Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 oktober 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Sterke Orlando Yntema gooit Neptunus naar Holland Series-voorsprong
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus sloeg zaterdagmiddag (6 oktober) vroeg toe en won uiteindelijk met 4-1 van L&D Amsterdam Pirates in Game 5 van de best-of-seven Holland Series. Met de winst nam de Rotterdamse ploeg een 3-2 voorsprong.

Amsterdam Pirates opende de Series een week geleden met een overtuigende 8-2 overwinning tegen de regerend landskampioen. Afgelopen weekeinde kwam Amsterdam tot een 7-0 shutout tegen Neptunus op zaterdag om ook de tweede wedstrijd te winnen. Zondag brak Neptunus een 1-1 stand in de vierde inning en won met 4-1 om in elk geval een vijfde duel af te dwingen. Afgelopen donderdagavond stond Neptunus slechts met 6-4 voor, maar kwam tot een rally van zeven punten in de tweede helft van de achtste inning om tot een ruime 13-4 overwinning te komen en de Series met 2-2 in balans te brengen.

...Hier is de live stream te zien van Game 5...
De Series keert nu weer terug naar Amsterdam voor Game 6 op zondag. Het was daar dat Amsterdam de eerste twee wedstrijden op eigen veld in winst omzette en dus kan de Series weer omdraaien. Wanneer Neptunus wint zal het voor de 19e keer landskampioen worden. Wanneer Amsterdam wint volgt een zevende en beslissende wedstrijd, die zal worden gespeeld op zondag 14 oktober.

In de wedstrijd van vandaag nam Neptunus een vroege voorsprong op starter Kevin Heijstek. Een week geleden gooide de rechtshander een complete game, 3-hit shutout. Vandaag moest hij veertien honkslagen incasseren in 7 2/3 inning. Hij hield Neptunus vanaf de vijfde inning puntloos, maar de vroege voorsprong was genoeg.

Neptunus opende de score in de eerste inning, waarna twee runs werden toegevoegd in de derde slagbeurt. In de vierde werd de stand opgevoerd naar 4-0.

Orlando Yntema startte voor Neptunus en had een sterk optreden. De rechtshander gooide tienmaal drie slag en stond zes honkslagen toe in 6 2/3 inning. Hij zag Amsterdam een paar keer in scoringspositie komen, maar stond geen punten toe. Tot aan de zevende inning, waarin Amsterdam het enige punt scoorde. In de achtste leek de 4-1 voorsprong nog even in gevaar te komen. Maar met lopers op het tweede en derde honk en twee uit was het korte stop Stijn van der Meer die de voorsprong redde met een fraaie actie.

(6 oktober)

Uitslagen
Compleet Speelschema
Hoewel de ploeg met 14-8 werd 'outhit' kreeg Amsterdam Pirates verschillende scoringsmogelijkheden. Echter, de 'clutch hit' kwam niet en zo zag de ploeg zeven lopers in scoringspositie achterblijven.

Neptunus was het meest productief in de eerste vier innings. In die periode sloeg de ploeg vandaag negen van hun 14 honkslagen. Dat betekent dat Neptunus slechts vijf honkslagen liet noteren in hun laatste vier innings. In deze slagbeurten, kreeg de ploeg wel een aantal honklopers, maar liet er drie achter in scoringspositie.

Het was Amsterdam dat voor het eerst in scoringspositie kwam op starter Orlando Yntema, die weer was hersteld van de verkoudheid, waardoor hij zowel donderdag als zondag de ploeg verliet. De rechtshander kreeg lead-off singles tegen van Remco Draijer en Nick Urbanus, die in scoringspositie kwamen na een opofferingsstootslag van Gilmer Lampe. Maar zij bleven achter, want een vangbal en strikeout sloten de slagbeurt af.

Neptunus regelde de zaken vroeg op starter Kevin Heijstek door de score te openen in de tweede helft van de eerste inning. Met één uit sloeg Benjamin Dille een honkslag en kwam in scoringspositie toen daar een outfield-fout op volgde. De Belg schoof op naar het derde honk op een infield-hit van Stijn van der Meer en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Dwayne Kemp. Een dubbelspel sloot de inning af, maar Neptunus stond met 1-0 voor.

Amsterdam kreeg een kans om langszij te komen in de derde inning. Victor Draijer begon met een tweehonkslag en bereikte het derde honk op een grounder van zijn broer Remco Draijer. Echter, hierna schakelde Orlando Yntema zowel Nick Urbanus als Gilmer Lampe met drie slag uit.

Nadat Amsterdam niet wist te scoren voegde Neptunus twee runs toe in hun derde slagbeurt. Met één uit sloegen Darryl Collins en Benjamin Dille een honkslag. De twee gingen scoren toen volgende slagmensen Stijn van der Meer en Dwayne Kemp eveneens een honkslag sloegen om er een 3-0 stand van te maken. Neptunus liet lopers achter op het eerste en tweede honk toen hierna twee vangballen volgden.

In de vierde strandde er weer een Amsterdamse loper in scoringspositie. Met één uit kreeg Linoy Croes vier wijd en hij stal het tweede honk met twee uit, maar bleef achter.

Opnieuw reageerde Neptunus daarna met een eigen punt om de stand op te voeren naar 4-0. Met één uit sloeg Shaldimar Daantji een honkslag en stal het tweede honk. Met twee uit scoorde hij op een honkslag van Darryl Collins.

...Winnende werper Orlando Yntema gooide 10x drie slag...
(© Foto: Robert Bos)
In het restant werd Neptunus puntloos gehouden. In de vijfde, met één uit, sloeg Dwayne Kemp een honkslag en kreeg Gianison Boekhoudt vier wijd. Een double-steal poging volgde, maar Kemp werd op het derde honk uitgeschakeld bij zijn steelpoging. Boekhoudt strandde daarna op het tweede honk toen een grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

In de zesde kreeg Neptunus voor het eerst hun lead-off hitter op het honk toen Quintin De Cuba werd geraakt door een worp. Hierna sloeg Shaldimar Daantji de bal richting tweede honkman Victor Draijer voor een mogelijke 'double play-grounder'. De Cuba werd gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk, maar daarbij hinderde hij korte stop Nick Urbanus bij de aangooi naar het eerste honk. 2B Umpire Efrem Silvania gaf onmiddellijk Daantji uit voor 'hinderen-loper' en dus werd het een dubbelspel. Neptunus' Hoofd Coach Ronald Jaarsma ging kort in discussie over de call, maar die bleef staan. Jochem Koedijk sloeg hierna een honkslag, maar strandde op het eerste honk.

Amsterdam Pirates kwam in de 1e7 op het scorebord op Yntema. Linoy Croes begon met een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Rashid Gerard. Nadat volgende slagman Rodney Daal ook een honkslag had geslagen volgde Yntema met een strikeout, waarna hij een vangbal kreeg. Dat betekende het einde voor de rechtshander, die werd afgelost door Kevin Kelly. Die kreeg een 'inning-ending grounder'.

In de 2e7 liet ook Neptunus een loper achter in scoringspositie. Met één uit sloeg Stijn van der Meer een honkslag en schoof op na een wilde worp, maar strandde op het tweede honk.

In de achtste, met de stand op 4-1, dreigde Amsterdam Pirates de achterstand kleiner ta maken op Loek van Mil, die het werpen overnam van Kevin Kelly. Nick Urbanus opende met een honkslag, maar Van Mil volgde met drie slag voor Gilmer Lampe. Volgende slagman Kenny Berkenbosch sloeg ook een honkslag en de twee lopers schoven op na een grounder van Linoy Croes. Hierna sloeg Rashid Gerard een line drive door het midden, maar een fraaie actie volgde van zowel de korte stop als de eerste honkman. Korte stop Stijn van der Meer maakte een mogelijke 'wedstrijd-reddende play' met het fielden van de bal achter het tweede honk (aan de eerste honk-kant). Hij kreeg de bal op tijd bij eerste honkman Dudley Leonora, die met een prima stretch de actie afmaakte. Wanneer de bal door het infield zou zijn gegaan hadden beide lopers gescoord en er een 4-3 stand van gemaakt. Nu eindigde de inning en stond Neptunus nog altijd met 4-1 voor.

Kevin Heijstek keerde terug op de heuvel voor Amsterdam in de 2e8. Met twee uit kreeg hij honkslagen tegen van Jochem Koedijk en Darryl Collins. Dat eindigde Heijstek's verblijf op de heuvel, want Maickel Rietel nam het over. Die kreeg een 'inning-ending pop-up'.

In de 1e9 sloot Berry van Driel de wedstrijd af voor Neptunus. Hij schakelde drie slagmensen op rij uit en kreeg een save op zijn naam.

Darryl Collins, Stijn van der Meer en Dwayne Kemp sloegen allen drie honkslagen voor Neptunus. Collins scoorde ook eenmaal en sloeg een punt binnen, terwijl Kemp er twee binnensloeg en Van der Meer één.Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 4-1
RHE
L&D Amsterdam Pirates000000100-181
Curaçao Neptunus10210000X-4140
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek, L (1-1)7.2121443

Maickel Rietel0.1-----

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (1-1)6.2101611

Kevin Kelly, H (1)0.1-----

Loek van Mil, H (1)11-2--

Berry van Driel, SV (1)1-----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Martijn Bosschaart, 1B-Roy van de Wateringen,
2B-Efrem Silvania, 3B-Winfried Berkvens.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Maaike Houtkamp.
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:39 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game 5, best-of-seven Holland Series; Neptunus leidt, 3-2.
31e Holland Series.
Zevende Holland Series tussen Amsterdam Pirates en Neptunus.
24e Holland Series-deelname voor Neptunus, negende voor Amsterdam Pirates.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 21° C; windrichting west;
windsnelheid 11 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 62%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.