Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 mei 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: DSS & Marco Stoovelaar)

DSS draait achterstand om in winst in 11e inning
English

HAARLEM - DSS stond zaterdagmiddag (5 mei) met 5-2 achter na zes innings tegen Hoofddorp Pioniers, maar kwam langszij en won met 7-6 in de elfde inning.

Op Nationale Bevrijdingsdag scoorde DSS met een 5-2 achterstand een punt in de zevende inning. De Haarlemse ploeg kwam vervolgens langszij met twee uit in de tweede helft van de negende inning, dankzij tweemaal schijn!

In de elfde inning nam Pioniers een 6-5 voorsprong, mar DSS antwoordde met twee onverdiende punten op twee fouten om de wedstrijd alsnog te winnen.

De opener van de 3-game series had afgelopen donderdagavond eveneens een verlenging nodig. Dat duel eindigde met een 3-3 stand, want de wedstrijd eindigde na tien innings vanwege de curfew-regel.

Het duel van vandaag was een enerverende ontmoeting die veel te bieden had , waaronder een bench-clearing wat resulteerde in het wegsturen van Hoofddorp's speler/coach Mervin Gario nadat beide teams twee innings eerder al een waarschuwing hadden gekregen.

(5 mei)

Uitslagen
Compleet Speelschema
DSS werd met 16-7 'outhit' en maakte vijf verdedigende fouten, maar desondanks verliet de ploeg het veld als winnaar. In deze wedstrijd waren er 13 punten, 23 honkslagen en negen fouten, veel actie op het veld, een bench-clearing, een verwijdering en zeven verschillende werpers. Dat maakte het allemaal een interessante vuurdoop voor debuterend Official Scorer Melanie Dijkhuizen, van wie de kennis van de scoreregels gelijk werd getest. Maar in haar eerste wedstrijd op het hoogste niveau werd ze begeleid door ervaren scorer Linda Steijger.

...Melanie Dijkhuizen (links) debuteerde als Official Scorer...
...Ze werd in haar eerste duel begeleid door Linda Steijger,...
...die de data-invoer verzorgde voor de play-by-play...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Aanvankelijk leek de wedstrijd de kant op te gaan van Pioniers, dat met 2-0 voorstond halverwege de vijfde inning. Echter, de ploeg kon te weinig afstand nemen en DSS kwam langszij. In de 1e6 sloeg de spelende Hoofd Coach Mervin Gario een 3-run homerun en dat leek beslissend te zijn. Bij het ingaan van de 2e9 stond Pioniers met 5-3 voor en was één uit verwijderd van de eerste overwinning van het seizoen. Maar een driehonkslag en een schijn brachten de score in balans om een verlenging af te dwingen. Pioniers hernam de leiding in de elfde, maar zag DSS reageren met twee eigen punten.

Beide teams kwamen voor het eerst in scoringspositie in de tweede inning. Voor Pioniers opende Jelle Kroft met een infield-hit in de tweede beurt. Hij schoof op na een grounder, maar strandde op het tweede honk. Voor DSS begon Omar Williams met vier wijd en schoof ook op na een grounder. Met twee uit kreeg (voormalig Pionier) Sander Paap vier wijd, waarna Koen Werkman volgde met een honkslag. Williams probeerde daarop te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld en dat maakte een einde aan de inning.

Pioniers opende de score in de 1e3, maar liet toen ook drie lopers achter op starter Tom Stuifbergen. Het punt was onverdiend, want er waren twee fouten bij betrokken. Damian Melis (die vorig seizoen voor DSS speelde) begon met een honkslag en bereikte veilig het tweede honk toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Duco Nuijten. De honken kwamen even later vol te staan toen er een nieuwe fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Joey Eeman. Tijdens het plaatsen van de stootslag liep Eeman een blessure aan zijn vinger op en moest het duel verlaten nadat de inning was afgesloten. Hierna schakelde Stuifbergen Mervin Gario met drie slag uit, maar daarna kreeg hij een puntscorende honkslag tegen van rookie Joey de Koning. Een vangbal en strikeout sloten even later de slagbeurt af en dus bleven er drie lopers achter.

In de 2e3 draaide de Pioniers-verdediging een dubbelspel, net zoals DSS dat deed in de 1e4.

Pioniers verdubbelde hun voorsprong in de 1e5. Ibo Redan, de vervanger van Joey Eeman, begon met een honkslag en stal het tweede honk met één uit. Hierna kreeg Joey de Koning vier wijd en volgde Jelle Kroft met een RBI-double. Met lopers op het tweede en derde honk wist niemand op te schuiven toen Glenn Bakker het honk bereikte op een foute aangooi. Maar de drie lopers bleven achter en dat was achteraf kostbaar.

Even later kwam DSS langszij op Dion Steijl. De linkshander gooide vier wijd op lead-off hitter Koen Halderman, die opschoof na een opofferingsstootslag van Sander Paap. Hij bereikte het derde honk toen er een foute aangooi vanuit het aangooi volgde op een vangbal. Kevin Nieveld kreeg vervolgens vier wijd en Tommy van de Sanden maakte er een 2-2 stand van met een driehonkslag langs de linksveld-lijn.

In de 1e6 leek Pioniers een beslissende voorsprong te nemen, maar ook raakten de gemoederen wat verhit. Tim Halderman nam de pitching over voor DSS, maar kwam in de problemen. Hij kreeg honkslagen tegen van Damian Melis en Duco Nuijten. Doordat er een outfield-fout volgde zorgde dit voor lopers 'op de hoeken'. Nadat Nuijten het tweede honk had gestolen schakelde Halderman Ibo Redan met drie slag uit, maar moest daarna een 3-run homerun incasseren van Mervin Gario. Na het slaan van de homerun begon Gario aan zijn rondje langs de honken, maar op weg naar het eerste honk was er een woordenwisseling met iemand in de DSS dug-out. Nadat Gario had gescoord deelde Home Plate Umpire Peter de Haan een waarschuwing uit aan beide teams en had een kort gesprek met de coaches. Nu met een 5-2 voorsprong kreeg Pioniers de honken vol toen Joey de Koning, Jelle Kroft en Glenn Bakker allen een honkslag sloegen, maar wederom bleven er drie lopers achter.

Pioniers ging ook naar de bullpen in de 2e6, want Gilian van Lith nam het over. Met één uit gooide de linkshander vier wijd op Omar Williams, maar die strandde op het eerste honk.

In de 1e7 kwam Pioniers dicht bij een nieuw punt. Met één uit sloeg Duco Nuijten een driehonkslag, maar Halderman volgde met een strikeout. De inning eindigde toen Mervin Gario werd uitgevangen. Op zijn weg terug kwam het opnieuw tot een woordenwisseling bij de dug-out van DSS en dit keer resulteerde dat in een bench-clearing. Nadat de rust was teruggekeerd werd Gario weggestuurd. Na afloop bood Gario publiekelijk zijn excuses aan richting beide teams en de fans voor zijn reacties.

Even later pakte DSS een punt terug in de 2e7. Gilian van Lith gooide vier wijd op lead-off hitter Sander Paap en werd afgelost door rookie Daniel Vos. Hij gooide vier wijd op Koen Werkman, waarna de lopers het volgende honk kregen na schijn. Hierna werd Paap uitgeschakeld op een grounder van Kevin Nieveld richting derde honk, wat bijna zeer kostbaar was voor de thuisploeg. Echter, DSS kreeg de honken vol toen Tommy van de Sanden een honkslag sloeg, waarna een punt werd gescoord op een opofferingsslag van Tino van Erk. De punt kwam op naam van Van Lith, want hij werd verantwoordelijk voor een loper van Vos nadat zijn eigen loper (Paap) was uitgeschakeld in een velderskeus-sitiatie ('doorschuif-regel').

In de volgende twee innings verzuimde Pioniers weer tot scoren te komen en liet lopers achter in scoringspositie. In de achtste inning strandde een loper op het tweede honk en in de negende bleven drie lopers achter.

...Odion Gouverneur...
...winnend punt...
(© Foto: DSS)
De spanning steeg in de 2e9 toen DSS een punt scoorde met twee uit en een loper op het derde honk had. Even later was de stand in balans! De inning begon met vier wijd voor Sander Paap, wat werd gevolgd door een nieuwe werperswissel (net als twee innings eerder). Alexander Valdez nam het over, maar er werd onmiddellijk schijn bij hem geconstateerd en dat bracht Paap naar het tweede honk. Valdez volgde met een strikeout, waarna een vangbal voor de tweede nul zorgde. Paap scoorde vervolgens toen Tommy van de Sanden zijn tweede driehonkslag in het duel sloeg. DSS kwam langszij toen opnieuw schijn werd afgeroepen en dat bracht Van de Sanden over de plaat.

Mike Groen werd de nieuwe werper voor DSS in de 1e10 en schakelde drie opeenvolgende slagmensen uit (twee strikeouts). DSS kreeg een kans de wedstrijd te beslissen in hun tiende beurt toen het de honken vol kreeg met één uit. Denzel Richardson begon met een honkslag en Omar Williams kwam na een fout op het honk. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Koen Halderman werd geraakt door een worp. Maar de drie lopers bleven achter toen een vangbal en een groundout een einde maakten aan de slagbeurt.

Dit was wederom een situatie die kostbaar kon zijn, want Pioniers hernam de leiding in de 1e11. Met één uit sloeg Damian Melis een tweehonkslag, schoof op na een vangbal en scoorde op een honkslag van Ibo Redan. Hij was één van de vier spelers van Pioniers met drie honkslagen, de andere waren Jelle Kroft, Damian Melis en Duco Nuijten.

In de 2e11 sloeg DSS toe met twee onverdiende punten. Kevin Nieveld begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Tommy van de Sanden (die drie van de zeven honkslagen van zijn ploeg sloeg). Volgende slagman Tino van Erk kreeg vier wijd en werd daarna vervangen door pinch-runner Odion Gouverneur. De honken kwamen vol te staan toen Denzel Richardson op het honk kwam na een outfield-fout. Het gelijkmakende punt werd even later gescoord op een opofferingsslag van Omar Wiliams. Nu met twee uit stal Gouverneur het derde honk, waarna hij het winnende punt scoorde toen een grounder van Devano Pieter in een fout eindigde.

En dat maakte na drie uur en 46 minuten een einde aan de wedstrijd. De aanvangstijd van de wedstrijd was gewijzigd van 14:00 naar 13:00 uur om spelers in de gelegenheid te stellen muziekfestivals te bezoeken die werden georganiseerd op deze Bevrijdingsdag.DSS - Hoofddorp Pioniers 7-6 (11 inn.)
RHE
Hoofddorp Pioniers001013000 01-6164
DSS000020102 02-775
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de elfde inning)
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Dion Steijl515322

Gilian van Lith, H (1)1 (*)-2-11

Daniel Vos, H (1)2 (**)12111

Alexander Valdez, BS (1), L (0-2)2.211331
(*) - Van Lith gooide op één slagman in de zevende inning
(**) - Vos gooide op één slagman in de negende inning

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen561521

Tim Halderman442933

Mike Groen, W (1-1)23-211

Homerun: Pioniers: Mervin Gario (1)(6e,3-run,op Halderman).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Peter de Haan, 1B-Rob Has, 3B-Efrem Silvania.
Official Scorer-Melanie Dijkhuizen.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Technical Commisioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Josefine van Dusschoten.
Scoreboard Operator-Jan Huntelaar.
Aanvangstijd-13:00 uur.
Speeltijd-3:46 uur.
Locatie-Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Melanie Dijkhuizen debuteert als Official Scorer in de Hoofdklasse.
Mervin Gario (Speler/Hoofd Coach Hoofddorp Pioniers) weggestuurd na afloop 1e7 door HP Umpire Peter de Haan voor het maken van opmerken na te zijn uitgevangen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 18,7° C; windrichting oost-noordoost;
windsnelheid 16 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 49%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.