Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 oktober 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop & Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Julio Hazel...
(1942 - 2018)
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Voormalig speler en coach Julio Hazel overleden
English

SAN NICOLAS (Aruba) - Voormalig honkballer en coach Julio Hazel is op woensdag 3 oktober onverwacht op 75-jarige leeftijd overleden. Hij zou in december 76 zijn geworden.

De afscheids- en begrafenisplechtigheid van Julio Hazel heeft plaatsgevonden op 13 oktober op de Central Cemetery in Sabana Basora.

De op Aruba geboren Julio Fernando Hazel speelde in de Nederlandse Hoofdklasse in de jaren zestig en begin jaren zeventig en werd een geliefde persoonlijkheid die altijd een brede lach op zijn gezicht had. Hij speelde aanvankelijk voor het Amsterdamse VVGA, dat één van de oudste verenigingen in het land was, opgericht in 1924. Na een fusie wijzigde de naam in HVGA en later verhuisde de club naar Diemen en werd omgedoopt in Giants Diemen.

Hazel, die in het outfield speelde en voornamelijk midvelder was, speelde voor het eerst in de hoogste afdeling voor VVGA in 1965. Hierna speelde Hazel ook voor de ploeg toen het als HVGA aan de competitie deelnam in 1966. Hij verhuisde met de ploeg mee naar Diemen en speelde voor Giants toen het in 1967 uitkwam in de tweede hoogste afdeling (Eerste Klasse).

Hazel besloot daarna te gaan spelen voor het Bussumse HCAW. Daar speelde de outfielder vijf seizoenen in de Hoofdklasse (1968-1972) en stond bekend als een solide contact-hitter. In 1970 sloeg Hazel .390 en was hij de derde beste slagman in de Hoofdklasse achter Hudson John (.436, Storks) en Boudewijn Maat (.400, Haarlem Nicols).

Na het seizoen 1972 sloot Hazel zijn spelersloopbaan af en richtte hij zich op het coachen. Tijdens het seizoen 1972 combineerde Hazel het spelen al met de functie van Assistent Coach van de ploeg. Hij werd vervolgens aangesteld tot Hoofd Coach van HCAW voor het seizoen 1973 als opvolger van Jan Prins. In dat jaar eindigde HCAW op de vierde plaats in Poule A, want de Hoofdklasse bestond in dat seizoen uit twee poules. HCAW stelde de plek veilig voor de hoogste afdeling in 1974, maar Hazel keerde niet terug als coach. Na afloop van het seizoen 1973 stopte Hazel, omdat hij voor langere tijd zou terugkeren naar de Antillen. Hazel werd opgevolgd door Jan Schriek. Als speler van HCAW nam Hazel ook jaarlijks deel aan het einde-seizoen-softbal-toernooi op het thuiscomplex in Bussum.

...Vorig jaar, op 10 juni, gooide Julio Hazel de ceremoniële...
...eerste bal voor HCAW's Old Stars Slowpitch Softball Game,...
...die deel uitmaakte van de festiviteiten rondom het...
...60-jarig jubileum op hun complex in Bussum...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Julio Hazel keerde terug naar Nederland en coaching in 1976 toen hij voor het eerst als coach actief was bij het honkbalteam van Hilversum. Dat was het begin van een lange band met die vereniging. In 1977 leidde Hazel de ploeg naar de kampioenstitel in de Tweede Klasse, wat resulteerde in promotie naar de Eerste Klasse, dat toen de tweede hoogste afdeling was. Na Hilversum vijf seizoenen (1976-1980) onder zijn hoede te hebben gehad werd Hazel benoemd tot Hoofd Coach van het Hoofdklasse-team van Quick Amersfoort voor het seizoen 1981. Daar werd Hazel geassisteerd door Roley Wout.

In 1986 en 1987 was Hazel weer coach van Hilversum, dat toen uitkwam in de Tweede Klasse. Hierna keerde Hazel in 1988 terug naar de Hoofdklasse als Hoofd Coach van UVV, waar hij werd geassisteerd door Maurice Cranston.

In 1966 maakte Hazel zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team tijdens de Haarlemse Honkbal Week. Tijdens het internationale evenement speelde de outfielder in vijf van de zes wedstrijden. Daaronder een officiële interlandwedstrijd tegen de Nationale Ploeg van de Nederlandse Antillen.

In 1971 werd Hazel opnieuw geselecteerd voor het Nederlands Team voor de Haarlemse Honkbal Week. Op de eerste speeldag van het evenement stond Hazel in de startende line-up voor de wedstrijd tegen USAFE, maar dat duel verregende. In de volgende wedstrijd maakte toenmalig Manager Hal Smeltzly geen gebruik van Hazel, die vervolgens ook niet speelde toen de wedstrijd tegen USAFE een dag later werd ingehaald. In plaats daarvan zette de Amerikaanse Manager twee infielders in het outfield. Voor Hazel was dat onaanvaardbaar, waardoor hij de ploeg verliet. Hij bracht de teamleiding op de hoogte van zijn beslissing en keerde huiswaarts. Kort erna zei Hazel in een kranten-interview: ,,Ik ben geen bankspeler, maar ik weet dat er mensen op de bank moeten blijven. Dat is helemaal niet erg. Ook niet als ik het ben. Dan moeten er wél andere buitenvelders in het team staan.''

In de jaren tachtig en negentig speelde Julio Hazel nog in een aantal van de jaarlijkse Antilliaanse Oldtimers Games tussen teams die werden samengesteld uit spelers afkomstig van Aruba en Curaçao. Een aantal jaar geleden keerde Hazel terug naar Aruba.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Julio en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(5 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.