Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 januari 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen & Liga Colombiana de Béisbol Profesional)

De Caster, Ricardo, Smith winnen Serie Latinoamericana met Tigres
English

MONTERÍA, Córdoba (Colombia) - Tigres de Chinandega heeft de vijfde editie gewonnen van de Serie Latinoamericana in Montería (Colombia). Zondagavond boekte de Nicaraguaanse profkampioen een 4-0 shutout-zege tegen het organiserende Leones Comfacor de Montería in de Finale om hun eerste Serie Latinoamericana-titel te veroveren. Tigres was ook finalist in het allereerste toernooi in 2013, maar verloor toen. Het is ook de tweede opeenvolgende keer dat de Nicaraguaanse kampioen het evenement wint.

Tigres opende het evenement donderdag met een 5-2 overwinning tegen gastheer Leones Comfacor de Montería, waarna vrijdag een overtuigende 7-2 winst volgde tegen de Mexicaanse kampioen Chileros de Xalapa. Op zaterdag sloot de Nicaraguaanse kampioen de voorronde af met een 7-5 nederlaag tegen Panamá Metro uit Panamá. Hierna ontstond een gelijke stand voor de eerste plaats tussen Nicaragua, Panamá en Colombia. De reglementen stellen dat wanneer de organisator daar deel van uitmaakt dit team automatisch de Finale bereikt. Een loting beslist dan wie de tweede finalist is en dat werd gewonnen door Tigres.

En zo stond de ploeg van Oranje-internationals Yurendell de Caster, Dashenko Ricardo en Curt Smith in de Finale tegenover Leones en veroverde de titel. Eerste honkman De Caster was één van de vier spelers van Tigres, die werd gekozen in het All Star Team van de Serie Latinoamericana.

Het was het tweede opeenvolgende jaar dat de kampioenen uit Nicaragua en Colombia tegenover elkaar stonden in de Finale. Voor Colombia was het de vierde Finale op rij.

Vorig jaar won de Nicaraguaanse kampioen Gigantes de Rivas met 12-3 van Caimanes Olímpica de Barranquilla. Toen speelde Yurendell de Caster voor Gigantes, net als de Venezolaan Wuillians Vásquez, die in 2010 in de Nederlandse Hoofdklasse speelde voor HCAW. Een jaar geleden volgden na de voorronde twee Play-Off wedstrijden om te bepalen wie de Finale bereikte. Dit jaar werd de voorronde onmiddellijk gevolgd door de Finale.

In 2014 en 2015 wonnen Colombiaanse teams het evenement. Tigres de Cartagena in 2014 en Leones Comfacor de Montería in 2015. De eerste editie in 2013 werd gewonnen door de Mexicaanse kampioen Brujos de Los Tuxtlas.

Voor zowel Tigres als Leones was dit hun tweede Finale. Zoals gezegd won Leones het evenement in 2015 en won toen slechts met 1-0 van Caballos de Coclé (Panamá). Tigres speelde in de allereerste Finale en verloor toen van de Mexicaanse gastheer. Ook dat duel eindigde met een 1-0 stand.

Het volgende grote internationale evenement begin aanstaande woensdag 1 februari. Op die dag worden de eerste wedstrijden gespeeld van de jaarlijkse Serie del Caribe, die dit jaar het Mexicaanse Culiacán als speelstad heeft. Deelnemers aan de 59e editie van het toernooi zijn de kampioenen uit Cuba, de Dominicaanse Republiek, México (Liga del Pacifico), Puerto Rico en Venezuela. Uiteraard zal Grand Slam * Stats & News ook van dit evenement uitgebreid verslag doen.

(29 januari)

Gerelateerde Artikelen:
Tigres verliest, maar na loting in Finale Serie Latinoamericana. (28 januari)
Tigres wint tweede duel in Serie Latinoamericana. (27 januari)
Ricardo leidt Tigres naar openingszege in Serie Latinoamericana. (26 januari)
Het was een hete middag in Montería met temperaturen van 31 graden Celsius. De wedstrijd stond op de agenda met 17:00 uur als (lokale) aanvangstijd, maar dat was het moment dat werd begonnen met het voorstellen van de spelers. Na het spelen van de Volksliederen en het gooien van de ceremoniële eerste bal begon het duel 30 minuten later.

Hoewel Tigres en Leones beide een paar lopers kregen bleef de wedstrijd puntloos in de eerste vier innings. Tigres kreeg de meeste lopers in deze eerste vier slagbeurten en kwam eenmaal in scoringspositie. Leones kreeg geen loper in scoringspositie.

Voor Tigres sloeg Edgard Montiel een tweehonkslag met twee uit in de eerste helft van de eerste inning, maar bleef achter toen Curt Smith werd uitgevangen. Na in de tweede inning op rij te zijn uitgeschakeld door starter Javier Ortiz bereikte Tigres de honken weer in de derde beurt. Jimmy González opende met een honkslag, maar werd uitgeschakeld in een dubbelspel toen een line drive van volgende slagman Jesús López werd gevangen. Hierna sloeg Everth Cabrera een honkslag, maar ging uit bij een steelpoging, waardoor de inning ten einde kwam. In de vierde kreeg Curt Smith vier wijd met twee uit, maar werd daarna gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Yurendell de Caster.

...Tigres de Chinandega met de Kampioenstrofee...
(© Foto: Liga Colombiana de Béisbol Profesional)
Raúl Ruiz startte voor Tigres. De linkshander kreeg drie nullen op rij in de tweede helft van de eerste, maar gooide daarna vier wijd op lead-off hitter Eudy Piña in de tweede inning. Met één uit werd die gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Andy Vásquez, die vervolgens op het eerste honk strandde. In de derde en vierde inning kreeg Ruiz weer drie opeenvolgende nullen.

Tigres opende de score in de eerste helft van de vijfde inning. Osman Marval begon met een honkslag, waarna Dashenko Ricardo drie slag kreeg. Hierna stal Marval het tweede honk en bereikte het derde honk toen hier een foute aangooi van catcher Jesús Posso op volgde. Hij scoorde even later toen volgende slagman Jimmy González ook een honkslag sloeg. De inning eindigde toen Jesús López met een line drive in een dubbelspel sloeg, maar Tigres stond met 1-0 voor.

Leones kwam voor het eerst in scoringspositie in de 2e5. Met één uit sloeg Andy Vásquez een tweehonkslag langs de linksveld-lijn op Raúl Ruiz. Maar hierna schakelde de linkshander de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

In de 1e6 sloeg Edgard Montiel zijn tweede tweehonkslag in de wedstrijd. In de eerste inning sloeg hij eveneens een tweehonkslag met twee uit, maar strandde toen. Dit keer dreunde hij de bal naar diep rechts/midveld tussen de Colombiaanse mid- en rechtsvelder en tekende daarmee voor zijn tweede double. Curt Smith en Yurendell de Caster kregen beiden hierna vier wijd. Maar Tigres liet drie lopers achter toen volgende slagman Osman Marval's grounder goed werd verwerkt.

In de 2e7 kreeg Leones hun volgende honkloper in scoringspositie op Raúl Ruiz, die wat in de problemen kwam. Reynaldo Rodríguez opende met een honkslag en dat bracht Manager Lenin Picota naar de heuvel. Hij overlegde kort met zijn werper, maar die bleef in de wedstrijd. Even later schoof Rodríguez op na een opofferingsstootslag van Eudy Piña. Hierna kreeg Ruiz een hit-and-run honkslag in kort rechtsveld tegen van Jesús Posso, resulterend in lopers 'op de hoeken'. Ruiz volgde met een strikeout en een grounder sloot de inning daarna af, zodat de stand 1-0 bleef in het voordeel van Tigres.

...Yurendell de Caster won zijn tweede opeenvolgende...
...Serie Latinoamericana met een Nicaraguaanse kampioen...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e8 nam Tigres meer afstand via een 3-run rally met als hoogtepunten drie puntscorende tweehonkslagen. In deze slagbeurt werd Ronald Ramírez de nieuwe werper voor Leones, maar hij werd begroet met een lead-off single van Everth Cabrera. Die werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van pinch-hitter César Díaz, wat leidde tot een nieuwe werperswissel. Angel Vílchez nam het over, maar vervolgens sloegen Edgard Montiel en Curt Smith back-to-back RBI-doubles om de voorsprong op te voeren naar 3-0. Voor Montiel was dit zijn derde tweehonkslag in het duel. Nadat Smith was opgeschoven naar het derde honk op een grounder van Yurendell de Caster scoorde hij het volgende punt toen ook Osman Marval een RBI-double sloeg. Met een 4-0 achterstand werd Yonata Ortega de derde werper voor Leones in deze inning. In de voorgaande wedstrijden, maar ook in het Colombiaanse seizoen, was de Dominicaan een succesvolle closer en hij kwam nu in de wedstrijd om meer tegenpunten te voorkomen. Met Marval op het tweede honk dreunde Dashenko Ricardo de bal het midveld in, maar die werd gevangen, zodat de inning ten einde kwam.

Na het scoren van de 'insurance runs' was het voor Tigres nu een stuk veiliger om ook naar de bullpen te gaan. Fidencio Flores nam het werpen over van starter Raúl Ruiz, die slechts drie honkslagen had toegestaan in zeven innings, waarin hij vijfmaal drie slag gooide. Flores kreeg drie nullen op rij.

Yonata Ortega gooide driemaal drie slag in de eerste helft van de negende inning. In de 2e9 sloot Florencio Flores de wedstrijd af voor Tigres. Linksvelder Osman Marval maakte een fraaie running catch op een line drive van lead-off hitter Charlie Mirabal, maar hierna sloeg Reynaldo Rodríguez een honkslag voor de Colombianen. Maar daar bleef het bij voor Leones. Flores schakelde hierna Eudy Piña met drie slag uit, waarna Jesús Posso volgde met een comeback-grounder. Flores fielde de bal en gooide die naar eerste honkman Yurendell de Caster voor de laatste nul. En zo pakte Tigres de titel, terwijl De Caster zijn tweede opeenvolgende Serie Latinoamericana won.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.