Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 juli 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus shuts out Amsterdam Pirates; Umpire Henri van Heijningen onderscheiden
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus kwam zaterdagmiddag (7 juli) tot een 8-0 shutout tegen koploper L&D Amsterdam Pirates in de tweede wedstrijd van hun 3-game series. Met de winst keerde Neptunus terug naar de eerste plaats, terwijl Pirates naar de tweede plek zakte.

Orlando Yntema gooide het hele duel voor Neptunus en stond slechts twee honkslagen toe. Neptunus kwam tot 14 honkslagen, waaronder vier van Stijn van der Meer.

Voor Amsterdam was dit de eerste middag-nederlaag van het seizoen. De ploeg leed de voorgaande drie nederlagen in avondwedstrijden.

Donderdag won Neptunus nipt met 4-3 van Amsterdam in de opener van de reeks.

De series wordt zondag in Amsterdam afgesloten. Daarna wordt de reguliere competitie onderbroken voor de 29e editie van de Honkbal Week Haarlem, die op vrijdag 13 juli begint.

Voor aanvang van de wedstrijd van vandaag werd 'veteraan'-umpire Henri van Heijningen onderscheiden door de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Op 23 juni was Van Heijningen actief in zijn 700e officiële competitie-wedstrijd op het hoogste niveau. Vorige week vertegenwoordigde hij Nederland als umpire tijdens de Prague Baseball Week in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Van Heijningen is nu 36 jaar honkbal-scheidsrechter en is bezig aan zijn 28e seizoen in de Hoofdklasse. Voor zijn lange staat van dienst werd Van Heijningen benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB. De decoratie werd uitgereikt door Mark Herbold, die twee weken geleden werd geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de KNBSB.

(foto's worden later toegevoegd)

(7 juli)

Uitslagen
Compleet Speelschema
'Veteraan' rechtshander Orlando Yntema domineerde voor Neptunus en gooide een 'complete game 2-hitter', waarvoor hij maar 114 pitches nodig had. Yntema nam een No-Hitter mee naar de zesde inning, maar kreeg uiteindelijk twee honkslagen tegen die werden geslagen door de Draijer-broers. Voor Yntema was het zijn eerste complete wedstrijd sinds 25 juni 2016 toen hij alle negen innings gooide in een 2-0 shutout tegen HCAW.

Amsterdam werd niet alleen puntloos gehouden door Yntema, de ploeg kreeg zelfs geen loper in scoringspositie en dat is zeldzaam!

Een andere opmerkelijke statistiek is dat de Amsterdamse verdediging drie fouten maakte. De laatste keer dat dat gebeurde was op 6 mei vorig jaar in een wedstrijd tegen De Glaskoning Twins.

Neptunus sloeg toe met vier punten in de 2e3 op starter Rob Cordemans. De ervaren rechtshander heeft last van een zeer lichte blessure en miste daardoor vorige week zijn start in de reeks tegen Quick Amersfoort. Vandaag gooide hij op een pitch-count, maar kwam in de derde inning in de problemen. Met één uit kreeg hij de honken vol toen Gregory Muller een honkslag, Jochem Koedijk vier wijd kreeg en ook Stijn van der Meer een honkslag sloeg. Op een lastige grounder richting tweede honk van Benjamin Dille volgde een force play op het tweede honk, maar iedereen was safe en dus opende Neptunus de score. Hierna voegde Dwayne Kemp een puntscorende honkslag toe, Gianison Boekhoudt volgde met een opofferingsslag en Dudley Leonora liet ook een RBI-single noteren. Dat betekende het einde voor Cordemans, die werd opgevolgd door Robin Schel. Hij kreeg een 'inning-ending grounder', maar Amstedam stond met 4-0 achter.

Neptunus voegde weer een punt toe in de vierde toen, met één uit, Gregory Muller een honkslag sloeg, het tweede honk stal en scoorde op een 2-out single van Stijn van der Meer.

In de vijfde slagbeurt verhoogde een honkslag van Quintin De Cuba de voorsprong naar 6-0. Neptunus verzuimde meer afstand te nemen door drie lopers achter te laten.

Neptunus scoorde nog twee punten in de zesde. Met één uit sloeg Benjamin Dille een honklsag, wat werd gevolgd door een werperswissel. Daan Hendrix nam de Amsterdamse pitching over en werd begroet met een honkslag van Dwyne Kemp. Hierna sloeg ook Gianison Boekhoudt een honkslag, waardoor de overige twee lopers opschoven. Een foute aangooi richting tweede honk volgde en dat stelde Dille in staat te scoren en bracht Kemp naar het derde honk. De bal werd verwerkt door linksvelder Victor Draijer, die Boekhoudt op het tweede honk uitschakelde toen ook hij probeerde op te schuiven op de fout. Even later scoorde Kemp op een infield-hit van Dudley Leonora om er een 8-0 stand van te maken.

Amsterdam kon geen moment dreigend zijn om tot scoren te komen op Orlando Yntema, die slechts drie slagmensen boven het minimum tegenover zich kreeg in een 9-inning wedstrijd.

Na drie opeenvolgende nullen in de eerste inning gooide Yntema vier wijd op Linoy Croes met één uit in de tweede slagbeurt, maar werd toen gesteund met een dubbelspel. Vanaf dat moment schakelde Yntema acht slagmensen op rij uit. Met één uit in de vijfde gooide hij opnieuw vier wijd op Croes, maar die strandde dit keer op het eerste honk.

Met één uit in de 1e6 eindigde Yntema's No-Hitter toen Victor Draijer een honkslag sloeg. Zijn broer Remco Draijer volgde met een line drive naar tweede honkman Benjamin Dille, die hierdoor een 'unassisted double play' kon maken.

Amsterdam kreeg hun vierde honkloper in het duel met één uit in de achtste toen Rashid Gerard vier wijd kreeg. Maar ook hij kwam niet voorbij het eerste honk.

In de 1e9 kreeg Yntema zijn tweede honkslag tegen. Met één uit sloeg Remco Draijer een honkslag. Yntema volgde met een strikeout, waarna een vangbal een einde aan de wedstrijd maakte.Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 8-0
RHE
L&D Amsterdam Pirates000000000-023
Curaçao Neptunus00411200X-8140
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans,L (4-1)2.2-1544

Robin Schel2.2-2533

Daan Hendrix2.2--41-

pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (7-1)9532--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Martijn Bosschaart,
3B-Henri van Heijningen.
Official Scorer-Alex van den Berg.
Play-by-Play Scorer-Francis Speters.
Technical Commissioner-Paul Bokern.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:23 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Umpire Henri van Heijningen wordt voor de wedstrijd benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB; De onderscheiding wordt uitgereikt door KNBSB-Voorzitter Mark Herbold.
Fakir Boekhoudt (Neptunus) debuteert in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 24,6° C; windrichting noord-noordwest;
windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 37%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.