Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 februari 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Puerto Rico wint eerste Serie del Caribe in 17 jaar
English

CULIACÁN, Sinaloa (México) - Criollos de Aguas heeft de Serie del Caribe gewonnen en daarmee veroverde Puerto Rico voor het eerst in 17 jaar weer de titel. In de Finale op dinsdagavond (7 februari) won Puerto Rico met slechts 1-0 in 10 innings tegen Águilas de Mexicali, de kampioen van het organiserende México.

In de Halve Finale op maandag was het México dat een 1-0 overwinning boekte tegen Alazanes de Granma (Cuba). Puerto Rico bereikte de Finale door met 9-6 te winnen van Águilas del Zulia (Venezuela). Zodoende had Puerto Rico een sterke comeback in het evenement. De ploeg verloor de eerste drie wedstrijd, maar won de volgende drie om de titel te veroveren.

Tigres del Licey, de kampioen van de Dominicaanse Republiek, was de vijfde deelnemer aan het evenement, maar werd zaterdag uitgeschakeld voor de Halve Finales.

Dit is de vierde titel voor Criollos, dat de Serie del Caribe eerder won in 1954, 1974 en 1987. Het is de 15e keer dat het evenement werd gewonnen door de kampioen van Puerto Rico, dat voor laatst in 2000 won, dankzij Cangrejeros de Santurce. De Dominicaanse Republiek is recordhouder met 19 titels.

Het was de vijfde keer dat de kampioen werd bepaald met het spelen van een Finale na afloop van een voorronde. Tot en met 2012 werd het kampioenschap beslist door de eindstand na de voorronde. In de eerste 54 toernooien veroverde de ploeg die daarin op de eerste plaats eindigde de Caribbische titel.

De Serie del Caribe van volgend jaar, wat de 60e editie zal zijn, wordt gehouden in de Colombiaanse stad Barquisimeto. Cuba, dat geen lid is van de Confederación de Béisbol Profesional del Caribe, is sinds 2014 gast-deelnemer en kan volgend jaar nog in die rol terugkeren. Hierna kan Cuba weer een volwaardig lid worden van de Caribbische Bond. Cuba verliet de organisatie toen het professionele honkbal in het land in 1961 werd afgeschaft. Dat betekende toen ook het einde van de Serie del Caribe, maar het evenement keerde terug in 1970.

(7 februari)

Gerelateerde Artikelen:
Puerto Rico en México in Finale Serie del Caribe. (6 feb.)
Serie del Caribe: Dominicanen blijven winloos; 1e verlies México. (5 feb.)
Serie del Caribe: Belangrijke zege Puerto Rico; 1e verlies Cuba. (4 feb.)
Serie del Caribe: 2e zege Cuba; México wint op walk-off slam. (3 feb.)
Venezuela bezorgt Puerto Rico 2e verlies in Serie del Caribe. (2 feb.)
Cubaanse kampioen opent Serie del Caribe met shutout-winst. (1 feb.)
Game 13 - México vs. Puerto Rico (Finale)

Criollos de Aguas sloeg zeven honkslagen in de wedstrijd, waaronder twee van Yadiel Rivera, die ook het enige punt scoorde in de tiende inning. Águilas de Mexicali kwam niet verder dan vier honkslagen op drie pitchers.

Puerto Rico kreeg de kans de score te openen in de eerste helft van de eerste inning op starter Héctor Velazquez. Met één uit sloeg Iván DeJesús, Jr. een honkslag en David Vidal een tweehonkslag, maar zij bleven achter.

Nadat een loper was uitgeschakeld bij een steelpoging in de derde en de ploeg op rij was uitgeschakeld in de tweede en vierde inning kwam Puerto Rico weer in scoringspositie in de vijfde. Yadiel Rivera begon met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld na een stootslag van Jesmuel Valentín. Hij schoof op toen Jonathan Morales een honkslag sloeg, maar twee vangballen volgden.

Puerto Rico-starter Adalberto Flores had een bijzonder sterk optreden en stond slechts één honkslag toe in de zes innings die hij gooide. De rechtshander had geen strikeouts, maar domineerde wel. Flores werd in de afgelopen twee Puerto Rico Winter Leagues gekozen tot Pitcher of the Year.

In de tweede en derde inning raakte Flores een slagman met een worp, maar beide keren werd hij gesteund met een dubbelspel. In de vijfde gooide hij vier wijd op lead-off hitter Chris Roberson, maar die ging uit bij een steelpoging. Na vijf innings gooide Flores nog steeds een No-Hitter, maar daar kwam in de volgende slagbeurt een einde aan. Met één uit in de zesde kreeg hij een honkslag tegen van Xorge Carrillo, maar daarna draaide de Puertoricaanse verdediging voor de derde keer een dubbelspel.

Winnaars uit Puerto Rico
1951Cangrejeros de Santurce
1953Cangrejeros de Santurce
1954Criollos de Caguas
1955Cangrejeros de Santurce
1972Leones de Ponce
1974Criollos de Caguas
1975Vaqueros de Bayamón
1978Indios de Mayagüez
1983Lobos de Arecibo
1987Criollos de Caguas
1992Indios de Mayagüez
1993Cangrejeros de Santurce
1995Senadores de San Juan
2000Cangrejeros de Santurce
2017Criollos de Aguas
Nadat Puerto Rico een loper strandde op het eerste honk in de 1e7 kwam México voor het eerst in scoringspsoitie in hun zevende slagbeurt. Andres Santiago, die de pitching overnam van Flores, kreeg een lead-off single tegen van Chris Roberson, die vervolgens opschoof na een opofferingsstootslag. Hierna schakelde Santiago de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

México kwam opnieuw in scoringspositie in de achtste inning. Luis Juarez opende met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag. Volgende slagman Jesús Castillo kreeg vier wijd. Hierna bereikte Ramon Ríos het honk na een fout, maar dat leidde ook tot de uitschakeling van Juarez bij het derde honk. De laatste werd aanvankelijk safe gegeven, maar de beslissing werd omgedraaid na een 'challenge' en dus eindigde de slagbeurt.

In de negende ging Puerto Rico voor de derde keer in de laatste vier innings op rij uit. In de 2e9 liet México een loper op het eerste honk achter en dus volgde er een verlenging.

Puerto Rico besliste de wedstrijd vervolgens in de 1e10 op nieuwe werper Jake Sánchez. Hij kreeg een lead-off double tegen van Yadiel Rivera, die vervolgens naar het derde honk werd gebracht via een opofferingsstootslag van Jesmuel Valentín. Even later scoorde Rivera op een opofferingsslag van Jonathan Morales.

In de 2e10 werd México op rij uitgeschakeld door Miguel Mejia, die de pitching in de vorige inning had overgenomen. Nadat een grounder de eerste nul had opgeleverd werd een line drive van Ronnie Mustelier gevangen door rechtsvelder Eddie Rosario. De wedstrijd eindigde toen een line drive van Jesús Castillo onschadelijk werd gemaakt door korte stop Yadiel Rivera. En zo scoorde hij niet alleen het winnende punt, hij maakte ook de laatste nul.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.