Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 september 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

België verslaat Spanje nipt in eerste oefenduel
English

ROTTERDAM - België won donderdagavond (13 september) slechts met 2-1 van Spanje in de eerste van hun twee oefenwedstrijden in Rotterdam ter voorbereiding op de komende eerste editie van de Super 6 Baseball Softball. De twee ploegen ontmoeten elkaar vrijdagavond opnieuw vanaf 19:30 uur, wederom in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam. De Super 6 begint aanstaande dinsdag 18 september in Hoofddorp.

Twee jaar geleden verloor Spanje van Nederland in de Finale van het Europees Kampioenschap in Hoofddorp, terwijl België toen op de zesde plaats eindigde. Op de ranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC) staat Spanje op de 25e plaats, terwijl België de 28e plaats inneemt.

Het Nederlands Team speelt aanstaande zondag (16 september) een oefenwedstrijd tegen Tsjechië in de Rob Hoffmann Vallei, het thuisveld van HCAW in Bussum.
Een week geleden werd het roster van het Nederlands Team bekend gemaakt.

Aan de Super 6 Baseball Softball wordt deelgenomen door de zes beste Europese honkbal- en softballanden, gebaseerd op het laatste Europees Kampioenschap. Voor honkbal werd dat gespeeld in 2016, voor softbal vorig jaar.

In het honkbal-toernooi krijgen Nederland, Tsjechië, België en Spanje gezelschap van Duitsland en Italië.

Aan het softbal-toernooi wordt deelgenomen door Nederland, Italië, Tsjechië, Groot-Brittannië, Griekenland en Rusland. Het Nederlands Team heeft geen oefenduel op de agenda staan. De ploeg speelde wel woensdagmiddag een intersquad-game.

(13 september)
Hoewel het 'slechts' een oefenwedstrijd was moet het een frusterende avond zijn geweest voor de Spaanse ploeg. Spanje 'outhitte' België met 7-3, maar stond met lege handen, want de ploeg liet ook 13 lopers achter, waaronder tweemaal volle honken. Twee van de drie Belgische honkslagen kwamen op naam van Dennis De Quint.

De eerste twee innings van de wedstrijd bleven zowel puntloos als hitloos. België, dat onder de bijnaam 'Red Hawks' speelt, opende daarna de score in de tweede helft van de derde inning op Javier Sánchez, die het werpen toen overnam van starter Lowuin Sacramento. Sánchez raakte lead-off hitter Lucas Rizzi met een worp en volgde met vier wijd op Jamie Verheyleweghen. Hierna zorgde een fout op een opofferingsstootslag van Benjamin Goffaux voor volle honken. België scoorde daarna het eerste punt op een opofferingsslag van Benjamin Dille en voegde het volgende punt toe op een 2-out single van Dennis De Quint.

Rechtshander Kenny Van Den Branden startte voor België en speelde in een voor hem bekende omgeving, want hij gooide enige tijd geleden voor Curaçao Neptunus. In 2016 werd hij gekozen tot Beste Werper van de Hoofdklasse, waarna hij terugkeerde naar België.

...Kenny Van Den Branden was de winnende werper...
...Op de foto gooit hij voor Neptunus tijdens de...
...Finale van de European Champions Cup in 2015...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 2-0 voorsprong kreeg Van Den Branden een punt tegen in de 1e4. De Spaanse lead-off hitter Leo Rodríguez bereikte het honk na een fout. Met één uit schoof hij op naar het derde honk na een honkslag van Lesther Galván, die zelf werd uitgeschakeld bij een poging het tweede honk te bereiken op de aangooi richting derde honk. Dat was kostbaar, want even later scoorde Rodríguez op een honkslag van Roibert Decena, maar Van Den Branden sloot daarna af met een strikeout.

In zowel de vierde als de vijfde inning maakte de Spaanse verdediging een dubbelspel ter afsluiting van de Belgische slagbeurten. Aanvallend strandde Spanje zelf verschillende lopers in scoringspositie. In de eerste inning kreeg de ploeg de eerste twee slagmensen op de honken, maar die strandden. In de derde slagbeurt bleven nog eens twee lopers achter.

Spanje kreeg weer een scoringskans in de zesde inning toen het de honken vol kreeg. Leo Rodríguez opende met een honkslag op Cedric Desmedt, die Van Den Branden opvolgde in de voorgaande inning. Desmedt volgde met een strikeout, maar gooide daarna vier wijd op Lesther Galván en kreeg de honken vol met twee uit toen Daniel Sánchez een honkslag sloeg. Maar de drie lopers bleven achter toen een grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

In de 1e9 kreeg Spanje opnieuw de honken vol, dit keer op Yannick Gontier, de vijfde werper in dit duel voor België. Hij gooide vier wijd op Daniel Sánchez, die opschoof na een opofferingsstootslag. Met twee uit kreeg Gontier de honken vol toen hij ook vier wijd gooide op Engel Beltré en Jesús Ustariz met een worp raakte. De inning en de wedstrijd eindigde daarna met een grounder van Leo Rodríguez.

Na tweemaal te hebben gescoord in de derde inning kwam België nog slechts twee keer in scoringspositie, beide in de achtste. Met één uit in die slagbeurt kreeg Dennis De Quint vier wijd en kwam Steven De Lannoy na een fout op het honk. De twee schoven op na een opofferingsstootslag, maar strandden op het tweede en derde honk toen reliever Francisco González afsloot met een strikeout.België - Spanje 2-1
RHE
Spanje000100000-172
België00200000X-231
pitchers Spanjeinn.SOBBHRER
Lowuin Sacramento231---

Javier Sánchez, L (0-1)212121

Fernando Báez2311--

Francisco González2121--

pitchers Belgiëinn.SOBBHRER
Kenny Van Den Branden, W (1-0)45231-

Cedric Desmedt, H (1)3413--

Artuur Diessens, H (1)1--1--

Yannick Gontier, SV (1)1-2---
Umpires:
HP-André Ficken, 1B-Edwin Louisa, 3B-Peter de Haan.
Scorer-Jan van der Sande (Neptunus).
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk (Neptunus).
Scoreboard Operator-Lex Looijen (Neptunus).
Aanvangstijd-19:34 uur.
Speeltijd-2:27 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam (veld Neptunus).

Game Notes:
Eerste van twee oefenwedstrijden ter voorbereiding op de Super 6 Baseball Softball.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 15,2° C; windrichting noord-noordwest;
windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 63%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.