Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 april 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

DSS slaat laat toe en boekt verrassende zege tegen Amsterdam Pirates
English

HAARLEM - Eindelijk ging op donderdagavond (26 april) ook de reguliere competitie in de Honkbal Hoofdklasse van start. De Overgangsklasse, de tweede hoogste afdeling, opende al op 6 april. Hierna begonnen ook de twee hoogste softbal-afdelingen. De Golden League begon op 14 april en de Silver League op 21 april. De laatste afdeling die nog van start moest gaan was die in de Honkbal Hoofdklasse. De laatste keer dat de competitie in de hoogste afdeling zo laat pas van start ging was in 1990 toen de eerste wedstrijden werden gespeeld op zaterdag 28 april.

Vice-kampioen L&D Amsterdam Pirates opende het seizoen donderdagavond met een verrassende nederlaag tegen en bij DSS. De wedstrijd werd gespeeld op het veld van DSS op het Pim Mulier Sportpatk in Haarlem dat vanaf dit jaar een rookvrij sportcomplex is. Amsterdam nam een 2-0 voorsprong in de vierde inning, maar slaagde er niet in verder afstand te nemen en werd in het restant van de wedstrijd bijna puntloos gehouden. DSS antwoordde met een punt in de vierde, kwam langszij in de zevende en sloeg toe in de achtste om met 5-3 te winnen.

Tijdens het oefenseizoen had DSS hetzelfde gedaan in een aantal wedstrijden, punten scoren in late inning om de achterstand te verkleinen of te winnen. En vanavond deed de Haarlemse ploeg het laatste.

Vanwege de koude en vriezende weersomstandigheden speelde Amsterdam Pirates slechts zeven oefenwedstrijden. Amsterdam won vijfmaal, terwijl DSS zes overwinningen boekte in negen gespeelde wedstrijden.

(26 april)

Uitslagen
Compleet Speelschema
Het nieuwe seizoen bij DSS werd geopend met het gooien van de ceremoniële eerste bal door Aart Louwrier, de voorzitter van de voetbal-afdeling van DSS.

Op een avond waarop een stevige wind stond bleven de eerste drie innings puntloos. In deze drie slagbeurten was het Amsterdam Pirates dat verschillende keren de honken bereikte op starter Lars Vogelaar. Hij was aanvankelijk aangekondigd als startende werper voor de wedstrijd van zaterdag, terwijl Tom Stuifbergen vanavond de starter zou zijn. Echter, Stuifbergen was vanwege ziekte vanavond niet inzetbaar.

Vogelaar kreeg drie nullen op rij in de eerste helft van de eerste inning, waarna hij een one-out stootslag-honkslag moest verwerken van Linoy Croes in de tweede. Maar hierna werd hij gesteund met een dubbelspel op een grounder van Rodney Daal.

De DSS-verdediging maakte opnieuw een dubbelspel in de derde inning. Lead-off hitter Rashid Gerard werd geraakt door een worp, waarna hij werd uitgeschakeld toen een stootslag van Niels van Weert werd gevangen door pitcher Lars Vogelaar. Hierna kreeg Pirates lopers 'op de hoeken' toen Max Clarijs vier wijd kreeg en Remco Draijer een honkslag sloeg, maar zij bleven achter.

Amsterdam was succesvoller in de 1e4 en scoorde toen twee punten. Nick Urbanus begon met een tweehonkslag, maar kon niet opschuiven toen Kenny Berkenbosch het honk bereikte na een foute aangooi. Hierna voerden Urbanus en Berkenbosch een 'double-steal' uit, waarna beiden scoorden toen een grounder van Linoy Croes eindigde in een tweede fout van korte stop Mitchel Dautzenberg. Croes schoof op de fout op naar het tweede honk, waarna hij achterbleef op het derde honk, want de volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld.

Amsterdam-starter Kevin Heijstek gooide een aantal solide innings. De rechtshander kreeg drie nullen op rij in de eerste en tweede inning. Hierna kreeg hij een lead-off infield-hit tegen van Tommy van de Sanden in de derde inning, maar schakelde de volgende drie slagmensen weer uit, waarvan twee met drie slag.

DSS halveerde de achterstand in hun vierde slagbeurt op Heijstek met het scoren van een onverdiend punt. Odion Gouverneur begon met een driehonkslag en volgende slagman Tino van Erk werd geraakt door een worp. Met twee uit scoorde Gouverneur toen een grounder van Koen Halderman verkeerd werd verwerkt door derde honkman Rashid Gerard. Heijstek sloot daarna af met zijn vierde strikeout.

Amsterdam Pirates kreeg een afstand meer afstand te nemen in de 1e5 toen het de honken vol kreeg. Met één uit kreeg Remco Draijer vier wijd en sloeg Zerzinho Croes een honkslag. Nadat volgende slagman Nick Urbanus werd uitgevangen schoof Draijer op naar het derde honk. Kort hierna kwam ook Croes in scoringspositie via een doorgeschoten bal en vier wijd voor Kenny Berkenbosch zorgde voor volle honken. Maar hierna was het Lars Vogelaar die afsloot met een strikeout.

In de 1e6 nam Donny Breek de pitching over bij DSS. Voor de rechtshander is dit zijn enige optreden voor de ploeg in de komende maanden. Aanstaande zondag vertrekt Breek naar de USA voor het begin van zijn professionele loopbaan in de organisatie van de Minnesota Twins. Breek gooide twee innings en schakelde zes van de zeven slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit. In de zevende gooide hij vier wijd op Remco Draijer met één uit. Hij stal het tweede honk, maar strandde daar.

Voor Amsterdam nam Maickel Rietel het werpen over van Heijstek in de zesde inning met een 2-1 lead. Hij kreeg een one-out infield-hit tegen van Omar Williams, die opschoof na een wilde worp, maar daarna achterbleef. Maar in de zevende wist DSS het gelijkmakende punt te scoren op Rietel, die vandaag zijn 23e verjaardag vierde. Sander Paap begon met een infield-hit en bereikte het derde honk op twee grounders. Hij scoorde even later na een honkslag van Odion Gouverneur.

In de 1e8 liet Amsterdam een loper achter op het eerste honk op nieuwe pitcher Tim Halderman. DSS sloeg daarna toe met drie punten met twee uit in hun achtste slagbeurt op reliever Jim Ploeger. Met één uit kreeg de linkshander een honkslag tegen van Omar Williams. Zijn pinch-runner Koen Werkman werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Koen Halderman. De laatste schoof op naar het derde honk na een honkslag van Tommy van de Sanden, die even later het tweede honk stal om ook in scoringspositie te komen. De honken kwamen vol te staan toen Ploeger vier wijd gooide op Sander Paap en toen hij ook tot vier wijd kwam op Mitchel Dautzenberg nam DSS een 3-2 voorsprong. Nog eens twee punten werden daarna toegevoegd toen Kevin Nieveld volgde met een 2-run double.

Opmerkelijk genoeg leverden Rietel en Ploeger tijdens het oefenseizoen een aantal prima relief-optredens af en schakelden een paar keer drie slagmensen op rij uit. Maar vanavond kreeg het duo punten tegen en dat resulteerde in een Blown Save en een Loss.

Amsterdam Pirates kreeg nog één laatste kans het duel hun kant op te draaien in de 1e9, maar wist toen maar eenmaal te scoren. Niels van Weert begon met een infield-hit. Hoewel de achterstand drie punten bedroeg werd hij in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag. Dat werd gedaan door Max Clarijs. Van Weert scoorde na een honkslag van Remco Draijer, maar die werd even later gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Zerzinho Croes. De wedstrijd eindigde daarna met een grounder van Nick Urbanus om de verrassende openingswinst van DSS te completeren.DSS - L&D Amsterdam Pirates 5-3
RHE
L&D Amsterdam Pirates000200001-361
DSS00010013X-593
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek54131-

Maickel Rietel, BS (1)2--311

Jim Ploeger, L (0-1)112333

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Lars Vogelaar533421

Donny Breek211---

Tim Halderman, W (1-0)2--211
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Roy van de Wateringen, 1B-Martijn Bosschaart, 3B-Jeroen Rekveld.
Official Scorer-Maaike Houtkamp.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Bert Daniëls.
Scoreboard Operator-Bert Daniëls.
Aanvangstijd-19:35 uur.
Speeltijd-2:48 uur.
Locatie-Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Opening Night Reguliere Competitie.
Ceremoniële eerste bal gegooid door Aart Louwrier, Voorzitter van de voetbal-afdeling van DSS.
Denzel Richardson (DSS) debuteert in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 11,9° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 29 kmu; windkracht 5 Bft; luchtvochtigheid 63%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.