Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Federación Colombiana de Béisbol)

Colombia wint honkbal-toernooi Bolivarian Games
English

SANTA MARTA, Magdalena (Colombia) - Colombia heeft het honkbal-toernooi gewonnen van de 18e Bolivarian Games. Colombia won met 6-4 van Panamá in de Finale, die werd gespeeld op donderdag (23 november). Vijf landen namen deel aan het honkbal-toernooi. Het was de derde keer dat Colombia het honkbalgoud won op het evenement. De ploeg won voor het eerst in 1947 en veroverde de tweede Gouden Medaille in 1973. Een week eerder won Venezuela het softbal-toernooi van de Bolivarian Games.

De Bolivarian Games, waarop 34 sporten worden beoefend, vinden plaats in Santa Marta, de oudste stad van Colombia en de tweede oudste van Zuid-Amerika. De plaats werd gesticht op 29 juli 1525 door de Spaanse conquistador Rodrigo de Bastidas als de eerste Spaanse nederzetting in Colombia.

De Bolivarian Games is een multi-sport evenement ter ere van Simón Bolívar (1783-1830), de Venezolaanse militaire en politieke leider die een belangrijke rol speelde in de stichting van Venezuela, Bolivia, Colombia, Ecuador, Perú en Panamá als soevereine staten, onafhankelijk van Spanje. Het evenement staat open voor atleten afkomstig uit deze zes landen. In 2010 werd Chili het zevende lid van de Organización Deportiva Bolivariana, dat het evenement elke vier jaar organiseert. Chili nam voor het eerst deel in 2013, net als niet-leden Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala en Paraguay. Alle elf landen namen ook deel aan de editie van dit jaar, die wordt afgesloten op 25 november.

De eerste Bolivarian Games werd georganiseerd in 1938 in Bogotá (Colombia) ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de stad. Hierna volgden nog eens vijf edities tot en met 1970. Vanaf 1973 wordt het evenement elke vier jaar georganiseerd.

Honkbal en softbal maakten regelmatig deel uit van de Games. Honkbal stond voor de veertiende keer op het programma, softbal voor de negende keer.

Het toernooi begon op zaterdag 18 november, twee dagen na afloop van het softbal-toernooi. In het Estadio de Béisbol op het Parque Deportivo Bolivariano bleef Colombia ongeslagen in de voorronde en won viermaal. Het gastland opende met een 7-2 winst tegen El Salvador, waarna de volgende dag een 2-0 shutout volgde tegen Panamá. Op Dag 3 van het evenement boekte Colombia opnieuw een shutout en won dit keer met 8-0 van Perú om de eerste finalist te worden.

Op dinsdag won Colombia voor de vierde keer, wederom met een shutout. Colombia won met 2-0 van Venezuela om op de eerste plaats te eindigen. De wedstrijd was een pitching-duel tussen Juan Escorcia Torres (Colombia) en Frank Mata Salcedo (Venezuela), die beiden zes sterke innings gooiden. Mata gooide in 15 Major League-wedstrijden voor Baltimore Orioles in 2010. Colombia scoorde het eerste punt in de derde inning toen Charlie Mirabal Leon scoorde op een klap van Milton Ramos Meza. Het tweede punt werd toegevoegd in de achtste op een RBI-double van Adrián Sánchez Tomas. Jhon Romero Rodriguez, die in de minors gooit in de organisatie van de Chicago Cubs, sloot het duel af voor Colombia en kreeg drie nullen op rij om de winst veilig te stellen.

Panamá en Venezuela streden om de tweede plaats. Panamá opende met een 17-0 winst tegen Perú, verloor de volgende wedstrijd tegen Colombia, maar won vervolgens met 9-4 van El Salvador. Venezuela begon eveneens met een ruime overwinning tegen Perú, 16-0. De volgende dag won Venezuela met 5-1 van El Salvador, maar trok daarna ook aan het kortste eind tegen Colombia.

Op de slotdag van de voorronde stonden Panamá en Venezuela tegenover elkaar. Panamá won met 3-0 om de tweede finalist te worden. Panamá scoorde al hun punten in de vijfde inning. Eduardo Thomás begon met een tweehonkslag, waarna Jorge Bishop, Gerald Ching en Edgar Muñoz volgden met puntscorende honkslagen. Winnende werper Davis Romero gooide een prima wedstrijd. In 2006 gooide Romero in zeven Major League-wedstrijden voor Toronto Blue Jays.

Op woensdag won Venezuela het brons door met 5-1 te winnen van El Salvador. In de Finale kwam Colombia terug van een achterstand en won met 6-4 van titelverdediger Panamá om de Gouden Medaille te veroveren.

...Colombia wint de Gouden Medaille op de Bolivarian Games...
(© Foto: Federación Colombiana de Béisbol)
In de Finale opende Colombia de score in de tweede inning toen Jorge Alfaro Buelvas de plaat passeerde na een honkslag van Diover Ávila Lopez. Alfaro is één van de drie spelers op het Colombiaanse roster, die in de Major League speelden. De catcher speelde dit jaar in 29 wedstrijden voor Philadelphia Phillies. De andere twee zijn tweede honkman Dilson Herrera García en infielder Adrián Sánchez Tomas. Herrera speelde in de Majors in 2014 (18 wedstrijden) en 2015 (31 wedstrijden) voor New York Mets. Dit jaar speelde hij in Triple-A voor de Cincinnati Reds. De in Venezuela geboren Sánchez speelde dit seizoen in 34 wedstrijden voor Washington Nationals.

Echter, Panamá antwoordde met drie runs in de volgende slagbeurt om de leiding over te nemen. Colombia antwoordde met een eigen rally en scoorde viermaal in de vierde inning om het duel weer hun kant op te draaien. Diover Ávila Lopez sloeg een tweehonkslag, waarna hij scoorde op een honkslag van Álvaro Noriega Palacio om de stand op 3-2 te brengen. Volgende slagman Efraín Contreras Elzau kreeg vier wijd, wat werd gevolgd door een puntscorende honkslag van Charlie Mirabal Leon, zodat de stand in balans kwam. Hierna bezorgde een honkslag van Sneider Batista Colombia een hernieuwde voorsprong.

Panamá scoorde nog een punt in de achtste inning, maar daarna voegde Colombia een 'insurance run' toe in de negende om er een 6-4 stand van te maken.

Karl Lewis Triana De Alba was de winnende werper en gooide 7 1/3 inning. Dit jaar speelde de rechtshander in Single-A in de Baltimore Orioles-organisatie. Kevin Escorcia Torres nam het over, maar kreeg Panamá's punt in de achtste tegen. Hij werd opgevolgd door Kendy Batista Pacheco, die het duel vervolgens afsloot voor Colombia.

Panamá had de vorige drie edities gewonnen van het honkbal-toernooi van de Bolivarian Games. De ploeg won in 2013 in Trujillo (Perú) en in 2009 in Sucre (Bolivia). Er was geen honkbal-toernooi in 2005 toen het evenement plaatsvond in Armenia/Pereira (Colombia). Panamá had ook het Goud gewonnen in 2001 in Ambato (Ecuador).