(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)
IN MEMORIAM
...Aart Wedemeijer... (1925 - 2017) |
Voormalig umpire Aart Wedemeijer overleden
English
HAARLEM -
Voormalig honkbalscheidsrechter Aart Wedemeijer is op dinsdag 10 oktober overleden, dertien dagen voor zijn 92e verjaardag.
De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op dinsdag 17 oktober in de aula van Crematorium Westerveld aan de Duin en Kruidbergerweg 2-6 in Driehuis.
De plechtigheid begint om 11 uur.
Na afloop is er gelegenheid tot condoleren van de familie.
Aart Wedemeijer is zo'n vijftig jaar zeer actief geweest in het honkbal, maar zal bij velen voornamelijk bekend zijn als een zeer gerespecteerde honkbalscheidsrechter.
In 1956, net 30 jaar oud, werd Wedemeijer lid van de Schoolsportcommissie van het toenmalige Rayon Haarlem.
Hij had zes jaar zitting in deze commissie, waarvan hij in 1958 voorzitter was.
Hierna maakte Wedemeijer lang deel uit van de Strafcommissie in Haarlem en vervulde verschillende functies in zestien jaar.
Na lid te zijn van deze commissie, was hij voorzitter (1972-1976) en daarna secretaris (1977).
Tot de andere leden van deze commissie in deze jaren behoorden ondermeer de legendarische honkbal-umpires Co Hetem en Piet Schijvenaar.
Vanaf 1976 was Aart Wedemeijer ook zo'n dertig jaar lang lid van een aantal landelijke commissies van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).
Hij was de voorzitter (1976) en daarna lid van de Terreincommissie (1976-1981), had zitting in het Sectiebestuur Honkbal van de KNBSB in 1985, was coördinator/secretaris van de Scheidsrechterscommissie Honkbal in 1986-1987 en leidde vijf jaar de Scorecommissie (1986-1990).
In dezelfde periode maakte Wedemeijer het langste deel uit van twee andere commissies.
Hij was 18 jaar lang lid van de Spelregelcommissie Honkbal (1979-1996), waarvan in die tijd toen ook twee andere overbekende voormalige honkbal-umpires deel uitmaakten, Piet van Deenen en Hans Schotel.
In 1979 werd Wedemeijer lid van de Protestcommissie Honkbal voor een periode van vijf jaar.
Hij keerde in 1996 terug in deze commissie voor een periode van nog eens tien jaar.
In 2005 stopte Wedemeijer met zijn activiteiten voor de Protestcommissie.
In daaropvolgende jaren bleef hij een regelmatig bezoeker van honkbalwedstrijden, voornamelijk in zijn woonplaats Haarlem.
Daar woonde hij ook een aantal reünie-bijeenkomsten bij van oud-internationals en (internationale) wedstrijd-officials tijdens de Haarlemse Honkbal Week.
Eind jaren vijftig werd Aart Wedemeijer honkbalscheidsrechter.
Hij ontwikkelde zich in een zeer getalenteerde umpire en klom al snel op de ladder, waardoor hij begin jaren zestig al in de Hoofdklasse debuteerde.
Wedemeijer werd een zeer gerespecteerde umpire die bekend stond om zijn regelkennis, maar ook zijn controle over de wedstrijden en het zeer goed beoordelen van situaties.
Zijn zoons Harry en Lex werden later Official Scorer.
...Aart Wedemeijer met zijn vrouw Gon en... ...voormalig Nederlands Team-speler Don Wedman... ...op een reünie tijdens de Haarlemse Honkbal Week 2012... (© Foto: Marco Stoovelaar) |
Na een paar jaar werd Wedemeijer ook aangesteld voor internationale wedstrijden.
In 1966 was hij één van de umpires tijdens de derde editie van de internationale Haarlemse Honkbal Week, die sindsdien vrijwel altijd om de twee jaar plaatsvond.
Het was de eerste van acht Honkbal Weken waaraan Wedemeijer deelnam, zijn laatse was in 1978.
Het was ook tijdens een Haarlemse Honkbal Week dat Wedemeijer een dieptepunt in zijn loopbaan meemaakte, wat overigens niet zijn schuld was, want hij paste slechts de regels toe.
Tijdens de Honkbal Week van 1969 moest een wedstrijd tussen Nederland en het Amerikaanse Sulivans worden onderbroken vanwege een bench-clearing brawl.
In de zesde inning van dat duel werd Sullivans-slagman Bob Kruger op het eerste honk uitgegeven, omdat Jack Benedict, de loper die op zijn grounder gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk, tijdens het opbreken van het dubbelspel zijn been te hoog had richting tweede honkman Johnny Jonkers.
Dit werd als hinderen beoordeeld door 2B Umpire Cor Blitterswijk, waardoor ook de slagman werd uitgegeven.
Hiermee eindigde de inning met een dubbelspel en dat zorgde voor een flinke uitbarsting van Sullivans Manager Bob Sullivan, wiens gedrag vrijwel de gehele wedstrijd irritant was, zo schreven de kranten destijds.
Even later, met de Sullivans op een 11-4 voorsprong, was Jonkers de lead-off hitter voor Nederland in de zesde slagbeurt en kreeg het eerste honk toen hinderen-catcher werd geconstateerd door Wedemeijer, de Home Plate Umpire in deze wedstrijd.
Dit keer richtten Bob Sullivan, pitcher Carl Angelo en een aantal andere spelers hun kritiek op Wedemeijer.
In deze situatie volgde ook een woordenwisseling tussen de spelers van beide teams.
Oranje-catcher Hans Augustinus probeerde Angelo te kalmeren, maar een Amerikaanse speler kwam ten val tijdens een confrontatie met speler Hamilton Richardson.
Dat leidde uiteindelijk tot een ernstige bench-clearing brawl.
Wedemeijer en zijn drie collega's behielden hun kalmte, herstelden de orde, stuurden niemand weg en vervolgden de wedstrijd.
Wel werden Sullivan en Angelo uitgejoeld door de toeschouwers voor hun ongepaste houding op het veld ten opzichte van de umpires.
De Sullivans wonnen de wedstrijd uiteindelijk ruim met 21-6.
Aart Wedemeijer werd één van de meest ervaren Nederlandse honkbal-umpires.
Hij was ook de eerste Nederlandse umpire die actief was tijdens een Wereldkampioenschap, want hij werd uitgenodigd één van de umpires te zijn toen het mondiale evenement plaatsvond in Cuba in 1973.
In hetzelfde jaar was hij ook umpire tijdens het Europeees Kampioenschap in Haarlem.
Wedemeijer was ook scheidsrechter tijdens een aantal in Nederland gehouden Europa Cup-toernooien.
Na afloop van het seizoen 1985 stopte Aart Wedemeijer na 27 jaar als umpire.
In deze jaren maakte hij deel uit van een groep ervaren en zeer gerespecteerde umpires, waaronder Teun van den Berg, Cor Blitterswijk, Bertus Caldenhove, Hans Corpeleijn, Henk van Dalen, Piet van Deenen, André Haring, Ton Hout, Dick van der Klaauw, Gerard van Klingeren, Bram Klijnsmit, Bert Lauer, Lou Meyer, Jan Pauwels, Henk Ronnenbergh, Hans Schotel, André Schrijber, Piet Schijvenaar en Bert Staller.
Met zijn ervaring en regelkennis werd Wedemeijer ook de mentor van een aantal jongere umpires.
In de jaren zeventig en begin jaren tachtig debuteerde een aantal van deze jongere scheidsrechters in de hoogste afdeling, waaronder Ton Bodaan, Fred van Groningen Schinkel, Fred de Kramer, Henk Meerleveld, Dick Mos, Chris Pieters, Karel van Veen, Franklin Victor en Willem Visser.
Van Groningen Schinkel en Pieters maakten samen met Wedemeijer deel uit van het umpire-corps tijdens het Europees Kampioenschap in 1973.
Een jaar na te zijn gestopt als umpire werd Wedemeijer, die kort scheidsrechtersbeoordelaar was, voorzitter van de Scorecommissie.
Daarnaast bleef hij ook lid van de Spelregelcommissie en de Protestcommissie, totdat hij in 2005 afscheid nam.
Voor zijn vele activiteiten kreeg Wedemeijer in 1978 het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB.
Hij werd ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Aart Wedemeijer, die er altijd vrolijk uitzag met een lach op zijn gezicht, zal zeker worden gemist.
De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Aart's vrouw Gon, zijn zoons Aart, Lex en Harry, schoondochters, kleinkinderen en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.
(14 oktober)
|