Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 maart 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Eerste honkbal-oefenwedstrijden afgelast
English

AMSTERDAM / ROTTERDAM - Aanstaande zondag (4 maart) zou het oefenseizoen voor de honkballers van start gaan met twee wedstrijden op het programma. Echter, beide wedstrijden werden eerder deze week al geschrapt vanwege de extreem koude weersomstandigheden die het land de afgelopen dagen troffen. Maar ook wanneer de weeromstandigheden gunstig zouden zijn geweest was het onzeker of de wedstrijden wel of niet zouden worden gespeeld, omdat er momenteel op beide velden (onderhouds)werkzaamheden aan de gang zijn.

Afgelopen woensdag was het de koudste 28 februari in de historie sinds weermetingen voor het eerst officiëel werden bijgehouden in 1901. In De Bilt, waar de temperaturen officiëel worden vastgesteld, was het toen min 4,6 graden Celsius. Dat was niet alleen de koudste dag sinds februari 2012, het brak ook het oude record van min 1,6 graden, dat dateert uit 1904!

...Galileo Galilei...
(schilderij Justus Sustermans, ca. 1636)
Er is slechts één dag in de Nederlandse weer-geschiedenis, zo laat in de winter (november-april), die nog kouder was. Dat was op 6 maart 1942 toen een temperatuur werd gemeten van min 4,8 graden.

Hieronder nog een stukje geschiedenis over het weer.

In 1593 was het de legendarische en beroemde Italiaanse astronoom, natuurkundige en wiskundige Galileo Galilei (1564-1642) die de uitvinder was van de thermoscoop, de voorloper van de thermometer. Daarmee kan Galileo de grondlegger worden genoemd van de eerste weermetingen.

In De Bilt meet het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), opgericht in januari 1854, de temperaturen sinds 1901. Echter, er worden al onafgebroken metingen verricht in Nederland sinds 1705 toen weerkundige, cartograaf en astronoom Nicolaus Samuelis Cruquius (1678-1754) daarmee begon in Delft. Daarvoor voerde de Amsterdamse geneesheer Nicolaes Janszoon van Wassenaar (ca. 1570-ca. 1630) al een aantal weermetingen uit tussen 1622 en 1630. Dat werd ook gedaan tussen 1627 en 1637 door de in Zeeland geboren Isaac Beeckman (1588-1637), die als één van de eerste een weerstation had in Dordrecht. Helaas zijn de lijsten met hun metingen verloren gegaan.

'For the record', vlakbij Hoofddorp (de locatie van honkbal- en softbal-vereniging Hoofddorp Pioniers) ligt het dorpje Cruquius. Het dorp is vernoemd naar het stoomgemaal (en nu museum) De Cruquius, dat weer is vernoemd naar de hierboven genoemde Nicolaus Cruquius, die als Nicolaas Kruik werd geboren op Vlieland. Later latiniseerde Kruik zijn naam naar Cruquius. Het gemaal huist de grootste stoommachine ter wereld. In september is Hoofddorp de locatie van het inaugurele Super Six honkbal- en softbal-toernooi van WBSC Europe.

Van de weer-feitjes terug naar honkbal.

Regerend landskampioen Curaçao Neptunus en vice-kampioen L&D Amsterdam Pirates zouden aanstaande zondag het oefenseizoen openen op hun thuisveld in respectievelijk Rotterdam en Amsterdam. Beide teams zouden spelen tegen hun tweede teams, die beide uitkomen in de Overgangsklasse.

Als de weersomstandigheden meewerken worden er volgende week zaterdag en zondag (10-11 maart) op beide dagen twee wedstrijden gespeeld. Op die dagen hebben vier van de acht Hoofdklasse-teams wedstrijden op het programma staan. Quick Amersfoort en Silicon Storks, die beide dit jaar hun rentree maken op het hoogste niveau, komen dan in actie. Quick Amersfoort speelt twee wedstrijden tegen Amsterdam Pirates en Storks ontmoet Neptunus tweemaal. HCAW had twee wedstrijden tegen hun tweede team op het programma staan, maar die zijn reeds afgelast.

De reguliere competitie gaat op donderdag 26 april van start.

(2 maart)

Compleet Speelschema Oefenwedstrijden en Reguliere Competitie
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.