Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 mei 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates completeert 'sweep'; Rob Cordemans nadert record
English

AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates completeerde zondag (6 mei) een '3-game sweep' tegen De Glaskoning Twins door met 7-1 te winnen.

In de opener op donderdag kwam de winst niet makkelijk tot stand. Amsterdam stond met 2-0 achter, maar won met 3-2 na het scoren van punten in de zesde en achtste inning. Op zaterdag won Amsterdam met 5-2.

In het duel van vandaag maakte veteraan-rechtshander Rob Cordemans zijn eerste optreden van het seizoen. Hij gooide de vijfde en zesde inning als opvolger van starter Kyle Ward en werd de winnende werper.

In zijn twee innings op de heuvel schakelde Cordemans vier slagmensen uit om zijn carrière-totaal te verhogen naar 1.931. Hierdoor is hij nu nog 17 strikeouts af van evenaring van het all-time record van 1.948 dat op naam staat van Bart Volkerijk. Bovendien heeft Cordemans de kans om de eerste werper in de Hoofdklasse-historie te worden die de magische grens van 2.000 strikeouts bereikt in competitie-wedstrijden. Om dat te realiseren heeft nu nog 69 strikeouts nodig. Vorig seizoen kwam Cordemans tot 68 strikeouts in 74 innings.

(6 mei)

Uitslagen
Compleet Speelschema
Amsterdam Pirates sloeg al vroeg toe en scoorde tweemaal in de tweede helft van de eerste inning op startende pitcher Reynaldo Sarmiento Claro. Met één uit bereikte Zerzinho Croes het honk met een stootslag-honkslag en wist op het tweede honk te komen toen er een fout volgde. Na vier wijd voor Nick Urbanus zorgde een binnenhoog voor de tweede nul, maar de honken kwamen vol te staan toen ook Linoy Croes een vrije loop kreeg. Rodney Daal volgde met een 2-run single en daarmee zette Pirates de toon voor het duel van vandaag.

Amsterdam liet twee lopers achter in de tweede inning, waarin ook een werpersduel plaatsvond, want Mic van de Ven nam het over van Sarmiento met lopers op het eerste en tweede honk en één uit.

In de derde inning voegde Amsterdam Pirates drie punten toe met twee uit om de voorsprong op te voeren naar 5-0. Van de Ven kwam wat in de problemen en raakte drie slagmensen met een worp. Hij raakte eerst lead-off hitter Kenny Berkenbosch, die opschoof na een opofferingsstootslag van Linoy Croes. Hierna werd Rodney Daal geraakt door een worp en de twee lopers schoven op na een grounder van Rashid Gerard. De honken kwamen vervolgens vol te staan toen Van de Ven ook Niels van Weert met een worp raakte. De drie lopers scoorden allemaal toen Max Clarijs volgde met een 'baseclearing, 3-run double'. Nadat volgende slagman Remco Draijer vier wijd kreeg werd er wederom een werperswissel gemaakt door Twins Hoofd Coach Kevin Knollenburg. Jan Evertse nam het over van Van de Ven. Hij begon met een wilde worp, maar de inning eindigde daarna met een pop-fly.

Amsterdam scoorde weer een punt in de vierde inning. Nick Urbanus begon toen met een honkslag en scoorde op een tweehonkslag van volgende slagman Kenny Berkenbosch.

Amsterdam verhoogde de stand naar 7-0 met het scoren van een punt in de vijfde. Met twee uit kreeg Max Clarijs vier wijd en scoorde op een tweehonkslag van Remco Draijer.

Voor Amsterdam zou dit het laatste punt in de wedstrijd zijn, hoewel er nog vier lopers in scoringspositie kwamen. In de zesde kreeg de thuisploeg de honken vol op Pastor Enrique Martínez Chavez, die donderdagavond de startende werper was voor Twins in de opener. Met één uit gooide hij vier wijd op Kenny Berkenbosch en Linoy Croes. Met twee uit gooide hij ook vier wijd op Rashid Gerard en zette de honken vol. Midvelder Nick Peels werd daarna ingebracht als nieuwe werper en hij kreeg een gedwongen nul die de slagbeurt afsloot.

In de zevende kreeg Peels honkslagen tegen van Max Clarijs en Remco Draijer, maar schakelde de volgende drie slagmensen uit. En in de achtste sloeg Rodney Daal zijn tweede tweehonkslag in de wedstrijd, maar strandde op het tweede honk.

...Rob Cordemans gooide in relief...
...Hij heeft na vandaag nog 17 strikeouts...
...nodig voor evenaring van het...
...All-time StrikeOut-record...
(© Foto: Henk Seppen)
Twins kreeg slechts één loper in scoringspositie in de eerste vier innings op starter Kyle Ward. De linkshander kreeg drie opeenvolgende nullen in de eerste twee innings. In de derde inning bereikte lead-off hitter Max Kops het honk na een fout, maar ging uit na een pick-off. Ward kreeg een lead-off single tegen van Jarreau Martina in de vierde. Met twee uit kreeg hij het tweede honk na schijn, maar bleef achter.

In de 1e5 werd Ward opgevolgd door Rob Cordemans, die zijn eerste optreden van het seizoen maakte. De rechtshander gooide tijdens het oefenseizoen maar een paar innings, maar schakelde drie opeenvolgende slagmensen op rij uit (twee strikeouts) in zijn eerste inning op de heuvel tijdens het reguliere seizoen.

In de zesde inning scoorde Twins hun eerste punt op Cordemans. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Dave Janssen, die opschoof na een wilde worp en scoorde op een 2-out single van Brian Biezen. Twins kreeg daarna lopers 'op de hoeken' toen ook Sam Kennelly een honkslag sloeg, maar Cordemans sloot af met een nieuwe strikeout.

De laatste keer dat Cordemans in relief gooide was op 14 juli 2013, eveneens op eigen veld in Amsterdam. Toen gooide hij de laatste drie innings tegen Kinheim van wat het restant was van een wedstrijd die oorspronkelijk was begonnen op 20 april. Kinheim won met 7-4, maar Amsterdam Pirates diende in de 1e6 een protest in wat werd toegewezen. De wedstrijd moest vanaf dat moment worden overgespeeld en dat gebeurde bijna drie maanden later voor aanvang van de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Kinheim. Toen het duel werd hervat gooide Jurrian Koks (die nu uitkomt voor Silicon Storks) het restant van de zesde inning, waarna Cordemans het duel afmaakte. Amsterdam won uiteindelijk met 7-4, Koks was de winnaar en Cordemans kreeg een save op zijn naam.

Zowel toen als nu was Efrem Silvania één van de umpires en was Linda Steijger één van de official scorers. Efrem Silvania stond bij het eerste honk tijdens de oorspronkelijke wedstrijd op 20 april en vandaag was hij de 3B Umpire. Linda Steijger was de scorer in het originele duel en deed de play-by-play in het restant van de wedstrijd. Vandaag was ze ook de play-by-play scorer, hoewel ze aanvankelijk niet voor deze wedstrijd was aangesteld. Ze was oorspronkelijk aangesteld als official scorer voor de Golden League softbal double-header tussen Sparks Haarlem en het Talent Team Holland in Haarlem. De aanstellingen wijzigden toen de aangestelde play-by-play scorer Dennis Duin werd weggeroepen van de wedstrijd in Amsterdam vanwege trieste familie-omstandigheden. Linda Steijger's plek in Haarlem werd ingevuld door Jeanette van Drunen, die vandaag vrij was. Hierdoor begeleidde Linda Steijger opnieuw een debuterende Official Scorer. Na Melanie Dijkhuizen op zaterdag begeleidde ze tijdens deze wedstrijd Brigitte Brands.

Slechts drie spelers van de 2013 wedstrijd speelden ook in de wedstrijd van vandaag, namelijk Kenny Berkenbosch, Remco Draijer en Rashid Gerard. Draijer speelde toen voor Kinheim. Kevin Heijstek startte de 2013 wedstrijd als werper en keek vandaag toe vanuit de Amsterdamse dug-out.

Wanneer de 2013 wedstrijd niet in tweeën zou zijn gedeeld had Cordemans vrijwel zeker niet in relief gegooid. Zijn laatste relief-optreden in een 'gewone' wedstrijd kwam op 25 april 2010, eveneens in Amsterdam in wat zijn eerste seizoen bij Pirates was. Acht jaar geleden gooide hij de zesde, zevende en achtste inning van een 3-2 overwinning tegen Hoofddorp Pioniers en was ook toen de winnende werper.

Van die wedstrijd speelden er vandaag vier spelers in het duel van vandaag: Kenny Berkenbosch, Linoy Croes, Rashid Gerard en Nick Urbanus. Croes speelde toen voor Pioniers.

Twins werd puntloos gehouden in de laatste drie innings door drie verschillende werpers. Nick Veltkamp, Maickel Rietel en Jim Ploeger kregen allemaal drie nullen op rij.


...Kyle Ward (links) en Reynaldo Sarmiento Claro waren de startende werpers voor Amsterdam Pirates en Twins...

...Links: Rodney Daal sloeg de eerste twee Amsterdamse punten binnen met een double in de eerste inning...
...Rechts: Remco Draijer sloeg twee hits (één double) en kreeg 2x vier wijd voor Amsterdam Pirates...

...Kenny Berkenbosch (links) bereikt het 3e honk en Linoy Croes (rechts) het 2e honk in de 6e inning...
...3e honkman Sam Kennelly en korte stop Dennis De Quint kunnen dat niet voorkomen...

...Links: Max Clarijs sloeg 2-uit-3 met een double, scoorde eenmaal en had 3 binnengeslagen punten voor Amsterdam...
...Rechts: Jim Ploeger sloot de wedstrijd af voor Amsterdam Pirates...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)L&D Amsterdam Pirates - De Glaskoning Twins 7-1
RHE
De Glaskoning Twins000001000-132
L&D Amsterdam Pirates20311000X-791
pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Reynaldo Sarmiento Claro, L (0-1)1.114222

Mic van de Ven1.1-1133

Jan Evertse2.121322

Pastor Enrique Martínez Chavez0.2-3---

Nick Peels2.11-3--

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kyle Ward44-1--

Rob Cordemans, W (1-0)241211

Nick Veltkamp1-----

Maickel Rietel1-----

Jim Ploeger11----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Edwin Louisa, 1B-André Ficken, 3B-Efrem Silvania.
Official Scorer-Brigitte Brands.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Public Address Announcer-Hans Jansen de Vries.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:45 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Brigitte Brands debuteert als Official Scorer in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 22,1° C; windrichting oost-noordoost;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 41%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.