Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 oktober 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Robert Bos & Mirande Phernambucq)

Neptunus verovert vijfde opeenvolgende titel na comeback-winst
English

AMSTERDAM - Curaçao Neptunus kwam zondag (8 oktober) terug van een achterstand tegen L&D Amsterdam Pirates om met 6-5 te winnen in Game 5 en de best-of-seven Holland Series met 4-1 winnend af te sluiten. Hiermee veroverde Neptunus hun vijfde opeenvolgende kampioenstitel en de 18e in de clubhistorie. Neptunus werd de 96e landskampioen in de historie, nadat het Amsterdamse Quick in 1922 de allereerste was.

...De spelers van Neptunus vieren het kampioenschap...
(© Foto: Henk Seppen)
Toen de negende inning begon stond Amsterdam met 4-2 voor, maar de ploeg slaagde er wederom niet in de voorsprong vast te houden. Neptunus kwam tot een rally van vier punten in de 1e9 om het duel in eigen voordeel om te draaien. Shaldimar Daantji kreeg vier wijd en de pas 16-jarige pinch-hitter Ruendrick Piternella leverde een honkslag af. Met twee lopers op de honken en één uit zorgde een kostbare fout voor een punt, waarna Stijn van der Meer met een honkslag voor de gelijkmaker zorgde. Vier wijd met volle honken voor Gianison Boekhoudt bezorgde Neptunus de leiding en een 'force play-grounder' van Dwayne Kemp leverde een 'insurance run' op. Amsterdam wist hier nog slechts één punt tegenover te stellen in de eigen negende beurt, maar stond uiteindelijk met lege handen. Opnieuw, want precies een jaar geleden won Neptunus ook de Holland Series tegen Amsterdam. Voor Amsterdam was dit de derde thuis-nederlaag van de Series en dat is iets wat nooit eerder gebeurde in de Holland Series-historie.

De Series begon op donderdag 28 september. Amsterdam was toen de betere ploeg en stond met 4-2 voor met twee uit in de 2e9, maar verloor toen met 5-4 in Rotterdam. Op de daaropvolgende zaterdag diende Neptunus Amsterdam een ruime 12-0 shutout-nederlaag toe in Game 2 van de Finale in de hoofdstad. Op zondag, in Rotterdam, stond Amsterdam Pirates met 2-0 voor, maar keek tegen een 3-2 achterstand aan toen de negende inning begon. De ploeg kwam toen tot een rally van vijf punten in de eerste helft van de negende om met 7-3 te winnen.

Afgelopen donderdagavond werd de vierde wedstrijd in Amsterdam gespeeld. Neptunus won toen nipt met 3-2 van Pirates op een 3-1 voorsprong te nemen in de best-of-seven Finale.

Op zaterdag verregende de vijfde wedstrijd en werd opnieuw vastgesteld voor maandagavond. Echter, dat duel is nu niet meer nodig, want Neptunus besliste de Finale vandaag.

De Holland Series van dit jaar was wederom een aantrekkelijke reeks tussen Neptunus en Amsterdam Pirates. In 2014 stonden de twee teams ook tegenover elkaar en had de Finale voor het eerst sinds 1989 alle zeven wedstrijden nodig. Drie jaar geleden stond Amsterdam met 3-1 voor in de best-of-seven, maar won Neptunus de volgende drie wedstrijden om de titel te veroveren. Vorig jaar, toen Neptunus en Amsterdam elkaar ook troffen, had de Series zes wedstrijden nodig en dat was pas de derde keer dat een zesde duel nodig was om een kampioen te kronen. Een jaar geleden was het Neptunus dat een 3-1 voorsprong nam, maar toen dwong Amsterdam een zes duel af, dat toen werd gewonnen door Neptunus. Dit jaar stond Neptunus wederom met 3-1 voor en kwam Amsterdam opnieuw dicht bij het afdwingen van een zesde wedstrijd. Maar dit keer sloot Neptunus de Series af in vijf wedstrijden.

(8 oktober)

Vijfde wedstrijd Holland Series afgelast. (7 oktober)
Neptunus wint nipt van Amsterdam in 4e duel Holland Series. (5 oktober)
Amsterdam rallies in 9e inning en wint Game 3 Holland Series. (1 oktober)
Neptunus boekt grote shutout-winst in 2e duel Holland Series. (30 september)
Neptunus wint Series-opener na achterstand op wilde worp! (28 september)

Eindstand Holland Series
Eindstand Kampioenspoule
Eindstand Competitie




IN MEMORIAM

...Eberhard van der Laan...
(1955 - 2017)
(© Foto: Mirande Phernambucq; gepubliceerd
met toestemming van Gemeente Amsterdam)
Voor aanvang van de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de Amsterdamse Burgemeester Eberhard van der Laan, die donderdag (5 oktober) op 62-jarige leeftijd overleed.

Eberhard van der Laan werd Burgemeester van Amsterdam op 7 juli 2010 en werd sindsdien zeer geliefd bij de inwoners van de hoofdstad, maar ook daarbuiten.

Na van 1982 tot en met 2008 te hebben gewerkt als advocaat werd Van der Laan op 14 november 2008 Minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het vierde Kabinet van Minister-President Jan Peter Balkenende. Hij bleef deze positie vervullen tot en met 23 februari 2010 toen het Kabinet viel.

Van der Laan begon zijn politieke loopbaan in de jaren tachtig als assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Overigens is Schaefer actief geweest in honkbal en was een paar jaar coach in de Hoofdklasse. Van 1990-1998 had Van der Laan zitting in de Amsterdamse Gemeenteraad, waarin hij in 1993 fractievoorzitter werd van de Partij van de Arbeid. Hij verliet de politiek in1998, waarna hij zich fulltime op de advocatuur richtte.

Op 23 juni 2010 werd Van der Laan voorgedragen als Burgemeester van Amsterdam.

Op 27 januari 2017 maakte Van der Laan bekend dat bij hem uitgezaaide longkanker was vastgesteld, maar hij bleef doorwerken en zijn functies als Burgemeester uitvoeren. Op 18 september legde hij zijn taken per direct neer en lichtte hij in een brief aan de inwoners van Amsterdam zijn besluit toe, omdat hij te horen had gekregen dat hij uitbehandeld was. Sindsdien werden zijn taken waargenomen door Loco-Burgemeester Kajsa Ollongren.


...Spelers, coaches en begeleiding van Amsterdam Pirates...
...nemen een minuut stilte in acht ter nagedachtenis...
...aan de Amsterdamse Burgemeeester Eberhard van der Laan..
(© Foto: Henk Seppen)



Meeste Kampioenstitels, Clubs
TitelsClub
18Neptunus
12Haarlem Nicols
9Blauw-Wit, Sparta
6OVVO
5SC Haarlem, Kinheim, Schoten
4Ajax, Pirates
Dit was de 30e Holland Series in de historie. De eerste werd gespeeld in 1987, waarna er in 1988 geen Series was, maar vanaf 1989 wordt het kampioenschap jaarlijks beslist via een Holland Series.

Dit was de zesde Holland Series waarin Neptunus en Amsterdam Pirates tegenover elkaar stonden. De twee teams ontmoetten elkaar in de allereerste Series in 1987, wat toen een best-of-three was en werd gewonnen door Amsterdam (2-1). In 1990 kwam Amsterdam tot een 3-0 'sweep' tegen Neptunus in wat toen een best-of-five was.

Vanaf 2010, toen de formule weer voor het eerst sinds 1989 terugkeerde naar een best-of-seven, speelden de twee ploegen viermaal tegen elkaar. Deze vier Series (2010, 2014, 2015-2016) waren allemaal aantrekkelijk met een aantal 'close games', maar werden allevier gewonnen door Neptunus.

...Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma...
...met de Kampioensschaal...
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus veroverde de titel onder leiding van een nieuwe Hoofd Coach. Na vier opeenvolgende titel te hebben gedwongen brak Neptunus na vorig seizoen met Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen. Hij werd opgevolgd door Ronald Jaarsma, die vier jaar lang de 3B Coach van L&D Amsterdam Pirates was geweest. Jaarsma was kort Interim Hoofd Coach geweest bij HCAW tijdens een deel van het seizoen 2011, maar leidde nu voor het eerst een team in een volledig seizoen.

Jaarsma werd de tiende coach die een titel wint via de Holland Series in zijn eerste volle seizoen als Hoofd Coach. Twee anderen wonnen de titel eveneens toen zij voor het eerst bij een team Hoofd Coach waren, maar zij waren eerder elders al actief geweest als Hoofd Coach.

De laatste coach die dit presteerde was Evert-Jan 't Hoen toen hij met Neptunus kampioen werd in zijn eerste seizoen in 2013.

Het is de derde keer in de historie dat een team vijf opeenvolgende titel wint. De eerste ploeg die vijfmaal op rij landskampioen werd was het Amsterdamse OVVO, die over de beste ploeg beschikte in 1949-1953. Neptunus evenaarde dat record niet alleen, het verbeterde het ook met het winnen van zeven titels op rij in 1999-2005. En nu werd Neptunus de eerste ploeg die voor de tweede keer de titel pakt in vijf opeenvolgende seizoenen.

Meeste Kampioenstitels, Steden
TitelsStad
33Amsterdam
32Haarlem
27Rotterdam
2Bussum
1Den Haag
1Hoofddorp
Het kampioenschap van Neptunus was het 27e dat door een Rotterdamse ploeg werd veroverd. Met 18 titels is Neptunus de meest succesvolle club, echter, de meest succesvolle honkbalsteden blijven Amsterdam en Haarlem. Amsterdam voert de lijst aan met 33 titels, terwijl Haarlem daar net achter volgt met 32.

In 1922 won het Amsterdamse Quick de allereerste titel. Sinds dat jaar zijn er 96 clubs gekroond tot Nederlands kampioen en die zijn afkomstig uit slechts zes verschillende steden. Amsterdam, Haarlem en Rotterdam veroverden samen 92 van deze titels!

De 96 titels zijn gewonnen door 21 verschillende teams. Negen daarvan zijn afkomstig uit Amsterdam, zeven uit Haarlem en slechts twee uit Rotterdam.

Voor Neptunus was het de 17e keer dat het de titel won via de Holland Series. De Rotterdamse ploeg veroverde hun eerste titel toen de seizoenen nog niet werden afgesloten met de Kampioensfinale. Het was de 23e keer dat Neptunus in de Series stond.


...Spelers, coaches en begeleiding van Neptunus vieren de Kampioenstitel...
...Achter: Wim Martinus (1B Coach), Berry van Driel, Diegomar Markwell, Gianison Boekhoudt,...
...Jan Tomek, Shaldimar Daantji, Stijn van der Meer, Ruar Verkerk, Loek van Mil, Darryl Collins,...
...Den Seelbach, Elton Koeiman (Pitching Coach) en Orlando Yntema...
...Voor: Alex Parengkuan (Fysiotherapeut), Ruendrick Piternella, Brian Raap, Daniel Fernandes,...
...Ronald Jaarsma (Hoofd Coach), Benjamin Dille, Misja Harcksen, Dwayne Kemp, Gregory Muller,...
...Tony (bat-boy), Kevin Kelly, Jochem Koedijk, Michel Streur (Media) en Jan Collins (Bench Coach)...
(© Foto: Henk Seppen)



Het was Amsterdam Pirates dat als eerste toesloeg en een vroege voorsprong nam door twee punten te scoren in de tweede helft van de eerste inning. De thuisploeg voegde een punt toe in de zesde inning, maar de laatste drie slagbeurten van de wedstrijd behoorden toe aan Neptunus, dat opnieuw een late comeback had.

Op zaterdag regende het vrijwel de gehele dag wat resulteerde in de afgelasting van de wedstrijd in Rotterdam. In de namiddag werd al hard gewerkt aan het speelveld in Amsterdam om het water weg te werken en voor te bereiden voor vandaag. Echter, ook vandaag was er zo nu en dan regen, maar de wedstrijd begon wel op tijd en dat was een half uur eerder dan de aanvankelijk aangekondigde aanvangstijd. Als gevolg van de wijziging in aanvang arriveerden verschillende toeschouwers pas later op het veld.

In de eerste helft van de eerste inning schakelde Amsterdam-starter Kevin Heijstek de eerste twee slagmensen uit. Hij kreeg hierna een honkslag tegen van Gianison Boekhoudt, maar die strandde op het eerste honk.

Na afloop van de eerste helft van de openings-inning volgde een regen-onderbreking van acht minuten. Toen het duel weer werd hervat was Amsterdam productief op starter Orlando Yntema. Remco Draijer opende met vier wijd en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Zerzinho Croes. Even later scoorde Draijer het eerste punt na een honkslag van Gilmer Lampe, die zelf opschoof op de aangooi naar de plaat en vervolgens het derde honk kon bereiken toen catcher Gianison Boekhoudt een fout maakte. Kalian Sams volgde met een opofferingsslag om Lampe binnen te brengen en er een 2-0 stand van te maken. Met twee uit sloegen Kenny Berkenbosch en Linoy Croes beiden nog een honkslag om de rally gaan de te houden. Echter, die eindigde toen Croes gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk na een grounder van Nick Urbanus.

Neptunus werd ook in de volgende vijf innings onder de duim gehouden door Heijstek. De rechtshander hield Neptunus op vijf hits in zes innings en stond maar drie lopers toe in scoringspositie te komen.

...Zerzinho Croes schakelt een...
...slagman uit voor Amsterdam...
...in de eerste inning...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 2-0 achterstand werd Neptunus op rij uitgeschakeld in de tweede inning, maar kreeg in de derde slagbeurt de lead-of hitter op het honk in een cruciale actie. Muller sloeg de bal richting korte stop Zerzinho Croes, die klaar stond om te fielden, maar derde honkman Jesse Aussems ging ook achter de bal aan. Een harde botsing volgden en beide spelers vielden op de grond. De twee speelden verder, terwijl Muller het eerste honk bereikte met een infield-hit. De Amerikaan schoof op naar het tweede honk via een opofferingsstootslag van Jochem Koedijk, maar bleef daar achter. Stijn van der Meer werd uitgevangen en Benjamin Dille sloeg een line drive naar Croes. Echter, toen de eerste helft van de vierde inning begon keerde Croes niet terug, omdat hij tijdens de botsing toch geblesseerd was geraakt. Dat had een aantal verdedigende wijzigingen in het infield tot gevolg. Tweede honkman Nick Urbanus nam de positie van korte stop over, terwijl Aussems naar het tweede honk verhuisde. Croes werd vervangen door Rashid Gerard, die de nieuwe derde honkman werd. Ondanks de botsing en een loper in scoringspositie werd Neptunus puntloos gehouden en behield Amsterdam de voorsprong. Echter, Pirates verloor in Croes niet alleen een solide infielder, maar ook een productieve slagman. Croes was de tweede beste slagman van de ploeg tijdens de Series met een .353 slaggemiddelde en sloeg zeven punten binnen.

Heijstek kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de vierde, maar moest twee hits toestaan in de vijfde inning. Met één uit sloegen Ruar Verkerk (infield-hit) en Gregory Muller beiden een honkslag. Verkerk schoof op naar het derde honk na een vangbal, maar de twee lopers bleven achter 'op de hoeken'.

In de zesde opende Benjamin Dille voor Neptunus met een honkslag. De Belg, die herstellende was van een been-blessure, was de designated hitter van de ploeg in de eerste drie wedstrijden, maar keerde donderdag terug naar zijn vaste positie als tweede honkman. Met één uit werd hij gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Dwayne Kemp. Dille werd gedwongen uitgeschakeld dankzij een prima actie van korte stop Nick Urbanus die de bal oppikte nadat tweede honkman Jesse Aussems de controle erover had verloren. Even later werd Kemp de derde Neptunus-loper die in scoringspositie kwam toen hij het tweede honk stal na in een run-down te zijn gekomen na een pick-off, die niet helemaal goed werd uitgevoerd door de Amsterdamse verdediging en werd gevolgd door een nieuwe botsing. Kemp bleef achter op het tweede honk.

Nadat Amsterdam tweemaal had gescoord in de eerste inning kwam de ploeg ook weer in scoringspositie in de derde slagbeurt. Gilmer Lampe begon met een infield-hit en schoof op na een wilde worp. Maar hierna schakelde Orlando Yntema de volgende drie slagmensen uit.

Amsterdam werd op rij uitgeschakeld in de vierde en vijfde inning, maar voegde weer een punt toe in de zesde. Na elf slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld gooide Yntema vier wijd op Linoy Croes met twee uit in de zesde. Hij zou hierna het derde Amsterdamse punt gaan scoren toen Nick Urbanus volgde met een tweehonkslag. Urbanus strandde op het tweede honk toen Jesse Aussems uitging na het slaan van een grounder.

En zo behoorden de eerste zes innings toe aan Amsterdam Pirates, dat met 3-0 voorstond. Maar vanaf de zevende inning kantelde het duel de kant van Neptunus op.

Met één uit in de 1e7 sloeg Ruar Verkerk een honkslag voor Neptunus, schoof op na een wilde worp en scoorde op de derde honkslag deze middag van Gregory Muller. Even later kwam ook Muller in scoringspositie na een wilde worp en bereikte het derde honk nadat Jochem Koedijk was uitgevangen. Stijn van der Meer volgde met een tweehonkslag die Muller binnenbracht en er een 3-2 stand van maakte. Het zorgde ook voor een werperswissel, want Kyle Ward nam het over van Kevin Heijstek. Hij kreeg een 'inning-ending grounder', maar Amsterdam stond nu slechts met één punt verschil voor.

...Orlando Yntema geeft de bal...
...aan Hoofd Coach Ronald Jaarsma...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam reageerde onmiddellijk in de 2e7 en leek daarin een 'insurance run' te scoren. Max Clarijs begon met een tweehonkslag, bereikte het derde honk op een grounder van Remco Draijer en scoorde op een opofferingsslag van Rashid Gerard. Gilmer Lampe volgde met een stootslag-honkslag, maar hierna werd powerhitter Kalian Sams uitgevangen.Kenny Berkenbosch was uitgevangen nam closer Loek van Mil het over van Orlando Yntema en schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

En zo ging de negende inning van start met Amsterdam op een 4-2 voorsprong en drie nullen af van het afdwingen van een zesde wedstrijd. Echter, Neptunus kwam tot een rally van vier punten om een 6-4 voorsprong te nemen! Shaldimar Daantji begon met vier wijd, waarna de pas 16-jarige Ruendrick Piternella werd ingezet als pinch-hitter voor Ruar Verkerk. De rookie sloeg een honkslag in het rechts-midveld. Terwijl Daantji richting derde honk rende volgde er een sterke aangooi van rechtsvelder wat resulteerde in een close play, maar 3B Umpire Henri van Heijningen maakte de correcte call. Sams speelde vandaag in het rechtsveld, in plaats van Danny Rombley, die het duel niet startte. ,,Dat was een keuze die ik voor deze wedstrijd maakte'', legde Amsterdam Hoofd Coach Charles Urbanus uit. ,Ik maak mijn line-ups ondermeer op basis van de pitching van de tegenstander en andere factoren. Vandaag wilde ik Linoy Croes in de line-up hebben. Wij hebben de luxe dat we verschillende goede spelers op de bank hebben zitten en soms moet je dan keuzes maken.''

Na het bereiken van het eerste honk werd Piternella vervangen door een andere rookie, Darryl Collins, die eveneens pas 16 jaar is. Piternella debuteerde tijdens de Kampioenspoule, terwijl Collins tweemaal in actie kwam laat in de reguliere competitie. Na een foul-out sloeg Jochem Koedijk de bal richting derde honkman Rashid Gerard, die de bal verwerkte en een nul-kans had, maar een hoge, foute aangooi maakte richting eerste honk. Dat was kostbaar, want Daantji scoorde hierdoor en bracht de stand op 4-3. Koedijk, die via een head-first richting eerste honk gleed, kreeg een infield-hit op zijn naam en bereikte het tweede honk op de foute aangooi. Echter, een goede aangooi zou Koedijk op het eerste honk hebben uitgeschakeld. Daantji zou hoe dan ook hebben gescoord, want die was op contact vertrokken, maar Amsterdam zou nu twee nullen hebben gehad in plaats van één. Intussen kon ook Collins een extra honk opschuiven door de fout en stond nu op het derde honk. Met het eerste honk open werd er niet voor gekozen op Stijn van der Meer opzettelijk vier wijd te geven om daarmee een gedwongen loop te creëren. Van der Meer, die in de zevende inning een punt had binnengebracht met een tweehonkslag, sloeg nu een line drive het midveld in voor een puntscorende honkslag die Collins liet scoren en de stand in balans bracht. Koedijk schoof op naar het derde honk en Van der Meer nam bezit van het tweede honk op de aangooi. Dat leidde tot een werperswissel, want Dennis Burgersdijk nam het over van Kyle Ward. Met ook nu het eerste honk open kreeg Benjamin Dille opzettelijk vier wijd, waarna linkshander Nick Veltkamp naar de heuvel werd gehaald om het op te nemen tegen de links slaande Gianison Boekhoudt. Veltkamp gooide vier wijd op Boekhoudt wat Neptunus een 5-4 voorsprong opleverde en opnieuw volgde er een werperswissel. Op Boekhoudt's vrije loop werd het leidende punt gescoord door Jochem Koedijk, die een waardevolle rol speelde in twee cruciale comeback-overwinningen. In de openingswedstrijd sloeg hij de punten binnen die voor een gelijke stand zorgden met twee uit in de 2e9. Vandaag zorgde zijn klap in deze inning voor een punt, hield hij de rally gaande en scoorde vervolgens zelf het leidende punt. Koedijk, die in zijn eerste seizoen voor Neptunus speelde, voerde de ploeg in de Holland Series aan met vijf gescoorde punten en was de tweede beste slagman met een .429 slaggemiddelde en was ook tweede in honkslagen (6) en binnengeslagen punten (4).

...Loek van Mil werd gekozen tot MVP...
(© Foto: Henk Seppen)
Daan Hendrix nam het werpen over van Veltkamp en kreeg een 'force play-grounder' van Dwayne Kemp die Van der Meer over de plaat bracht. De klap was een mogelijke 'double play-grounder' naar korte stop Nick Urbanus, die weggleed nadat hij de bal had gefield. Hij maakte vervolgens alsnog een fraaie aangooi naar het tweede honk om Boekhoudt gedwongen uit te schakelen en de actie eindigde bijna nog in een dubbelspel, maar de head-first slidende Kemp was safe op het eerste honk in een close play, die zelfs nog closer was dan de actie op het derde honk eerder in de inning. Maar dit keer was het 1B Umpire Martijn Bosschaart die de situatie goed beoordeelde en de juiste beslissing nam. Even later werd Kemp op het eerste honk uitgeschakeld na een pick-off, waardoor de inning ten einde kwam, maar Neptunus stond nu met 6-4 voor!

In de 2e9 steeg de spanning opnieuw, want Amsterdam pakte een punt terug. Loek van Mil raakte lead-off hitter Jesse Aussems met een worp, waarna zijn pinch-runner Norbert Jongerius het tweede honk bereikte op een grounder van pinch-hitter Danny Rombley. Hij schoof op naar het derde honk na een grounder van Remco Draijer, waarna hij scoorde op een honkslag van Rashid Gerard. Dat bracht Gilmer Lampe in het slagperk en hij had in deze wedstrijd al drie honkslagen laten noteren. Lampe maakte goed contact en sloeg de bal in kort midveld, maar daar ving veteraan Shaldimar Daantji de bal om een einde te maken aan de wedstrijd, de Holland Series en het seizoen!

Na afloop werd Loek van Mil uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series. In de opener gooide Van Mil 2 2/3 puntloze innings met drie strikeouts en werd de winnende werper nadat Neptunus tot een rally kwam in de negende inning. In Game 3 gooide hij 1 2/3 inning in relief, maar kreeg daarin drie hits en een punt tegen. In Game 4 sloot hij de wedstrijd af en kwam tot driemaal drie slag, terwijl hij twee hits moest toestaan in 2 1/3 inning, maar wel een save op zijn naam kreeg. Vandaag gooide Van Mil de laatste 1 2/3 inning, had twee strikeouts, kreeg een honkslag en een punt tegen, maar werd voor de tweede keer winnende werper in deze Series. De laatste keer dat een reliever werd gekozen tot MVP in de Holland Series was in 2010. Ook toen won Neptunus de Series (4-2) van Amsterdam Pirates en werd reliever Dushan Ruzic gekozen tot MVP, nadat hij tweemaal winnende werper was en eenmaal een save kreeg in drie optredens.




...Charles Urbanus...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor de derde keer in deze Series wist de bullpen van Amsterdam een voorsprong niet vast te houden. De eerste keer was toen Amsterdam met een 4-2 voorsprong aan de negende inning begon en één uit verwijderd was van het openen van de Series met een overwinning. Maar toen zorgde een 2-run single voor een gelijke stand en bezorgde een wilde worp Neptunus de winst. Dat de openingsnederlaag een flinke domper was en nog nadreunde was twee dagen later nog te zien toen Neptunus Amsterdam hun grootste Holland Series-nederlaag ooit toediende, een 12-0 shutout. In Game 3 werd een 2-0 voorsprong in de zevende inning ongedaan gemaakt, maar Amsterdam, dat na de achtste met 3-2 achterstond, kwam toen tot een 5-run rally in de negende om met 7-3 te winnen. En vandaag stond de ploeg opnieuw met 4-2 voor toen de negende inning begon.

Iets meer dan een week voor aanvang van het seizoen verloor Amsterdam hun rechtshandige starter Tom de Blok. Hij had een contract getekend bij Detroit Tigers en gaf zijn visitekaartje af in een prima eerste professioneel Minor League-seizoen.

,,Ik ben nog steeds zeer teleurgesteld'', reageerde Amsterdam Hoofd Coach Charles Urbanus 'the day after'. ,,We verspeelden een voorsprong en dat was niet de eerste keer. In de eerste wedstrijd speelden we echt een hele goede wedstrijd, we speelden acht prima innings, alles ging goed, we pakten extra honken, honklopen, hitting, pitching, alles. Ja, het verlies van die wedstrijd was een enorme dreun voor ons!''

Winnende Hoofd Coach Ronald Jaarsma noemde het seizoen er één van vele up en downs. Voor aanvang van het seizoen verloor de ploeg starter Orlando Yntema, die een zware operatie moest ondergaan en uitgeschakeld leek te zijn voor het seizoen. Hij keerde eind juli terug op de heuvel. In de eerste weken van het seizoen moest ook closer Loek van Mil lang toekijken met een rug-blessure. Outfielder Steven Wharwood liep voor het seizoen een beenblessure op, moest eveneens een operatie ondergaan, kwam niet in actie en werd begin juli van het roster gehaald. Back-up catcher Brian Raap, die zich kort voor het seizoen bij Neptunus meldde, speelde niet veel, omdat ook hij herstellende was van een blessure. Hij speelde in de competitie slechts in zeven wedstrijden. Later in het seizoen was tweede honkman Benjamin Dille twee keer enige tijd uitgeschakeld met een been-blessure.

Begin mei kondigde eerste honkman Rien Vernooij onverwacht aan te zijn gestopt. Ook in begin mei voegde de ploeg de Amerikaanse linkshandige werper Trevor Reckling toe, maar die kwam uiteindelijk niet naar Rotterdam vanwege familie-omstandigheden. In mei werd ook duidelijk dat back-up catcher Shadrach Meulens dit seizoen niet zou terugkeren. En in respectievelijk juni en augustus verloor de ploeg outfielders Urving Kemp en Christian Diaz vanwege voorlopige schorsingen met betrekking tot doping-controles. Een week geleden moest de vereniging definitief afscheid nemen van club-icoon Leen Staub, die vele jaren de eerste honk-coach was het eerste team was geweest.

...Ronald Jaarsma...
(© Photo: Henk Seppen)
Aan de andere kant had Neptunus voor het seizoen ook wat geluk met de komst van de Amerikaan Gregory Muller. Hij kreeg een try-out tijdens het oefenseizoen, werd op het actieve roster gezet en Muller deed het prima. In 27 competitie-wedstrijden sloeg hij .292 met één homerun, scoorde 21 punten en sloeg er ook 21 binnen. In de Kampioenspoule voerde Muller de ploeg aan met een .377 slaggemiddelde, 23 honkslagen en zes tweehonkslagen. Hij scoorde 13 punten en sloeg er negen binnen, terwijl hij ook nog een homerun sloeg. Met zijn .377 gemiddelde voerde hij zelfs de hele Kampioenspoule aan.

Echter, het verhaal van dit seizoen was uiteraard dat van Orlando Yntema. ,,Dit seizoen stond in het teken van het herstel van Orlando'', stelde Hoofd Coach Ronald Jaarsma na het winnen van de titel. ,,Dit was de ideale afsluiting van een heel raar seizoen met veel negatieve momenten. We hebben veel meegemaakt, verloren een paar spelers, maar het team is wel hechter geworden, we bleven voor elke wedstrijd knokken. Onze team-spirit bleef goed en dat is onze grote winst geweest''.

,,Ja, Amsterdam was zeker de favoriet tijdens het seizoen, maar vanaf de Play-Offs waren wij scherper. Hun aanval was beter en werd nog sterker toen Kalian Sams terugkeerde. Wij richtten ons meer op onze pitching en verdediging'', aldus Jaarsma, voor die dit zijn allereerste Kampioenstitel was. ,,Hier heb ik 22 jaar op moeten wachten'', voegde Jaarsma toe, die achtmaal op een tweede plaats eindigde tijdens de Holland Series in zijn loopbaan als speler en coach.

Jaarsma speelde voor Neptunus toen de ploeg werd uitgeschakeld in de Play-Offs van 1997. Een jaar later bereikte bij met Neptunus de Holland Series, maar verloor toen van HCAW, Jaarsma's voormalige club. Hij keerde vervolgens terug naar HCAW, dat in de zeven daaropvolgende jaren zesmaal in de Holland Series stond, maar telkens tekort kwam tegen Neptunus. In het enige jaar dat HCAW in deze periode de Series niet bereikte werd de ploeg in de Play-Offs uitgeschakeld (door Neptunus).

Als coach bij Amsterdam Pirates eindigde hij op de tweede plek in 2014 toen Neptunus eveneens kampioen werd. Vorig jaar stond Amsterdam ook met lege handen tegen Neptunus. Echter, Jaarsma maakte toen geen deel uit van de coachingstaf tijdens de Series, omdat hij minder dan een week voor het begin van de Finale van zijn functies was ontheven door Amsterdam. Jaarsma was benaderd door Neptunus voor een coachfunctie voor dit seizoen en het Amsterdamse bestuur besloot hem eervol te ontheffen van zijn functie om mogelijke belangenverstrengelingen te voorkomen. Dus hoewel Amsterdam ook toen tweede werd maakte Jaarsma op dat moment geen deel uit van de ploeg.




In de reguliere competitie voerde Amsterdam Pirates de Hoofdklasse aan in verschillende aanvallende categoriën, maar zakte in de laatste reeks van het seizoen naar de tweede plek. Echter, de twee ploegen bleken volkomen aan elkaar gewaagd. Neptunus leidde competitie uiteindelijk met een .326 slaggemiddelde, dicht gevolgd door Amsterdam Pirates met .320. Neptunus leidde ook in honkslagen (406), gescoorde punten (279) en binnengeslagen punten (252). Amsterdam was ook in deze categoriën tweede met respectievelijk 387, 274 en 239.

(© Fhoto: Henk Seppen)
Amsterdam leidde in homeruns (26), waarin Neptunus derde was (16) achter Hoofddorp Pioniers (18). Amsterdam voerde de Hoofdklasse ook aan in slugging average (.474), on-base percentage (.416) en vier wijd (190). In deze categoriëm was het Neptunus dat tweede werd met .462, .411 en 171.

Beide teams waren ook het beste in het minste aantal strikeouts, Amsterdam met 131, Neptunus met 155.

In fielding was het Amsterdam dat leidde met een .977 veldgemiddelde, dubbelspelen (39) en de minste veldfouten (31). Neptunus was derde in veldgemiddelde (.966) en fouten (47), achter HCAW in beide categoriën (.968 en 45). Neptunus deelde de tweede plaats met HCAW in dubbelspelen (37).

In pitching had Amsterdam het beste ERA met 2.46, gevolgd door HCAW (3.09) en Neptunus (3.36). De Amsterdamse pitching leidde ook in strikeouts (250), gevolgd door Hoofddorp Pioniers (243), HCAW (206) en Neptunus (195).

In de hiernavolgende Kampioenspoule (oftewel Play-Offs) leidde Neptunus in slaggemiddelde (.285), gescoorde punten (108) en slugging average (.373). Amsterdam sloeg .281 (2e), scoorde 103 punten (2e), leidde in honkslagen (174, Neptunus had er 173) en RBI's met 92 (Neptunus 90), had een .367 slugginggemiddelde (2e) en was het beste in on-base percentage met .369 (Neptunus 2e met .364). In homeruns was Neptunus tweede (7) en Amsterdam derde (5), want deze categorie werd aangevoerd door Hoofddorp Pioniers (9).

In fielding leidde Neptunus in veldgemiddelde (.980) en minste fouten (13), terwijl Amsterdam tweede was met een .978 gemiddelde en 15 fouten.

Neptunus was in de Kampioenspoule ook beter in pitching, want het leidde in ERA (2.75), strikeouts (116) en minste toegestane honkslagen (134). Amsterdam was tweede met een 3.51 ERA, derde in strikeouts met 96 en derde met toegestane hits met 167. Echter, de Amsterdamse staf gooide slechts 38 keer vier wijd, terwijl de Neptunus-pitchers 73 keer een vrije loop weggaven.


Hieronder een reeks foto's gemaakt door Henk Seppen

...Startende pitchers Kevin Heijstek (Amsterdam Pirates) en Orlando Yntema (Neptunus)...

...Er was een korte regen-onderbreking in de eerste inning...
...Amsterdam Hoofd Coach Charles Urbanus en relief pitcher Dennis Burgersdijk verzorgen de heuvel...

...Links: Gilmer Lampe op het 3e honk voor Amsterdam na een RBI-single plus fout in de 1e inning...
...Voor hem staat 3e honkman Dwayne Kemp, achter hem 3B Umpire Henri van Heijningen...
...Rechts: Max Clarijs plaatst een foute stootslag in de tweede inning...

...3B Jesse Aussems (links) botst met korte stop Zerzinho Croes die een klap verwerkt van Gregory Muller in de 3e inning...
...Croes verliet de wedstrijd de volgende inning met een blessure...

...Links: Benjamin Dille wordt gedwongen uitgeschakeld door korte stop Nick Urbanus in de 6e inning...
...Rechts: Amsterdam Pitching Coach Rob Cordemans in gesprek met pitcher Kevin Heijstek en catcher Max Clarijs in de 7e...

...Links: Kyle Ward nam de pitching bij Amsterdam over in de 7e inning...
...Rechts: Shaldimar Daantji heeft het 3e honk bereikt in de 9e inning, terwijl 3B Rashid Gerard toekijkt...
...3B Umpire Henri van Heijningen heeft net de safe-call gemaakt...

...Links: Amsterdam korte stop Nick Urbanus maakt een gedwongen nul in de negende inning...
...Rechts: Spelers en coaches van Neptunus vieren de Kampioenstitel...

...Links: Neptunus-pitcher Orlando Yntema met de Kampioenstrofee...
...Rechts: Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma met de Gouden Kampioensmedaille...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

Hieronder een reeks foto's gemaakt door Robert Bos

...Links: Hoofd Coaches Charles Urbanus (Pirates) en Ronald Jaarsma (Neptunus) met Umpires René Ras (HP),...
...Martijn Bosschaart (1B), Stenar van Groningen Schinkel (2B) en Henri van Heijningen (3B) (rechts naar linkst)...
...Rechts: René Ras was de Home Plate Umpire in wat zijn eerste Holland Series-wedstrijd achter de plaat was...

...Startende pitchers Kevin Heijstek (Amsterdam Pirates) en Orlando Yntema (Neptunus)...

...Korte stop Zerzinho Croes wil de bal fielden, maar 3B Jesse Aussems komt dan in botsing en valt bovenop hem in de 3e inning...

...Links: Korte stop Zerzinho Croes wordt behandeld na de botsing; Hoofd Coach Charles Urbanus en spelers kijken toe...
...Rechts: Neptunus 2e honkman Benjamin Dille gaat een bal fielden in de 4e inning...

...Links: Gianison Boekhoudt maakt contact voor Neptunus in de 6e inning met Benjamin Dille als loper op het 1e honk...
...Rechts: Even later wordt Dille gedwongen uitgeschakeld door korte stop Nick Urbanus; achter hem ligt 2B Jesse Aussems...
...2B Umpire Stenar van Groningen Schinkel volgt de actie nauwkeurig...

...Links: In de 6e inning steelt Dwayne Kemp het 2e honk tijdens een rundown na een pick-off...
...SS Nick Urbanus (links) wacht op de bal, terwijl 2B Jesse Aussems in botsing is gekomen met 1B Kenny Berkenbosch (rechts)...
...De situatie wordt in de gaten gehouden door 2B Umpire Stenar van Groningen Schinkel...
...Rechts: Linoy Croes scoort het derde punt voor Amsterdam in de zesde inning...

...Rechtsvelder Kalian Sams vangt de door Jochem Koedijk geslagen bal in de 1e7 (links),...
...waarna hij zelf even later wordt uitgevangen in de 2e7 (rechts) met Gilmer Lampe op het 1e honk...

...Links: Loek van Mil sloot de wedstrijd af voor Neptunus en werd na afloop gekozen tot Holland Series MVP...
...Rechts: Shaldimar Daantji glijdt langs 3B Rashid Gerard in de eerste helft van de 9e inning...

...Links: Neptunus-coryfeeën Frans van Aalen en Cees de Bruin en andere toeschouwers volgen de spannende 9e inning...
...Rechts: De spelers van Neptunus vieren feest na de laatste nul van de wedstrijd...

...Links: Neptunus-catcher Gianison Boekhoudt tilt Hoofd Coach Ronald Jaarsma op tijdens de festiviteiten...
...Rechts: De teleurgestelde spelers van Amsterdam Pirates feliciteren de Neptunus-spelers met de titel...

...Neptunus back-up catcher Brian Raap geeft Hoofd Coach Ronald Jaarsma een douche tijdens de festiviteiten...

...KNBSB Voorzitter Ron Schel (links), Bestuurslid Honkbal Frits Mulder (midden) en Uitvoerend Directeur Bart Volkerijk (rechts)...
...reiken Kampioensmedailles uit aan Berry van Driel, Dwayne Kemp en Kevin Kelly...

...Links: Neptunus bat-boy Tony met zijn Kampioensmedaille...
...Rechts: Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma en zijn vader Ron Jaarsma omhelsen elkaar tijdens de festiviteiten...

...Links: Kevin Kelly, Gianison Boekhoudt, Daniel Fernandes en Gregory Muller met hun Kampioensmedailles...
...Rechts: Rookies Den Seelbach, Darryl Collins en Ruendrick Piternella met hun Medailles en de Kampioensbeker...
(© Alle Foto's: Robert Bos)



L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 5-6
RHE
Curaçao Neptunus000000204-6111
L&D Amsterdam Pirates200001101-581
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema7.153743

Loek van Mil, W (2-0)1.22-111

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek6.21-822

Kyle Ward, BS (1), L (1-1)1.2-1344

Dennis Burgersdijk- (*)-1---

Nick Veltkamp- (*)-1---

Daan Hendrix0.2-----
(*) - Burgersdijk gooide op één slagman in de negende inning
(**) - Veltkamp gooide op één slagman in de negen inning
Box Score
Play-by-Play
Eindstand Holland Series
Eindstand Kampioenspoule
Eindstand Competitie
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-René Ras, 1B-Martijn Bosschaart,
2B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Henri van Heijningen.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-13:30 uur.
Speeltijd-3:08 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game Five, best-of-seven Holland Series 2017.
Eén minuut stilte voor aanvang van de wedstrijd ter nagedachtenis aan de Amsterdamse Burgemeester Eberhard van der Laan, die op donderdag 5 oktober op 62-jarige leeftijd overleed.
8-minuten 'rain-delay' voor het begin van de 2e helft van de 1e inning.
Neptunus wint de Holland Series met 4-1 en landskampioen.
Neptunus wint de vijfde opeenvolgende titel en de 18e in de clubhistorie.
Loek van Mil (Neptunus) gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 12,4° C; windrichting west-noordwest;
windsnelheid 27 kmu; windkracht 5 Bft; luchtvochtigheid 68%.




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.