe op het tweede honk en die schoof op na een wilde worp, waarna hij scoorde op een honkslag van Danny Rombley.

In de 1e8 nam Nick Veltkamp de pitching over van Heijstek en kreeg drie nullen op rij. Even later bereikte Pirates wel het verschil van tien punten om de wedstrijd via de mercy-rule af te kunnen sluiten. Nick Peels, de vierde werper deze middag voor Twins, kreeg de honken vol toen hij vier wijd gooide op Rashid Gerard, Jesse Aussems en Linoy Croes (de laatste met één uit). Zerzinho Croes leverde daarna een walk-off single af die er een 11-1 stand van maakte en de wedstrijd afsloot.L&D Amsterdam Pirates - De Glaskoning Twins 11-1 (8 inn.)
RHE
De Glaskoning Twins00100000-162
L&D Amsterdam Pirates80101001-11143
(één uit toen een verschil van 10 punten werd bereikt in de achtste inning)
pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Jeremy Atkinson, L (0-1)2-2788

Thijs Steenwijk313421

Brendan Schoemaker2212--

Nick Peels0.1-3111

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek, W (2-0)74-611

Nick Veltkamp1-----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Jos van Eijsden, 1B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Technical Commissioner-Willem Broertjes.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:45 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Jeremy Atkinson (Twins) debuteerde in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 15,5° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 27 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 67%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.