Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 mei 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Storks heeft extra inning nodig voor eerste Hoofdklasse-winst in 38 jaar
English

ROSMALEN - Silicon Storks stond halverwege de achtste inning met 5-2 voor op een koude dinsdagavond (1 mei) in een inhaalduel tegen De Glaskoning Twins, maar had een extra inning nodig om hun eerste Hoofdklasse-winst in 38 jaar veilig te stellen. Twins kwam langszij om een verlenging af te dwongen, maar Storks hernam de leiding onmiddellijk weer in de eerste helft van de tiende om met 6-5 te winnen. De wedstrijd stond aanvankelijk voor zondag op het programma, maar verregende toen.

Op donderdag opende Twins het seizoen met een 10-3 winst. Op een regenachtige zaterdagmiddag won Twins nipt van Storks met 4-3. In dat duel stond Storks ook met 3-2 voor, maar verzuimde de voorsprong vast te houden, want Twins scoorde toen tweemaal in de 1e8 om het duel hun kant op te draaien.

De wedstrijd van vanavond werd weer gespeeld op het veld van Gryphons in Rosmalen, omdat de licht-installatie op het thuiscomplex van Twins in Oosterhout onvoldoende is voor de hoogste afdeling. Zodoende heeft Twins nu twee thuiswedstrijden gespeeld, maar moet nog voor het eerst in actie komen op het eigen thuisveld.

De winst was de eerste voor Storks op Hoofdklasse-niveau sinds 21 juli 1979, ruim 38 jaar geleden! Destijds boekte Storks een verrassende 5-3 winst tegen HCAW. In het seizoen 1979 degradeerde Storks naar de Eerste Klasse.

(1 mei)

Uitslagen
Compleet Speelschema
Storks stond halverwege de achtste inning met 5-2 voor, maar slaagde er niet in die voorsprong vast te houden. Twins kwam langszij om een verlenging af te dwingen. Terwijl de curfew-regel tijd van 22:30 uur bijna was bereikt ging de tiende inning van start en hernam Storks de leiding. Dit keer voorgoed.

Twins 'outhitte' Storks met 11-9. Dennis De Quint en Bob van der Meer sloegen beiden drie honkslag voor Twins.

Storks kreeg hun eerste loper in scoringspositie in de 1e2. Kendrick Delima oepnde met vier wijd. Met één uit werd een line drive van Sem Petit gevangen, maar een foute aangooi volgde bij een poging een dubbelspel te maken. Op de fout schoof Delima op naar het tweede honk, maar strandde daar.

Storks opende vervolgens de score met twee uit in de volgene slagbeurt op starter Mic van de Ven. Met één uit werd Quinlan de Windt geraakt door een worp en schoof op na een grounder. Joran Berkhout kreeg vier wijd en beide lopers scoorden toen Runai Coran volgde met een tweehonkslag. Coran probeerde er een driehonkslag van te maken, maar werd uitgeschakeld op het derde honk, zodat de inning ten einde kwam. Maar daarvoor hadden de twee lopers inmiddels al gescoord.

Twins pakte een punt terug in hun derde slagbeurt op ervaren rechtshander Jurrian Koks, die voor het laatst in de Hoofdklasse gooide in 2014 toen hij uitkwam voor Amsterdam Pirtaes. Bob van der Meer begon met een honkslag, schoof op na een wilde worp met één uit, waarna hij scoorde op een honkslag van Brian Biezen, die later uitging bij een steelpoging.

Storks nam meer afstand door weer tweemaal te scoren in de vierde. De Haagse ploeg kreeg de honken snel vol. Kendrick Delima begon met een honkslag, Aldi Guzman werd geraakt door een worp en Sem Petit sloeg ook een honkslag. Met de honken vol nam Jan Evertse de pitching over voor Twins. Afgelopen donderdag kwam Evertse ook in de wedstrijd met alle honken bezet. Toen begon hij met een strikeout en kwam uit de inning via een dubbelspel. Vanavond zag Evertse twee van de lopers scoren. Hij kreeg eerst een puntscorende honkslag tegen van Tyron de Windt, waarna een opofferingsslag volgde van Tijani Dunlop. De honken kwamen opnieuw vol te staan toen Quinlan de Windt het honk bereikte via een infield-hit. Maar hierna werd Evertse, net als donderdag, wederom gesteund met een 'inning-ending double play'.

Met een 4-1 achterstand scoorde Twins het volgende punt in de vierde slagbeurt. Lead-off hitter Ruar Verkerk werd geraakt door een worp, schoof op na een wilde worp en scoorde vervolgens op een 2-out double van Dennis De Quint.

In zowel de zesde als de zevende inning liet Twins twee lopers achter. In de zesde, met twee uit, sloeg Shurman Marlin een honkslag en kreeg Dennis De Quint vier wijd, maar beiden strandden. In de zevende begon Bob van der Meer met een infield-hit en kwam Brian Biezen op het honk via een infield-hit met één uit. Met lopers op het eerste en tweede honk nam José Moreno de pitching over van Jurrian Koks. Hij schakelde Van der Meer gedwongen uit op het derde honk na een comeback-grounder, waarna een vangbal de slagbeurt afsloot.

Intussen deed Jan Evertse het opnieuw goed. Nadat Storks tweemaal had gescoord in de vierde kreeg de rechtshander drie nullen op in de volgende drie innings. Na tien opeenvolgende slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld gooide Evertse vier wijd op lead-off hitter Joran Berkhout in de 1e8. Hij werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van Runai Coran. Met het eerste honk open schreef Evertse een stukje geschiedenis, want hij werd de eerste werper die een opzettelijke vrije loop uitdeelde volgens de nieuwe regels. Vanaf dit seizoen kunnen coaches een teken geven voor opzettelijk vier wijd door vier vingers op te steken, want de werpers hoeven niet meer te gooien. Vorig seizoen deed deze regel zijn intrede in Major League Baseball. De 'niet-gegooide-opzettelijke-vrije-loop' is al enige jaren normaal in softbal. Nu met lopers op het eerste en tweede honk werd Evertse afgelast door de Japanse pitcher Shogo Nakashima, maar die werd begroet met een puntscorende honkslag van Aldi Guzman, zodat de stand op 5-2 kwam.

In de 2e8 verkleinde Twins de achterstand naar 5-4 door tweemaal te scoren. Met twee uit sloegen Dennis De Quint en Bram Grooten een honkslag. Nadat de laatste was vervangen door pinch-runner Nick Peels kregen de twee lopers het volgende honk na schijn, waarna beiden scoorden toen Bob van der Meer volgde met een honkslag.

In de negende inning kwam Twins langszij. Met één uit kwam Jarreau Martina op het honk met een infield-hit. Hij bereikte het derde honk toen een pick-off eindigde in een fout. Met twee uit scoorde Martina de gelijkmaker toen er een nieuwe fout werd gemaakt op een grounder van de Australiër Sam Kennelly.

In alle Nederlandse competities mag er niet meer aan een nieuwe inning worden begonnen nadat de curfew-tijd van 22:30 uur is bereikt. Toen de 2e9 eindigde was die tijd bijna bereikt. Bericht werd dat er minder dan een minuut over was en dus ging de tiende inning van start. En in die slagbeurt hernam Storks de leiding!

Runai Coran opende met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Timo van Aanhout en bereikte het derde honk nadat Aldi Guzman werd uitgevangen. Even later scoorde Coran het leidende punt na een wilde worp. Hierna sloegen Philip Brandl en Tyron de Windt beiden nog een honkslag, maar Nakashima sloeg de slagbeurt vervolgens af met drie slag.

In de 2e10 kwam Twins weer dicht bij de gelijkmaker. Dennis De Quint begon met een honkslag en zijn pinch-runner Dave Janssen schoof op na een opofferingsstootslag van Nick Peels. Hij bereikt het derde honk op een grounder van Bob van der Meer. Maar strandde Jansen, want de inning (en de wedstrijd) eindigde met een vangbal van Christopher Ge, die in zijn eerste wedstrijd van het seizoen speelde.De Glaskoning Twins - Silicon Storks 5-6 (10 inn.)
RHE
Silicon Storks002200010 1-682
De Glaskoning Twins001100021 0-5112
pitchers Storksinn.SOBBHRER
Jurrian Koks6.142622

José Moreno, BS (1), W (1-0)3.21-532

pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Mic van de Ven323344

Jan Evertse4.142211

Shogo Nakashima, L (0-1)2.231311
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Winfried Berkvens, 1B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Linda Steijger.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Public Address Announcer-Frans Vuister.
Scoreboard Operator-Piet van Gool.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:19 uur.
Speeltijd-Sportpark 'De Groote Wielen', Rosmalen (veld Gryphons).

Game Notes:
Opening Series Reguliere Competitie.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 12,6° C; windrichting west;
windsnelheid 6 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 37%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.