Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 mei 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Storks wint in 10e van HCAW; Aldi Guzman slaat 'score-tying' grand slam!
English

DEN HAAG - Silicon Storks stond zondag (13 mei) driemaal achter tegen HCAW, maar kwam terug en boekte een verrassende 12-11 winst in tien innings.

HCAW stond halverwege de zevende inning met 5-1 voor, waarna Storks tot een rally van vijf punten kwam om de stand op 6-5 in voordeel om te draaien. HCAW hernam de leiding weer in de achtste en dit keer kwam Storks langszij in de negende om een verlenging af te dwingen.

In de 1e10 scoorde HCAW vier punten en nam een ogenschijnlijk 'comfortabele' 11-7 voorsprong. Echter, in hun tiende slagbeurt, na een werperswissel, kwam Storks langszij toen Aldi Guzman een grand slam homerun sloeg! Even later won de thuisploeg op een 'walk-off single' van Tyron de Windt en boekte een verrassende overwinning. De wedstrijd eindigde na bijna vier uur spelen om 18:30 uur.

Er warenn 30 honkslagen in deze wedstrijd, 17 van Storks, 13 van HCAW. Kendrick Delima sloeg 5-uit-6 voor Storks, terwijl Runai Coran 4-uit-6 sloeg. Vince Rooi produceerde drie honkslagen voor HCAW.

Op donderdag kwam HCAW tot een ruime 12-3 winst in de opener van de 3-game series. Op zaterdag stond HCAW halverwege de achtste inning met 2-1 achter, maar scoorde toen tweemaal en won met 3-2.

(13 mei)

Uitslagen
Compleet Speelschema
De wedstrijd leek de kant op te gaan van HCAW, want de Bussumse ploeg stond halverwege de zevende inning met 5-1 voor. Echter, de wedstrijd was verre van afgelopen, want Storks kwam nog tot twee 5-run rallies. Eén daarvan kwam in de 2e10 bij een 11-7 achterstand met als hoogtepunt een grand slam homerun van Aldi Guzman.

HCAW nam een snelle 2-0 voorsprong met twee uit in de eerste helft van de eerste inning op starter Jurrian Koks. De rechtshander kreeg een lead-off double tegen van Jeandro Tromp, waarna hij vier wijd gooide op Vince Rooi met twe uit. Beide lopers scoorden toen Bryce Cherry volgde met een 2-run double.

HCAW voegde een punt toe in de derde inning, opnieuw met twee uit. Vince Rooi sloeg toen een honkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde dit keer op een honkslag van Bryce Cherry.

Storks kwam eenmaal op het honk in hun eerste twee innings op Chris Pfau, die een paar dagen eerder was teruggekeerd uit de USA waar hij verbleef vanwege familie-omstandigheden. De linkshander schakelde zes van de zeven slagmensen uit, waarvan vier met drie slag.

Pfau begon de derde inning met nog eens twee strikeouts, wat hem vijf op rij gaf. Hierna kreeg hij een driehonkslag tegen van Quinlan de Windt en gooide vier wijd op Jurriaan Dijk. Een wilde worp stelde De Windt in staat het eerste punt te scoren voor Storks. Een infield-hit van Runai Coran bezorgde de Haagse ploeg lopers 'op de hoeken', maar Pfau sloot weer af met een nieuwe strikeout. In totaal gooide hij vandaag elfmaal drie slag.

De drie middelste innings bleven puntloos. In deze slagbeurten liet HCAW drie lopers achter in scoringspositie. Storks deed dat eenmaal en dat gebeurde in de zesde. Met één uit sloegen Kendrick Delima en Aldi Guzman beiden een honkslag. Een fout op een pick-off stelde Delima in de gelegenheid het derde honk te bereiken, terwijl Guzman in een rundown terechtkwam tussen het eerste en tweede honk. Terwijl dat aan de gang was probeerde Delima te scoren. De rundown werd onderbroken, want de bal werd naar de plaat gegooid waar Delima werd uitgeschakeld. Intussen arriveerde Guzman op het tweede honk en bleef daar achter.

In de 1e7 voegde HCAW weer twee runs toe op nieuwe pitcher Gijs Timmer om de stand op te voeren naar 5-1. Hij kreeg een lead-off single tegen van Delano Selassa, die opschoof na een wilde worp en een stootslag-honkslag van Roelie Henrique. Selassa scoorde op een opofferingsslag van Vince Rooi, waarna Henrique (na het tweede honk te hebben gestolen) scoorde op een 2-out single van Seb Visser.

De voorsprong bleek niet genoeg, want het werd weer een compleet nieuwe wedstrijd toen Storks tot een rally van vijf punten kwam op vijf honkslagen met twee uit in de 2e7. Vier van de punten waren onverdiend vanwege twee fouten. Echter, alle vijf punten waren 'team-onverdiend', omdat het enige verdiende punt werd gescoord op een reliever, terwijl er al drie nullen hadden kunnen zijn. Met twee uit sloeg pinch-hitter Tyron de Windt een honkslag, waarna zijn broer Quinlan de Windt na een fout op het honk kwam. Jurriaan Dijk volgde met een puntscorende honkslag en dat leidde tot een werperswissel. Timo van Ancum nam het over van Chris Pfau, maar hij kreeg een puntscorende honkslag tegen van Runai Coran, gevolgd door een 2-run double van Kendrick Delima, die de stand in balans bracht, 5-5. Hierna kreeg Aldi Guzman vier wijd en kwam pinch-hitter Nick Nefs na een fout op het honk, wat voor volle honken zorgde. Er volgde wederom een werperswissel. Dit keer nam Oscar Meuris het over, maar hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Philip Brandl en dat bezorgde Storks een 6-5 voorsprong. Innings zoals deze, met een aantal honkslagen, een aantal fouten en drie verschillende werpers zijn 'geliefd' bij Official Scorers, want daarmee wordt hun regelkennis getest. Ze moeten dan beslissen of een punt wel of niet is binnengeslagen, of het punt wel of niet verdiend is of wellicht team-verdiend, welke werper verantwoordelijk is voor welk punt (doorschuifrege), hoe lopers opschuiven in fout-situaties en op welke plek fouten op de scorekaart genoteerd moeten worden. En uiteraard ook nog in de gaten houden of één van de werpers eventueel 'pitcher-of-record' wordt.

De voorsprong was van korte duur, want HCAW antwoordde met twee punten in de 1e8 op nieuwe pitcher José Moreno. Ook deze punten waren onverdiend, want dit keer maakte de Storks-verdediging twee fouten. Moreno raakte lead-off hitter Kevin Weijgertse met een worp, waarna derde honkman Quinlan de Windt een fout maakte op een opofferingsstootslag van Denzel Bryson. Een foute aangooi van Moreno tijdens een pick-off zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Even later scoorde Weijgertse de gelijkmaker na een honkslag van Jeandro Tromp. Volgende slagman Delano Selassa sloeg in een dubbelspel, maar op deze grounder scoorde Bryson en zette HCAW op een 7-6 voorsprong.

...Bij zijn rondje langs de honken na zijn grand slam,...
...viert Aldi Guzman de klap met 3B Coach Aldrin Martis...
(© Foto: Robert Bos)
HCAW kreeg een kans weer tot scoren te komen in de 1e9, maar liet toen drie lopers achter. Vince Rooi begon met een tweehonkslag, waarna Bryce Cherry vier wijd kreeg. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Seb Visser. Met het eerste honk open kreeg Patrick Bok opzettelijk vier wijd. Hierna werd een line drive van Kevin Weijgertse gevangen en sloeg Denzel Bryson een vangbal.

In de 2e9 was het Storks dat drie lopers achterliet en de wedstrijd had kunnen beslissen. Maar de ploeg kwam wel langszij en dwong een verlenging af. Runai Coran en Kendrick Delima begonnen met honkslagen. Zij voerden met één uit een 'double-steal' uit. Om een gedwongen loop te creëren kreeg Nick Nefs opzettelijk vier wijd om de honken vol te zetten. Echter, Coran scoorde even later het gelijkmakende punt op een wilde worp van Oscar Meuris! Hierna werd Delima, de loper op het derde honk, uitgeschakeld op een grounder richting korte stop van Philip Brandl. In deze situatie kreeg Storks lopers op het tweede en derde honk, waarna de honken weer vol kwamen te staan na vier wijd voor Imco Rudolph. De inning eindigde hierna met een foul-out.

En daarna volgde een enerverende tiende inning.

HCAW brak de 7-7 stand door viermaal te scoren met twee uit in de 1e10. Jeandro Tromp begon met vier wijd en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Delano Selassa. Tromp bereikte het derde honk op een grounder van Roelie Henrique. Om een gedwongen loop op te zetten werd besloten zowel Vince Rooi als Bryce Cherry opzettelijk vier wijd te geven. Maar met de honken vol gooide José Moreno vier wijd op Seb Visser, wat HCAW een 8-7 voorsprong opleverde. Hierna werden de honken schoongeveegd toen Patrick Bok volgde met een 3-run double en dat maakte er een 11-7 van.

Opnieuw was de voorsprong niet genoeg, want Storks had nog een spectaculair slot in petto.

Nadat Quinlan de Windt was begonnen met vier wijd nam Moreno Vork de pitching over bij HCAW. Hij begon met een strikeout, maar kreeg daarna de honken vol na honkslagen van Runai Coran en Kendrick Delima. Voor Delima was dit zijn vijfde honkslag in de wedstrijd. Vork moest het daarna opnemen tegen Aldi Guzman, die een 0-wijd-2-slag pitch over de linksveld-omheining dreunde voor een grand slam homerun die er een 11-11 stand van maakte! Volgende slagman Nick Nefs sloeg een honkslag, wat werd gevolgd door een nieuwe werperswissel. Dennis Burgersdijk, de startende werper van het duel op donderdag, nam het over en hij zag Nefs opschuiven via een opofferingsstootslag van Philip Brandl. Met twee uit kreeg Storks lopers op het eerste en derde honk toen Imco Rudolph op het honk kwam na een fout van korte stop Delano Selassa. Dat was kostbaar, want even later scoorde Nefs het winnende punt op een 'walk-off single' van Tyron de Windt!


...Jurrian Koks (links) en Chris Pfau waren de startende werpers vandaag voor Storks en HCAW...

...Links: Quinlan de Windt slaat een triple voor Storks in de 3e inning; 3B Seb Visser wacht op de bal...
...Rechts: Patrick Bok steelt het 2e honk in de 6e inning; 2B Imco Rudolph springt op en SS Philip Brandl dekt...

...In de 6e inning komt Aldi Guzman in een rundown (links) en staat tussen SS Delano Selassa en 1B Patrick Bok...
...Tegelijkertijd probeert Kendrick Delima te scoren, maar wordt uitgetikt door catcher Denzel Bryson (rechts)...

...Links: Gijs Timmer gooide in relief voor Storks...
...Rechts: Roelie Henrique steelt het 3e honk in de 7e inning terwijl 3B Quinlan de Windt op de bal wacht...

...Links: André Ficken was de Field Umpire in de 2-man crew van vandaag...
...Rechts: Runai Coran scoort de gelijkmaker voor Storks in de 7e inning en glijdt langs catcher Denzel Bryson...
...Quinlan de Windt (3) weet al wat de call zal zijn...

...Timo van Ancum (links) en Oscar Meuris gooiden voor HCAW in de zevende inning...

...Links: Storks Hoofd Coach Aldric Dunlop plaatst een ice-pack op de arm van HP Umpire Jos van Eijsden na een foutbal...
...Rechts: Storks-rechtsvelder Tyron de Windt gaat achter de 3-run double van Patrick Bok aan in de 10e inning...

...Links: Moreno Vork nam de pitching bij HCAW over in de 10e inning...
...Rechts: SS Delano Selassa duikt naar de honkslag van Runai Coran in de 10th terwijl Quinlan de Windt opschuift...

...In de 10e inning slaat Aldi Guzman een grand slam homerun voor Storks die de stand op 11-11 brengt...
...Op de foto links kijkt HCAW-linksvelder Kevin Weijgertse (5) waar de bal terecht komt...

...Aldi Guzman wordt begroet door zijn teamgenoten na het slaan van zijn grand slam homerun voor Storks in de 10e inning...

...In de 10e inning wint Storks het duel op een 'walk-off, infield-hit' van Tyron de Windt...
...Links probeert 2B Roelie Henrique de infield-hit te voorkomen; Rechts omhelsen teamgenoten De Windt na zijn klap...
(© Alle Foto's: Robert Bos)Silicon Storks - HCAW 12-11 (10 inn.)
RHE
HCAW201000220 4-11134
Silicon Storks001000501 5-12173
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de tiende inning)
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Chris Pfau6.2111741

Timo van Ancum, BS (1)- (*)-1221

Oscar Meuris2.113322

Moreno Vork, L (0-1)0.11-443

Dennis Burgersdijk0.1--1--
(*) - Van Ancum gooide op vier slagmensen in de zevende inning

pitchers Storksinn.SOBBHRER
Jurrian Koks641733

Gijs Timmer1--322

José Moreno, BS (4), W (2-2)3-6364

Homerun: Storks: Aldi Guzman (2)(10e,grand slam,op Vork).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Jos van Eijsden, 1B-André Ficken.
Official Scorer-Rob Schuurman.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcers-José Moreno Sr., Abby de Windt.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-3:50 uur.
Locatie-Sportpark 'Kijkduin', The Hague.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zwaarbewolkt, 12,4° C; windrichting west;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 89%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.