Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Dwayne Kemp, Loek van Mil, Bas Nooij openen seizoen in Australië
English

...Dwayne Kemp in actie voor...
...Nederland in een oefenduel...
...vs. Tsjechië in september...
...in Bussum...
(© Foto: Henk Seppen)
ADELAIDE, South Australia / BRISBANE, Queensland / CANBERRA, ACT / GEELONG, Victoria / MELBOURNE, Victoria / PERTH, Western Australia / SYDNEY, New South Wales (Australië) / AUCKLAND (Nieuw-Zeeland) - Infielder Dwayne Kemp en pitcher Loek van Mil, beiden spelers van het Nederlands Honkbal Team en landskampioen Curaçao Neptunus spelen in de komende wintermaanden in de Australian Baseball League. Voormalig international Bas Nooij zal eveneens weer in deze league uitkomen, die donderdag (15 november) van start gaat. In de Nederlandse Hoofdklasse kwam de catcher, die tegenwoordig de Australische nationaliteit heeft, uit voor L&D Amsterdam Pirates. In het komende seizoen in de Australian Baseball League worden de wedstrijden gespeeld in Australië en Nieuw-Zeeland.

De 30-jarige infielder Dwayne Kemp maakt zijn debuut in de Australian Baseball League en zal spelen voor Sydney Blue Sox. Pitcher Loek van Mil en catcher Bas Nooij speelden beiden eerder in Australië. Van Mil begint aan zijn vierde Australische seizoen. In de voorgaande drie seizoen gooide hij voor Adelaide Bite. Dit seizoen komt de closer uit voor titelverdediger Brisbane Bandits. Nooij staat weer op het roster van Adelaide voor zijn derde Australische seizoen.

De 34-jarige Loek van Mil was 3-2 met vijf saves en een 2.93 ERA in zijn eerste seizoen (2015-2016) voor Adelaide en gooide 19 keer drie slag in 13 wedstrijden. In het hiernavolgende seizoen gooide Van Mil in 18 wedstrijden. De rechtshander was 0-2, maar kreeg acht saves op zijn naam en sloot af met een 0.40 ERA. Hij kwam tot 25 strikeouts. Vorig seizoen gooide Van Mil in 16 wedstrijden en was 0-1 met zes saves en een 3.63 ERA. Dit keer gooide hij 32 keer drie slag.

In zijn eerste seizoen (2016-2017) voor Adelaide speelde de 30-jarige Bas Nooij in 13 wedstrijden en sloeg .281 (9-uit-32). Hij scoorde drie punten en sloeg er één binnen. Vorig seizoen kwam Nooij vaker in actie. Hij speelde in 27 wedstrijden en sloeg .244 (21-uit-86) met zes tweehonkslagen en drie homeruns. Nooij scoorde negen punten en sloeg er tien binnen, maar kreeg ook 40 keer drie slag.

Maar er staan meer bekende namen op de team-rosters, want een aantal van de spelers kwam dit jaar of in voorgaande seizoenen uit in de Nederlandse Hoofdklasse. Naast deze spelers zijn er uiteraard ook internationals van de Australische Nationale Ploeg. En er zijn voormalige en huidige profspelers die hebben gespeeld in of actief zijn in de Amerikaanse Minor Leagues, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Naast Australische en Nieuw-Zeelandse spelers zijn er ook spelers afkomstig uit Canada, China, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Duitsland, Italië, Japan, Mexico, Taiwan (Chinese Taipei), de USA, Venezuela, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

...Bas Nooij (links) en Loek van Mil in actie voor Nederlands...
...tijdens de Haarlemse Honkbal Week in resp. 2012 en 2018...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)
De Australische werper Greg Mosel (Adelaide Bite), korte stop Ryan Dale (Melbourne Aces) en korte stop Sam Kennelly (Perth Heat) en de Japanse pitcher Shogo Nakashima (Sydney Blue Sox) speelden allen dit jaar in de Nederlandse Hoofdklasse.

Greg Mosel was de Hoofd Coach van DSS 2 in de Overgangsklasse, maar werd toegevoegd aan de hoofdmacht va DSS om in de Hoofdklasse te gooien. Mosel gooide in 10 wedstrijden (vijf starts) voor de Haarlemse ploeg en was 1-2 met een 3.79 ERA en 40 keer drie slag in 40 1/3 inning. Mosel gooide niet voor DSS in de Degradatiepoule.

Ryan Dale speelde voor Quick Amersfoort. Dale speelde in 24 competitie-wedstrijden voor Quick en sloeg .225 (20-uit-89) met acht twee honkslagen en één driehonkslag. Hij scoorde tien punten en sloeg er twaalf binnen. In de Degradatiepoule speelde Dale in negen wedstrijden en sloeg .250 (8-uit-32), scoorde negenmaal en sloeg vier punten binnen.

Sam Kennelly speelde in alle 42 competie-wedstrijden voor De Glaskoning Twins en sloeg .255 (42-uit-165). Hij sloeg zes homeruns en deelde daarmee de koppositie in de Hoofdklasse met Denzel Richardson (DSS). Kennelly scoorde 17 punten en sloeg er 20 binnen. In de Kampioenspoule speelde Kennelly in alle negen wedstrijden en sloeg .152 (5-uit-33), scoorde driemaal en had twee binnengeslagen punten.

Shogo Nakashima gooide in 14 wedstrijden (vijf starts) voor De Glaskoning Twins en leidde de ploeg in ERA met 1.99. Hij was 2-1 met twee saves en kwam tot 32 keer drie slag in 49 2/3 inning. In de Kampioenspoule was de rechtshander 1-2 en startte drie wedstrijden. In 20 innings gooide Nahashima negen keer drie slag.

Een aantal andere Australische spelers (allemaal werpers) speelden in het verleden in Nederland. Craig Anderson (2011) en Dushan Ruzic (2008-2010, 2012) speelden beiden voor Neptunus, Justin Erasmus (2016) speelde voor Twins en Todd Van Steensel (2012) gooide voor Kinheim.

...Sam Kennelly in actie voor Twins...
(© Foto: Henk Seppen)
Anderson en Van Steensel zullen spelen voor Sydney Blue Sox, Ruzic voor Melbourne Aces en Erasmus voor Brisbane Bandits.

Craig Anderson leidde Neptunus in zijn enige seizoen in Nederland in 2011 met een 1.09 ERA en gooide in 16 wedstrijden (vijf starts). Anderson was 5-1 met één save en had 34 strikeouts in 58 innings.

Dushan Ruzic voerde Neptunus in ERA aan in zijn eerste seizoen (2008) met 0.84. De rechtshander was toen 1-0 met zeven saves, gooide in 20 wedstrijden (allen als closer) en kwam tot 31 strikeouts. In zijn tweede seizoen gooide Ruzic opnieuw in 20 wedstrijden (vijf starts) voor Neptunus. Dit keer was hij 7-2 met zes saves, had 55 strikeouts en sloot af met een 1.05 ERA. In 2010 werd Ruzic vaker ingezet als starter. Hij startte toen negen wedstrijden en gooide er ook negen in relief. In zijn derde seizoen bij Neptunus was hij 9-0 met twee saves, sloot af met een 1.56 ERA en schakelde 78 slagmensen met drie slag uit. In 2011 werd de plek van Ruzic ingenomen door Anderson, maar hij keerde in 2012 weer terug bij Neptunus. Hij werd toen weer alleen als reliever ingezet en gooide in 23 wedstrijden. In zijn laatste Nederlandse seizoen was Ruzic 2-2, kreeg zeven saves op zijn naam en had een 2.68 ERA.

Justin Erasmus hielp Twins in 2015 aan de kampioenstitel van de Overgangsklasse en dat leidde uiteindelijk tot promotie. In de Hoofdklasse in 2016 gooide Erasmus in slechts vijf wedstrijden voor Twins en was 2-2 met een 0.55 ERA. Hierna speelde hij in het restant van het seizoen in de Duitse competitie.

...Todd Van Steensel en Craig Anderson in actie in de...
...Hoofdklasse voor Kinheim (2012) en Neptunus (2011)...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)
Todd Van Steensel gooide in slechts zes wedstrijden voor Kinheim tijdens het seizoen 2012, allen in relief. Hij was 0-0 met een 2.79 ERA en gooide twaalfmaal drie slag in 9 2/3 inning.

De in Amerika geboren Duitse eerste honkman/outfielder Donald Lutz speelde in de Major League voor Cincinnati Reds (2013-2014). Hij was de eerste speler die was opgegroeid in Duitsland en de Major League bereikte. Lutz speelde eerder voor Brisbane Bandits in het seizoen 2015-2016. Na te hebben gespeeld in Mexico een Independent League keerde hij terug naar Brisbane voor het seizoen 2017-2018. Na afloop daarvan kondigde hij aanvankelijk zijn afscheid aan, maar in september tekende hij toch weer een nieuw contract bij Brisbane voor het komende seizoen.

De Duitse pitcher Markus Solbach speelde professioneel in de organisatie van de Minnesota Twins in 2011-2016. Solbach speelde eveneens eerder al in Australië. In het seizoen 2011-2012 kwam hij uit voor Melbourne Aces en in het seizoen 2013-2014 gooide hij voor Sydney Blue Sox. Dit jaar speelde hij in de Duitse Bundeliga voor Bonn Capitals. In het komende Australische seizoen zal Solbach spelen voor Adelaide Bite. In september nam Solbach met de Nationale Ploeg van Duitsland deel aan de Super 6 Baseball Softball in Hoofddorp.

...Alessandro Maestri als pitcher voor Italië...
...in de Super 6 in september in Hoofddorp...
(© Foto: Henk Seppen)
De Italiaanse pitcher Alessandro Maestri nam met de Nationale Ploeg van Italië eveneens deel aan de Super 6, maar ook aan de Honkbal Week Haarlem in Juli. De rechtshander speelde professioneel in Japan voor Orix Buffaloes (2012-2015) en in Zuid-Korea voor Hanwha Eagles (2016). In 2006-2010 speelde Maestri in de Minor Leagues voor Chicago Cubs. Hij speelde voor het eerst in Australië in het seizoen 2011-2012 voor Brisbane Bandits. Maestri speelde ook nog in professionele Independent leagues in Japan, maar ook in Mexico. Dit jaar gooide hij in de Italiaanse competitie voor T&A San Marino met wie hij in juni deelnam aan het toernooi om de European Champions Cup in Rotterdam. In het komende seizoen in Australië staat Maestri op het roster van Sydney Blue Sox.

De Zuid-Afrikaanse korte stop Gift Ngoepe zal uitkomen voor Sydney Blue Sox. In 2017 werd hij de eerste in Afrika geboren speler die in de Major League uitkwam toen hij debuteerde bij Pittsburgh Pirates voor wie hij in 28 wedstrijden zou spelen. In november vorig jaar werd hij geruild naar Toronto Blue Jays. Ngoepe speelde dit seizoen in 13 Major League-wedstrijden voor de Canadese club, maar speelde voornamelijk in het Triple-A team Buffalo Bisons. Hij speelde in 48 wedstrijden in Triple-A, sloeg .168 en werd in augustus door Buffalo 'released'.

Op 19 november kondigde de overkoepelende bond Baseball Australia aan dat het tot een sponsorovereenkomst was gekomen met Brut, dat de eerste naamsrechten-partner werd in de historie van de league. Hierdoor is de naam nu Brut Australian Baseball League. Brut is de marktleider in Australië op het gebied van toiletartikelen voor mannen.

...Dushan Ruzic als pitcher voor Australië tijdens...
...de World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor het eerst spelen er dit seizoen acht teams in de Australian Baseball League. In de voorbije maanden werd de ABL uitgebreid met twee internationale teams, Auckland Tuatara en Geelong-Korea.

Het team uit Auckland wordt het eerste professionele honkbalteam in Nieuw-Zeeland en speelt de thuiswedstrijden in Te Atatu, een voorstad van de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Auckland. Volgend seizoen zal de ploeg verhuizen naar QBE Stadium in Albany, eveneens een voorstad van Auckland.

Het Geelong team zal geheel bestaan uit spelers afkomstig uit Zuid-Korea en speelt de thuiswedstrijden in Geelong, ten zuidwesten van Melbourne. De ploeg staat onder leiding van de bekende Dae-Sung Koo, die 23 seizoenen speelde in de profleagues in Zuid-Korea en Japan, maar ook in de Major League. Koo speelde voor New York Mets en nam met de Nationale Ploeg van Zuid-Korea deel aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney (Australië), waar het brons werd gewonnen. De voormalige werper speelde in de Australian Baseball League voor Sydney Blue, waarvan hij Pitching Coach was in het seizoen 2016-2017.

Vanaf dit seizoen is er voor elk team een salarisplafond geïntroduceerd van 100.000 Australische Dollars. Daarnaast krijgen alle spelers op de roster een aantal punten. Topspelers (maximaal twee per team) hebben 0 punten, spelers van Team Australia -1, andere Australische spelers -2, spelers uit Aziatische competities 1, spelers die zijn ingedeeld vanuit MLB-organisatie 2 en alle overige spelers 4. Topspelers ('marquee players') zijn spelers die momenteel uitkomen in de Major League of de profcompetities in Taiwan, Japan en Zuid-Korea, of spelers die minimaal vijf jaar hebben gespeeld in deze leagues. Elk team krijgt 150 punten om te gebruiken tijdens de 10 weken durende reguliere competitie. Elk team heeft een 30-man roster en voor elke speelronde zijn er 22 spelers van die lijst gerechtigd te spelen.

Het nieuwe seizoen in de ABL gaat op donderdag (15 november) van start. Sydney Blue Sox opent dan thuis tegen Geelong-Korea, terwijl regerend kampioen Brisbane Bandits op eigen veld speelt tegen Adelaide Bite. Vorig jaar veroverde Brisbane voor het derde jaar op rij de titel door de Championship Series te winnen tegen Canberra Cavalry.

(15 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.