Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 september 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Donny Breek gecontracteerd door Minnesota Twins
English

ALMERE - De Nederlandse rechtshandige werper Donny Breek heeft een zevenjarig contract getekend bij de Minnesota Twins, zo werd donderdag (28 september) bekend gemaakt. De 17-jarige werper is de nieuwste Nederlandse speler die aan een profloopbaan kan beginnen. Eerder dit jaar tekende infielder Oliver van der Wijst Severino bij de Houston Astros en maakte dit seizoen zijn profdebuut in de Rookie League.

...Donny Breek in actie voor DSS...
(© Foto: Henk Seppen)
Breek, die in november 18 jaar wordt, zal zich in februari/maart volgend jaar moeten melden voor deelname aan de Minor League Spring Training, waarna hij wordt ingedeeld in een team. De Nederlandse werpers Taylor Clemensia en Matz Schütte spelen eveneens in de Twins-organisatie. Dit jaar speelden beiden op Rookie League-niveau. Na afloop van zijn profseizoen gooide Clemensia in een aantal wedstrijden voor Hoofddorp Pioniers in de Kampioenspoule.

Vorig jaar maakte Breek zijn debuut in de Hoofdklasse als werper van DSS. Hij was toen 2-8 met een 7.51 ERA. In 50 1/3 inning schakelde hij 33 slagmensen met drie slag uit, maar gaf ook 44 keer vier wijd weg en moest 61 honkslagen toestaan. In de daaropvolgende Play-Downs was Breek 1-1 met een 1.59 ERA en 11 strikeouts in 11 1/3 inning.

Dit seizoen wist DSS zich te handhaven en stelde de plek in de hoogste afdeling voor volgend seizoen veilig door op de tweede plaats te eindigen in de Promotie/Degradatie-Poule onder leiding van Donny's vader Jerry Breek, die debuteerde als Hoofd Coach van de ploeg. In de reguliere competitie was Breek 1-3 met een 7.95 ERA en kwam tot 34 strikeouts in 48 2/3 inning, terwijl hij 39 keer vier wijd gooide en 58 honkslagen moest toestaan. In de Promotie/Degradatie Poule was Breek 2-0 met een 0.84 ERA en had 14 strikeouts in 10 2/3 inning.

Na afloop van het seizoen 2016 won Breek de Roel de Mon Award voor Beste Jeugd Pitcher. Breek werd toen ook gekozen tot Talent van het Jaar in zowel Almere als Haarlem.

Vorige maand nam Breek, die zijn loopbaan begon bij Almere '90, met het Nederlands Onder-18 Team deel aan het Wereldkampioenschap Onder-18 in Canada. Daar gooide hij 18 keer drie slag in 16 2/3 inning en stond slechts twee verdiende punten toe. Tijdens dat toernooi speelde hij zichzelf in de kijker van profscouts.

Eerder maakte Breek deel uit van de Nederlands Jeugd Teams die titels veroverden op het Europees Onder-15 Kampioenschap (Cadetten) (2013 in Zweden en 2014 in Duitsland) en het Europees Onder-18 Kampioenschap (Junioren) (2016 in Spanje).

In het verleden speelden ook Nederlands Team-werpers als Alexander Smit, Tom Stuifbergen en Loek van Mil professioneel in de Twins-organisatie.

(29 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.