Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 mei 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Hoofddorp Pioniers wint eerste wedstrijd van seizoen in 10e inning
English

HOOFDDORP - Hoofddorp Pioniers won zondag (6 mei) hun eerste wedstrijd van het seizoen, maar had daar wel een extra inning voor nodig. Pioniers stond halverwege de derde inning met 3-1 achter tegen DSS, maar won met 4-3 in tien innings.

Het was de derde opeenvolgende wedstrijd tussen de twee ploegen die een verlenging nodig had. De opener van de 3-game series afgelopen donderdagavond eindigde met een 3-3 stand, nadat de wedstrijd na tien innings ten einde kwam vanwege de curfew-regel. Op zaterdag stond DSS met 5-2 achter na zes innings, maar kwam langszij en won met 7-5 in de elfde inning.

Vandaag nam DSS een vroege voorsprong door tweemaal te scoren in de eerste inning. Met een 3-1 achterstand scoorde Pioniers punten in de derde en vijfde inning om langszij te komen. De aantrekkelijke wedstrijd, waarin een aantal fraaie verdedigende acties te zien was, werd beslist met één uit in de 2e10 met een 'walk-off single' van rookie Tyler Boersma.

Een paar dagen geleden werd het Sportpark Pioniers officiëel een rookvrije accomodatie. Dat werd eerder in de week bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Baseball/Softball Against Cancer-dagen op het complex in Hoofddorp. Eerder dit seizoen werd ook het Pim Mulier Sportpark in Haarlem rookvrij. Op dit complex spelen de Hoofdklasse-teams van DSS (honkbal en softbal), maar ook Overgangsklasser Kinheim, dat speelt in het Pim Mulier Stadion. Onlangs werd bericht dat ook het Nol Houtkamp Sportpark, de thuishaven van Olympia Haarlem waarschijnlijk rookvrij zal worden.

(6 mei)

Uitslagen
Compleet Speelschema
DSS nam een snelle 2-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning en voegde een punt toe in de derde slagbeurt, maar werd daarna puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd. Dit keer was het Hoofddorp Pioniers dat een achterstand omdraaide in een overwinning en dat werd gerealiseerd in de tiende inning.

Met één uit in de eerste inning gooide Pioniers-starter Luuk ter Beek vier wijd op Tommy van de Sanden, die het tweede honk stal met twee uit. Hij scoorde toen Denzel Richardson de bal over de omheining in het linksveld sloeg voor een 2-run homerun.

Pioniers pakte onmiddellijk een punt terug in hun eerste slagbeurt op starter Lars Vogelaar. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Mark Smit, die het tweede honk stal. Nadat volgende slagman Mervin Gario was uitgevangen bereikte Smit het derde honk in een 'close play'. Ibo Redan volgde met een puntscorende honkslag, maar hij ging daarna uit bij een steelpoging die volgde op een pick-off.

Ter Beek kreeg drie opeenvolgende nullen (twee strikeouts) in de tweede inning, maar moest daarna weer een punt toestaan in de derde. Devano Pieter kwam toen op het honk via een infield-hit, schoof op na een grounder van Kevin Nieveld en scoorde op een 2-out single langs de rechtsveld-lijn van Tino van Erk.

Pioniers scoorde ook weer een punt in de 2e3. Duco Nuijten begon met een honkslag en werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van Mark Smit, waarna hij het derde honk bereikte op een grounder van Mervin Gario. Volgende slagman Ibo Redan kreeg vier wijd en toen een pick-off richting eerste honk eindigde in een foute aangooi scoorde Nuijten om de achterstand terug te brengen naar 3-2. Hierna kreeg ook Jelle Kroft vier wijd en dat bracht Hoofd Coach Jerry Breek naar de heuvel voor het maken van een werperswissel. Sander Helmendach, die afgelopen dinsdag de starter was in het inhaalduel tegen L&D Amsterdam Pirates, nam het over en sloot de slagbeurt af met een strikeout.

Na op rij te zijn uitgeschakeld door Helmendach in de vierde kwam Pioniers langszij in de vijfde inning. Met twee uit sloeg Mervin Gario een honkslag en stal het tweede honk, waarna hij scoorde op een honkslag van Ibo Redan, die 2-uit-3 sloeg en viermaal het honk bereikte.

In de volgende innings kregen beide teams verschillende honklopers, maar wisten de gelijke stand niet te doorbreken.

DSS kreeg lopers op het tweede honk in de vierde en vijfde inning. Koen Werkman sloeg een honkslag met twee uit in de vierde, stal het tweede honk, maar bleef achter. In de vijfde was het Kevin Nieveld die een honkslag sloeg, het tweede honk stal en ook strandde.

In de 1e7 nam linkshander Ryan Oduber de pitching over bij Pioniers. In zowel de zevende als de achtste inning kreeg hij de lead-off hitter op het honk. In de zevende opende Sander Paap met een honkslag en in de achtste kreeg Tommy van de Sanden vier wijd. Beide keren maakte Pioniers een dubbelspel. In de achtste werd het dubbelspel gemaakt op een opofferingsstootslag-poging van Tino van Erk waarop derde honkman Mervin Gario een fraaie verdedigende play maakte.

In de 1e9 sloeg Djewi De Lanoi een honkslag, schoof op na een grounder, maar blef achter op het tweede honk.

Pioniers kreeg ook een aantal scoringsmogelijkheden, maar liet eveneens lopers achter.

In de 2e5 kwam lead-off hitter Glenn Bakker op het honk na een fout, schoof op na een opofferingsstootslag van Joey de Koning, maar een vangbal en pop-out volgden.

Pioniers kreeg de honken vol in de 2e7, maar dat hadden er slechts twee kunnen zijn wanneer DSS een appeal-play zou hebben gespeeld. Duco Nuijten begon met een honkslag, maar maakte even later een fout bij het honklopen. Hierna werd Mark Smit uitgevangen in het linksveld. Nuijten verliet het eerste honk na contact en had het tweede honk reeds bereikt toen linksvelder Koen Werkman de bal ving. In plaats van het tweede honk opnieuw aan te raken op zijn terugweg naar het eerste honk nadat de bal was gevangen (zoals de regels zeggen) draaide Nuijten om, passeerde het tweede honk aan de binnenkant en keerde terug naar het eerste honk. Wanneer DSS een appeal-play zou hebben gedaan op het tweede honk was Nuijten uitgegeven voor het aflopen van de honken in de verkeerde volgorde. Echter, het appèl kwam niet en even later schoof Nuijten op naar het derde honk op een honkslag van Mervin Gario, die zelf het tweede honk kon bereiken op de aangooi richting derde honk. Met het eerste honk open werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Ibo Redan. Volgende slagman Jelle Kroft sloeg een line drive die werd gevangen door midvelder Denzel Richardson, wat de honken vol hield, waarna de inning eindigde met een vangbal in het linksveld.

In de 2e8 waren er nog een paar fraaie verdedigende acties te zien. Eerst maakte DSS-linksvelder Koen Werkman een schitterende 'diving catch' op een line drive van Joey de Koning. Hierna kreeg Tyler Boersma vier wijd, waarna Damian Melis volgde met een line drive, maar daar maakte rechtsvelder Devano Pieter een mooie 'running catch'. De inning eindigde met een mooie actie van tweede honkman Kevin Nieveld op een grounder van Duco Nuijten.

De 1e10 begon met een hele mooie 'running catch' van Pioniers-midvelder Mark Smit op een line drive van Devano Pieter op reliever Angelo Wicklert, die drie nullen op rij kreeg.

Met één uit in de 2e10 kreeg DSS-pitcher Sander Helmendach een honkslag tegen van Glenn Bakker en werd vervangen door Robyn Clara. Hij werd begroet met een infield-hit van Joey de Koning. Dat werd gevolgd door een kostbare foute aangooi, waardoor Bakker het derde honk kon bereiken. Bakker scoorde even later het winnende punt toen Tyler Boersma volgde met een 'walk-off single'.Hoofddorp Pioniers - DSS 4-3 (10 inn.)
RHE
DSS201000000 0-383
Hoofddorp Pioniers101010000 1-490
(één uit toen het winnende punt werd gescoord in de tiende inning)
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Lars Vogelaar2.214221

Sander Helmendach, L (0-2)6.222521

Robyn Clara- (*)--2--
(*) - Clara gooide op twee slagmensen in de tiende inning

pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Luuk ter Beek641633

Ryan Oduber3212--

Angelo Wicklert, W (1-0)11----

Homerun: DSS: Denzel Richardson (1)(1e,2-run,op Ter Beek).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Winfried Berkvens, 1B-Roy van de Wateringen.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Maaike Houtkamp.
Technical Commisioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operators-Jeanette van Drunen (1e1), Fred ter Beek.
Aanvangstijd-13:01 uur.
Speeltijd-2:42 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 21,3° C; windrichting oost;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 42%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.